TEMAT: <D> Dynie, cukinie i inne dyniowate

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 14 Wrz 2016 13:38 #501590

  • Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 522
  • Otrzymane dziękuję: 767
Arbuzy mam w tunelu i przez ostatnie dni mam u siebie upały, myślę że przez to tak się stało.
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 14 Wrz 2016 16:18 #501604

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Też uważam, że ten arbuz, Edytko, jest przjrzały. U mnie najlepiej sprawdza się metododa z zaschniętym wąsem i "łyżeczką" w miejscu gdzie ogonek łączy się z łodygą. Wszystkie zerwane przy jej pomocy arbuzy były dojrzałe w punkt. Metoda na ściskanie u mnie również się nie sprawdziła, chyba dlatego, że boję się odpowiednio mocno ścisnąć :) Nie próbowałam tylko metody z topieniem arbuza, bo za dużo z tym zachodu.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja, Edyta D

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 15 Wrz 2016 18:02 #501787

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Zaczynam powoli zwozić dynie.Na razie te do przerobu , bo te na przchowanie niech się jeszcze wygrzewają. Jeszcze parę liści jest.

IMG_20160915_105147.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marysia80, Betula

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 16 Wrz 2016 07:47 #501837

  • Agus
  • Agus's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 809
  • Otrzymane dziękuję: 2309
Część moich dyniek:

DSC_1117.jpg


DSC_1116.jpg


Dziś zbieram resztę, zostało z 10 Butternutów, dwie Hokkaido, jedna Olga i kilka tych maluchów białozielonych. Nie widzę sensu trzymania ich dłużej, bo liście wyglądają kiepsko. Większość już dojrzała, mniej dojrzałe szybko zjemy :yummi: .

Ze wszystkich zawiązanych Bambino tylko jedna normalnie urosła, reszta się zapadła i zmiękła, teraz zasilają kompost. Coś im u mnie nie podpasowało. Na przyszły rok powtarzam wszystkie odmiany, prócz Bambino i Melonowej.
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2016 07:52 przez Agus.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Edyta D, Marianna

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 20 Wrz 2016 16:43 #502430

  • akkara
  • akkara's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 62
  • Otrzymane dziękuję: 53
Poradźcie proszę, co zrobić z przerośniętych patisonów? Wyjechałam na tydzień na urlop, a mąż nic nie zbierał i nie wiem jak je teraz wykorzystać. Największe mają średnicę ok 12 cm (odmiana Scallopini). Nie znalazłam nic w wątku kulinarnym, dlatego pytam tutaj.
Pozdrawiam
Anna
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 20 Wrz 2016 17:31 #502433

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Placki takie jak ziemniaczane tylko z patisonów.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): akkara

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 20 Wrz 2016 18:28 #502437

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Albo patisony faszerowane: przecinamy delikwenta w poprzek, wydrążamy komorę nasienną, leciutko solimy obie połówki. Następnie nakładamy farsz ( mięsny lub warzywny ), posypujemy ostrym startym serem, skrapiamy oliwą i do piekarnika. Wyrośnięty patison jest lekko mdły w smaku, dlatego wskazane jest użycie przypraw, takich mocniejszych ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): akkara

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 20 Wrz 2016 18:37 #502439

  • akkara
  • akkara's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 62
  • Otrzymane dziękuję: 53
Dziękuję za podpowiedzi :).
Rozumiem, że mogą również pójść do leczo razem z cukinią?
Pozdrawiam
Anna
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 20 Wrz 2016 19:07 #502444

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Jak najbardziej :) Sprawdź tylko, czy takich przerośniętych nie należy obrać ze skórki, bo maluchy robię zawsze w całości.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 23 Wrz 2016 22:29 #502923

  • nataliaada
  • nataliaada's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 62
  • Otrzymane dziękuję: 52
Co do przerośniętych patisonów...To może być porażka. Ja kiedyś miałam tak przerośnięty okaz (biała odmiana - nie pamiętam nazwy i wcale nie był jakiś ogromny, no duży owszem, ale nie jakiś gigant), że nie szło go niczym, w żaden sposób obrać, ani ostrym nożem, ani z ząbkami. Człowiek by się chyba pokaleczył. Musiałam wywalić na kompost :( Ogólnie lepiej jest nie dopuszczać, do przerastania patisonów. Raz, że zrywanie owoców pobudza roślinę do kolejnego owocowania, dwa, że młode smaczniejsze i delikatniejsze, łatwiejsze do obrania. Patisony można traktować jak cukinię, wydrążyć i nadziewać, zetrzeć na tarce i na placki, w kostkę i do lecza/gulaszy warzywnych, w plastry/półplastry i smażyć itd.


Z dyni miałam odmiany Bambino i Amazonka. Bambino ma duże dynie, takie po kilkanaście kg (średnio), i 1-2, góra 3 owoce na krzaku - mówię z własnego doświadczenia (uprawa bez specjalnej dbałości). Smak dyni - jak to dynia - ale na pewno jej zaletą jest to, że łatwo obrać ze skóry, jest miękka, a nie twarda skorupa. Moje miały taki jasny pomarańczowy kolor o takiej jakby siateczkowatej strukturze. Zajmuje sporo miejsca. Lubię tę odmianę i polecam.

Amazonka - nie wiem czy nie jedyna odmiana krzaczasta, czyli taka kompaktowa, rośnie w górę, nie zajmuje wiele więcej miejsca wszerz niż cukinia, u mnie kiedyś się wkręciła w siatkę z drutu i dynie rosły w pionie. Owoce jak małe piłki, takie w sam raz na np. garnek zupy, owoców kilka na krzaku, smak ok. Z racji wielkości rośliny nadaje się do małych ogródków. Bardzo polecam odmianę.


Cukinie miałam różne, zielone i żółte. Zielone - Astra Polka - u mnie bezproblemowa, mega plenna, smaczna, raczej nie nadaje się do długiego przechowywania. Żółta - Atena Pola - smak, dla mnie gorszy niż zwykłej cukinii, jest taka bardziej dyniowa w smaku, ciut twardsza, bardziej żółta też w środku, ale nadaje się do dłuższego przechowywania, owoc bardziej trwały, gorsza do obierania, ale można ją traktować i jak cukinię i jak dynię.

Przerośnięte okazy cukinii używałam do lecza, na placki, albo na ketchupy (z dodatkiem koncentratów)- te bardzo polecam.

Kwiaty dyniowatych są jadalne, ale w naszej tradycji kulinarnej raczej się tego nie robi.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, patrycja, Edyta D

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 23 Wrz 2016 22:55 #502935

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Solidny deszcz i parę ciepłych dni we wrześniu, a dynie ruszyły :)
Dynia 'Biały Dzik' ma 2 owoce, są wprawdzie już dość solidne, ale ta odmiana do wydajnych nie należy :) Zawłaszczyła kilka metrów kwadratowych trawnika.

dynia-bialy-dzik.jpg


Rośnie jeszcze wężowo-trąbiasta dynia TROMBA DI ALBENGA. Wyrosły jej 3 długaśne na 5-6 metrów pędy, z czego owocujący jest jeden :)

dynia-tromba.jpg


Ale ciekawe kształty i kolory nagradzają wszystko, są po prostu piękne :) Ciekawe, jakie będą w smaku :happy:
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2016 22:56 przez Hiacynta.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agus, patrycja

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 24 Wrz 2016 03:34 #502953

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
nataliaada wrote:
Kwiaty dyniowatych są jadalne, ale w naszej tradycji kulinarnej raczej się tego nie robi.
W tradycji może i nie, ale we współczesnej kuchni jak najbardziej. Smażone w cieście naleśnikowym, w tempurze lub faszerowane i zapiekane. W dużych miastach kwiaty cukini można kupić na targowiskach lub w lepszych warzywniakach.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 24 Wrz 2016 20:09 #503043

  • BlueAnna
  • BlueAnna's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 142
  • Otrzymane dziękuję: 126
Zerwałam pierwszą trombę. Ogromne są, grubasy przerażające, ledwo dotargałam do domu :woohoo:
Zupa super, gar zupy na 6 osób i na jutro.
Do tego sok z jabłkiem 4 szklanki, pyyyyszny :drink1:
A zużyte z jedna piąta i to tej węższej części :lol:

Czy ja już dziękowałam za nasiona dyniek? :happy4:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 25 Wrz 2016 17:43 #503186

  • Mikar
  • Mikar's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 206
  • Otrzymane dziękuję: 119
Witam.
Co można zrobić z dyni figolistnej?
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 25 Wrz 2016 20:51 #503223

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Z dyni figolistnej podobno smaczna jest konfitura a'la ananasowa lub dżem, który opisuje Emalka tutaj
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 25 Wrz 2016 21:22 #503232

  • edek86
  • edek86's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 696
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Dynia Golias

20160925_154221.jpg


20160925_154202.jpg


Będzie dojrzała czy muszę jeszcze poczekać?
Pozdrawiam, Michał
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marysia80

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 26 Wrz 2016 08:01 #503273

  • Agus
  • Agus's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 809
  • Otrzymane dziękuję: 2309
Jaki ma soczysty kolorek! :woohoo:
Ja takie ze spekanym ogonkiem już scinalam, ale to mój pierwszy sezon i sama upewnilabym sie, czy robilam dobrze.


Wybaczcie brak polskich liter, dziecko usmiercilo mi komputer :jeez:
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2016 08:05 przez Agus.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 26 Wrz 2016 08:38 #503279

  • janinka-n
  • janinka-n's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Witam wszystkich odwiedzanych i odwiedzających.
  • Posty: 602
  • Otrzymane dziękuję: 1647
U mnie z dyni figolistnej,tylko z mniejszych egzemplarzy były ,,ala'' kotlety schabowe.Są pyszne ,polecam.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mikar


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.747 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum