TEMAT: <D> Dynie, cukinie i inne dyniowate

Dyniowy straganik 20 Lis 2015 22:34 #414531

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Jestem do Waszej dyspozycji :)

Jeszcze kilka słów odnośnie pestek do chrupania ... do tej pory kupowałam nasiona na ryneczku ( 35 - 40 zł/kg :supr3: ), piekłam w piekarniku lub prażyłam na patelni i bardzo nam smakowały, ale cena i - jak wspomniała Sierika - jakość tych kupnych pozostawia wiele do życzenia, wykorzystałam trochę zasobów zgromadzonych przez siebie pestek ( m.in. bambino, NN i kilkanaście z Białego Dzika ) - "usmażone" na odrobinie oleju z przyprawami, jedzone wraz z łupinkami okazały się przepyszne, pomimo dłuższego czasu żucia ;-).

z dyńkowym pozdrowieniem :bye:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Dyniowy straganik 27 Lis 2015 15:26 #415763

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Iwonko, nie wzięło mnie na kabochy, tylko było pytanie na straganiku. To zaczęłam szukać, bo sama nie wiedziałam, co to jest. A skoro pogrzebałam w necie, to chciałam się podzielić informacjami na straganiku. Być może wszyscy o tym wiedzą, ale ja jestem od niedawna "dyniomaniaczką", więc dla mnie wszystko jest nowe.

Z Twoich nasionek, jeśli wyślesz do Ani, interesowałoby mnie 1 nasionko White Acorn. Wiem, że to F1 i jeszcze z alle...jednak spróbowałabym go posadzić. Aż na takiej czystości odmianowej mi nie zależy, raczej na dobrej zabawie z dyniowymi uprawami.

Jeśli chodzi o oddzielne miejsca dla dyń, to wyczytałam kiedyś, że żadna odległość nie przeszkodzi pszczółkom w zapylaniu. Czyste odmianowo nasionka będą tylko te, które zdążysz przypilnować z zapyleniem. Ja na kontrolowane zapylanie moich dyniek nie mam szans, bo nie jestem codziennie na działce i nie mam jak dopilnować momentu rozwijania się męskich i żeńskich kwiatków.
Ostatnio zmieniany: 27 Lis 2015 15:27 przez nusia. Powód: poprawka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 27 Lis 2015 15:42 #415764

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Izolowanie kwiatka jest proste. wieczorem na te które następnego dnia mają się otworzyć zakładasz pończochę. Rano do dwunastej pończochę ściągasz zapylasz i zakładasz znowu .Na drugi dzień powtarzasz operację.Tylko trzeba zaznaczyć ten owoc i z niego później brać nasiona.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 27 Lis 2015 15:43 #415765

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
A ja myślałam że Ci na kabochach jakoś szczególnie zależy :) Dla mnie wszystkie dynie są dobre, tylko jedne bardziej inne mniej ;)
Z tymi F1 to tez dziwne rzeczy, te same odmiany raz mają dopisek F1 a czasem nie. A z własnego doświadczenia, to mogę napisać że to będzie mój trzeci sezon z pomidorem Momotaro, który jest F-ką, przez oba sezony ma owoce takie same, tak samo smakują, tylko niektóre są mniejsze, myślę że tak samo jest i z dyniami, z dyni wyrośnie dynia a nie kukurydza ;) a że może się troszkę różnic od mamusi, cóż nie wszystkie dzieci są do rodziców podobne ;)
Nusiu, ja mam ogród przy domu, letnimi porankami, w szlafroku, z kubkiem kawy w ręku robię obchód po ogrodzie, to w tym roku będę w kieszeni nosiła podkolanki antygwałty i siup na nierozwinięte kwiaty żeńskie, może coś mi się uda zapylić :garden1:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 27 Lis 2015 15:48 #415766

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
No to pończoch już nie do kosza. Jednak racje miała moja mama; wszystko się może przydać.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Dyniowy straganik 27 Lis 2015 16:56 #415780

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
No i tego Wam dziewczyny zazdroszczę, tej możliwości spacerku po ogrodzie w szlafroczku z poranną kawusią w rączce i doglądania procesu zapylania dyniek pyłkiem z prawego łoża.

Co do "skundlenia" się dyń, to podobno nie jest tak, że wszystkie dzieci od razu będą kundlami. Najbardziej narażone są ponoć te masłowe. Nie są to moje doświadczenia, tylko gdzieś tam wyczytane. Poza tym takie "kundelki" też mogą być ciekawe.
Piszesz Tilio o pomidorze Momotaro, nawet nie wiem, co zacz, nie hodowałam wcześniej pomidorów. Posadziłam w tym roku kilka pomidorów z pestek wydłubanych z pomidorów targowych (smaczne malinówki), wyrosły...smaczne malinówki. Posadziłam jeden krzaczek z ziarenka wydłubanego 2 lata temu z pomidora kupionego gdzieś po drodze w Czechach, a może w Austrii, do pogryzania do kanapek w podróży, jeden gdzieś wypadł z koszyka w bagażniku, owalny jak cytryna ale w kolorze pomarańczy, pyszny. Mąż w domu wydłubał kilka nasionek ("a może by tak posadzić na działce?"). Wyrósł duży krzak oblepiony owalnymi pomidorkami (ale mniejszymi niż "rodzic"), widać było, że będą żółte, ale za nic nie chciały dojrzewać na krzaku. W końcu w połowie października oberwałam, sporo tego było, leżą do tej pory i zaczynają pomału dojrzewać. Nie wyschły, nie psują się, nie miękną, takie "żywe" i twarde jakby przed chwilą zerwane. Będą chyba "dochodzić" do lutego. Z najdorodniejszego, gdy dojrzeje, wybiorę nasionka, bo z tego "kundelka" jestem bardzo zadowolona.
W więc, nie bójmy się tak bardzo "kundelków". Może "skundlone" dyńki też nas mile zaskoczą.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 24 Gru 2015 08:01 #419269

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Patisony, żółte patisony czy ktoś uprawia? ponoć są mniej plenne od białych a posmakowały mi takie w słoiczkach i myślę ile krzaków potrzebuję aby zrobić zapasy na zimę.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 24 Gru 2015 11:30 #419283

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Są mniej plenne, w widoczny sposób :) Szczegółów nie pamiętam, bo od kilku lat patisonów nie sieję, ale przy 4-5 krzaczkach białych patisonów miałam materiał na surówki, do warzywnego gulaszu i jeszcze na zimę zaprawiałam. Taka sama ilość żółtych - nie było co jeść :happy:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 03 Sty 2016 21:32 #421368

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kochani :)
Zgłaszam ten wątek pod spokojną i merytoryczną dyskusję: czy istnieje Wasza zgoda na to, aby połączyć najbardziej cenne i pożyteczne wpisy z Dyniowym Straganikiem ?

Miałabym pewien zamysł, aby w najbliższej przyszłości utworzyć dwa osobne dyniowe wątki: jeden podporządkowany tylko i wyłącznie odmianom i wymianie nasion - byłby to Straganik Dyniowy po "operacji plastycznej" ;-), natomiast drugi poświęcony byłby naszym rozważaniom i dyskusjom na temat dyniowatych; i ten drugi powstałby z połączenia wybranych wpisów z tego i "straganikowego" wątku.

Ponieważ sezon wysiewów jeszcze przed nami, więc powiedzmy, że do połowy lutego mamy czas na podjęcie decyzji :)
pozdrawiam cieplutko ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 03 Sty 2016 22:50 #421408

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3299
  • Otrzymane dziękuję: 9877
Aniu myślę,że to fajny pomysł.Wprowadziło by to trochę ładu - 1 wątek o odmianach a 2 o uprawie gatunków.Ja jestem za :whistle:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 04 Sty 2016 11:35 #421457

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Otworzyłam wczoraj od koleżanki słoik z cukinią w oleju z papryką.Cukinia była wielkości piłeczki pingpongowej.Poezja. Koleżanka przywiozła sobie cukinie z Włoch. Przewaliłam wczoraj internet i widzę, że firma Lobelia wypuściła serię włoskich nasion, między innymi cukinie TONDO DI NIZZA . Czy ktoś uprawiał tę cukinię? Jak z jej plennością? Bo żeby zrobić parę słoików to tych piłeczek trochę trzeba.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 04 Sty 2016 13:06 #421466

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3299
  • Otrzymane dziękuję: 9877
Nasionka tej odmiany widziałam już chyba od 3 lat na rynku.Sama ją uprawiałam 2 razy,w zeszłym już roku lato było suche,upalne więc dyniowate średnio na jeża chociaż kilka sztuk z niej miałam,fajna jest do faszerowania .W tym roku też posadzę 2 sztuki.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 04 Sty 2016 13:44 #421470

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Czyli mówisz, że dwa krzaki wystarczy? Ja posadzę 4 mam dużą rodzinę. Tu na pierwszej stronie Mag wstawiła zdjęcia tej cukinii cztery lata temu, ale przeglądnęłam ten wątek i o plenności nic nie ma.Wygląda na to, że ona w naszym klimacie ma się nieźle. Ja zawsze miałam Astrę, którą zrywałam jak miała 30cm.Nigdy nie zrywałam takich maluchów, a one są pyszne.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 04 Sty 2016 17:36 #421522

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Emalko, na Straganiku Dyniowym mamy 42 nasionka tej cukinii, nadesłane przez Jagódkę :), oryginalne, hiszpańskie.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 04 Sty 2016 17:42 #421524

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
No tak cudze chwalicie swego nie znacie.
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 06 Sty 2016 18:12 #422130

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Witam serdecznie w Nowym Roku i życzę wszystkim wielbicielom dyniowatych udanych, obfitych i bardzo dorodnych plonów oraz przede wszystkim słonecznej, ciepłej i stabilnej pogody :)

Pozwoliłam sobie przenieść część postów, stanowiących do tej pory "zawartość" Dyniowego Straganiku, które dotyczą w głównej mierze właściwości nasion i sposobów ich pozyskiwania, wiadomości odnośnie możliwości krzyżowania między odmianami, samodzielnego zapylania.
W najbliższym sezonie proponuję i proszę o zamieszczanie tutaj wszystkich naszych porad, wątpliwości związanych z wysiewem, produkcją rozsad, uprawą, nawożeniem, stosowaniem środków ochrony i zapobiegających chorobom, przygotowaniem gleby i zagonków pod dyniowate.

Mam nadzieję na aktywny udział i życzliwość wszystkich wielbicieli dyniek oraz na wspólne tworzenie sprawnej i pożytecznej wymiany doświadczeń :)

pozdrawiam cieplutko ...

Dyniowy Straganik działa w tym miejscu Dyniowy Straganik - zapraszam serdecznie :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 12 Sty 2016 19:22 #424436

  • edek86
  • edek86's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 696
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Pomodoro, wspominałeś kiedyś o białej cukinii, która podobno jest lepsza od zielonej.
Czy to jest ta odmiana?
allegro.pl/cukinia-biala-kabaczek-white-i5909575949.html
Pozdrawiam, Michał
Temat został zablokowany.

<D> Dynie, cukinie i inne dyniowate 12 Sty 2016 19:35 #424445

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Tak. To Lungo Bianco
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, edek86


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.659 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum