Chcialbym i ja cos napisac o swoich borowkach
Pierwsze borowki posadzilem w 2010 roku . Bez wiedzy i dosw niewiele mialem pozytku i wydawalo sie , ze krzewy nie rosna . Borowka po za smakiem jest bardzo estetyczna szczegolnie jesienia kiedy liscie staja sie czerwone , bordowe . Warto nadmienic , ze sa to wbrew opinii jaka się przyjęła, są to rosliny nie sprawiajace problemów . Mozna miec podejscie jak moi znajomi posadzimy 2 krzaki borowki za gazrazem i bedzie rosnac .Tylko czy bedzie ?
Sadzilem m material doniczkowany jesienia. Najlepiej wybrac sadzonke ktora ma od 2 -4 przyrostow i nie ma oznak chorobowych . Przy zakupie odmian zwracamy uwage na termin dojrzewania np wczesne jak Spartan ,albo srednia pora jak Toro , Nelson itp... i na smak czy wolimy b. kwasne czy slodkie , czy winne . Ja np lubie odmiane Brigitta ktora jest odmiana winno-slodka . Ja sadząc swoje borówki wykopywalem dół 50/50/50 i robilem mieszanke kwasnego torfu , piachu , kory , w sosuknku 2/3 i 2x1/6 z dodatkiem ziemi z ogrodu .Oczywiscie mozna posadzic borowki w cieniu i wtedy owoce beda kwasne i bedzie ich mniej natomiast ja posadzilem w miejscu oslonietym od wiatru i naslonecznionym wtedy krzewy sa mniejsze i owoce poza tym ze sa smaczniejsze to i jest ich wiecej aczkolwiek krzewy sa mniejsze . Jest to naturalne gdyz borowki cala ,,energie ,, w cieniu rosnac poswiecaja temu aby byc blizej slonca . Istotne jest wyściólkowanie podłoża i to nie korą ale najlepiej trocinami , wiórami . Oczywiste co 2-3 lata jest koniecznosc uzupelniania sciolki ale.....dzieki temu ze jest ona rozkladana a nasza ziemia na ktorej rosna borowki jest stale ,, dokwaszana,, Pomimo tych zabiegow borowki srednio rosly....do czasu
Po ok 2-3 latach od posadzenie postanowilem uzyc mikoryzy , aby dzieki srodowiwsku grzybow borowki mogly latwiej zdobywac pozywienie . Po zastosowaniu mikoryzy krzwewy tego samego roku wydaly pierwsze owoce i zaczely naprawde rosnac a nie udawac ze rosna. Kazdemu szczerze polecam uzycie mikoryzy do roslin kwaolubnych na 2 rok po posadzeniu gdyz borowki automatycznie nie tylko beda mialy przyrosty ale i owoce gdyz korzenie moga docierac do glebin gdzie bez pomocy grzybow by nie dotarly.
Borowki aby zyly zdrowe jak kazda roslina potrzebuje ,,jesc,, . Kiedy sie nawozi borowki ? Ja nawoze borowki 3 razy w roku o konkretnych porach .1 nawozenie robie juz w pazdzierniku gdyz wtedy zawiazywanie sa owoce na 2 rok . 2 nawozenie wiosenne kiedy borowki ,,budza sie ,, ze snu i potrzebuje energii na nowe przyrosty to nawozenie robi sie ok lutego i marca , i 3 kiedy owoce juz dojrzewaja ok czerwca . Borowka ogolnie nie przysparza problemow i nie jest atakowana przez szkodniki chcociaz moga byc mlode krzewy atakowane np przez pedraki. Przy odpowiednio grubej sciolce u mnie jest to ok 10 cm nie ma koniecznosci odchwaszczania poniewaz chwasty praktycznie nie rosna . Te ktore urosna usuniecie ich zajmuje ok 10min w tygodniu sa to naprawde male ilosci . Natomiast istotne jet ciecie . I warto to zapamietac . Borowki tne pod koniec stycznia pomimo , ze prawidlowo powinno to byc na przelomie lutego i marca . Co tnę ? Po1 cienkie i pokladajace sie na ziemi galazki gdyz zabieraja energie tym wiekszym , po 2 przyrosty 3-4 letnie gdzyz borowka owocujac na zeszlorocznych pedach ,,nie wykorzystuje ,, tych starych galezi I po 3 srodek jesli jest koniecznosc a to po to aby ,,doswietlic,, lepiej krzew i aby nasze owoce byly slodkie i wieksze . Zreszta wiekszosc owocow rosnie po zewnetrznych galeziach krzaku Zawsze zwracam uwage na stare galezie i ilosc nowych przyrostow , aby nie wyciac mocnych przyrostow z silnymi przyrostami zeszlo lub tegorocznymi juz . Tu trzeba popatrzec i skalkulowac co mozna aczego nie mozna ciac . Reasumując powinno po cieciu pozostac 6-8 odgalezien ktore wyrastaja od korzenia . Osobna kwesia jest ciecie krzewu po posadzeniu . Spotkalem sie ze szkola , ze nie powinno sie ciac i ze powinno . Ja tne na 3-4 oczku od ziemi - ito jest ta 2 szkola .
Czy warto miec borowke nadzialce . Odpowiem ,ze TAK . Po 1 jest to roslina antynowotworowa , dziala pozytywnie na wzrok , ma hamuacy wplyw na procesy starzeniowe. Po 2 zawieraja witaminy A,B1,B2 PP , wapn , fosfor , żelazo . . Po3 borowki ,, nie sypia,, sie z krzewow i nie gniją . .Mozna je zamrażać , Sluza do wypiekow , koktajli . Po 4 wreszcie sa ladne - odpowiednio prowadzone sa niemniej piekne od innych krzewow lisciatych. Zycze sukcesów w uprawie i jeszczeraz przypomne niezbedne zabiegi . 1 . kwasna ziemie , 2 mikoryza,nawozzenie 3 razy w roku nawozami wolnodzialajacymi i 4 cięcie ,I powiem jeszcze jedno i najwazniejsze -calkiem serio trzbea miec serce do tego co sie robi wtedy zawsze wyjddzie i tak jest z borowka . Jak sie ,,kocha ,, robic przy borowkach to i one sie odwdzieczaja za wszystkie te zabiegi .