TEMAT: <D> Dynie, cukinie i inne dyniowate

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 10 Mar 2016 07:24 #443262

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 877
Emalia112 wrote:
Dynie, to ubiegłym roku wszędzie nie bardzo obrodziły, one potrzebują wody. . Ja w tym roku planuję prawie trzydzieści odmian. Chce przetestować wszystkie dostępne odmiany. Ubiegłej jesieni przez dwa tygodnie gotowałam codziennie potrawę z dyni i ani razu nie powtórzyłam.
No właśnie dynia potrzebuje wody, a ja puściłam pędy na ogrodzenie. Tak jakby ciągnęła się ziemią to by się ukorzeniała i miałaby więcej tej wilgoci. Brawa dla Pani! :thanks: Pani musi dużo przepisów mieć na te dynie.
Ja to na okrągło robiłam cukinie na różne sposoby. Z dyni przyrządzałam tylko zupę, kaszę ryżową na słodko i pieczone w piekarniku na ostro odmianę Hokkaido.
A swoją drogą musi Pani mieć niemały warzywniak. 30 odmian :supr3: – dużo! Dynia potrzebuje przestrzeni. Zalecane sadzenie metr na metr to przy 30 odmianach trzeba duży skrawek ziemi przeznaczyć na taką uprawę. Dynia oprócz wody to jeszcze potrzebuje dobrej ziemi i nawożenia. Na pewno dobrze by jej zrobił kompost.
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 10 Mar 2016 08:02 #443269

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3251
  • Otrzymane dziękuję: 9656
Aniu wymagania patisonów są zbliżone do cukini. Sadzę 3 odmiany,żeby móc marynować w occie takie malutkie patisonki - w sklepach są drogie. Poza tym -przyrządzam tak jak cukinię - najbardziej lubię pieczoną z ziołami na odrobinie oliwy.Pewnie przepisów jest tysiąc ale mi najbardziej podchodzi ten ;)
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 10 Mar 2016 08:12 #443274

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Miejsca to ja mam duźo. Dynie uprawiam, na trawniku. Wykopuję dołki średnicy 60-80cm wypełniam to obornikiem i ziemią kompostową.Całość "trawnika" obsiane jest koniczyną Jak dynie są małe to kosze to co dwa tygodnie, potem w sierpniu to tylko raz.Tym sposobem mam niewiele pracy z plewieniem.
A co do przepisów na potrawy z dyń? W kulinariach jest ich sporo, ale tu wymienie najważniejsze.
Placki dyniowe ( robione jak ziemniaczane, w przepisie były patisony, ale zmieniłam na dynie i tez dobre), racuchy, mufinki, omlety, leczo, risotto, zapiekanki z mięsem, z serem, z pieczarkami, jarzyna do mięsa , pieczone z miodem i jabłkami. Zupy meksykańska i krem. Itd..
Lena tu nie zwracamy się do siebie per pan.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 10 Mar 2016 15:28 #443440

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 877
ogrodnikowa wrote:
Bardzo proszę o zdanie na temat patisonów... Wymagania, smak, itp. Cukinie, kabaczki, dynie uważam za niezwykle przydatne, patisony uprawiałam raz w życiu, nawet obrodziły, ale chyba nie umiałam ich przyrządzić, bo niespecjalnie posmakowały. Czy one zasadniczo różnią się smakiem od innych dyniowatych? czy też można się bez nich obejść niewiele tracąc?
poczytałam ten wątek i łamię się, czy jednak nie zasadzić patisonów, oprócz dyniek i cukinii... :bad-idea:

Według mnie patisony mają takie same wymagania co i cukinie. Tak jak wszystkie dyniowate lubią żyzną ziemię. Moje co prawda rosły na skrawku gdzie wcześniej była trawa . Nie mogę powiedzieć, że jakoś tam dbałam o nie. Nasiona były rzucone do dołka, przysypałam dwoma garściami ziemi ze sklepu. Później jak troszkę urosły to rozsypałam pod krzaki nawóz Yara Mila Complex po dwóch tygodniach ciocia męża podlała mi 2 razy kurzym nawozem. Jak masz miejsce w ogródku to warto zasadzić kilka krzaków dla urozmaicenia. W smaku podobne do cukinii, ale ciekawiej wyglądają na talerzu. Na przykład jeśli całe nieduże warzywa nafaszerować i zapiec w piekarniku. Ja sadziłam żółte patisony z zamiarem marynowania w słoiczkach. W sklepie kupuję czasami w słoikach takie maleństwa w zalewie octowej. Są bardzo ostre, ale ja je lubię więc chciałam sobie takie zrobić. Niestety z moich planów nic nie wyszło ponieważ patisony trzeba zrywać jak są malutkie. Sprawdzanie krzaków codziennie w moim przypadku nie jest możliwe. Mój warzywniak jest daleko od domu, aż 160km :( :( Więc jak przyjeżdżałam w weekendy na działkę to patisony już były duże i nadawały się tylko do smażenia, faszerowania itd.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 12 Mar 2016 21:29 #444244

  • chudziak
  • chudziak's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 153
  • Otrzymane dziękuję: 176
Emalia112 wrote:
Dynie, to ubiegłym roku wszędzie nie bardzo obrodziły, one potrzebują wody. . Ja w tym roku planuję prawie trzydzieści odmian. Chce przetestować wszystkie dostępne odmiany. Ubiegłej jesieni przez dwa tygodnie gotowałam codziennie potrawę z dyni i ani razu nie powtórzyłam.

Proszę napisz skąd czerpałaś inspiracje na kolejne potrawy .
Ja właśnie zredukowałam ilość dyń bo po pewnym czasie nikt z domowników nie chciała już jeść zup dyniowych a tak generalnie zużywam dynie. Teraz poszukuję odmian własnie nadających się głównie na zupy czyli ,żeby nie były zbyt słodkie = może i w ej kwestii ktoś mi doradzi :silly:
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 12 Mar 2016 21:43 #444260

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15454
  • Otrzymane dziękuję: 51359
U mnie w domu jada się zupę-krem z dyni i z cukinii też. Dla mnie najlepsza do tych celów dotychczas jest Hokkaido i uprawiana od zeszłego sezonu cukinia Lungo Bianco
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 12 Mar 2016 21:48 #444265

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Szparag61, polecam wątek kulinarny o dyniach i cukiniach:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...-zjadajmy-ze-smakiem

Jest tam tyle przepisów, że pewnie cały rok będziesz serwować dyniowe specjały rodzinie :) Ja boleję, bo kolejna szuflada zamrażarki z dyniowymi kosteczkami robi się pusta :) Zostanie tylko ostra pasta i dżem :)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): chudziak

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 12 Mar 2016 21:55 #444276

  • chudziak
  • chudziak's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 153
  • Otrzymane dziękuję: 176
Dziękuję Wam za info ale poczekam na Emalię :whistle: Dynie uprawiam od jakiś 5-6 -ciu sezonów ale nadal naprawdę tylko zupy nam pasują ,czasami dynia pieczona B)
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2016 21:55 przez chudziak.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 12 Mar 2016 21:59 #444281

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Mnie się dynie skończyły w grudniu. Zostały mi tylko dwa słoiki dżemu z dyni z brzoskwiniami.Jeszcze jedno, dynia powinna być podstawowym warzywem w żywieniu ludzi starych i niemowląt.Nie powoduje wzdęć, a jej wartość odżywcza jest nie do przecenienia.
Spróbuj zrobić omlety z dyni. Ciasto jest prze delikatne, a nadziewać można i na słodko a i pikantnie, z tartym serem.
Kiedyś pracowałam na wyspach gotując dla staruszków w takim malutkim domu opieki. Miałam obowiązek gotować potrawy z dyni. I własnie omlety i racuchy robiły furorę.
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2016 22:07 przez Emalia112.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 12 Mar 2016 22:25 #444300

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64611
U nas podstawą żywienia począwszy od października są dynie, pod różnymi postaciami - najczęściej jako zupy właśnie. Eksperymentując z rozmaitymi odmianami, najlepiej jako baza do zupy pasuje Australian Butter lub Buttercup - obie niesłodkie, wręcz wytrawne; polecam też Rouge d"Etampes, czyli Karetę Kopciuszka o sporej wilgotności miąższu, lekko słodkiej i bardzo aromatycznej. Dobra zupa wychodzi także z muskata prowansalskiego, ale tę trzeba odpowiednio doprawić, aby nie była zbyt mdła.
Na omlety lub racuszki, o których pisze Emalka, najbardziej odpowiednie są dynie o suchym, włóknistym miąższu: lumina, tromba di albenga, blue hubbard lub cukinie - rewelacja :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 12 Mar 2016 22:40 #444310

  • chudziak
  • chudziak's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 153
  • Otrzymane dziękuję: 176
Dżemy u mnie generalnie kiepsko schodzą bo wszyscy jesteśmy przede wszyskim mięsożerni a poza tym te dżemy i tak czuć dynią mimo użytych pomarańczy i galaretek do ich wyrobu itp.Robiłam i ciasta i placki a'ala ziemniaczane :blink:
Odmian też przerobiłam już co najmniej kilkanaście
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2016 22:41 przez chudziak.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 12 Mar 2016 23:07 #444323

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14123
  • Otrzymane dziękuję: 10442
Ja robię dżem dyniowy z pigwowcem i cytryną, bardzo niewiele słodzony :) Jakoś nikt się z próbujących nie zorientował, że to dżem dyniowy :) Idealny jest do naleśników, pierników, gofrów :)

Dynia z dodatkiem innych warzyw też jest bardzo smaczna :) A zupę dyniową można przygotowywać na wiele sposobów, nam ostatnio smakuje z odrobiną pasty z trawy cytrynowej :) Ale pikantna z papryką i pomidorami też była niezła :)

Ale proponuję dyskusję o potrawach przenieść do właściwego działu :)
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2016 23:09 przez Hiacynta.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 22 Mar 2016 15:51 #447902

  • Pabblo_pl
  • Pabblo_pl's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 359
  • Otrzymane dziękuję: 494
Drogie Panie i Panowie, mam parę nasionek dyni uchiki kuri i dyni piżmowej (wygląda jak duża gruszka i nasionka ma w części zokręglonej) i tak się zastanawiam jak mocno rozrastają się te dynie.
Chciałbym przed szklarniom puścić je w górę na słupach i rozciągniętych drutach tylko teraz pytanie czy nie za mocno zacieniują mi szklarni?
Jest to zachodnia dłuższa strona szklarni.
Jeszcze jedno pytanie czy ktoś próbował sadzić dynię w skrzyni na tarasie?
Jak duża musiała by być ta skrzynia?
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 22 Mar 2016 16:17 #447908

  • Slavo67
  • Slavo67's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 74
  • Otrzymane dziękuję: 256
Pabblo, ja sadziłem swojego czasu dwa melony w skrzyni około 1m x 1m, rosły i owocowały normalnie.Dynia jest raczej bardziej żarłoczna, więc na takiej powierzchni posadziłbym jedną.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 22 Mar 2016 16:19 #447909

  • Pabblo_pl
  • Pabblo_pl's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 359
  • Otrzymane dziękuję: 494
Nie mogę dać na taras skrzyni 1m/1m max co mogę to 1,2 m na 40 cm na 60 cm wysoką, więc raczej nic z tego nie będzie.

Dzięki za odpowiedź.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 22 Mar 2016 16:45 #447917

  • Slavo67
  • Slavo67's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 74
  • Otrzymane dziękuję: 256
Pabblo, 60cm na głębokość to sporo i moim zdaniem dałoby radę.Musiałbyś jedynie fertygować taką roślinę, ale jakim nawozem i w jakiej ilości, to już pytanie do Pomodoro.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 22 Mar 2016 20:00 #447969

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20241
  • Otrzymane dziękuję: 64611
Pawełku, dynia jest bardzo wymagająca pod względem pokarmu oraz wody, ale to z pewnością wiesz :)
Mietek przedstawił swego czasu poniższą tabelkę z zapotrzebowaniem poszczególnych warzyw pod kątem azotu, fosforu i potasu - pozwolę sobie przekopiować te dane.

Ta "gruszka", o której wspominasz to prawdopodobnie Butternut ( zajrzyj do Dyniowego Straganiku, tam znajdziesz portrety dyniowatych ); Hokkaido możesz posadzić w skrzyni, ta odmiana nie rozrasta się bardzo ekspansywnie, ale musisz pamiętać o jednym - dyńki kochają słońce, więc zachodnia strona szklarni może okazać się niewystarczająca.
Dyńka oczywiście może wspinać się po podporach, ale na pędzie wykształca także korzenie, odżywiające roślinę macierzystą - jeśli będą rosły w powietrzu, wówczas Twój okaz może być niedożywiony.

"Tu jest komplet liczb granicznych dla warzyw

Roślina warzywna Azot (N) Fosfor (P) i potas (K)
wymagania dawka
w kg N/ha wymagania liczby graniczne w mg na 1l
P K

Bób (świeże nasiona) średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Brokuł b. wysokie 220 -300 wysokie 60 - 80 175 - 225
Brukiew wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Burak ćwikłowy średnie 100 - 140 wysokie 50 - 70 175 - 225
Burak liściowy wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Cebula z siewu średnie 100 - 140 wysokie 60 - 80 175 - 225
Cebula z dymki niskie 50 - 80 średnie 50 - 70 150 - 200
Chrzan wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Czosnek średnie 100-140 średnie 50-70 150-200
Cykoria sałatowa wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Dynia b. wysokie 220 -300 wysokie 60 - 80 175 - 225
Endywia średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Fasola karłowa szparagowa niskie 50 - 80 niskie 40 - 60 125 - 175
Fasola tyczna szparagowa średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Groch (strąki) niskie 50 - 80 niskie 40 - 60 125 - 175
Jarmuż (plon przemysłowy) średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Kalarepa średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Kalafior b. wysokie 220 -300 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Kapusta brukselska b. wysokie 220 -300 wysokie 50 - 70 175 - 225
Kapusta biała, wczesna wysokie 150 - 200 wysokie 50 - 70 175 - 225
Kapusta biała, późna b. wysokie 220 -300 wysokie 50 - 70 175 - 225
Kapusta czerwona b. wysokie 220 -300 wysokie 50 - 70 175 - 225
Kapusta pekińska wysokie 150 - 200 wysokie 60 - 80 175 - 225
Kapusta włoska wysokie 150 - 200 wysokie 60 - 80 175 - 225
Karczoch b. wysokie 220 -300 wysokie 60 - 80 175 - 225
Kard b. wysokie 220 -300 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Koper włoski średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Kukurydza cukrowa średnie 100 - 140 wysokie 60 - 80 175 - 225
Marchew wczesna średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Marchew późna wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Melon średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Oberżyna średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Ogórek średnie 100 - 140 wysokie 60 - 80 175 - 225
Papryka wysokie 150 - 200 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Pasternak wysokie 150 - 200 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Pietruszka średnie 100 - 140 średnie 40 - 60 150 - 200
Pomidor wysokie 150 - 200 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Por b. wysokie 220 -300 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Rabarbar b. wysokie 220 -300 wysokie 60 - 80 175 - 225
Roszponka niskie 50 - 80 niskie 40 - 60 125 - 175
Rzeżucha niskie 50 niskie 40 - 60 125 - 175
Rzodkiew średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Rzodkiewka niskie 50 - 80 niskie 40 - 60 125 - 175
Sałata głowiasta średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Sałata liściowa średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Sałata rzymska średnie 100 - 140 średnie 50 - 70 150 - 200
Seler korzeniowy wysokie 150 - 200 b. wysokie 60 - 80 200 - 250
Seler naciowy wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Skorzonera średnie 100 - 140 średnie 40 - 60 150 - 200
Szczypiorek wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Szparag b. wysokie 220 -300 średnie 40 - 60 150 - 200
Szpinak niskie 80 wysokie 50 - 70 175 - 225 175 -
Szpinak nowozelandzki wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200
Ziemniak wysokie 150 - 200 średnie 50 - 70 150 - 200 "
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, rozalia, Marysia80

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 22 Mar 2016 20:14 #447985

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Ja jeszcze dodam, że u mnie sadzi się dynie jako świetne cieniowanie jednej strony tunelu. Ona rozrasta się najmocniej końcem lipca kiedy skwar w tunelach jest nie do wytrzymania.Ale owoce (nie wszystkie) się obrywa bo one niszczą folię.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.461 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum