TEMAT: Floks wiechowaty, płomyk (Phlox paniculata) - odmiany, pielęgnacja

Floks wiechowaty, płomyk (Phlox paniculata) - odmiany, pielęgnacja 30 Lip 2026 19:39 #896439

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 98255
Mileno, do mnie bardziej się odnosi "stara ogrodniczka" niż "doświadczona ogrodniczka" :teach:
Nie mam takiego ustrojstwa jak fachowy opryskiwacz w ogóle, o lancy nie mówiąc (kojarzy mi się z ułanem raczej :rotfl1: ).
Jeśli coś opryskuję to z rączki, dając powtórne zastosowanie różnym pojemnikom z "psikaczem".
Do gąszczu to słabo widzę taką walkę na lance zresztą. Skoro nie poleca się tych węglanów do roślin kwasolubnych i tak odpada pryskanie azalii.
Na stronie Agrecolu polecają (swój oczywiście) Siarkol oraz, cytuję:

" Azalie sadzić na stanowiskach słonecznych, odpowiadających wymaganiom tych roślin.
Opadłe liście azalii należy wygrabiać i usuwać.
Silnie porażone pędy można wycinać z rozwagą, aby nie pozbawić rośliny większości pędów.
Azalię podlewamy, unikając zraszania liści. Jeżeli planujemy automatyczne nawadnianie roślin, najlepiej zainstalować nawadniające linie kroplujące.
Odchwaszczamy regularnie rabaty. Chwasty uniemożliwiają szybkie przewietrzanie i osuszanie roślin oraz zwiększają wilgotność wokół roślin, co sprzyja rozwojowi choroby.
Po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorobowych, należy opryskać rośliny jednym ze środków ochrony roślin. Opryski powtarzać szczególnie w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby".

No niestety, nie jestem w stanie spełnić prawie żadnego z tych warunków, więc jest, jak jest. Ewentualnie mogłabym poobcinać porażone części - "skrócić i wyrzucić".

Ale wybaczcie kompletne zboczenie z tematu wątku, po prostu floksy w porównaniu z różanecznikami prawie mnie nie obchodzą.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Floks wiechowaty, płomyk (Phlox paniculata) - odmiany, pielęgnacja 30 Lip 2026 20:05 #896442

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5686
Fachowy jest dla fachowców :rotfl1: Na początku mojej ogrodniczej przygody kupiłam ten, lekki wygodny allegro.pl/produkt/opryskiwacz-cisnienio...&offerId=16019408101
Floksy też ważne :) może przydałby Ci się też do róż. A co do węglanów- przecież nie lejesz litrami żeby doszło do odkwaszenia podłoża azaliom, no i lepszy moim zdaniem jest potas niż sód

edit
A żeby być w temacie pooglądałam sobie floksy na stronie vitroflora www.vitroflora.pl/pl/oferta/byliny_trawy/byliny/phlox__floks U mnie raczej nie zagoszczą..chociaż te niskie bardzo mi się podobają
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2026 20:16 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna

Floks wiechowaty, płomyk (Phlox paniculata) - odmiany, pielęgnacja 01 Sie 2026 13:40 #896501

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14503
Mój stary floks kupiony na przód pewnej rabaty, czyli miał być niski i w pierwszym roku nawet był.
Obecnie ok 160 cm wysoki

20260731_203258.jpg

W sumie to też jakby na froncie, tylko towarzystwo jeszcze wyższe. Kolorek ma cudny, liliowy, a wieczorami prawie niebieski
20260731_203306.jpg

Chyba paniculaty tak mają z tą niebieskością, zależy od oświetlenia.
Krótki filmik o odmianie 'Blue Dolphin' - "winowajca" moich kompulsywnych zakupów, które miały być kiedyś tam, gdy trafię na żywo. Po obejrzeniu już nie mogłam czekać :happy3:
www.youtube.com/shorts/lYwjYCR-lDI
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY, ewakatarzyna, Borowska

Floks wiechowaty, płomyk (Phlox paniculata) - odmiany, pielęgnacja 05 Sie 2026 12:13 #896652

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14503
Przyjechały moje trzy odmiany średnie Flame. Aż się zachłysnęłam z radości po otwarciu paczki nad niebieskością odmiany 'Blue Dolphin'. Spodziewałam się czegoś w typie lila, udającego niebieskość w słabym oświetleniu. A on ma część kwiatów prawdziwie niebieskich.

20260804_164641.jpg

20260804_164547.jpg

Drugą zamówioną odmianą był Flame 'Lilac Star' i nią jest

20260804_164614.jpg

A z trzecią odmianą to ciekawa historia. Dla darmowej wysyłki chciałam dorzucić trzecią, ale właściwie żadna nie była tą must have i ostatecznie bez przekonania wybrałam 'Pink Eye'. Już po zamówieniu myślałam sobie, że w sumie do niczego mi nie pasuje i że może trzeba było wybrać inną. I jeszcze sobie pomyślałam: tym razem mogłaby być pomyłka.
I jest pomyłka. Floks przyszedł podpisany 'Pink Eye', ale to nie jest ta odmiana. Dostałam floksa, którego nawet nie było w ofercie, a z pewnością wybrałabym jego . I mam :dance: Jest to odmiana Flame 'La Creme Pink'. Marzenia się spełniają.

20260804_164519.jpg
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 05 Sie 2026 12:21 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, doras, Klarkia25, Borowska

Floks wiechowaty, płomyk (Phlox paniculata) - odmiany, pielęgnacja 05 Sie 2026 13:36 #896664

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5686
Czyli floks z fuksa :rotfl1:
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, Borowska

Floks wiechowaty, płomyk (Phlox paniculata) - odmiany, pielęgnacja 05 Sie 2026 13:59 #896665

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 109
To oby inne też bylinkowe zamówienia trafiły super fuksem, :devil1: :wink2:
Wyjątki (dozwolony użytek czyjegoś zdjęcia)

Cytat: Wolno wykorzystać fragment lub pomniejsze zdjęcie w celach edukacyjnych, krytycznych lub w analizach, o ile podasz imię autora i źródło.

Pozdrawiam Wszystkich,
Beata-Bacia
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.772 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum