TEMAT: Moje rośliny skalne

Moje rośliny skalne 07 Wrz 2016 13:17 #500427

• Gosia1704
  • Gosia1704's Avatar
  • Gold Boarder
  • Pozdrawiam wszystkich, Gosia
  • Otrzymane dziękuję: 262
Gosiu, pierwiosnki od Ciebie ślicznie mi się przyjęły. Siewka auricula wypuściła nawet świeże listki. Irysek niestety póki co znikł. Czy on mi jeszcze może wypuścić? Czy totalnie coś spaprałam? Znacznik jest.
Ja teraz postanowiłam porozsadzać pierwiosnki, bo tamtą zimę najlepiej mi przeżyły te rozsadzane. Robię to pomiędzy innymi zajęciami (głównie podlewaniem). Prymule ostro pryskałam ze 2x na mączniaka i insektycydem też. Nawiozłam je dolistnie i dobrze się mają (siewki). :)
Pozdrawiam wszystkich
:)
Gosia
Kwiecisty "Groch z kapustą"
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2016 13:27 przez Gosia1704.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia352

Zielone okna z estimeble.pl

Moje rośliny skalne 07 Wrz 2016 20:37 #500494

• Gosia352
  • Gosia352's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3789
Renia , dla mnie też kiedyś ogródek i te wszystkie prace związane z sadzeniem ,pieleniem i podlewaniem
były przyjemne i z wielką ochotą po pracy odpoczywałam w nim pracując ..Teraz ta ciągła susza i brak zdrowia powodują że momentami mam już
ochotę zrezygnować ze skalniaków ..
Powiedź mi a jak Ty się czujesz ? Mam nadzieje że wszystko jest już ok. :hug:
Gosiu,bardzo mnie cieszy że pierwiosnki nie przynoszą mi wstydu i niech Ci wiosną ładnie kwitną ..
Natomiast irysek powinien Ci wiosną wypuścić :think: choć pewności nie mam bo mógł Ci też paść :( Zobaczymy ..
Moje pierwiosnki póki co to nawet są ładne i teraz ich nie przesadzam bo jesienią daję im spokój ;) Mam zamiar w następnym roku po kwitnieniu
odmłodzić kilka ..
Siewki z Barnhaven z "Mastery packet " już mi kwitną i jest dużo jednakowych ..Szkoda :( Natomiast auricule a mam ich trzy rodzaje rosną
bardzo ładnie i kilka mi się baaaaaardzo podoba bo wyglądają extra .. :drool: Mam nadzieję że jakieś rarytasy się trafią .. :whistle:
:drink1:
Pozdrawiam Gosia :)

Moje rośliny skalne 07 Wrz 2016 21:53 #500527

• Gosia1704
  • Gosia1704's Avatar
  • Gold Boarder
Mnie aż tak ładnie jak Tobie to pierwiosnki nie rosną. Mam już kupiony na nowy sezon nowy Mystery Pocket, to go wysieję. Z tegorocznego mam 9 siewek, ale gdzie im tam do kwitnienia. To był mój drugi wysiew pierwiosnków. Z pierwszego, tamtegorocznego zostały mi się trzy kępki, bo resztę porozdawałam (jak to ja B) ).
Te siewki wydają mi się różne, bo są różnej wielkości, ale to może być tylko wrażenie.
Iryski to chyba raczej nie lubią za dużo wody, prawda. Posadziłam je na skalniaczku (w rekonstrukcji). Może wyjdą na wiosnę :unsure: . Może je dodatkowo przyrzucić czymś?
Pozdrawiam wszystkich
Gosia

Moje rośliny skalne 07 Wrz 2016 22:25 #500541

• Gosia352
  • Gosia352's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesz,moje pierwiosnki jak jeszcze rosły w doniczkach to też mi wyglądały że każda jest inna ..Teraz jak już kilka mi zakwitło
to mam po dwie jednakowe ..Następne szykują się do kwitnienia więc zobaczymy czy będą inne czy takie same jak te co już kwitną :think:
Kolorystycznie są niebieskie i fioletowe a nie ma żadnej jasnej co mnie bardzo dziwi :think: Z kwiatkiem ciemno fioletowym listki są ciemne ,
a te kwiatki jasno niebieskie liście mają jasno zielone ..
Iryski lubią sucho a ten maluszek co Ci dałam to u mnie rośnie na skalniaku na pełnym słońcu ..U mnie nie jest okryty na zimę ale możesz
go okryć przed wilgocią .. :think:
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2016 22:27 przez Gosia352.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia1704

Moje rośliny skalne 07 Wrz 2016 23:50 #500547

• Gosia1704
  • Gosia1704's Avatar
  • Gold Boarder
W tym roku to już raczej pierwiosnki mi nie zakwitną :( . Jeszcze troszkę i zacznę czekać na nowy sezon - jeszcze tylko multum jesiennych prac. Jestem w trakcie przycinania starych drzew owocowych - obniżam im korony, bo ciężko pryskać i zbierać owoce. Pierwiosnki sadzę pod drzewami, a tam ziemia jest tak wyjałowiona, że mimo tego, że sypię tam ziemię kompostową (ile mam) i wsadzam pierwiosnki w takową to po roku, jak sprawdzałam to znowu są w piachu (może nieco mniejszym).
Iryski może wyjdą. Wydaje mi się, że mają warunki jak u Ciebie :) .
Pozdrawiam wszystkich
Gosia
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2016 23:52 przez Gosia1704.

Moje rośliny skalne 12 Wrz 2016 20:26 #501285

• Gosia352
  • Gosia352's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, nic się nie martw bo wiosną jak Ci pierwiosnki zakwitną to będziesz miała piękne widoki .. ;)
Powiedz mi a czy sadząc je pod drzewami nie przeszkadzają Ci spadające jesienią liście :think: Pytam bo ja mam mały skalniak
pod drzewem magnolii i mam już dość czyszczenia w maju kwiatów a jesienią liści ..
Kwitnąca siewka pierwiosnka ..
DSC_0768-3.jpg

Siewki cieszynianki
DSC_0782-2.jpg

Zimowity
DSC_0778-2.jpg

Ogólny widok skalniaka
DSC_0783-2.jpg

Na koniec pokażę skalnicę która pomimo mojej opieki przez te upały chyba mi padnie :placze:
DSC_0784.jpg
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2016 20:29 przez Gosia352.
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, beatazg, aleksandraW, agaa

Moje rośliny skalne 12 Wrz 2016 20:41 #501292

• izy10
  • izy10's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2039
Gosiu szkoda skalnicy :( może jeszcze się zregeneruje
u mnie też susza a ostatnio podlewam tylko to co muszę
lub ile dam radę :jeez: i też będą straty już to widzę :(
ale już schyłek lata zimowity kwitną liście roślin zaczynają się przebarwiać
witamy jesień :flower1: oby ona nie była taka sucha jak lato
Pozdrawiam Cię serdecznie :bye:
Pozdrawiam Izula
Doniczkowy świat w ogród zmienić czas…
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2016 20:43 przez izy10.

Moje rośliny skalne 12 Wrz 2016 23:21 #501336

• Gosia1704
  • Gosia1704's Avatar
  • Gold Boarder
Śliczna ta sieweczka Gosiaczku.
Teraz nie było mnie przez weekend. Ostatni raz podlewałam w piątek (głównie pierwiosnki), a taka okropna susza u nas. Dzisiaj jak wpadłam, to za węża i do ciemnej nocy :dazed: .
Ta magnolia to Ci chyba nieźle ten skalniaczek osusza. Zgnić to Ci tam raczej nic nie powinno.
Niestety, jak wróciłam to zauważyłam, że mi ze trzy siewki zaczęły żółknąć :cry3: . Zachodzę w głowę jaki może być powód. Nie wiem, czy je przesadzić, czy zostawić jak są.
Twój skalniaczek prześliczny. Miejmy nadzieję, że skalnica jednak przetrwa.
Pozdrawiam
Pozdrawiam wszystkich
Gosia
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2016 23:25 przez Gosia1704.

Moje rośliny skalne 13 Wrz 2016 20:19 #501459

• Gosia352
  • Gosia352's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziewczyny ta skalnica to raczej nie da rady przetrwać a szkoda bo to jest bardzo ładna i dodatkowo jest to jedna z moich najstarszych skalnic ..
Rośnie u mnie chyba z cztery lata :think:
U mnie po lecie straty zawsze są , w tamtym roku auricule a w tym roku skalnice .. czekam na ochłodzenie i deszcz .. A jesień to już nadchodzi oj nadchodzi ! ;)
Siewka nawet ładna. A dziś jak podlewałam to zauważyłam że prawie wszystkie moje siewki maja pączki i mi zakwitną jeszcze w tym roku :dance: Cieszę się bo będę wiedziała jakie mam ..Pod magnolią rosną same skalniaki i chyba kilka szt primul ..Rosną bardzo ładnie mimo że mają tam cień i bardzo sucho ..
No nie mam pojęcia czemu Ci siewki zaczęły żółknąć :think: Może te upały im zaszkodziły ..Ja bym je już nie ruszała :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Anowi, Gosia1704

Moje rośliny skalne 14 Wrz 2016 06:47 #501532

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
Gosiu, oj szkoda byłoby tej skalnicy. :cry3:
Czekam na sesję fotograficzną siewek. Moje siewki sieboldi coś mają za jasne listki, może wiesz, jak temu zaradzić.???
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi

Moje rośliny skalne 14 Wrz 2016 08:04 #501536

• Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Też mam taką skalnicę :(
To super,że siewki zakwitną, od razu dokonasz selekcji :)
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

Moje rośliny skalne 14 Wrz 2016 19:48 #501642

• Gosia352
  • Gosia352's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu , szkoda oj szkoda no ale cóż mogę zrobić ..Dziś ją wykopałam aby zobaczyć jej korzenie i powiem szczerze
że nie były zdrowe .. :think: Pojęcia nie mam co mogło jej zaszkodzić :think:
Sesję zrobię jak tylko zakwitną ;) A odnośnie twoich siewek sieboldi to nie wiem co im mogło zaszkodzić :think: A może podobnie
jak dorosłe rośliny one po prostu zamierają ..Choć jak ja dziś patrzyłam na moje to u mnie są zielone ..Marysiu nie martw się one dadzą sobie radę.
Iwonka , skoro u Ciebie tez jest taka skalnica to może znasz przyczynę jej zżółknięcia :think: Ja obstawiam te upały.. choć u mnie jakieś dwa
tygodnie temu było oberwanie chmury i może przez moment stała tam woda powodując zalanie korzeni :think:

Moje rośliny skalne 15 Wrz 2016 20:34 #501810

• Gosia352
  • Gosia352's Avatar
  • Platinum Boarder
Zakwitła następna siewka pierwiosnka wysiewanego z nasion Barnhaven
DSC_0799-2.jpg

Kolejne szykują się do kwitnienia ..
DSC_0791-2.jpg

DSC_0789.jpg

DSC_0788-2.jpg

DSC_0796-2.jpg

Natomiast tak wyglądają auricule .. :) Ciekawe jak zakwitnie bo ta wygląda dość ciekawie :think:
DSC_0691-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): DANA, beatazg, aleksandraW, Gosia1704

Moje rośliny skalne 17 Wrz 2016 18:11 #502009

• Gosia1704
  • Gosia1704's Avatar
  • Gold Boarder
Twoje pierwiosnki ślicznie wyglądają.
Chciałam się Ciebie zapytać, bo podobno jest taka opinia, że u nas te niebieskie pierwiosnki słabo zimują (jeśli nie powiedzieć wręcz, że nie zimują). Jaka jest Twoja opinia?
Mnie to już się płakać chce. Znowu mam mączniaka. Przez ten tydzień jak wpadałam na działkę to było już raczej późno i głównie podlewałam. No w każdym razie od razu nie zauważyłam.
Wczoraj mogłam pójść wcześniej i po prostu zbaraniałam. Mączniak na orlikach, floksach i dodatkowo na daliach.
Być może to jest przyczyną przyżółcenia kilku pierwiosnków. Mogłam je też (te w doniczkach) nieco przelać. Susza taka totalna, po ciemku lałam we wszystkie jednakowo. Może dla niektórych było za dużo.
Oczywiście już pryskałam, ale przyznam się, że nawet nie wiem czym. Znalazłam środek (w proszku) z dawkowaniem i zastosowaniem, ale fragment torebki z nazwą był oderwany.
Zobaczymy.
Pozdrawiam, a pierwiosnki podziwiam.
Gosiu, już się piszę na cieszyniankę, jak będziesz miała B) .
Pozdrawiam wszystkich
Gosia
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2016 18:12 przez Gosia1704.

Moje rośliny skalne 18 Wrz 2016 16:42 #502121

• Gosia352
  • Gosia352's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, powiem Ci szczerze że ja nie mam pojęcia jak jest z zimowaniem tych pierwiosnków kwitnących na niebiesko .. :think:
Mam, jedną szt. która jest u mnie już dwa lata i nic się z nią nie dzieje,ładnie kwitnie :think: .. Zobaczymy wiosną ;) Z okryciem ich wszystkich mogę
mieć problem bo mam ich dużo :jeez: więc okryję kilka a reszta musi sobie radzić sama :) Wszystkie auricule mam już na skalniakach
i już myślałam że ich wszystkich nie upchnę :jeez: Mam nadzieję że wiosną już mnie nie będzie kusić na wysiewanie żadnych pierwiosnków .. :tongue2:
Z mączniakiem z tego co wiem to walka jest trudna ..Mam jednak nadzieję że dasz sobie radę bo szkoda roślin :kiss3:
O cieszyniance pomyślimy wiosną jak przeżyją zimę i urosną bo teraz to są małe sadzonki :hug:
DSC_0812-2.jpg

DSC_0816-2.jpg

DSC_0818-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): DANA, Anowi, Anna96, beatazg, aleksandraW, agaa, Gosia1704

Moje rośliny skalne 28 Wrz 2016 13:47 #503666

• Gosia352
  • Gosia352's Avatar
  • Platinum Boarder
Primule

DSC_0831.jpg

DSC_0833-3.jpg

Ta primula auricula jest tak ładna że jak dla mnie może nawet nie kwitnąć ..Nazwa pod którą ją kupiłam jest błędna więc pozostaje jako (NN)

DSC_0863-3.jpg

Siewka ..wygląda inaczej niż pozostałe :think:

DSC_0873.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): DANA, Anowi, kroplik, beatazg, aleksandraW, Gosia1704

Moje rośliny skalne 28 Wrz 2016 21:10 #503737

• izy10
  • izy10's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2039
Gosiu :kiss3:
W świetnej kondycji są Twoje primule :hearts:
nie wiedziałam że to tak wdzięczne roślinki :garden1:
a jak się ma skalnica :crazy: ta biedaczka pokazana kilka postów wyżej
:bye:
Pozdrawiam Izula
Doniczkowy świat w ogród zmienić czas…

Moje rośliny skalne 28 Wrz 2016 21:56 #503751

• Gosia352
  • Gosia352's Avatar
  • Platinum Boarder
Iza, primule w tym roku są ładne co mnie bardzo cieszy no ale zobaczymy jak przezimują zimę :think:
Martwię się o młode siewki primul auricula bo już są posadzone na skalniakach i oby nie było dużych mrozów zimą bo mogą nie dać rady .. :( Skalnica nie dała rady i już ją wykopałam :( Bardzo jest mi jej żal bo była już duża i zawsze wiosną mi ładnie kwitła ..
:kiss3:

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.623 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum