TEMAT: Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 19 Cze 2026 13:00 #894965

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 5927
Aniu przypuszczam że po trzech, czterech latach i u mnie nie byłoby czego szukać, to są siewki :) A w zasadzie siewki siewek siewek. Tak się dostosowały do warunków w których przyszło im żyć że to już jest praktycznie podgatunek, "ostróżka pustynna' :happy: Od kilku lat próbuję odnowić stan posiadania ale jeszcze ani razu nie udało mi się uzyskać nowych sadzonek z nasion i o ile dobrze pamiętam inni też mają z tym problem. A kiedyś wyrastały jak chwast.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Marlenka, Nimfa, Perełka, ewakatarzyna, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 20 Cze 2026 07:00 #894990

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 5430
Te różne odcienie niebieskiego dominują ,reszta jeszcze w pąkach Dostałam kiedyś sadzonki od Mirki :thanks: :thanks: :thanks:

Dokładnie są trzy sezony i obok wysiewają się same i tak do dziś , a czasem wysiewam tam gdzie potrzebuję ,ale wtedy gdy one w naturze się wysiewają. Pewnie nasiona muszą być nostryfikowane ,czyli przejść przemrożenie. Gdy chce się by były na stałym konkretnym miejscu, to trzeba by było przesadzać. Rzeczywiście są nie do zdarcia i u mnie raczej nie pustynne. Raczej jak zima ostra kwiaty są mniej imponujące, choć liściory wielkie . Kilka razy kupowałam sadzonki w innych kolorach ,by mieć różnorodnie, ale z rozsiewaniem nie jest tak łatwo ,chociaż biała czasem się wysieje.
Ostatnio zmieniany: 20 Cze 2026 07:20 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, lusinda

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 20 Cze 2026 11:07 #894998

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Najlepsze są takie "samosiewne", tylko jak to zrobić żeby nimi były?? Mam jeszcze trochę nasion w paczce z zeszłego sezonu, spróbuję wysiać chociaż to może już jest zbyt późno.
Ja w poprzednich sezonach miałam dziesiątki siewek ale nikt nie chciał przyjąć ode mnie więc wszystko wyrzuciłam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 21 Cze 2026 11:40 #895043

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14416
Niesamowity odcień błękitu. Niestety nie znam nazwy.

Larkspurflowersingarden-beginningspring.jpg

Larkspurflowersingardenbeginningspring.jpg
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Marlenka, MARRY, Nimfa

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 21 Cze 2026 19:30 #895061

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Summer Skies :) Przynajmniej u mnie tak wyglądała ta odmiana. A tu są pozostałe z serii Pacific:

"Ostróżki z serii Pacific (nazywane również Pacific Giant) to wysokie, majestatyczne byliny osiągające od 120 do nawet 180 cm wysokości. Wyróżniają się gęstymi, okazałymi kwiatostanami złożonymi z dużych, półpełnych kwiatów. W ogrodach często sadzi się je w tle rabat oraz jako tło dla niższych bylin.Seria obejmuje kilkanaście popularnych odmian nazwanych na cześć postaci z legend arturiańskich:

‘Galahad’ – jedna z najpopularniejszych odmian o czysto białych, pełnych kwiatach.‘Blue Bird’ – olśniewa kwiatami w intensywnym, chabrowo-niebieskim kolorze.‘Astolat’ – tworzy gęste kwiatostany w odcieniach głębokiego różu z charakterystycznym ciemniejszym oczkiem.‘Guinevere’ – wyróżnia się jasnoróżowo-lawendowymi kwiatami z białym oczkiem.‘King Arthur’ – posiada głębokie, fioletowo-purpurowe kwiaty z białym środkiem.‘Black Knight’ – jedna z najbardziej wyrazistych odmian o bardzo ciemnych, granatowo-fioletowych kwiatach.‘Summer Skies’ – jasnoniebieskie kwiaty przypominające letnie, pogodne niebo.‘Blue Jay’ – czysty, klasyczny błękit.‘Percival’ – biała ostróżka z ciemniejszym (czarnym) oczkiem w środku kwiatu."
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 21 Cze 2026 20:05 #895063

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 98255
Też myślałam o Summer Skies.

To te moje ciemne będą pewnie Czarnym Rycerzem.
Fajnie, Mirko, że przypomniałaś nazwy odmian.
A te są hybrydami innej grupy:
Bolero

Sweet Sensation

Są u mnie drugi sezon, nawet trochę wzmocniły się w stosunku do zakupu. Bardzo się cieszę.
Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2026 08:21 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Nimfa, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 23 Cze 2026 12:52 #895125

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14416
Highlander Bolero. Związałam "do kupy", bo obawiałam się, że połamie ją porywisty wiatr.

LarkspurHighlanderBoleroflowersingarden.jpg
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Nimfa, Perełka

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 23 Cze 2026 13:11 #895128

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Przepiękna :lol: Ale zwyklaczki to zwyklaczki, nic ich nie ruszy (chyba że u mnie kret):

Tylko żal że nie ma jasnych.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 24 Cze 2026 09:18 #895155

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14503
Te nowoczesne pełne robią piorunujące wrażenie. Zachęcająco brzmi, że przetrzymały zimę i zdobią kolejny sezon. Bo na jednorazówki to bym się nie skusiła, a tak...może...

Jak to Mirko nic ich nie ruszy ? A oślizłe brązowe sople nie zwisają Ci czasem z liści. U mnie jednego roku, gdy posadziłam mnóstwo ostróżek, miałam girlandy brązowych ciał od ziemi do szczytów pędów. Mimo niebieskich granulek. Nie muszę pisać, że te ostróżki nie pożyły długo.

Moja najjaśniejsza, nie za wysoka, a w tym roku to i nie za szeroka. Bardzo chciałabym ją zachować na długi czas. Chyba pomyślę o sadzonkowaniu.
20260623_165659.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 24 Cze 2026 10:22 #895163

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30642
Moje nieliczne w tym miejscu .

20260623_1626391-2.jpg

Mireczko czy dobrze rozumiem ,ze potrzebujesz nasionka jasnych ? :)
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .

Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 24 Cze 2026 10:51 #895166

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu tego dziadostwa dzięki Bogu nie mam a wstężyki jakoś ograniczyły populację po trzech miesiącach suszy, zresztą one mało niszczą. Czasem jakiś winniczek sie zaplącze ale tych gołych obrzydliwych paskud niet i niech tak zostanie.
Bogusiu :P Jeśli masz za dużo, jeśli znajdziesz czas, jeśli Ci się będzie chciało to chętnie :lol: Służę ciemnymi :) Fiolet z białym środkiem i ciemny szafir.

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 24 Cze 2026 11:45 #895169

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 5430
Highlander na pewno nie są jednorazowe. U mnie trzeci sezon

Ostatnio zmieniany: 24 Cze 2026 11:53 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Nimfa, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 24 Cze 2026 12:11 #895170

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Mimbla wrote:
tych gołych obrzydliwych paskud niet i niech tak zostanie.

Szczęściara!
Inwazja śliników luzytańskich idzie z zachodu, może jakiś czas im zajmie dotarcie w bardziej wschodnie rejony (w końcu to ślimaki, nie rumaki B) ). Ale brązowe pomrowy pewnie u Ciebie są, może niekoniecznie w Twoim ogrodzie gustują?
Mam je i w miejskim, i w górskim ogrodzie, w miejskim dokuczliwsze - więcej pyszności mają, w tym młode pędy ostróżek jako wyjątkowy rarytas, bez obsypywania granulkami z żelazem co kilka dni, obowiązkowo po większym deszczu ani rusz.
W tym roku jednak to grad, nie ślimaki uszkodziły pęd najpiękniejszej mojej ostróżki, Morning Lights. Wygięła się w paragraf, bidula.

Nowo kupione, o niedużych pędach kwiatowych, już właściwie ścięte, czekam, aż odbiją i mam się na baczności.

Edit: dogrzebałam się znacznika, ta wysoka, pięknie kwitnąca to Blue Bird.

Znalazłam też Summer Skies, z trudem, bo zostały trzy kwiatki na wątłej łodyżce.

Tu nawet nie ślimaki winne, słaba sadzonka.
Ostatnio zmieniany: 24 Cze 2026 19:51 przez Łatka.

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 27 Cze 2026 14:46 #895281

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14150
U mnie są tylko samosiewy. Nie przyłożyłam ręki nawet do jednego nasiona. Mam niebieskie ciemne i fioleetowe. Obok rosną ostróżeczki - i te, to już zasiałam. Chciałam mieć "troszeczkę" - a one sieją się po całym ogrodzie, ale łatwo usunąć.
Ostróżki:

ostrkaniebieska1.jpg

ostrozkafioletowa.jpg

ostrkizbir.jpg

Ostróżeczki

ostreczki.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna, lusinda

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 28 Cze 2026 16:09 #895304

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
20260628_104026.jpg

20260626_191057.jpg

Ta fioletowa to 'Excalibur Dark Blue White Bee'

Pojechałam do Brico, sprawdzić czy nie dowieźli czasem tych pełnych. Nie, ale mieli małe sadzonki innych. Jak tu wyjść bez ostróżki, jak się po ostróżki pojechało :) . Wzięłam dwa maluchy: błękitną 'Jupiter Sky Blue' i białą 'Magic Fountains Pure White'. Młode to i jeszcze nie kwitnie. Będzie miło, jeśli odmiany się zgodzą z metkami.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 28 Cze 2026 22:48 #895317

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jolu, powodzenia z nowymi ostróżkami!
Dołożę zdjęcia moich z dziś wczesnym rankiem, bo nie wiem nawet, czy dotrwały do wieczora w ten prawdziwy upał.
Morning Light, całkiem rozkwitnięta. Powinna mieś=ć wysokość równą z tyczką - i tak super, że grad całkiem jej nie złamał, tylko wygiął.

Ten kolor!

Bolero

Sweet Sensation

Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Nimfa, Perełka, ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 29 Cze 2026 13:26 #895330

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Wszystkie piękne. A: Ten kolor ! - Ech... ten kolor :hearts: Gdzie Ty Aniu wynajdujesz takie odmiany ? :search:
Coś mi się majaczy, że kiedyś pokazywałaś ostróżkę w nietypowym kolorze z nutami czerwonawymi, koralowymi... :think: Czy dotrwała do dziś?
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 29 Cze 2026 15:49 #895331

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jolu, Morning Lights mam już wiele lat, obym nie zapeszyła. Kiedyś takie odmiany oferowała Fuchsiahybrida - oni albo padli, albo przestali sprzedawać przez internet. Strona chodzi, lecz na co nie popatrzę, to "wyprzedane".
Miałam od nich nieodżałowaną Misty Mauves, lila z błękitnym, już tylko mogę wspominać lub popatrzeć na zdjęcia na forum.
Jeśli by Ci wyszedł eksperyment z rozmnażaniem wegetatywnym, chętnie udzielę materiału do pobrania z ML.

Natomiast ta "czerwonawa" to był Red Lark z marketu budowlanego, jedna sztuka padła natychmiast, druga nie wyszła wiosną.
Tu ją mają na przykład, ale zupełnie nic mi nie mówi nazwa sprzedawcy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna
Wygenerowano w 0.444 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum