TEMAT: Narcyz (Narcissus)

Narcyz (Narcissus) 23 Mar 2023 21:35 #826858

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10321
'Jetfire'

20230323_125343.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, Marzenka, Łatka, MARRY, Ninia, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Narcyz (Narcissus) 25 Mar 2023 19:08 #827033

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83506
Dwa ciepłe dni rozwinęły naprawdę dużo kolejnych kwiatów.
Loveday, całkiem otwarty

Również Rosy Cloud w pełni kwitnienia

Pierwsze Cassata

Replete

i moje ulubienice, Can Can Girls w suto marszczonych halkach B)

Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, MARRY, Ninia, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Narcyz (Narcissus) 25 Mar 2023 19:36 #827037

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54403
Ja jeszcze trochę muszę poczekać, ale i tak się już cieszę z tych pąków :)

20230325_171449.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Łatka, MARRY, Ninia, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Narcyz (Narcissus) 26 Mar 2023 17:07 #827167

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
'Carlton'
20230325_154558.jpg

'Ice Follies'
20230325_154647.jpg

Widzę, że moje narcyzowe kępy mocno nabite. Trzeba będzie porozsadzać latem.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Ninia, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Narcyz (Narcissus) 26 Mar 2023 17:38 #827173

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Wiesz co, Jolu - jak potrzebujesz wsadzić w inne miejsca, wykop. W przeciwnym razie bym ich nie ruszała. Po pierwsze fantastycznie wyglądają, po drugie zawsze coś się uszkodzi, po trzecie - narcyzy naprawdę nie kochają przesadzania. Lepiej fest zasilić, nie myślisz?
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Ninia, ewakatarzyna, JaKasiula

Narcyz (Narcissus) 26 Mar 2023 20:40 #827204

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Jeszcze wczoraj były pąki, a dzisiaj już proszę :flower2:
IMG_6054.jpg
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Ninia, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Narcyz (Narcissus) 26 Mar 2023 23:27 #827233

• Ninia
  • Ninia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1453
Łatka wrote:
Wiesz co, Jolu - jak potrzebujesz wsadzić w inne miejsca, wykop. W przeciwnym razie bym ich nie ruszała. Po pierwsze fantastycznie wyglądają, po drugie zawsze coś się uszkodzi, po trzecie - narcyzy naprawdę nie kochają przesadzania. Lepiej fest zasilić, nie myślisz?
Potwierdzam! W zeszłym roku byłam zmuszona przenieść moje narcyzy w inne miejsce - starałam się, by wykopać z jak największą bryłą ziemi, ale wiadomo, że zawsze coś się rozleci (zwłaszcza, że u mnie ziemia raczej piaszczysta) - i zakwitnie dosłownie tylko kilka - pozostałe mają liście (to znak, że nie zmarniały), ale mam nadzieję, że zakwitną trochę obficiej w przyszłym roku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Narcyz (Narcissus) 27 Mar 2023 19:44 #827330

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Niniu, dzięki za wsparcie! :hug: Ale przecząc samej sobie dodam, że czasem narcyzy pauzują z kompletnie dla mnie niewytłumaczalnych przyczyn. Mam na przykład taką kępę pełnych Dick Wilden - co drugi rok szał, mnóstwo pąków i jeden bukiet, póki łodyżki są w stanie unieść ciężkie kwiaty. A potem buuu, jeden, dwa kwiatuszki. Reszta chyba się nie dzieli, przynajmniej nie wszystkie, bo aż takiego przyrostu ilości nie ma.
Gdyby nie ohydne zimowe interludium, dziś by było mnóstwo nowych kwitnień, a tak tylko Cornish King...

Podobny jest do Dutch Masterów, które jednak całe są słonecznie żółte, a CK ma kremowy okółek płatków za żółtą trąbką.

Lubię trąbkowe, nie ma aż tylu odmian i trudno dostać, a szkoda. Mają w sobie to coś.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, JaNina, Ninia, Bea612, ewakatarzyna, JaKasiula

Narcyz (Narcissus) 30 Mar 2023 19:34 #827609

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Nikt nie chce prezentować swoich? Trudno, to będą moje.
Pierwszy Dick Wilden - tak ciężkie kwiaty, że bez wsparcia łamią się pędy.

Sempre Avanti - z wsadzonych wiele lat temu bodaj 5 cebulek wytworzyła się ogromna kępa, pąków mnóstwo, ze 20. Ta odmiana zaczyna jako kremowa z pomarańczowym przykoronkiem, kończy jako całkiem biała z słonecznikowym.

Sugar Dipped, pierwszy sezon.

Te rosną w donicy - podpisane kompletnie inaczej, zapewne Quail

O. to świetna odmiana, Corsage. Jak się rozwinie całkiem, kolory są mocniejsze

Pierwszy Orangery

Cassata rośnie w dwóch miejscach, kwiaty rozwijające się mają ten rozszczepiony przykoronek kanarkowo-limonkowy

Tu widać drugą kępę, kwiaty już bledną, na końcu będą prawie kremowe

Następne "ciężkogłowe", Replete

A to Ice King, pełniejszy brat Ice Follie (Janko, ten, co u Ciebie zakwitł, to właśnie IF)

Startujący Rosy Cloud

Mroźna noc położyła wiele z nich, te o lekkich kwiatach podniosły się bez problemu, ciężkie musiałam popodpierać.
Ostatnio zmieniany: 03 Kwi 2023 21:03 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Amlos, Marzenka, MARRY, JaNina, Ninia, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Narcyz (Narcissus) 30 Mar 2023 21:08 #827623

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
U mnie na razie rozkwitły tylko w jednym miejscu. Widzę je przez okno tarasowe jak sobie siedzę w fotelu :)

20230330_151157.jpg

Te pełne rozkwitną mi lada dzień.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Amlos, Marzenka, Łatka, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Narcyz (Narcissus) 30 Mar 2023 22:31 #827629

• Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12403
Łatka wrote:
Nikt nie chce prezentować swoich? Trudno, to będą moje.[...]

:ohmy: :think: No trudno... jesteśmy zmuszeni oglądać te Twoje i podziwiać :silly:

U Joli i Janiny też widzę narcyzowe szczęścia już kwitną.

A co mi tam, na takie dictum zaprezentuję swoje. Oto aktualnie najokazalsza kępka :devil1:

IMG_20230329_120642.jpg

:bye:
Pozdrawiam - Ania
Ostatnio zmieniany: 30 Mar 2023 22:36 przez Amlos.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Narcyz (Narcissus) 31 Mar 2023 13:31 #827653

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4636
Resztki moich...
IMG_20230331_132738.jpg

... po przejściu mojego ślepego piesełka :devil1:
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Ostatnio zmieniany: 31 Mar 2023 13:32 przez Bea612.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Narcyz (Narcissus) 31 Mar 2023 18:23 #827664

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9316
Aniu, zawsze podziwiam Twoje narcyze, prawie kolekcja narodowa :hearts:

U mnie jakoś słabo rosną, kępy to rzadkość, chyba że nowo posadzone.

Z 10 cebul po roku zakwita jeden Cassata.

I takie zwyklaczki,cała reszta w szczypiorku, zbiera się.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Narcyz (Narcissus) 31 Mar 2023 19:01 #827670

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
MARRY wrote:
prawie kolekcja narodowa

:happy4:

Rozumiem, że to żart, ale i tak dzięki w imieniu narcyzów. Zapewniam, że są na forum osoby mającej sporo więcej odmian, tylko chyba nie chce im się wstawiać zdjęć. Mnie się chce, bo to moja proteza pamięci - gdzie, co i kiedy sadziłam.

Marysiu, dopiero od jakiegoś czasu, może od 7-8 lat narcyzy "chwyciły" i więcej przybywa, niż ubywa. Co nie oznacza, że mam z nimi same sukcesy, no tak pięknie nie jest. Taki biały, sprzedawany jako idealny do zimowego pędzenia Ziva Paperwhite - wsadzony co najmniej 5 lat temu wypuszczał sam szczypior, i to niezbyt bujny. Gdyby nie to, że rośnie pod samiutką ścianą i koło kabla elektrycznego, dawno bym go wykopała. Ale w tym roku w sporym pęczku zieleniny pojawił się jeden - słownie jeden pąk. Więc ma wyrok w zawieszeniu.
Inny, bardzo lubiany przeze mnie, Mount Hood:

Wielokrotnie dokupywałam i dosadzałam, te bielejące trąbki chcę mieć koniecznie. W tym roku prawie zwątpiłam, że się pokaże (to wczesna odmiana) - ale uff, objawił się dzisiaj, niezbyt obficie jednak.

Z Ice King inna sprawa, z czasem wraca do formy wyjściowej, bez pełnego przykoronka. Czyli do Ice Follie.

Inne bawią się w chowanego. Na przykład Berlin, kupiony kilka lat temu głównie z powodu nazwy:

Jak widać, dobrze się zapowiada - rok temu w kępie były chyba dwa kwiatki.

Z moich obserwacji: nie przeszkadza im gliniasta gleba, ale wolą lekko kwaśną chyba. Na kawałku, gdzie pół wieku temu był dół z wapnem, zanikają niestety.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Narcyz (Narcissus) 31 Mar 2023 19:48 #827675

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
Patrzę na Twoje kępy z własnej ubogiej w nie, perspektywy.

No, ale pocieszyłaś mnie, należy dosadzać i czekać.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Narcyz (Narcissus) 02 Kwi 2023 10:46 #827822

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
Kępa jesienią sadzona, zawsze wypala, nie zapisałam nazwy, ale mógłby się rozrosnąć.

A że mży i siecze wodą to główeczkę do zdjęcia trzeba trzymać.

MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Narcyz (Narcissus) 02 Kwi 2023 10:55 #827823

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Marysiu, sądzę, że to Rosy Cloud, zdjęcia wstawiałam kilka wpisów wyżej. Przemawia za nim jeszcze to, że w kolejce do kwitnienia ustawia się jako jeden z pierwszych. Jest podobna odmiana, Apricot Whirl, u mnie dopiero teraz otwiera pąki.

U mnie też okropnie, biedne narcyzy przemoknięte, a w nocy ma być ujemna temperatura.

Jak już pisżę, wstawię jeszcze zdjęcie profesora Einsteina:

Bardzo trudno kupić cebule będące prawdziwą odmianą, z bardzo szerokim, ostro pomarańczowym przykoronkiem. To, co sprzedają sklepy pod tą nazwą. zwykle okazuje się być Barret Browning.
Ostatnio zmieniany: 02 Kwi 2023 11:03 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, MARRY, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Narcyz (Narcissus) 02 Kwi 2023 12:51 #827851

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
'Mondragon' z tych, co to bez podpórek ani rusz.

20230401_180916.jpg

Ilościowo mam dużo narcyzów, może nawet bardzo dużo, ale do pokazywania niewiele, bo nie kolekcjonuję odmian. Tylko kilka sprawdzonych odmian robi całą robotę.
Pokazywana już wcześniej popularna odmiana 'Ice Follies' w innej kępie.

20230401_181009.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, MARRY, ewakatarzyna, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.872 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum