Mam zagwozdkę
Liście pochodzą z krzaków różnych odmian, nasiona z różnych źródeł, rosną w różnych częściach warzywnika. Grządki nawiezione nawozami mineralnymi tak samo, komposty z dwóch różnych ogródków (nie wymieszane, rozsypane na różnych grządkach). Jasne plamki zauważyłam ze 2-3 tygodnie temu. Krzaki wyglądają w miarę zdrowo. Nie ma zaniku blaszki liściowej na stożkach wzrostu, przyrosty wyglądają zdrowo. Pomidory rosną dość silnie wegetatywnie, ale nie mają objawów ostrych niedoborów, żadnych plam, chlorozy, wszystkie wiążą ładnie. Podejrzewam jednak niedobory wapnia. Poniżej załączam analizę gleby sprzed 2 lat, w poprzednich sezonach nawożone oszczędnie, mniejszymi dawkami nawozów niż w tym, szybko widoczne braki magnezu i potasu. Gleba jest lekka, przepuszczalna, piaszczysta.
Nawożenie w tym sezonie, przekopane na 20cm:
Fertil Bioilsa 12,5 (N 12,5%) - 160g nawozu/m2 -> uzupełnienie N o 100mg/l
Timac Agro Physio Mescal G18 (P2O5 18%, CaCO3 65%, MgO 5%) 100g nawozu/m2 -> uzupełnienie P o 40mg/l (+Ca +Mg)
Siarczan potasu (K2O 50%, SO3 45%) - 58g nawozu/m2 -> uzupełnienie K o 120mg/l (+S)
Siarczan magnezu (MgO 16%, SO3 32,5%) - 10g nawozu/m2 -> uzupełnienie Mg o 20mg/l (+S)
Gips budowlany (CaO 30%, SO3 42,7%) - 300g nawozu/m2 -> uzupełnienie Ca około 400mg/l (+S)
EDIT!!!
jeszcze mączka bazaltowa - 100g nawozu/m2
(Krzemionka SiO2 48,30%
Tlenek glinu Al2O3 19,20%
Tlenek wapnia CaO 8,10%
Tlenek żelaza Fe2O3 8,30%
Tlenek magnezu MgO 1,07%
Tlenek fosforu P2O5 2,50%
Tlenek potasu K2O 2,95%
Tlenek sodu Na2O 0,21%)
Mam nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłam, przepisując z Excela. I... tak, wiem, wszędzie siarka...
Na górę ok. 8cm kompostu, w dołek pół garści granulowanego końskiego obornika, przykryte 8-10cm ziemi.
Nawożenia pogłównego na razie brak poza jednym podlaniem, tydzień temu, siarczanem magnezu w stężeniu 0,4%, 2 łyżki stołowe (40g) na 10l wody na 5 krzaków pomidorów.
A oto sprawcy całego zamieszania. Przepraszam, że tylko fragmenty liści, bez całych krzaków, całe mogę wrzucić, ale wyglądają dobrze... Liście z poniższych zdjęć znajdują się mniej więcej w środkowej części krzaków.
Do głowy przychodzi mi TMV albo niedobór cynku... Co o tych liściach myślicie?