TEMAT: Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 24 Kwi 2025 12:27 #875951

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 89301
U mnie też późne.

Shining Parrot

Barbados, najbardziej strzępiasty z strzępiastych

w pąku

i rozwijający się

Party Clown

Gorilla

Versaci, pierwszy raz u mnie

Botaniczny, T. linifolia

Kolejny późny Greiga, Cape Cod, też nowy.

Princes Irene Parrot - ocalały dwa

I ponownie cudaki Go Go Red, nie umiem się powstrzymać. :oops:

Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2025 21:37 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, EwG, Grzebuła, Emilia, lusinda, AniaR

Zielone okna z estimeble.pl

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 25 Kwi 2025 07:39 #875989

• AniaR
  • AniaR's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1117
Łatka wrote:
I ponownie cudaki Go Go Red, nie umiem się powstrzymać. :oops:
Wcale się nie dziwię, Aniu, bo moje oko też rwą. Chyba wpiszę na listę zakupów.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 26 Kwi 2025 12:37 #876072

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13672
Te przetrwały atak nornic. Kilka jest w pąkach. Miałam ponad 100 cebulek.

DSC05402.jpg

DSC05390.jpg

DSC05392.jpg
Pozdrawiam Ewa
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2025 12:38 przez ewakatarzyna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Łatka, Nimfa, Grzebuła, lusinda, Klarkia25

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 26 Kwi 2025 18:51 #876085

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 33133
Miałam opory jak je kupowałam, teraz b. mi się podobają Pretty Princesse, w rzeczywistości ładniejsze, niebieskawa zieleń i pastelowy róż, b. ładne zestawienie.

IMG_20250426_184358254.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2025 18:52 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Grzebuła, lusinda, Klarkia25

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 26 Kwi 2025 21:31 #876101

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5492
Woow wow, ale ładny kolor tych tulipanów Pretty Princesse. W dodatku świetne zgranie z innymi kolorami roślin w tle, super zestawienie. :drink1:

Ewo, współczuje takich strat, też bym się zirytował, boję się pomyśleć jak ja bym stracił u siebie np. długo uprawiane lilie.
Może ubita ziemia, kiepski trawnik zarazem oraz chodnik blisko powstrzymuje te gryzonie przed atakami. Krety dopiero zauważyłem w ogródku gdy zacząłem uprawiać ziemię, stosować komposty, liście, ściółki etc.
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2025 21:35 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, EwG, Klarkia25

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 27 Kwi 2025 19:59 #876172

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Moje są na takim etapie, kilka dopiero kwitnie. Ciekawa jestem tych podwójnych mutantów a jest ich kilka

tulipany27.04.2025.jpg

tulipanlil27.04.2025.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Grzebuła, lusinda

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 27 Kwi 2025 20:29 #876182

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Koniecznie pokaż jak się rozwiną :fly:

U mnie w pełni kwitnienia, oprócz kilku pączków na niewielkich rachitycznych tulipanach.

resize1745778463180-2.jpg

NN

resize1745778463463-2.jpg

resize1745778462971.jpg

Wadliwe cebulki? wyglądają jak klasyczne tulipany, może zdziczały, nie znam się.

resize1745778462349.jpg

Z mieszanki Rembrandta, podobają mi się, najpóźniej kwitną z tej mieszanki.

resize1745778462686.jpg

NN nie mam etykiety.
resize1745778463293-2.jpg

Z mieszanki Rembrandta.

Czy przedstawione tulipany mają szansę zakwitnąć tak samo następnego roku? Myślę wprowadzić jakieś rotacje, bo trochę wyszedł misz masz.

Znowu musiałem aplikacją obracać zdjęcia i zmniejszać obraz by ograniczyć wielkość pliku.
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2025 20:42 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, Klarkia25

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 27 Kwi 2025 20:43 #876185

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Grzesiu baaardzo wiosennie :flower1:
Z moich na razie urodą wygrywa strzępiasty Swan Wings, niestety nieudolnie zrobione zdjęcie nie oddaje jego piękna, jak ktoś lubi białe to szczerze polecam

tulipanSwan27.04.2025.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła, lusinda

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 28 Kwi 2025 09:22 #876218

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Swan Wings to bardzo piękny tulipan, szlachetny w wyrazie. Jakoś nie odkupiłam go po pomorze szarej pleśni sprzed dwóch lat, ale dzięki za przypomnienie, że warto go mieć.
Tymczasem inne już machają nam na do zobaczenia :flower1: .

Exotic Parrot

Lambady

Estella van Rijn na tle klonika Moonrise

Inna Estella - tak je lubię, że od lat dosadzałam i zostały po katastrofie to tu, to tam, po jednej.

Flaming Parrot - ta sama historia

Davenporty, nowe, w doniczce

Orange Louvre - pod koniec kwitnienia nabierają pięknych, purpurowych tonów na zewnętrznej stronie i złoto-miedzianych wewnątrz.

Versaci, mają doprawdy unikalny odcień czerwieni, bardzo w moim guście, nic buraczkowego B)

Gorilla, te z kolei "idą w stronę fioletowej czerni" ;)

Edinburgh, nówki, nie wiem, jak się rozwiną.

W trakcie dosadzania jednorocznych z rozsady odnalazłam botaniczne niziołki, Bright Gem, one zamykają sezon zawsze niezawodnie.

Ostatnio zmieniany: 28 Kwi 2025 09:30 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Grzebuła, Klarkia25

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 28 Kwi 2025 09:39 #876220

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Grzebuła wrote:
Czy przedstawione tulipany mają szansę zakwitnąć tak samo następnego roku? Myślę wprowadzić jakieś rotacje, bo trochę wyszedł misz masz.
Grzesiu nie wiem jak byłoby z Twoimi, moje ubiegłoroczne 'Queensland' i 'Perth' bardzo ładnie powtórzyły kwitnienie, wykopywałam suszki i wybrałam największe cebulki.

Edit
Aniu pokazałaś w wątku cudne 'Vendee Globe' - czy poleciłabyś odmianę podobną do nich ale nie w żółtej kolorystyce? Mam mieszane odczucia do odmiany 'Dream Touch', nie wiem czy go zatrzymam..jako pierwszy dostanie czerwoną wstążeczkę ;) Z liliokształtnych mam tylko Burgundy i Tres Chic, zdecydowanie za mało

tulipan27.04.2025.jpg
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 28 Kwi 2025 10:29 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Grzebuła

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 28 Kwi 2025 15:07 #876231

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Mileno, ja z kolei szukam takich o barwach płomieni, paleta żółty-pomarańczowy-czerwony.
Czysto czerwony? Pieter de Leur.
Różowo-biały to Holland Chick. a różowo-kremowy Blushing Lady. To te, co się z nimi znam osobiście.
Na stronie Fluwela znalazłam całkiem ładne białe z czerwonym, Marilin. I jeszcze Queen Rania, w kolorze burgunda.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 28 Kwi 2025 16:30 #876234

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję Aniu. W sumie jak tak sobie przeglądam net to nie ma wielkiego wyboru w liliokształtnych, a ja z racji ograniczonej powierzchni jestem bardzo wybredna. Podoba mi się Holland Chick taki zarumieniony, Ballade i Silver Ballade ?? Muszę podejrzeć co w ogrodach rośnie..

Ale wpadł mi w oko 'Silver Cloud' z ciemną łodyżką, mało wiosenny, w kolorze mgły, nie jest jakiś wypasiony..dla niego znajdę miejsce
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 28 Kwi 2025 16:39 #876236

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Wybaczcie, że wtrącę trzy grosze, ale chciałbym pokazać apropo lilioksztaltnych tulipan Mariette na tle innego NN

resize1745850767452.jpg

resize1745850766864.jpg
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Emilia, Klarkia25

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 28 Kwi 2025 16:50 #876240

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Grzesiu bardzo Ci dziękuję, co innego zobaczyć na pozowanych zdjęciach a co innego 'w naturze'
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Grzebuła, Emilia

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 28 Kwi 2025 20:46 #876247

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Klarkia25 wrote:
nie ma wielkiego wyboru w liliokształtnych, a ja z racji ograniczonej powierzchni jestem bardzo wybredna.

No właśnie, wybór jest ograniczony przez kilka czynników. Raz - nasze osobiste preferencje. Dwa - co roku podaż się zmienia; owszem, najpopularniejsze odmiany powtarzają się w ofertach, przynajmniej nie znikają tak od razu. No i trzy - co nie jest bagatelną sprawą, dwadzieścia kilka lat sadzenia cebulowych nauczyło mnie, że jak mi bardzo zależy na czymś konkretnym, to warto szukać tego u zaufanego sprzedawcy, bo różnie bywa ze zgodnością, o jakości nie wspominając. Tak więc rokrocznie kupując tulipany nie zakładam raczej, że zamówię "to to i jeszcze tamto", tylko ogólnie, strzępiaste i w odcieniach ognia, raczej już teraz pojedyncze niż pełne. No i patrzę, co w "zaufanym sklepie" spełnia te ogólne kryteria.
A na końcu - wbrew rozumowi - i tak dorzucam do koszyka ze dwa rodzaje papug, albo i trzy. :oops:

O ograniczonej wolnej przestrzeni nie rozmawiajmy, dobrze? Ja zasadniczo takowej nie mam.

Dziś zaczęłam wykopywać doniczki z przekwitłymi tulipanami, odstawiam je w niewidoczne dla postronnych miejsce, gdzie "dojdą", a jak zżółkną liście, pójdą pod schody wejściowe, gdzie sucho i przewiewnie; zaś koło sierpnia opróżnię wyschnięte doniczki i zrobię selekcję.
Ostatnio zmieniany: 28 Kwi 2025 20:49 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Grzebuła

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 29 Kwi 2025 23:18 #876323

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2237
Łatka wrote:
Mileno, ja z kolei szukam takich o barwach płomieni, paleta żółty-pomarańczowy-czerwony.

Może taki papuzi tulipan Rasta Parrot :-)

Rasta.jpg

lub dwukolorowy Triumph Suncatcher

Suncatcher.jpg

Mam jeszcze kilka gatunków, których nazw nie znam, bo kupione w dziwnych miejscach.
Muszę się tego oduczyć, bo wyrasta z nich niekoniecznie to, czego się oczekuje :unsure:
Choć te akurat niebrzydkie są

NN1-2.jpg

NN2-2.jpg

No właśnie i to wykopywanie. Wiele z nich w następnym roku nie zakwita.
A jesli wykopywać, to pół wiosny rabata nie do obsadzenia jest. A jesienią trzeba znów rozkopać, aby posadzić. Sama nie wiem, czy zostawic i oczekiwać, że może jednak będą kwitły. Czy wykopywać i sadzić ponownie (nowe?)

Jestem zrażona tegorocznymi Angelique i sama nie wiem, co mam robić :dry:
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 30 Kwi 2025 09:36 #876335

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa bardzo Ci współczuję bo o tych mówisz, prawda? forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/6...ki?start=1278#875900 Ja bym reklamowała

A co do wykopywania cebul .. ja wykopuję tylko dlatego, żeby dochować się cebuli zbliżonej do 'wejściowej' licząc wiosną na kwiaty a nie liście. Czy wszystkie powtórzą cechy i z czasem się nie wyrodzą tego nie wiem.

Stety/niestety nie mogę sadzić tulipanów w grupie, ponieważ do obsadzenia kwiatami mam tylko dwa pasy o szer. 60-70 cm wzdłuż płotów i jeden poprzeczny takiej samej szerokości. Cebule powytykane zostały gdzie się dało, po przekwitnięciu większość zostanie zasłonięta albo przez byliny, albo jednoroczne (np ślazówka) i przy okazji podkarmiane - mój mały ogród to z założenia warzywnik.
Jedno już wiem na pewno - sadzenie przy pomocy wiertła to sama przyjemność, jak będzie z wykopywaniem..cały czas główkujemy czym, na razie padło na szpadel drenarski kotarbau.pl/product-pol-445-lopata-szpad...LA6bPYZ8Q3_fZsAeys4I
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 30 Kwi 2025 13:05 #876345

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2237
Klarkia25 wrote:
Ewa bardzo Ci współczuję bo o tych mówisz, prawda? forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/6...ki?start=1278#875900 Ja bym reklamowała
Oczywiście zareklamowałam.
Zastanawiam się, czy próbować jeszcze raz sadzić tę samą odmianę i liczyć, że tym razem będzie zgodnie z zamówieniem.

Jestem przybita tą sytuacją i mimo, że tulipany kwitną pięknie w ogrodzie, to straciłam do nich serce :unsure:

Które odmiany kwitną co roku? I nie trzeba ich wykopywać?
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.966 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum