TEMAT: Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 30 Cze 2026 12:03 #895360

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14503
Aniu dziękuję za propozycję materiału rozmnożeniowego, tylko czy wytrzymałby podróż. 'Morning Lights' jest bardzo unikalna, może sama spróbuj pobrać sadzonkę i sobie zdublować odmianę, bo strata byłaby nieodżałowana.

Ja od dwóch lat nie mogę przeboleć mojej wiekowej ostróżki w kolorze kobaltowym. Próby podziału, by obdarować chętnych kończyły się niepowodzeniem u obdarowanych. U mnie na szczęście przeżywała. Trzy lata suszy bardzo ją osłabiły, podlewana okazjonalnie, a pewnie trzeba było poważniej podejść do tematu. I w ubiegłym roku: cisza - nic spod ziemi nie wyszło i nie pomogło wpatrywanie się, prawie zaklinanie przestrzeni. Nie ma i koniec. Susza ją osłabiła, a wrześniowa powódź dobiła.
To wspomnienie
20230618_074144-2.jpg

W postach z ub. roku Klarkia pisze o rozmnażaniu z sadzonek i pokazuje, że można. Spróbuję, jak tylko temperatury wrócą do umiarkowanych.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 04 Lip 2026 07:43 #895497

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5686
Dobrze się rozmnażają tym sposobem, warto próbować.
A to moja tegoroczna kolorystyczna zbiorówka. W tym roku porosły wielkie, zaskoczyła mnie czysto biała, bo ma wyjątkowo duże kwiaty w kiściach

ostrkikolory3.07.26.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 04 Lip 2026 08:41 #895508

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Bardzo ładna kolekcja Mileno. Cieszę się, że potwierdzasz celowość pobierania sadzonek z ostróżek. Rozumiem, że Twoje ubiegłoroczne przeżyły eksperyment.
Zrobiłam dwie sadzonki z najładniejszych moich ostróżek i myślę, że już niedługo sama się przekonam.
Zakupione niedawno wypuściły pędy kwiatowe, już przebieram nóżkami :P

Coś mnie na te ostróżki wzięło w tym sezonie, nie wytrzymałam i zamówiłam sobie jeszcze z All (kierując się pozytywnymi opiniami) dwa Highlandery: Bolero i Moonlight. Przyjechały. Nie są olbrzymie, ale dobrze przekorzenione i każda z pędem, który ma zaczątki kwiatostanu. Przesadziłam na razie do doniczek 7-litrowych

20260704_081909.jpg

20260704_081952.jpg

Ostatnio tak bardzo nie daje mi spokoju strata mojej nieodżałowanej bezimiennej, że zaczęłam przeglądać stare albumy z ogrodu. Czy wiecie, że pierwsze zdjęcia dużej kępy tej ostróżki mam z 2010 r (wcześniej nie zapisywałam zdjęć na kompie)? Czyli musiałam ją mieć wtedy już ze dwa lata, bo na zdjęciu jest wielka, a kupowałam sadzoneczkę w doniczce. A poległa w 2024. Wychodzi na to, że przeżyła ze mną 16 lat! To tak na temat krótkowieczności ostróżek.
Uparłam się, żeby ją zidentyfikować i wertując zdjęcia, również z zagranicznych stron, trafiłam na odmianę 'Delgenius Glitzy'. Myślę, że trafiłam. Rzadko pojawia się w ofertach, ale teraz mają ją "byliny24" i sprawdziłam, że ta szkółka jest niedaleko nowego domu moich dzieci. Teraz tylko przekonać dzieci, żeby zechciały pojechać do szkółki, zobaczyć na żywo, czy to ta odmiana i... bylibyśmy w domu. No, uparłam się na tę ostróżkę i nie ma, że boli. ;) :)
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 04 Lip 2026 08:46 #895510

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu przeżyły i nawet kwitną, ale na razie to niewielkie krzaczki. Z tym, że drugą turę ukorzeniałam stosując prawdziwy ukorzeniacz, ten czeski Stimulax

A masz zdjęcie tej utraconej? może gdzieś/coś u mnie w okolicznych ogrodach..
edit: doczytałam, że seria Delgenius pojawiła się ok 10 lat temu, odmiany tej serii są bardzo kompaktowe i dość niskie jak na typowe ostróżki - ok 60-80 cm wysokości... jeśli Twoja była wysoko i taka raczej z historycznych to popatrz na serię Pacific Giant 'King Arthur' albo Delphina Series 'Dark Blue White Bee'
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2026 09:39 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 04 Lip 2026 11:01 #895512

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 37625
Sadzonka ostróżki wypuszcza korzenie z międzywęźla czy w miejscu cięcia wytwarza coś podobnego do piętki?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 04 Lip 2026 13:34 #895516

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Ja swoje sadzonki pobierałam tak jak na tym filmie

Już w ubiegłym roku Milena ten film nam wrzuciła do obejrzenia. Dałam ukorzeniacz, ale taki wiekowy już po dacie przydatności, za to taki jak to dawniej robili z hormonami roślinnymi. Jak nic nie wyjdzie, to materiał na kolejne sadzonki będzie.
Szukałam tego czeskiego ukorzeniacza, o którym pisała Milena, a trafiłam na coś krajowego Soltex Ecosimply z kwasem indolilomasłowym, jest wersja do sadzonek zielnych i półzdrewniałych/zdrewniałych. Ktoś coś wie, na temat tych środków?

Klarkia25 wrote:
A masz zdjęcie tej utraconej? może gdzieś/coś u mnie w okolicznych ogrodach.

Wrzucałam już 4 dni temu, ale jeszcze raz wrzucę inne zdjęcie tej ostróżki

staraostrka.jpg

Ona nie była bardzo wysoka, dlatego nie szukałam w tych popularnych seriach z bardzo wysokimi ostróżkami. Była kompaktowa i osiągała tak coś ok.metra. Czytałam, że te Delgenius są niskie i kompaktowe, ale nieco przymknęłam oko na te 60-80 cm, bo u mnie wszystko rośnie dużo większe niż podają katalogi, więc nie zdziwiłabym się, jakby coś wyrosło 2 razy większe. Skoro jednak pojawiły się 10 lat temu, to moja jest/była starsza. Przywiozłam ją z Holandii, z jakiegoś centrum ogrodniczego i nie była tania, niestety jednak nie oznaczona nazwą odmiany.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Klarkia25

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 04 Lip 2026 15:05 #895521

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
A rozumiem. Z niższych kompaktowych hybryd (ok 1m) które 'dawno temu' pojawiły się na rynku była np seria Magic Fountains z ostróżką 'Mid-Blue White Bee', może tą przywiozłaś??? Na zdjęciach w necie trudno szukać rzeczywistej kolorystyki :silly: może tu terracegardenfrance.com/products/delphin...VW50YNjzqn7iSrrCwVAj
Pozdrawiam, Milena

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 04 Lip 2026 16:30 #895524

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Oj, jaka podobna :woohoo: . To teraz trzeba rozpuścić wici: ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... :lol:
Babcia Ala wrote:
Sadzonka ostróżki wypuszcza korzenie z międzywęźla czy w miejscu cięcia wytwarza coś podobnego do piętki?

Alu, obejrzałam jeszcze jeden film o sadzonkach ostróżek. Pobiera się je jak najniżej i ze stosunkowo młodych pędów, bo stare pędy, a także młode ucięte wyżej będą miały pustą łodygę w środku i taka łodyga się nie ukorzeni.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2026 21:37 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 06 Lip 2026 06:44 #895595

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Trafiłam na ciekawy film o ostróżkach, ich pielęgnacji i odmianach. Jest tu sporo o tej wcześniej wspomnianej nowej serii Delgenius. Narobiło mi to ochoty na ostróżkę z tej serii :) Prezenterka stoi koło egzemplarza Delgeniusa w kolorze lila i ta ostróżka wcale nie wygląda na taką o wysokości 60-80 cm. Tak jak podejrzewałam, w dobrych warunkach spokojnie przekroczy metr. Może te zaniżone wymiary dotyczą uprawy pojemnikowej, bo i taka jest możliwa przy serii Delgenius.

W filmie można sobie ustawić polskie napisy
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 06 Lip 2026 07:10 #895598

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardzo ładna seria. Na tym filmie chyba jest rzeczywista wysokość, bo zastrzegają, że nie regulowali wzrostu, czyli nie skarlali. Jak masz okazję zobaczyć ją na żywo i ci się spodoba to nie ma co się zastanawiać :)

U siebie w ogrodzie widzę też różnice w wysokości odmian, najniższa, poniżej 1.5m (już drugi sezon) jest w kolorze jasnego bzu, większość ponad 2m - ja akurat takie potrzebuję

ostrkalila.jpg
Pozdrawiam, Milena

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 06 Lip 2026 12:34 #895609

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Mileno po obejrzeniu tego filmu, to już mój apetyt na ostróżkę Delginius stał się prawdziwym głodem :P .

Wysokie są też urocze. Miałam kiedyś potwora ponad 180 cm i to w miejscu, gdzie bardzo wybijał się z rabaty, ale był piękny i tolerowałam jego wyskoki. Niestety 3 lata suszy nie posłużyły kilku ostróżkom. Żebym to ja wtedy miała pojęcie o rozmnażaniu ich.

Mam kolejny film o pozyskiwaniu sadzonek. Wrzucam link, bo mnie zaszokował sposób tu prezentowany i myślę, że kto się skusi na obejrzenie, przetrze oczy ze zdziwienia.
Pozdrawiam. Jola

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 06 Lip 2026 13:42 #895611

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Zaryzykujesz z Bolero abo Moonlight? :rotfl1:
A ja jak wycinałam pędziki do rozmnożenia tak uważałam, żeby nie uszkodzić korzeni matecznej :happy4:
Pozdrawiam, Milena

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 06 Lip 2026 15:06 #895616

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Ja od samego oglądania mało zawału nie dostałam. Najpierw ten tasak atakujący korzenie, a potem reszta... Jednak te skrzyneczki pełne sadzonek robią wrażenie.
Koło moich Haighlanderów to ja na paluszkach chodzę i szeptem mówię. :lol:
Pozdrawiam. Jola

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 06 Lip 2026 21:51 #895625

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 98255
Przy oglądaniu filmiku przyszły mi do głowy dwie myśli (prócz tej, że to nie dla mnie).
1. Dzielona ostróżka wygląda na dość pospolitą odmianę, pewnie z grupy Pacific. Moje nie tylko ostróżkowe doświadczenie podpowiada, że im odmiana dalsza od gatunku (czytaj:"wypasiona" ;) ), tym trudniej się rozmnaża, w ogóle sprawia więcej trudności. Wysoka cena, a co gorsza problemy z kupnem odmian pełnych, mocno zmutowanych, ma zapewne przyczyny;
2. Nie wiemy, jaki procent tak pozyskanych sadzonek przeżywa do dorosłości, zwłaszcza w warunkach amatorskich.

Nim się ściemniło, poszłam do moich ostróżek z aparatem. Najpierw sfotografowałam "nóżki" tej:

Morning Lights miałaby mój wzrost, gdyby grad nie zgiął najlepszego pędu. Porządne ma teraz dwa, a jak widać po zeszłorocznych kikutach, rok temu było ich 5. Zapewne dwa mocniejsze wiosną i potem 3 słabsze.

Inna pełna, sadzona w kwietniu Sweet Sensation, kwitła jednym cienkim i niskim pędem,a po ścięciu - gdyby nie zżarły ich ślimory - miałaby letnich pędów 3. Trzy, a nie dziesięć.

A to dość rozpowszechniona ciemnofioletowa, zapewne King Arthur. Posadzona wiosną '25 jako sadzonka w litrowej doniczce. W tym roku miała zdaje się 3 mocne pędy i sporo cienkich.

Ja widzę znaczną różnicę w plenności i sile witalnej. A najpiękniejszą z ostróżek kiedykolwiek goszczących na moich rabatach zabiłam, z dobrego serca dzieląc dużą roślinę, by oddać kawałek osobie, co się nią zachwycała. Nie przeżyła żadna część.
Jasne, profesjonalistom wychodzi. B)
Ostatnio zmieniany: 06 Lip 2026 21:53 przez Łatka.

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 06 Lip 2026 22:53 #895629

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu ale ta Twoja Sweet Sensation ma z 10 odrościków jak dobrze widzę, ale jakieś cieniaski się szykują, chluśnij tam może nawozem, tak od serca :)
I hmmm, pokazałaś na zdjęciu ubiegłoroczne kikuty? Ja ścinam do gołej ziemi żeby nie weszło jakieś choróbsko, nie będzie gnić itp., ale nie wiem czy to ma znaczenie.
Pozdrawiam, Milena

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 08 Lip 2026 08:43 #895677

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Aniu trzymam kciuki za Twoją 'Morning Light', że po kwitnieniu i wycięciu pędu kwiatowego, wypuści wianuszek odrostów. Musimy tu jakoś wesprzeć Cię mentalnie, by rozbudzić w Tobie zapędy rozmnożeniowe. Wysyłam link do kolejnego filmiku o sadzonkach ostróżek, tym razem bez ekscesów z tasakiem. Wszystko odbywa się delikatnie, jak to my kobiety lubimy.

A wiecie co mnie zachwyciło w tym filmie ? Narzędzie, które ta pani posiada. Poszukałam w sieci, że to nóż ogrodowy Hori Hori. I teraz bardzo pragnę go mieć. :devil1:

Tak wygląda teraz moja ostróżka, kupiona w ub. roku 'Excalibur Dark Blue White Bee'
ExcaliburDarkblue1.jpg

Poczytałam o serii. Wyprodukowano ją w Stanach w programie hodowlanym, który szukał mieszańców F1 z gatunku D.elatum, nadających się do upraw doniczkowych, o niższym wzroście niż rośliny mateczne i dobrej sile krzewienia się. To była jedna z pierwszych udanych serii o tych parametrach i trafiła powszechnie do handlu w wielu odmianach barwnych. Są to lata 90-te ub. wieku. Zakłada się, że ich wzrost to 60-80 cm (tak jak w nowoczesnych Delginiusach). I tu moje przewidywania się sprawdzają, że w dobrych warunkach w gruncie może być wyższa. Moja rośnie w żyznej kompostowej ziemi i ma pędy 90-120 cm. Dla mnie to dobry wzrost na rabaty bylinowe, taki uniwersalny, powiedziałabym.
Patrzcie, jak ładnie się krzewi

ExcaliburDarkblue2.jpg
Pozdrawiam. Jola

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 08 Lip 2026 10:16 #895683

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu ja też trzymam mocno kciuki za Twoją 'Morning Light'.

Jola pięknie się rozrosła przez rok. Zdecydujesz się teraz pobrać sadzonkę? Ta na pierwszym planie z wyrastającym malutkim listkiem jest taka akurat, a ukorzeniacz masz :)
Z mojego baaardzo skromnego doświadczenia w ukorzenianiu to powiem tak - ukorzeniają się bardzo dobrze, powiedziałabym bezproblemowo, a ukorzeniałam 'gołe' pędziki (bez korzeni). Najtrudniej pobrać sadzonkę. Karpa (korona) jest b.twarda, łatwo można ułamać młody pęd. Pierwsze wycinałam nożykiem z wysuwanym ostrzem - to było nieporozumienie, bo ostrze się wyginało. Dopiero jak wzięłam wąski nóż kuchenny z czubkiem zaostrzony na żyletkę to poszło gładko. Hori Hori bym się bała użyć :rotfl1:

Pokażę jeszcze bryłę korzeniową ostróżki. W opisie korona z czasem obumiera, a kolejne pokolenie chyba tylko tej głównej się trzyma??? i może dlatego ostróżki uważane są za byliny krótkowieczne?

ostrkakorzenie.jpg

www.david.bassett.care4free.net/topics2/delph-structure.htm
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 08 Lip 2026 10:32 #895686

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Ja już mam pobraną sadzonkę z tej odmiany.
Wspominałam, że w ramach eksperymentu zrobiłam dwie sadzonki. Jedna z tego Excalibura, a druga z mojej siewki, która dość słabo przyrasta, ale ma cudny kolor i jest niewysoka.
To ta siewka.
20260623_165659-2.jpg

Sadzonki udało mi się pobrać bez problemu, może dlatego, że od razu wystartowałam z moim najostrzejszym nożykiem kuchennym. :P
Mają 5 dni i żyją.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 08 Lip 2026 10:36 przez Fafka.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.400 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum