TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 22 Gru 2024 19:17 #868448

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 30632
Wczoraj było słonecznie, ale wiał lodowaty wiatr z północy, więc zachęcająco było tylko przez okno, jak wyszłam na pole szybko zrejterowałam, a przy wieszaniu prania ręce mi skostniały (bardzo nie lubię suszyć prania w domu, nie mam strychu, więc kiedy tylko się da, to wieszam na zewnątrz).
Dziś na odmianę pochmurno i dmucha z południa, wiatr nie tak zimny, ale się wzmógł, więc też się nie da na zewnątrz wytrzymać, chociaż termometrowa temperatura w okolicach 3°C.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 22 Gru 2024 19:25 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, CHI, bietkae, anaka, renmanka, Mejra, lusinda, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 22 Gru 2024 19:19 #868449

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32221
Trochę przymroziło.Od rana na termometrze minus 12 stopni.Pieknie świeci słońce,powiew lekkiego wiaterku.
Co nieco chcę dzieciom upiec.Jako pierwsz-sernik.Jeszcze ciepły,szybko znika z blaszki.

20241222_131247.jpg

Spokojnego dnia.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Jan4, Marlenka, CHI, bietkae, del, anaka, renmanka, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 23 Gru 2024 08:40 #868455

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 44387
Nocka zakończyłą się bez przymrozku.Teraz termometr wskazuje +7.4*C.Słoneczko próbuje wyjść zza chmur.Brak jest wiatru.W nocy nic nie padało Na razie nie ma oznak aby spadł śnieg.Spokojnych przygotowań do Świąt. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo: :) :) :flower1: :flower1: :happy-old: :happy-old:

002-834.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Marzenka, badzia, Marlenka, CHI, koma, del, anaka, renmanka, Babcia Ala, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 23 Gru 2024 21:56 #868467

• Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2437
269870376_10221127777403569_1242107031319686571_n.jpg

Wszystkim tu zaglądającym spokojnych, radosnych świąt a także wszystkim użytkownikom forum Oaza.
W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 23 Gru 2024 21:57 przez Malkar.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, badzia, Marlenka, CHI, koma, anaka, renmanka, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 24 Gru 2024 12:10 #868479

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7880
W Wigilię Świąt Bożego Narodzenia pogoda jesienna. Jest 3* na plusie, niebo zasnute smętną szarością w odcieniu średnim. Ustał wiatr, wilgotność się zmniejszyła, więc nie odczuwa się już tak dużego zimna. Śniegu dziś nie będzie, ale pogoda jest fajna.

Rano tradycyjnie pojechaliśmy po drzewko. Kupujemy takie sadzone w donicach i zaraz po świętach wysadzamy je do gruntu.

Na dziś została do ogarnięcia sałatka warzywna, kompot i wieczorem karp.

Pozdrawiam wszystkie Ewy i Adamów, życzę zdrowia i radości z każdego dnia. Dobrych ludzi i życzliwości na co dzień :hearts: .

20241224_114952.jpg

tulipki.jpg

Radości na całe Święta. :coffe: :coffe: :drink1: :hearts:
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Ostatnio zmieniany: 24 Gru 2024 14:33 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, badzia, Marlenka, CHI, koma, anaka, renmanka, Babcia Ala, Mejra, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 24 Gru 2024 12:39 #868480

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Pogoda nie z tych Świąt.Ranek przywitał temperaturą +7,2*.NIe było i nie ma słoneczka.Podwiewa lekki wiaterek.Niebo w całości pokryte siwymi chmurami.Nie widać ani cm. przejaśnień.Aktualna temperatura wynosi+8,2*.Wszystkiego wesołego!!!!! :flower1: :flower1: :flower2: :flower2: :garden1: :garden1: :happy-old: :happy-old:

003-566.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, badzia, Marlenka, CHI, koma, anaka, renmanka, Babcia Ala, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 24 Gru 2024 16:36 #868488

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21752
Krecik stary wrote:
Pogoda nie z tych Świąt.
Wszystkiego wesołego!!!

I z dzisiaj:
PC249336_11.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, badzia, Marlenka, koma, anaka, renmanka, Babcia Ala, Mejra, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Gru 2024 10:45 #868498

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 85139
Dołączam do życzeń pięknego Bożego Narodzenia wśród kochanych osób. Ja tak właśnie te święta spędzam, a że na trochę większej szerokości geograficznej, jest i biało.

Temperatura zaskakująco wysoka, wraz z nami przyjechała lekka odwilż. Ale tak króciutki dzień - około 5 godzin względnej jasności - to chyba nie dla mnie na dłużej.
Pozdrawiam zimowo.
Ostatnio zmieniany: 25 Gru 2024 10:46 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, badzia, CHI, koma, anaka, renmanka, Babcia Ala, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Gru 2024 15:07 #868502

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 30632
Mnie się podarzyło jak ślepej kurze zorko ;) Po 8 chmury od wschodu zaczęły ustępować i zrobił się piękny słoneczny dzień, co prawda na termometrze w pewnym momencie tylko 3°C i pociąga lodowaty wietrzyk z północy, ale to nie przeszkodziło kotom wyjść wreszcie z domu i wygrzewać się za wiatrem na słonku. No cudnie :flower2:
Bezchmurne niebo teraz, nocą będzie na minusie, Niemiec wróży -5°C.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 25 Gru 2024 15:08 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, badzia, Łatka, CHI, koma, anaka, renmanka, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Gru 2024 15:44 #868503

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9236
U mnie nadal pochmurne dni, ale przynajmniej bez opadów. Trzeba pomału myśleć nad odmianami roślin jakie będzie się wysiewać w przyszłym sezonie.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, koma, anaka, renmanka, Babcia Ala, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Gru 2024 16:31 #868504

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Zabalowaliśmy na tej Wigilii prawie do białego rana: śpiewy, rozmowy, zabawa i jedzenie. Moja wnusia skończyła roczek. :hearts:

Dzisiejszy dzień Bożego Narodzenia rozpoczęliśmy trochę później :tongue2: . Pogoda na Mazowszu stabilna z tą zmianą, że niebo było w barwach szaro-błękitnej tęczy. Temperatura 3*, bezwietrznie, odczuwalne mroźne zimno. Pogoda idealna na rodzinny spacer.

Na Roztoczu biało, jak donoszą przyjaciele, temperatura około zera, noce z małym przymrozkiem. Ogrody mają idealne warunki do drzemki zimowej.

Tak, to prawda, że już trzeba za chwilę myśleć o wysiewach na nowy sezon. :drink1:

Wczoraj wnuczka dostawała prezenty urodzinowe, dziś kolej na Mikołaja !!!

20241224_235157.jpg

Miłego dalszego świętowania. :coffe: :hearts:
Pozdrawiam Ewa

Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, badzia, Łatka, CHI, koma, najemnik, anaka, renmanka, Babcia Ala, Mejra, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Gru 2024 17:54 #868509

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32221
Dzień pochmurny,temp 1 stopień,powiew lekkiego wiaterku.
"Piernikowe dzieło"mojej wnuczki i wnuka.

Messenger_creation_6BD75348-0221-4AE7-841D-C3086C941603.jpeg

Messenger_creation_728D6EC2-3C09-458E-A46F-F32552E50126.jpeg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, badzia, Łatka, CHI, najemnik, anaka, renmanka, Babcia Ala, Mejra, Grzebuła, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Gru 2024 18:39 #868513

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1042
Całusy dla wnusi. Niech zdrowo rośnie.
Ano i my usiedliśmy przy Wigilijnym Stole. Było nas 35 duszyczek. Każdego roku ta liczba osób zasiadajacych przy nim się zmniejsza. A i zwyczaje się zmieniają. Na kolację wigilijną u nas każdy przynosi określoną potrawę. I to jest fajne. Zazwyczaj robi sie jej więcej i później jeśli ktos chce to po kolacji zabiera do domu. Ano było składanie życzeń, dzielenie się opłatkiem, przybył też Mikołaj z prezentami. My z mężem w tym towarzystwie jesteśmy najstarsi to były też wspomnienia z naszych dziecięcych lat.I dobrze, że o to młodzi pytają. Wychowałam się na wsi. W wigilię z tatą szliśmy do lasu po choinkę którą później ubieraliśmy. Co było na choince. Łancuszki które wcześniej robiliśmy z bibuły,wydmuszek jaj i ciętej slomy. Wieszalismy wcześniej upieczone ciasteczka, śliczne kolorowe cukierki, orzechy zawinięte w złotka i śliczne czerwone jabłuszka. Z czasem tych ciastek ubywało a na choince pozostały same papierki po cukierkach i nitki na których wcześniej wisiały jabłka. W kącie był stawiany snopek z owsa, na podłodze była rozkładana słoma z której my dzieci wybieraliśmy orzechy. Pod choinką leżały prezenty. Uszyta przez mamę lalka szmaciana, zrobione na drutach wełniane skarpetki a czasem trafiły się pomarańcze, których zapach unosił się po całym domu. Och jak one wtedy cudownie pachniały. Na stole kładlismy siano na to biały obrus. Tato brał oplatek/różowy/ i szedł do obory aby obdzielić nim zwierzęta. Jak się pokazała pierwsza gwiazdka siadaliśmy do stołu. Zawsze musiało być 12 potraw. Po kolacji przychodzili kolędnicy i zaczynało się kolędowanie. Późnym wieczorem tata zaprzegał konia do sań i jechaliśmy 12 km na pasterkę. Takich sań jechało dużo, pod plozami iskrzył zmarznięty snieg, dzwoniły dzwonki uwiązane
przy upreży koni. Śpiewaliśmy kolędy. Tak to wyglądala u nas wigilia. Na codzień żyło się skromnie ale święta były na bogato
Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, badzia, Łatka, CHI, koma, najemnik, renmanka, Babcia Ala, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 25 Gru 2024 20:55 #868514

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5440
Ewuś Sto Lat dla Malutkiej.
Koma śliczne chatki.
Sonka piękne wspomnienia.

U mnie pogoda dziś dopisała jak u Ali. Teraz prawie -5. Bezśnieżnie oczywiście.
Kozy jak dotąd codziennie na pastwisku, gryzą gałązki sosny i wierzby.
Kaczuszki też zadowolone z pogody.

Słonecznych Świąt i dla Was.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, najemnik, Babcia Ala, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Gru 2024 09:22 #868516

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5440
Rano -7,5. No to temperatura poszła grubo. Ale niebo bezchmurne, bezwietrznie, więc siwo od smogu.

Spokojnego dnia Kochani.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, del, Babcia Ala, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Gru 2024 09:41 #868517

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10490
W świąteczny poranek mamy namiastkę zimy - całe minus 3 stopnie, więc i szron wszędzie - zawsze to coś :drink1: Bez opadów, bez wiatru, niebo czyste. Ogólny spokój. Jedynie choinka ma przechlapane, bo koty uznały, że to dla nich atrakcja i ganiają się cały dzień przy mojej jodełce :jeez: Z optymistycznych akcentów dla ogrodników - od Wigilii dnia przybywa :dance:

462584050_1223741876090560_2087512065081313747_n.jpg
Ostatnio zmieniany: 26 Gru 2024 09:41 przez Marzenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, del, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Gru 2024 09:52 #868518

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Poranek był na krawędzi przymrozku.Termometry pokazywały od 2,5 do -0,5.Na samochodach i teraz na trawnikach jest szron.Od rana pokazało się również słoneczko.Już świeci w pełni.Jest jaśniutko i coraz cieplej.Termometr aktualnie pokazuje +4,8*C.Weselmy się dalej!!!!!! :rotfl1: :rotfl1: :drink1: :drink1: :coffe: :coffe: :bye: :bravo: :bravo: :) :

002-836.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 26 Gru 2024 09:54 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, CHI, del, Babcia Ala, Mejra, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XX 26 Gru 2024 11:44 #868519

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Jest słońce!!! Na bezchmurnym niebie jaśnieje w pełnej krasie.
Panele w końcu zaczęły działać, produkują jak szalone. :drink1:

W nocy -2*, rankiem biała szadź stanęła na trawie i budynkach, przez chwilę imitując śnieg... Teraz 0*, delikatny wiatr czasami porusza jakąś gałązką. Piękny dzień.

Rodzina pogrążona we śnie, znów siedzieli do późna. Ja od rana w spokoju zasiadłam do komputera żeby poczytać, podszkolić się i zastanowić co, ile i gdzie posadzę... Miało być mniej, ale chyba to niewykonalne, tyle nowych nasion i ciekawość co z nich u mnie wyrośnie. :happy: :devil1:

20241226_112452.jpg

Patrząc na moją jeżynę, można sądzić, ze to środek lata i zaraz pojawią się owoce. :yummi:

20241226_113300.jpg

Miłego dalszego świętowania :coffe: :coffe: :drink1: :hearts:
Pozdrawiam Ewa

Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, badzia, apal100, CHI, pszczolka, Babcia Ala, Mejra, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.924 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum