TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lip 2024 08:10 #863086

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83391
Alu, przepraszam, swoimi żarcikami chyba Cię uraziłam :hug: , a chodziło mi tylko o to, że ogrodnik to malkontent, nigdy mu z pogodą nie pasuje.
Sama jestem tego przykładem, cóż, nie lubię deszczu, a teraz do niego wzdycham. B)

Wczoraj odrobinkę popadało, symbolicznie raczej, ale nie podlewałam, co tego lata należy zapisać w białej księdze. Pod drzewami suchy beton - tu, Alu, masz świętą rację.

Dziś chyba nawet na odrobinkę nie ma co liczyć, od rana nieskazitelny błękit, słonko robi prąd i ogrzewanie, jak ciepło - nie wiem, termometr też podgrzany słonecznymi promieniami. Powinien być od północy, ale akurat tam mam ścianę do sąsiadki.
Moje pomidorki osiągnęły dojrzałość konsumpcyjną.

Niestety, również moje suki o tym wiedzą, pomidorami nie gardzą, zwłaszcza Lutnia włazi do skrzyń i donic (dość brutalnie traktując inne współrosnące tam rośliny) i się obsługuje, więc muszę obrywać przynajmniej te z najniższych szypułek. A tak ładnie sobie wiszą wśród zieleni...

Liście przerzedzone, zasłaniały w pewnym momencie lilie. I tak z każdego kąta, a nawet z czubków szypułek wyrastają nowe pędy. I kwitną.
Życzę korzystnej pogody, pozdrawiam weekendowo!

Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2024 08:23 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Szafirek, JaNina, del, ewakatarzyna, Bobka, gregon, JaKasiula, Mejra, lusinda, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lip 2024 09:31 #863094

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Wczoraj trochę pokropiło. Dzisiaj według prognoz bez opadów.Niebo lekko zachmurzone, chociaż czasami wychodzi słońce.
Na termometrze 22°.

Wszystkim Aneczkom, Mireczkom i Grażynkom składam najserdeczniejsze życzenia imieninowe :kiss3:
IMG_20240719_065658.jpg

Udanego piątku :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, najemnik, Szafirek, JaNina, del, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, Grzebuła, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lip 2024 11:17 #863103

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7046
Witam z ogrodu na Roztoczu w nowej odsłonie wątku. :P

Popadało sporo, bardzo się cieszę, bo moje ręce wyciągnięte już do ziemi od tego noszenia wiader z wodą.
Obecnie 20*, zawiewa chłodny wiaterek, słońce w pełni.
Ogrody odżyły, ale za dwa dni będzie można znów podlewać, cóż taka ziemia.
Czekam, aż ogórki obeschną, żeby je zerwać i muszę wziąć się za truskawki, brrrr, po deszczu zielsko ruszy jak szalone. Ustawiczna praca.

Dziś Anny, poniekąd i moje imieniny, bo na pierwsze mi Anna, ale, że z drugiego mnie wołali, tak już zostało, więc imieniny obchodzę w grudniu i w lipcu, no oczywiście z prezentami. :rotfl1:

Najlepsze życzenia dla wszystkich, którzy obchodzą dziś imieniny. :hearts:

20240726_104958.jpg

20240726_104849.jpg

20240726_104654.jpg

Przyłączam się do życzeń Sonki: dla tych co mają za dużo deszczu, życzę słońca, a u których ziemia spękana, wielogodzinnego deszczu. :drink1: :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2024 20:25 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, najemnik, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra, Grzebuła, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lip 2024 13:15 #863107

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
renmanka wrote:
Szafirku. Zazdroszczę. Kiedy moi chłopcy zaczną coś kucharzyć? I jeszcze po sobie gary pomyją? Ech...

A w jakim wieku chłopcy? Mój do zmywania się nie kwapi, ale zapakuje zmywarkę.

Dziękuję za życzenia i również składam wszystkim dziś obchodzącym

IMG_20240726_121059.jpg
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2024 13:21 przez Szafirek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, najemnik, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lip 2024 13:47 #863108

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25478
Sonka wrote:
Może nie w temacie. Ale boję się, że za moment na forum będę mogła być tylko jako gość. System sam mnie z forum wylogowuje a po kilku dniach sam zalogowuje. Jest godzina 23,50.nie mogłam uwierzyć jak zobaczyłam "Witaj Sonka" ale jutro być może będę mogła być tylko gościem. System zabokowal mi dostęp do forum gdy bardzo potrzebowałam fachowej porady. Czy dużo osób ma z tym problem? Wieczór na wybrzeżu chłodny typowo jesienne powietrze. Mam cicha nadzieję, że jutro będę mogła napisać tutaj na forum dzień dobry wszystkim ale na wszelki wypadek wszystkim Annom i Mirosławom życzę duzo zdrowia tym u których za dużo wody to słońca a dla tych co mają za sucho to obfitych opadów. Pozdrawiam Sonka.
Może tak podbijemy post i coś się zadziała ? :woohoo:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Szafirek, ewakatarzyna, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lip 2024 13:51 #863109

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
Tutaj są moderatorzy zapytam i ja gdzie jest opcja :wyrejestruj lub usuń konto ?Bo może to jedyny sposób by problemy rozwiązać ponownie się rejestrując ? :dry:
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Szafirek, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lip 2024 17:05 #863128

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29650
Cały dzień sunshine B) , ale ten upał nie jest tak dokuczliwy jak prędzej bywało, bo wilgotość powietrza nie jest 85% tylko 72%, a to spora różnica.

Aniu, nie obraziłam się wszak umiem pyskować ;) , a na forum z chęcią i radością zaglądam, nie wygonicie mnie tak łatwo. Pomyśl u Ciebie mało padało i musisz podlewać - to rozumiem, mnie topiło i też muszę podlewać - tego nie rozumiem, to gdzie ta woda jest :bad-idea: - w Bałtyku. Pada na jeden raz zbyt wiele, ziemia nie zdąży wchłonąć wszystkiego i tyle. Tak to mówili w latach 80-tych ubiegłego wieku, że będą błyskawiczne powodzie na przemian z suszami i tak teraz jest, co będzie później, wnuki się upieką czy utopią? Nie wiadomo co lepsze :dry:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2024 17:08 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, koma, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lip 2024 18:47 #863134

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32058
U mnie dzisiaj słońca jak na lekarstwo,ale temp.28 stopni.

Wszystkim Naszyn ANIOM,,życzę wszystkiego dobrego

20240726_184127.jpg

.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, najemnik, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lip 2024 20:48 #863137

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54382
Bobka wrote:
Tutaj są moderatorzy zapytam i ja gdzie jest opcja :wyrejestruj lub usuń konto ?Bo może to jedyny sposób by problemy rozwiązać ponownie się rejestrując ? :dry:

Bogusiu, usunąć konto może tylko administrator. Po raz kolejny zwracam uwagę, że jak w czymś mogę pomóc, to pomagam na ile potrafię. Pewne rzeczy są jednak poza moimi kompetencjami. Kłopoty które nam się przytrafiają z logowaniem są z powodu niskich zabezpieczeń strony, tak sądzę.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Szafirek, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lip 2024 20:50 #863138

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54382
Miałam bardzo pracowity dzień. Nawet nie wiem czy pogoda sprzyjała pracom ogrodowym, bo zajęta byłam w kuchni.

2A2FC807-E62A-4EBE-A836-2ACF8B39A613.jpeg

Jutro upał B)
Spokojnej nocy :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, najemnik, Szafirek, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula, Mejra, Grzebuła, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Lip 2024 22:46 #863141

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
JaNina wrote:
Bobka wrote:

Bogusiu, usunąć konto może tylko administrator. Po raz kolejny zwracam uwagę, że jak w czymś mogę pomóc, to pomagam na ile potrafię. Pewne rzeczy są jednak poza moimi kompetencjami. Kłopoty które nam się przytrafiają z logowaniem są z powodu niskich zabezpieczeń strony, tak sądzę.

Dziękuję Janinko wiem ,ze robicie jako moderatorzy wszystko co jest w Waszej mocy .
Trochę to brzmi niepokojąco,niskie zabezpieczenie strony hm .
Chyba, że źle rozumiem ten sygnał .Może warto przedyskutować z forumowiczami ten problem i znaleźć rozwiązanie problemów .
Hm to chyba leży w gestii administratora forum .
Za pisanie w tym temacie przepraszam ,koleżenstwo ,ale pisanie w dziale technicznym
często pozostaje bez echa .
Dobrej nocy życzę .
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 27 Lip 2024 01:02 #863143

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4133
Witam.

Latko, lilie oczywiscie podpedzone, przy okazji przeprowadzki ze starej miejscowki. Na poczatku byly strasznie liche, ale sie rozkrecily. Swoja droga, mialas racje gdy pierwszy raz sadzilem, daja rade na polnocy z orientalnymi wlacznie :)

P7262360.jpg

W temacie glownym to dwa dni powyzej 25 zaliczone i mam nadzieje, ze wiecej nie bedzie. Nie mam pojecia jak Wy dajecie rade cos zrobic w ogrodzie w takich tropikach. Mielismy nawet mini burze z piorunami :) Teraz juz normalnie i tak ma byc na dluzej czyli przedzial 10-20, troche deszczu, troche slonka. Jedyny plus upalow to cukinie wreszcie ruszyly :)

P7252341.jpg

P7252343.jpg

Pozdrawiam
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Mejra, Grzebuła, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 27 Lip 2024 08:18 #863148

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83391
Gregon, piękna azjatka. Orientalne też pokażesz?
Lilie wcale nie potrzebują dużego gorąca, tylko dodatnich temperatur. Nie bez powodu największe światowe "zagłębie liliowe" to przecież Holandia, która nie słynie jako kraj tropikalny. B)
Natomiast kilkugodzinny spadek nawet -1/-2 może zabić pędy lilii, jak to się przytrafiło 90% moich w tym roku. Cebule przeżyją, tu nawet znakomitą rolę odgrywa śnieżna kołdra.

A na temat: Karkonosze pochmurne i chłodnawe póki co, tylko 17 stopni. Podobno ma to się wnet zmienić.
Sucho,sucho, sucho, niewielkie deszczyki mało tu zmieniają.

Zostawiam oszałamiająco pachnące orientalne Budapest i dobre życzenia.

Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 27 Lip 2024 12:08 #863161

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Gorąco, gorąco, gorąco

IMG_20240727_100602.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 27 Lip 2024 12:19 #863162

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7046
Kolejny piękny dzień tego lata. Jest chłodniej, bo tylko 26*, ale to idealna pogoda do wszystkiego. :P

Próbuję się zmusić do dalszego pielenia w truskawkach, ładnie odbiły, ziele też, więc trzeba szybko działać, ale po prostu mi się nie chce.

Idę do lasu naładować baterie, sporo popadało i las tak przepięknie pachnie i wzywa...
Zobaczę, może jakieś grzybki się pokazały.

20240727_114346.jpg

20240727_115420.jpg

20240727_114735.jpg

Dobrego dnia :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 27 Lip 2024 15:47 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, Mejra, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 27 Lip 2024 13:07 #863163

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
:flower1: Miasto skąpane w słońcu .
Upał :jeez:
Cieszą się z niego lekko pomidorki .
Damascus Steel
Czekam na degustację, niech dojrzewa na nasionka jeszcze .
Twardy jest . :wink2: Musi zmięknąć.
DSC01846-2.jpg

Doskonały smak i konsystencja ( już skonsumowny) :woohoo:
Czekamy na następne jego owoce .
Beauty King .
Już schną nasionka .

DSC01838-3.jpg

Dobrego weekendu zyczę wszystkim :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 27 Lip 2024 15:01 #863165

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21380
+29 na zewnątrz i to bez słońca. W miejscu gdzie chwilowo mieszkam 23,5 jak chodzi klimatyzator. Ale bez niego żyć i pracować się nie da.

Mam "dead line" pracy 31-go. Myślałam, że wyrobię się wcześniej, ale wyszło jak zwykle... Oprócz pracy, zwierzątek, podlewania roślinek, walki ze ślimakami i budowy przyjechali znajomi Syna. Fajnie było, udzielałam się turystycznie, ale praca sama się nie zrobiła, tak że krótki wpad na Forum i znikam.

Kwitną lilie od Bogusi (Bobki) :kiss3: :kiss3: :kiss3: - zapach powalający:
P7264486_may.jpg

Szybkie wspomnienie z wyjazdów:

Twierdza Kłodzka:
P7163826_may.jpg

Zamek Bolków:
P7203870_may.jpg

Zamek Świny:
P7203885_may.jpg

Zamek Książ:
P7234000_may.jpg

Zoo safari:
P7254091_may.jpg

P7254117_may.jpg

Goście zaraz wyjeżdżają, a ja w papiery, ech...

P7264477_may.jpg

Spokojnego dnia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, JaKasiula, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 27 Lip 2024 23:43 #863181

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Tropikalna noc na Mazowszu nas czeka, nie zejdzie poniżej 20 stopni. Popołudnie duszne i bardzo gorące.

Dziś przerobiłem kolejną partię ogórków, dziś po meksykańsku.

Schab na jutro przygotowany, karkówka na grilla również.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.891 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum