TEMAT: Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 30 Kwi 2025 17:52 #876356

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 88202
Ewo, mam nadzieję, że niekompetentny sprzedawca przynajmniej zwróci Ci pieniądze, sto cebul to jednak kawałek grosza. Lecz pociecha niewielka, sezon w plecy tak czy tak.
Dla mnie -powtarzam, subiektywnie i tylko w moim odczuciu - takie "pomyłki" nie są powodem, by tracić serce do jakiejś rosłiny, gdyby tak było, mój miejski ogród byłby znacznie pustszy, a i w rododendronowie ubyłoby to i owo.
Które odmiany "kwitną co roku i nie trzeba ich wykopywać"? Botaniczne. I w pewnym stopniu tak zwane "niskie", czyli krzyżówki z przewagą genów Fostera, Greiga czy Kaufmanna. Jeśli lubisz różowe, z tej pierwszej grupy poleca się Flaming Purissima, do spółki z białą Purissimą czy Exotic Imperor stworzą fajny widok w dużym nasadzeniu. Są wczesne, potem na tym miejscu można dosadzić jednoroczne. Piszę oczywiście o tym, co "przerabiałam" i co mnie się podoba.

Dedykuję Ci odnaleziony dziś jeden jedyny Angelique, takie niezidentyfikowane cebulki czasem sadzę "belegdzie" - mają szansę się wykazać.

Ostatnio nie widuję ich w ofertach sprzedawców godnych polecenia. Może przy takiej ilości opłaca się ściągnąć z Holandii?
U mnie pościnane 95%, sporo doniczek wyciągniętych z ziemi i "dojrzewają" za domkiem narzędziowym. To jest łatwe, można w zasadzie gołą ręką i bez ryzyka uszkodzenia innych roślin, co jest moją zmorą.

Jeszcze pożegnalne zdjęcia postrzępionego maksymalnie Barbadosa:

I raczej do kolejnego sezonu. :flower1:
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, Bobka, Grzebuła, Klarkia25

Zielone okna z estimeble.pl

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 30 Kwi 2025 20:57 #876373

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1475
U mnie dopiero zaczynają, wszystkie są takie jakie chciałam i jestem mega zadowolona z zakupów. Jakoś mi portrety nie wychodzą, to trochę nieudolnie zrobionych widoczków. Na ostatnich zdjęciach Perth z ubiegłorocznych przebranych cebulek dokładnie taki sam jak w zeszłym roku

1.tulipanyfasola.jpg

2.tulipanycieka-2.jpg

3.Perth.jpg
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2025 21:00 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Grzebuła

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 30 Kwi 2025 23:10 #876386

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5235
Oj nie łatwe będą wybory przy kolejnych zakupach cebulek. Same piękności pokazujecie.

Polubiłem pełne tulipany, wcześniej nie wiedziałem, że takie istnieją.
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Klarkia25

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 01 Maj 2025 08:27 #876396

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 22097
Pełne istnieją i są piękne. Niektóre są niepodobne do tych, co przywykliśmy sobie wyobrażać jako tulipany :devil1:
Z wczoraj:

P4305244_may.jpg

P4305246_may.jpg

P4305240_may.jpg

To się nazywało:
"tulipan polski mieszanka mix 50 szt. 9/10"
"tulipan pełny mieszanka mix 10 szt."
Powoli wyłażą miedzy nimi "tulipan Darwina mieszanka mix 50 szt."
Żółte z czerwonym brzegiem to "tulipan pełny Akebono". Wszystkie z wyprzedaży u Królika.
Z odmianami szału nie ma - z tych "śmieszniejszych" to jest biały strzępiasty i fioletowy.

P4285162_may.jpg

P4285163_kadr_may.jpg

Ale mix to mix, kolorowe, cieszą oczy i o to chodziło.

A tu "żółte z marketu na sztuki" - też piękne:
P4305241_kadr_may.jpg

Prawy górny róg zdjęcia ten fioletowy z mixa. Naprawdę jest fioletowy.
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2025 08:33 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Bobka, lusinda, Klarkia25

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 01 Maj 2025 08:46 #876397

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 27180
Małgosiu piękny spektakl :bravo:
Będziesz cebule wykopywać na zimę?
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na rok 2025
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, Klarkia25

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 01 Maj 2025 09:28 #876403

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 22097
Bogusiu jeśli zdążymy przygotować "miejsca docelowe", to rośliny z tego tymczasowego klombiku zostaną przeniesione. Ten cały fragment ogrodu jest "do edycji" przy pomocy koparki.
Jeśli nie zdążymy, to nie będę wykopywać.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, Klarkia25

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 01 Maj 2025 10:40 #876405

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
W moim odczuciu Akebono to nie jest "nic niezwykłego", to przepiękna dość wczesna odmiana, w dodatku jak kameleon zmieniająca kolor od atłasowego złocistego do czerwonych smug, a czasem prawie całkiem czerwonego.

Ja tam nie jestem specjalną miłośniczką "fioletowych", ale jak kto lubi, polecam strzępiaste Blue Heron, późne, objawiły się trzy chyba po dwóch latach milczenia.

Z tymi tulipanami łączy się trochę śmieszna ale i wzruszająca dla mnie historyjka.
Cebule dostałam kilka lat temu od mojej bardzo kochanej przyjaciółki, wiedzącej, że ponad wszystkie inne lubię niebieskie kwiaty. No i bidula zobaczyła u jakiegoś sprzedawcy obrobione w fotoszopie zdjęcie i tę zachęcającą nazwę... :lol:

Jak robiłam porządki z przekwitłymi, znalazłam jeszcze doniczkę z Lambadami - te o wiele bardziej mnie kręcą.

Albo takie:

Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, Klarkia25

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 01 Maj 2025 11:55 #876408

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
ewakatarzyna wrote:
Danceline

DSC03244.jpg
Ewa wykopywałaś cebule Danceline? Jak się zachował w tym roku?
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 01 Maj 2025 12:06 #876411

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13544
Milenko, niestety nie wykopałam i stał się przekąską dla nornic :hammer:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka, Klarkia25

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 01 Maj 2025 12:16 #876413

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Ojjj Ewuniu wielka szkoda :( ładnie się prezentowały u Ciebie. Kupię je w tym roku bo mają duży peoniowy oryginalny kwiat -jeśli będą u Królika, u niego kupowałam cebule i się nie zawiodłam
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2025 12:16 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 01 Maj 2025 17:00 #876421

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 27180
Małgosiu ,już widzę oczyma wyobraźni Twój ogród :hearts:
A las ,drzewa i inne dodadzą mu tajemniczości . :)
Milenko .
Ewakatarzyna ,Ewuś :) ,ależ piękny tulipan . :bravo:
Już za nim drepczę nóżkami .
:comp:
Słuchajcie ,ja myślę Milenko ,
że lepiej zaryzykować zakup w Wild Lily ,a to dlatego ,
że oni mają piękne cebule .
Ja z Królikiem mam się kontaktowo na bakier .
Kiedyś bardzo ich chwaliłam, aż przyszedł
moment ,dostawa ,kicha jakość i
nie uznali mi reklamacji .
Stąd mamy się już po rozwodzie . :devil1:
Nie pamiętam czy Wild Lily tulipanowe też cebule
mają piękne , bo np lilie
to ful wypas .
Ale wiadomo ,każdy ma jakieś swoje szkółki :wink2:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na rok 2025
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 01 Maj 2025 17:32 #876428

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Bogusi w Wild Lily robiłam pierwsze zakupy do tego ogrodu - krokusy i właśnie pierwsze tulipany Perth i Queensland - cebule były suuuper jakości, a krokusy rzeczywiście XXXLLL :) Rozejrzę się też u nich. W ubiegłym roku nie mieli wszystkich tulipanów których szukałam, a byłam wybredna. Taką ofertę miał tylko Królik i nie mogę narzekać.

A do pary dla tulipana Ewy Danceline - strzępiasty Coldplay ;)
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2025 18:32 przez Klarkia25.

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 01 Maj 2025 21:13 #876438

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
To prawda, co pisze Milena.
O ile przy roślinach o "długim terminie przydatności" obstaję przy sprawdzonych i wysokiej klasy sprzedawcach, to akurat tulipany kupuję trochę na zasadzie "o, mają, co mi się podoba". To nie róże, nie piwonie, ie lilie nawet -z założenia cebule nie powtórzą jakości producenckiej, nawet jeśli część zakwitnie w kolejnych latach.
Dlatego pogodziłam się z alternatywą: dokupuję lub nie mam (tylu i takich, jakie bym chciała). Oczywiście, rozumiem, że ta himeryczność może kogoś zniechęcać - mnie nie, bo co to za wiosenny ogród bez tulipanów?

Zobaczcie, że te z nasadzeń w miastach, w tak zwanej przestrzeni wspólnej również są wymieniane co rok, a sadzą niby fachowe firmy.
Wyjątek: botaniczne, przynajmniej we Wrocławiu wiem o takich miejscach, gdzie w trawnikach na przykład rozdzielających pasy ruchu od lat kwitną początkiem wiosny niskie narcyzy, szafirki i właśnie tulipany botaniczne, na przykład Praestens Fusilier. Ładnie to wygląda, a z trawnika na pewno nie wyciągają cebul.
Za tę wiadomość podziękował(a): Grzebuła

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 01 Maj 2025 21:37 #876441

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5235
Jeśli dobrze rozumiem Twoje posty Aniu, to moja alejka stworzona jesienią z tulipanów przy trzmielinach widoczna na poprzednich postach może nie powtórzyć tego samego kwitnienia w przyszłym roku? Większość to mieszanka Rembrandta.
Najlepiej w moim przypadku jeśli chciałbym mieć kolejny raz efekt wow wykopać od nowa, a wsadzić kupione ponownie cebulki jesienią?
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Tulipan (Tulipa) - informacje o sadzeniu, uprawie oraz ciekawostki 01 Maj 2025 22:11 #876446

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Grzesiu, słusznie rozumujesz. Tylko nie wyrzucaj cebul - wysusz i wybierz te nie mniejsze, niż około 50% kupnych. I bez jakichkolwiek zmian, jak pleśń, zgnilizna, uszkodzenia mechaniczne. Przynajmniej ja mam takie kryterium. Resztę (zdrowych) też możesz wsadzić w jakimś hm, odludniejszym miejscu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.553 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum