TEMAT: <D> Dynie, cukinie i inne dyniowate

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 06 Wrz 2016 19:05 #500330

  • Mikar
  • Mikar's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 206
  • Otrzymane dziękuję: 119
Witam.
Co można zrobić z dyni figolistnej. Urosło jej trochę za dużo. Kundelki.
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 06 Wrz 2016 19:44 #500332

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Nie może być kundelkiem bo to osobny gatunek i nie krzyżuje się z żadną inna u nas uprawiana.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 07 Wrz 2016 15:35 #500450

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Wiosną wysiałam patisona wprost do ziemi. Niestety siewki zmasakrowały kury i zostały tylko trzy nikłe sadzoneczki. Tak teraz to wygląda:

DSC083351-2.jpg


W sobotę pół wiaderka patisonów, dzisiaj nieco mniej. Końca nie widać.
Pozdrawiam. Jolka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lana, patrycja, Edyta D

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 07 Wrz 2016 15:46 #500453

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Jola ogrodnictwo to Twoje powołanie , czego się nie tknęłaś wszystko rodzi ponad przeciętnie. U mnie patisony pójdą w tym tygodniu do kasacji . Zwyczajnie wyschły.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 07 Wrz 2016 17:07 #500470

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Mówisz Lucynko, że jako polonista minęłam się z powołaniem? Od tygodnia robię szkołę turystyki wiejskiej. :rotfl1:
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2016 17:08 przez otojolka.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 07 Wrz 2016 18:11 #500475

  • zeberka363
  • zeberka363's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1722
  • Otrzymane dziękuję: 1445
moje cukinie już padły-owocaowały bardzo owocnie ;)
dynia w końcu wykiełkowała po trzecim siewie...nie wiem czy zdąży dojrzeć
168.jpg
Mocno początkująca ogrodniczka kochająca piękną przyrodę ;-)
pozdrawiam agnieszka
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...6217-ogrodki-zeberki
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...a-parapetach-piszczy
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2016 19:22 przez Emalia112.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, otojolka

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 07 Wrz 2016 19:23 #500483

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Jak nie będzie przymrozków we wrześniu to zdaży
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): zeberka363

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 07 Wrz 2016 20:17 #500492

  • Mikar
  • Mikar's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 206
  • Otrzymane dziękuję: 119
Emalia112 wrote:
Nie może być kundelkiem bo to osobny gatunek i nie krzyżuje się z żadną inna u nas uprawiana.
Tego nie wiedziałem.A mogę poprosić o jakieś przepisy jak i na co to przerobić.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 07 Wrz 2016 20:29 #500493

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Mikar wrote:
Witam.
Co można zrobić z dyni figolistnej. Urosło jej trochę za dużo. Kundelki.
Pyszną konfiturę nibyananasową do słoików. ( gdzieś dawałam tu przepis ale nie umiem znaleźć)
Potem zimą jak chce mi się coś słodkiego zjadam taki słoiczek, przynajmniej zdrowsze to od czekolady bo odkwasza organizm.
U mnie urosło 9 dużych dyń, słoiki już czekają.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 07 Wrz 2016 20:40 #500496

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Najbardziej znana potrawa na świecie z dyni figolistnej jest cabello de ángel. Po prostu jest to smażona w cukrze z dodatkiem soku z cytryny dynia. bardzo trudno podobno jest obrać skórkę dlatego radzą pokroić na części dotować 10 min ze skórka a potem wybrać miąższ łyżką. W/g przepisu hiszpańskiej kuchni cukru ma być poława wagi miąższu i karmelizować pól godziny.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 07 Wrz 2016 21:06 #500511

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
O tej potrawie pisał kiedyś Paweł i podobno jest przysmakiem na południu Europy. Szukałam też dyni a'la ananas w naszych zbiorach, ale też nie znalazłam ... gdyby można było poprosić o przepis na tę konfiturę Beatko, to byłabym wdzięczna :) Łyżeczka konfitury plus gorzka czekolada ... już to czuję .....

Emalko, być może (?) na ilość i wielkość burchli cukrowych u opisywanej dyni wpływa ilość wody i słońca, chociaż takich odmian z tymi "wrzodami" ;-) jest co najmniej kilka ... przyznasz jednak, że na surowo jest wspaniała. Tak mi zasmakowała, że nie zdążyłam z niej zrobić niczego innego, ale musiałam się spieszyć - pozostawiona rozkrojona, nawet w lodówce, szybko więdnie i traci chrupkość. Nie nadaje się do długiego przechowywania, najwyżej 3 miesiące.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 07 Wrz 2016 21:31 #500517

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Nigdy tego dżemu nie robiłam, ale syn dostał w prezencie od klientów hiszpańskich słoiczek takiej sklepowej. Faktycznie maja się czym zachwycać Nie wiem czy ta domowa jest tak dobra jak sklepowa, ale warto sadzić tę dynie własnie dla tych włosów anioła
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 08 Wrz 2016 11:44 #500598

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 877
Cukinii w tym roku mam wystarczająco, ale nie taki ogrom jak w ubiegłym roku. Tak jak w ubiegłym roku mam posadzonych kilka odmian cukinii, patisonów i dyń.

Mam jedną odmianę dyni, która jest ogromna. Będę miała takich trzy sztuki. Jedną już zerwałam, a dwie jeszcze na ogrodzie rosną. Niestety nie prezentuje się ładnie ponieważ nie jest cała pomarańczowa. Od spodu została zielona. Może trzeba było jak była mała podłożyć jakąś podkładkę, żeby nie leżała bezpośrednio na ziemie. Dla mnie ona jest tak duża, że nie wiem czym ją rozkroić. Pewnie trzeba będzie pójść po piłę motorową do wujka :silly: Też się zastanawiam czy będzie smaczna i co z niej zrobić. Dwie będą do wydania, a jedna zostanie mi do przerobienia. Być może ona jeszcze mogła być na ogrodzie i może jeszcze by urosła ale już ją zerwałam.
Mam jeszcze odmianę bambino, której nie zrobiłam zdjęcia :) i hokaido. Niestety moich ulubionych hokaido mam tylko trzy sztuki. Siałam tę odmianę bezpośrednio do gruntu. Te inne były w tym roku z sadzonek.

Co przyrządzacie ze swoich dyń?


IMG_1341.jpg


IMG_1368.jpg


IMG_1361.jpg


IMG_1398.jpg


IMG_1395.jpg


IMG_1397.jpg


IMG_1394.jpg


IMG_1392.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, patrycja

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 08 Wrz 2016 11:57 #500601

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Lana tu masz przepisy forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...-zjadajmy-ze-smakiem Od dwu tygodni gotuję codziennie coś z dyni i nie powtarzam sie. Codziennie rozkroję dynię część zużywam na bieżąco resztę robię pulpę i zamrażam z przeznaczeniem na zupę lub omlety czy racuchy dyniowe.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 08 Wrz 2016 12:45 #500610

  • zeberka363
  • zeberka363's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1722
  • Otrzymane dziękuję: 1445
a cukinie miałam takie

120.jpg


212.jpg
Mocno początkująca ogrodniczka kochająca piękną przyrodę ;-)
pozdrawiam agnieszka
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...6217-ogrodki-zeberki
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...a-parapetach-piszczy
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Adasiowa, Armasza, otojolka, Marysia80, Agus

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 12 Wrz 2016 21:42 #501317

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
A mnie dziś spotkała miła niespodzianka :) Poszłam podlewać pomidorki w foliaku, a tam 2 białe dziki :happy: Dynia, które sobie rosła mizernie i nie kwitła nawet naraz wytworzyła 2 owoce :happy: Już mają wielkość piłki do siatkówki :happy:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 14 Wrz 2016 11:40 #501573

  • Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 522
  • Otrzymane dziękuję: 767
Szkoda że nie mogłam podzielić się z Wami arbuzem, był przepysznie słodziutki. Łodyżka mu zbrązowiała, więc zerwałam.

IMG_20160906_092210.jpg


Po kilku dniach, chciałam zrobić sałatkę owocową i ku mojemu zdziwieniu, gdy chciałam zerwać kolejnego arbuza, który miał jeszcze zieloną łodygę okazało się że w środku jest już zepsuty :( . Po kolei zrywałam i otwierałam ...i to samo. Czemu tak się stało?


IMG_20160910_143435.jpg


IMG_20160910_144005.jpg


Wyrzuciłam kilka sztuk...
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 14 Wrz 2016 12:05 #501578

  • patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 800
  • Otrzymane dziękuję: 2061
No właśnie z tego co czytałam, to poznać, że arbuz dojrzały, to nie lada sztuka. Jedni mówią, że zasycha mu ogonek, jak u dyni, ale moim zdaniem to nieprawda. Inni, że zasycha mu wąs przy ogonku, ale u mnie również się to nie sprawdziło, bo arbuzy miałam na agrowłókninie i te wąsy zasychały bardzo szybko. Z mojego doświadczenia (choć nie jest za duże) wynika, że trzeba zapamiętać moment zawiązania się owocu i od tego momentu czekamy 40 dni. Może być ewentualnie o 2-3 dni dłużej. Pod koniec wegetacji trzeba obserwować arbuza i jak cokolwiek zaczyna się dziać, skórka pęka, arbuz przestaje wydawać dźwięczne odgłosy przy stukaniu, od razu ścinać. Niektórzy jakoś je ściskają i skórka ma wtedy wydawać taki chrupiący jakby odgłos, ale moje takich nie wydawały. Albo źle ściskam ;)

Jeden z moich arbuzów wyglądał dokładnie jak Twój Edytko, u mnie powodem było przetrzymanie na krzaku (od zawiązania miał jakieś 45-50 dni). Potem jeszcze trzymałam go kilka dni w domu, w temperaturze pokojowej, bo doszłam do wniosku, że jak arbuzy leżą w marketach, to i mojemu nie zaszkodzi, ale zaszkodziło. Nie wiem, czy u Ciebie w ostatnio padało, bo obfite deszcze również mogły spowodować zepsucie. Gdzieś kiedyś czytałam, że na kilka dni przed zerwaniem arbuzów nie podlewamy, stają się wtedy bardziej słodkie i mięsiste.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta D


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.641 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum