TEMAT: <D> Dynie, cukinie i inne dyniowate

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 24 Lip 2015 14:01 #390754

  • Dozer
  • Dozer's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Howdy partner
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 51
Dzisiejsze zbiory - pierwsze zbiory :flower: Ktoś ma jakiś sprawdzony pomysł jak się z nimi obejść? Jakaś oliwa i piekarnik?


IMG_0547.jpg
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 24 Lip 2015 19:21 #390828

  • justabe
  • justabe's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 31
  • Otrzymane dziękuję: 50
Oliwa, chwilka na patelni i wbite 2 jaja :) mmm jajeczniczka jak marzenie :)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dozer

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 24 Lip 2015 20:18 #390849

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3214
  • Otrzymane dziękuję: 7915
U mnie takie dynie, na razie pewnych jest 6 zawiązków, w tym roku rosną wyjątkowo bujnie krzaczory ogromne
20150724_165456.jpg


20150724_165512.jpg


20150724_165518.jpg


20150724_165607.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, Adasiowa, emilka79, Dozer

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 25 Lip 2015 16:16 #391091

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20239
  • Otrzymane dziękuję: 64594
Adasiowe "korbolki" :)

Całokształt ;-)






Zebrałam także pierwsze cukinie: największa waży 1,9 kg :blink: , w ubiegły weekend była całkiem mała :blink:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2015 16:17 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dozer

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 25 Lip 2015 16:42 #391100

  • Dozer
  • Dozer's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Howdy partner
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 51
Adrian89 spoko dyniaki. Co to za gatunki? U mnie też jest trochę, ale jeszcze małe.

Adasiowa Też dzisiaj zebrałem 2 cukinie + 2 patisony. Cukinie zbieram takie 15-25cm (podobno są smaczniejsze) Zrobiliśmy z nich to - dla mnie rewelacja

Składniki
2 - cukinie
2 - patisony
2 - jajka
1 - cebula
1 ząbek - czosnku
2 łyżki - jogurtu naturalnego
4 łyżki - mąki
1 garść - koperku
sól
pieprz
olej do smażenia

Opis przygotowania
Cukinie/patisony umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli cukinie/patisony są małe lepiej wziąć dwie. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę i garść posiekanego koperku. Przyprawić pieprzem. Kto chce, może jeszcze dodatkowo posolić. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.

Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem. Można udekorować koperkiem.
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2015 16:46 przez Dozer.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112, Agusiak

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 25 Lip 2015 16:48 #391102

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20239
  • Otrzymane dziękuję: 64594
Dozer :)
Dziękuję bardzo! Małe egzemplarze wykorzystam do nadzienia do tarty, ale te większe będą w sam raz na placuszki :hearts: albo na zimową sałatkę z papryką i curry - pycha, mówię Ci, warta grzechu ;-)
W razie czego, służę przepisem ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dozer

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 25 Lip 2015 16:55 #391104

  • Dozer
  • Dozer's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Howdy partner
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 51
Bardzo chętnie przygarnę ten przepis B)
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 25 Lip 2015 17:45 #391117

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20239
  • Otrzymane dziękuję: 64594
Mówisz - masz :)
Sałatka z cukinii na zimę :blink:

3 kg cukinii
2-3 duże czerwone papryki
2 łyżki soli

Cukinie razem ze skórką ( ale po wydrążeniu nasion ) kroję/szatkuję na cienkie plasterki lub pół plasterki, paprykę kroję w paseczki; warzywa mieszam z solą i pozostawiam na 2 godziny, od czasu do czasu wymieszam.

3-4 cebule, pokrojone w cienkie plastry
1,5 łyżeczki chili, curry lub czarnego zmielonego pieprzu
1,5 szklanki octu
2,5 szklanki cukru
1 szklanka oliwy/oleju słonecznikowego

W/w składniki wymieszać i zalać wcześniej przygotowane warzywka, pozostawić na 3 godziny. Przełożyć do słoików, pasteryzować około 5 minut.

Smacznego :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dozer, Agusiak

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 29 Lip 2015 21:19 #392320

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3214
  • Otrzymane dziękuję: 7915
Bambino albo melonowa żółta nie wiem która to odmiana

29008.jpg


29010.jpg


29012.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, Adasiowa

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 30 Lip 2015 19:23 #392522

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 410
  • Otrzymane dziękuję: 353
A ja mam z dyniami porażkę, zamówiłem nasiona na allegro, z tego co wyrosło prawie nic sienie zgadza, chciałem uprawiać tylko 2 odmiany (marina di chioggia i whangaparaoa crown) plus biały acorn do szybkiej konsumpcji,wyrosły jakieś żółte, acorny jakby z krzyżówki były,zamiast jajowate,są okrągławe i bez karbów,nawet gratis jest jakiś inny,a właściwie wygląda jak te wszystkie co urosły, normalnie ręce mi opadły jak to zaczęło się zawiązywać.

Z cukiniami od tego samego sprzedającego to samo,zamówiłem zielone włoskie (moje ulubione,sprawdzone),urosły żółte,ale tu jest plus i to duży, nie wiem co to za odmiana, ale codziennie zbieram jedna z krzaka, plenność tego jest niesamowita, smak też świetny, chcę na drugi rok to samo, tylko sprzedający pewnie sam nie wie co to ;).
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 31 Lip 2015 10:20 #392669

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Zostaw jeden owoc na nasiona, jest duża szansa, że powtórzy cechy:)
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 31 Lip 2015 14:30 #392711

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Dozer własnie skończyliśmy jeść placki według Twojego przepisu. Troszkę zmodyfikowałam, bo nie miałam cukinii tylko dynie i dodałam papryczkę chilli drobno pokrojoną.Rewelacja. Wchodzi na stałe raz w tygodniu.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dozer

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 31 Lip 2015 14:36 #392712

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 410
  • Otrzymane dziękuję: 353
Hiacynta wrote:
Zostaw jeden owoc na nasiona, jest duża szansa, że powtórzy cechy:)

Mam dynie obok, i jeszcze jedną zielona cukinie, musiałbym zabezpieczać przed przypadkowym zapyleniem, a jakoś nie mam czasu na to, popytam co to sprzedającego, może to jaka popularna odmiana żółta.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 31 Lip 2015 15:11 #392719

  • Dozer
  • Dozer's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Howdy partner
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 51
Emalia112 imho po tym właśnie poznaje się dobre kucharza :cool3:, że modyfikuje przepisy i je ulepsza :)
Z tego co pamiętam nie jadłem jeszcze dyniaków, ale niedługo się to zmieni :tongue1:

marina di chioggia

IMG_0573.jpg



hokkaido

IMG_0575.jpg


hopi orange


IMG_0576.jpg



W kwestii technicznej:
Kiedy mogę zrywać hokkaido? Jak koloru nabierze? To jest podobnie jak z cukiniami? Im szybciej się zrywa, tym więcej urośnie?
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 31 Lip 2015 21:49 #392806

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
IMG_0025.jpg


Ta dynia została dzisiaj zjedzona. A to dlatego, że z powodu suszy na krzaku była tylko jedna. Krzak był marny .Teraz po deszczach wziął się do życia. Ma dużo kwiatów. Więc zabrałam mu jedyne dziecię. Niech wiąże nowe.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dozer

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 31 Lip 2015 22:21 #392825

  • Dozer
  • Dozer's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Howdy partner
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 51
Emalia112
Fajnie, że wstawiłaś fotkę. To jest hokkaido jak rozumiem :)

Dość regularnie podlewam dynie, patisony, cukinie. Zwykle używam 10 litrowych podlewaczek, ale z racji tego, że dynie się rozrosły i nie mam jak podchodzić - użyłem węża. Chciałem tak od serca i poszło mi z 600-800 litrów - kilka krzaków jest :P. Generalnie mimo tego, że późno je posadziłem, to i tak ładnie rosną i zawiązują owoce. Wydaje mi się, że kluczowe jest tutaj systematyczne podlewanie oraz agrowłóknina, która utrzymuje wilgoć i temperaturę. Dynie chyba lubią wodę :)
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 01 Sie 2015 11:12 #392918

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3214
  • Otrzymane dziękuję: 7915
Dozer, nie jestem pewien ale Twoja rzekoma hokkaido to chyba nią nie jest. Hokkaido jest pomarańczowa jak u Emalii. Moja hokkaido też słabo wiązała owoce kiedy ją miałem :unsure:
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 01 Sie 2015 12:21 #392924

  • Dozer
  • Dozer's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Howdy partner
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 51
Daj jej czas dojrzeć :) Chyba, że od początku ma mieć kolor :)
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.361 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum