TEMAT: Irysy bródkowe

Odp: Irysy bródkowe 06 Kwi 2012 17:41 #21449

• Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 215
Co do żwiru, napiszę krótko :P i treściwie, że służy u mnie jako ściółka i jest go tak 2-3 cm. Rośliny są posadzone w ziemię pod żwirem. I właśnie ta ziemia tak się pod żwirem oziębia, a ze względu na brak przewiewu i bezpośredniego ogrzania przez słońce mam w tym roku takie kłopoty. Kto chce, niech skorzysta z doświadczenia :)

Przy okazji, bo może jakiś ekspert rozpozna, co to jest. Na pewno nie Iris pseudoacorus :)
Zawsze sadzę zielonym do góry i to się sprawdza!

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Irysy bródkowe 06 Kwi 2012 18:20 #21468

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
_DSC8650.JPG

To ja na przekór różanecznik i hosty ..oczywiście w żwirze
Ostatnio zmieniany: 06 Kwi 2012 18:22 przez ewa f.

Odp: Irysy bródkowe 06 Kwi 2012 18:25 #21472

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
_DSC8422.JPG

Odp: Irysy bródkowe 06 Kwi 2012 18:27 #21473

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
_DSC8654.JPG

Odp: Irysy bródkowe 06 Kwi 2012 18:32 #21477

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
_DSC8484_2012-04-06.JPG

Odp: Irysy bródkowe 07 Kwi 2012 12:20 #21677

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
No cóż, są żwirowiska które się udają i są żwirowiska gdzie coś jest nie tego. Wszystko zależy od warunków ogrodowych w konkretnym przypadku. To zresztą odnosi się nie tylko do żwirowisk ale i do każdego typu rabat, co ogród to inaczej trzeba kombinować. :) Snighda z iryskiem bezbródkowym ( bo to jest bezbródkowiec, tego jestem pewna ;) :lol: ) zrób wklejkę w wątku Irysy Bezbródkowe. Tam się niby tym pseudacorus lepiej zajmiemy. Teraz będzie taki co to jego nazwę zapomniałam :oops: , czego żałuje ( znalazłby się na liście zakupowej ). Na swoje usprawiedliwienie mam jedynie fakt że jak łażę po irysowych szkółkowych rabatach to mam takią "fever" że połowa nazw odmian natychmiast mi ulatuje z głowy. Oglądanie irysów żywcem jest o niebo ciekawsze niż oglądanie ich fotek, więc natłok wrażeń wpływa ujemnie na moją zdolność zapamiętywania. :unsure: Urzekła mnie ta barwa starego złota, myślałam o nim jako partnerze dla Supreme Sultane.

Pozdrówka
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2012 12:26 przez Tabaaza.

Odp: Irysy bródkowe 07 Kwi 2012 20:03 #21787

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Supreme Sultan piszesz . Nie jest to moje ulubione zestawienie kolorystyczne.Mam ten zestaw i w dodatku kwiat nieduży, chciałam się pozbyc , ale strasznie obficie kwitnie ijest mi go żal. Czy to jego wina ,ze nie jest trendy. niech siedzi. Nie wiem czy to przekłamanie czy faktycznie ten co mógłby byc dosadzony za bardzo jest brzoskwiniowy. A może znależć cos cow kopule brąż , a złoto w płatkach dolnych ?

Odp: Irysy bródkowe 07 Kwi 2012 20:15 #21798

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
_DSC8708a.jpg

Lubię powtorzenie lisci perukowca w kolorze irysa. Oczywiscie to inny irys ,ale nie umiem wykasować załacznika
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 07 Kwi 2012 20:32 przez ewa f.

Odp: Irysy bródkowe 07 Kwi 2012 20:17 #21801

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
ewa f wrote:
_DSC8564.JPG
nawet nie wiem jak się nazywa, ale nie mam go w kępie na zdjeciu, coby się bronił

Odp: Irysy bródkowe 07 Kwi 2012 22:07 #21868

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
"Stare Złoto" nie jest takie do końca jak na fotce. Świeciło niemiłosiernie i godziny wczesno popołudniowe to były. "Stare Złoto" jest ciemniejsze i ma coś z kopuły SS ( o rany, ale skrót :rotfl1: ). Najpierw myślałam o połączeniu "Starego Złota" z Thunderbird ale to byłoby trochę jednorodne i jakieś takie zbyt proste. Ewo u mnie SS zawitał dlatego że ma bardzo duży kwiat, to dość potężny irys ( nabyłam go zresztą po wizycie w Wisley bo tam ten byczor w trawach przemówił do mnie słodko ). Fakt nr 1, kwitnie obficie i jest bezproblemowy, fakt nr 2 to bicolory tego typu to też nie jest mój ulubiony zestaw ;) , ale Ciepłe Monstrum domagało się zdecydowanych działań. :rotfl1: Mnie się jakoś do tej pory nie udało pozbyć żadnego irysa, trendy nie trendy każdy z nich jest ukochany roślinek mamusi. :rotfl1: Nawet Flavi. O "odwróconym" SS myślałam ale trochę się boję zestawień tego typu ( nazwijmy to zestaw 69 bez żadnych skojarzeń :rotfl1: - po prostu wszystkie irysy będące odwrotnością rozłożenia kolorów czy też rewersem dla jakiejś odmiany, wraz z nią sadzone ). Owe zestawy 69 spoko jakoś uchodzą u mnie przy amoenach i odwróconych amoenach w jasnych błękitach ale tak bardzo kontrastowe zestawienie barw jak u SS mogą być za mocno dające po oczach na niezbyt dużej części irysowej Ciepłego Monstrum. W dużym ogrodzie to byłoby interesujące u mnie może przytłaczać. Za mała przestrzeń :dry: . Znaczy stracha mam przed neonowacizną! No i dlatego myślę o typie self. Perukowczyk z winnym kolorkiem irysa jest cool, ja buduję teraz taką rabatę pod "czerwonawe ulistnienia". Irysy będą na niej miały swoją partę do zagrania. Pod nie i pod róże historyczne piszę arię dla primadonny ;) :rotfl1: . Jak wypali to będzie coś, jak nie wypali :hammer: to rozsadzam po raz kolejny, do skutku. :rotfl1: Ale czerwone listeczki i paszące pod to kolorki irysów i we mnie siedzą. :flower1:
Pozdrówka zestawieniowo irysowe
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Odp: Irysy bródkowe 08 Kwi 2012 18:53 #22022

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
No jeżeli chcesz sprawdzić to spróbuj to zestawienie. Tylko nie wiem ,czy to złoto nie będzie dla niego za bogate. Jednak to jest ładniejsza forma kwiatu plus pofalowania.Całe szczęście, ze irysy to nie trawy do przesadzania :)

Odp: Irysy bródkowe 09 Kwi 2012 00:16 #22245

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Właśnie przywołałaś wizję wykopywania trawska pod tytułem spodiopogon sibiricus zwanego w domu spodnimogonem. Eksmisja będzie do mojej Ciotki Iśki, dysponujacej hektarami. U mnie kępa zaczęła się robić przerażajaco duża. W zeszłym roku wysadziłam część teraz czeka mnie reszta wykopków. No cóż, zeszłoroczne doświadczenie to była droga przez mękę. :eek3: :evil: Zgroza i strach się bać! Iryski na tym tle to prawdziwe aniołki :P , w ogóle nie ma żadnego porównania. Ja lubię je właśnie za to że jak coś kolorystycznie nie pasi, to przeprowadzka nie jest problematyczna ( to dotyczy bródek, przesadzanie i dzielenie kępy sybiraczków odbywało się przy pomocy siekiery :blink: ).
Pozdrówka nocnomarkowe

Odp: Irysy bródkowe 09 Kwi 2012 00:28 #22247

• Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Platinum Boarder
Wykopywanie spodiopogona (-gonu?) najlepiej załatwiać na piwo :)

Odp: Irysy bródkowe 09 Kwi 2012 00:40 #22250

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
I to jest pomysł genialny :woohoo: ( Tobie też powinnam postawić Dobra Kobieto za wsparcie umysłowe )! :lol: Pojutrzę zacznę kolejne umizgi do Pana Andrzejka ( poprzednie były przy sprzątaniu podwórka ). Zostanie zakupiona Warka i będę tylko chroniła rośliny posadzone w okolicach trawska przed nadmiernym entuzjazmem wykopującego. Z wiadomości mało ciekawych to choruje Entice od Ghio, czemu mnie to nie dziwi. :jeez:
Pozdrówka

Odp: Irysy bródkowe 09 Kwi 2012 00:47 #22253

• Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Platinum Boarder
Tabaaza wrote:
Z wiadomości mało ciekawych to choruje Entice od Ghio, czemu mnie to nie dziwi. :jeez:
Pozdrówka
Aha, może dziwić jedynie kupowanie Ghio-irysów, jest jakichś dziesięć tysięcy (?) zdrowszych odmian :P

Odp: Irysy bródkowe 09 Kwi 2012 11:38 #22311

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Tylko że te 10 tysięcy nie ma tego czegoś co mają irysy Ghio. No i cierpię przez tę miłość bez wzajemności do podłych hybrydek Wujka Jo. :evil:
Pozdrówka co to tylko rozpoczną słownikowanie i zajmą się podlewaniem kotów w ogródku ( hehe, mój Laluś i Felicjan będą miały prawdziwy Lany Poniedziałek - zemsta za nocne ryki jest słodka :silly: )

Odp: Irysy bródkowe 09 Kwi 2012 19:06 #22447

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeżeli tylko będziemy mówić, co nam się nie utrzymało po zimie,to wyjdzie ,że irysy to kwiaty wysokiego ryzyka. to ja powiem ,ze w ubiegłym roku rozsadziłam Rain Man i ten chłopak 3 ładnymi kępami odbił i już muszę myśleć o jakimś miejscu docelowym dla niego i o dobrym połączeniu.Moroccan Magic, który jest moim dwulatkiem też już wypracował 2 ładne kępki Podobny Foreign Legion, który w ubiegłym roku był chorowity , to w tym roku sie zbiera i może też pójdzie zdobić .Sea Power popędziłam sprawdzić- sześcioma kłączami odbija
Ostatnio zmieniany: 09 Kwi 2012 21:07 przez ewa f.

Odp: Irysy bródkowe 09 Kwi 2012 19:12 #22451

• Snigdha
  • Snigdha's Avatar
  • Platinum Boarder
ewa f wrote:
Jezeli tylko będziemy mówić, co nam się nie utrzymało po zimie,to wyjdzie ,że irysy to kwiaty wysokiego ryzyka.
Bródkowe SDB i TB przeciwnie, nie mam żadnych problemów. Gorzej wygląda irys dachowy, jeszcze gorzej sybiraczki (no ale to inny wątek).

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.531 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum