Kilka informacji - bo może się to komuś przyda ?
ORLIK(Aquilegia) – to roślina wieloletnia, z rodziny Ranunculaceae (jaskrowate)
Pochodzenie: Europa i Ameryka PN., spotykany również na terenie Polski (pod ochroną).
Bylina, której największym atutem są kwiaty o 5-u płatkach bezostrogowych i 5-u w kształcie trąbki zakończonej ostrogą. Ładnie prezentuje się na rabatach , nadaje się także na kwiat cięty.
Kwiaty : osadzone na długich szypułkach, z charakterystyczną, hakowato zagięta „ostrogą”, zebrane po kilka. Lubiane przez motyle i pszczółki .
Niebieskie ,fioletowe, różowe , białe, żółte lub dwubarwne...
Kwiaty mogą być zapylone ich własnym pyłkiem. Uprawiane obok innych odmian niezmiernie łatwo się krzyżują. Dlatego gdy posadzimy raz orliki to po kilku sezonach doczekamy się całkiem nowych kolorów kwiatów - niespodzianek ! Nasiona wysiewane w czerwcu- sierpniu zakwitną w kolejnym roku.
Pokrój :. Pędy proste, pokrój krzaczasty.Liście głęboko wcięte, wieloklapowe, matowozielone lub szarozielone
Gleba : żyzna, wilgotna, próchnicza
Stanowisko : słoneczne lub półcieniste ( w cieniu też rosną , lecz słabiej kwitną )
Wysiew : często same się rozsiewają po wyschnięciu i otwarciu się torebek nasiennych. Wtedy wystarczy następnej wiosny (IV) przenieść młode roślinki tam , gdzie chcemy , by rosły.
Siać należy od VI-VIII, ale NIE przysypywać ziemią ! Po wysianiu delikatnie podlać – drobne nasionka zostaną wtedy lekko wciśnięte w glebę i to wystarczy. Warto oznaczyć miejsce siewu , by z rozpędu nie wypielić wschodzących roślinek !
Podobno można też rozmnażać większe, kilkuletnie rośliny przez podział zaraz po kwitnieniu(ale ja tego nie robiłam).
Sadzenie : wiosną (IV) następnego roku . Najlepiej w grupach po 3-7 roślinek, wtedy tworzą efektowne kępy.
Kwitnienie : V-VII w drugim roku uprawy (łodygi wys.40-80 cm.)
Mam sporo kolorów tych moim zdaniem niemal bezobsługowych kwiatów i polecam je każdemu , kto jeszcze ich nie ma