Luty (II połowa)
seler, kapusty: biała, czerwona, pekińska, kalafior, brokuł, kalarepa
Marzec
na rozsadę: por, brokuł, papryka, pomidor, cebula, sałata,...
do gruntu: marchew, pietruszka, rzodkiewka, cebula, por, groch, bób,koper
Nie ma jednego dobrego terminu siewu, bo zależy on od wielu czynników: od tego czy dysponujemy w ogrodzie szklarnią/namiotem foliowym, czy mieszkamy w zachodniej czy we wschodniej części kraju, czy i jak pojemny mamy balkon/taras, by najpierw hartować, a potem uprawiać na nim w doniczkach rośliny przeznaczone do posadzenia w gruncie w ogrodzie po majowych spadkach temperatury.
Ja mieszkam w zimniejszej części kraju (Suwalszczyzna), ale za to mam duży słoneczny balkon i namiot foliowy, dlatego sieję i sadzę warzywa w różnych terminach.
W ubiegłym roku wysiałam pomidory i paprykę 10 marca. Dla tych uprawianych pod osłonami był to dobry termin, ale te do gruntu za długo musiały wegetować na parapetach i na balkonie.
Papryka zaczęła dojrzewać w szklarni dość późno, dlatego w tym roku posiałam ją o tydzień wcześniej, 4 marca.
Pomidory do szklarni w tym roku posieję 9-10 marca, a do gruntu... hmm... termin wyznaczony przez księżycowy kalendarz to aż 23-24 marca. Postaram się wytrzymać nerwowo.
W ubiegłym roku wysadziłam swoje pomidory do ogrodu po 15 maja, ale okrutny ziąb i wicher, a potem deszczowe lato zepsuły mi całą robotę.
Moim zdaniem
w moim przypadku nie ma co się spieszyć
Ela wrote:
Właśnie wpadła mi w ręce książka "Najlepsze rady dziadka ogrodnika" Susanne Bruns i Joachima Stammer.
Czytam w niej:
"W okresie kwitnienia podbiału zaczyna się siać do gruntu: skorzonerę,,szpinak,bób,marchew,cebulę,rzepę oraz sadzić do gruntu cebulę dymkę,wczesne odmiany kapusty i cebulę szalotkę.
Na glebach ciężkich należy z tym jednak zaczekać, aż zakwitnie forsycja.
Jeśli warzywa sieje się dopiero wtedy, gdy rozwiną się liście winorośli,
rośliny szybko rosną i doganiają te, które były siane wcześniej.
Nie warto więc się spieszyć z wysiewem"