TEMAT: W kamiennym kręgu

W kamiennym kręgu 27 Lut 2014 19:51 #229208

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4303
Vera i Anna
dziewczyny dziękuję za odwiedziny ....
na czaplę znalazłam sposób, szkoda że na sroki to nie działa.... patrz niżej / od trzech dni już rozbójnika nie widziałam/

DSCN0081.JPG

skalnice czają się, chyba węszą podstęp zimy...
ale pączusie mają urocze, jak malutkie koraliki

DSCN0070.JPG

DSCN0071.JPG

DSCN0067.JPG

DSCN0069.JPG
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, piotrek_ns, VERA

Zielone okna z estimeble.pl

W kamiennym kręgu 27 Lut 2014 20:03 #229211

• Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12403
Świetny sposób na czaple! :bravo: Godny opatentowania :devil1:

Może przeoczyłam... :( podałabyś Ewo nazwy tych skalnic? Bardzo ciekawskie! :supr3:
Pozdrawiam - Ania

W kamiennym kręgu 27 Lut 2014 22:57 #229304

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Ewa Masz niesamowite :think: pomysły........nawet z taką :laugh1: czaplą na przykład
Pozdrawiam Vera :)

W kamiennym kręgu 28 Lut 2014 05:32 #229344

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Ania
oczywiście, podam nazwy , zastanawiałam się..... ale teraz nie było po co - gdy rozkwitną i zrobię im "portrety", wtedy będzie opis

Vera
kiedyś na polach stosowało się strachy na wróble....
ale i tak bym wpadła na ten sposób, właściwie czapla mi podrzuciła pomysł - bardzo czujna, zrywała się do lotu na najmniejszy ruch na tarasie . Jak udało mi się zrobić jej
zdjęcie ??? siedziała na szczycie brzozy u sąsiada.....
Ale drugiego już nie zdążyłam.
Ostatnio zmieniany: 28 Lut 2014 05:33 przez Ewogrod.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, VERA

W kamiennym kręgu 28 Lut 2014 19:52 #229524

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
przedstawiałam już raz "ducha", /20.II./, teraz udało mi się złapać w całej okazałości :

P2230966.JPG

nie wszystko złoto co się świeci.......
i co nie wszystko , co kolorowe to kwiat ..

P2280968.JPG

P2280970.JPG

i to właśnie ta skalnica ożywia czerwienią skarpę
nie jestem pewna, może to sax.hypnoides - rośnie tu od lat, nie daje sobie krzywdy zrobić
kamień, nie kamień, krawężnik - może być, sucho nie szkodzi, mokro też nie problem,
żaden mróz jej nie straszny - ale w tę piękną czerwoną sukienkę
stroi się tylko w zimie
P2280969.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, sd-a, Amlos, elzbieta1, VERA

W kamiennym kręgu 28 Lut 2014 19:59 #229528

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Złapałaś ducha jak się w słonku wygrzewał :) Naprawdę ładna rybka, taki ogrodowy welonek. Skalnica fajna jak zimą się przebarwia, bo kolorowa jak kwitnie i jak odpoczywa :)
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

W kamiennym kręgu 28 Lut 2014 20:11 #229538

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo Ta skalnica tak rośnie i rośnie sobie, nie "łysieje", taka bezobsługowa jest? Jest cudowna, pierwszy raz widzę takie cudeńko. Gratuluję takich połaci!!!!!!!!!!!!
Duch niezwykle urodziwy, pozdrawiam wiosennie :flower2:

W kamiennym kręgu 28 Lut 2014 22:25 #229604

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
:rotfl1: Pięknie sobie poradziłaś z tą czaplą! Ale stracha proponowałabym zostawić, bardzo ożywia ogród! :rotfl1: I tak ładnie czerwień bluzki koresponduje z tą skalnicą!
No i wiadomo, co jeszcze przyleci? ;) Nawet jak przyleci, to zaraz odleci! ;)
Ewa, a ile Ty masz rybek w takim stawie tak mniej więcej?
Masz w ogóle jakieś dane na ten temat?

W kamiennym kręgu 01 Mar 2014 06:30 #229665

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Piotrek
ta skalnica to nie nadzwyczajnego , właściwie teraz jest najładniejsza, bo kwiaty białe, na wysokich łodygach / maj/ i tylko kłopot, bo trzeba je usunąć by przekwitnięte szpeciły. W ciepłych miesiącach jest zieloniutka i robi za "zakryjbidę"

Vera
to niemożliwe byś jej nie widziała, może nie ma w sprzedaży bo w doniczce źle wygląda, w mnie nigdy żaden gość nie spytał
o nią - rośnie, właściwie zarasta skarpę północną .
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

W kamiennym kręgu 01 Mar 2014 17:45 #229806

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta
Wszystko Ci się pokręciło, z rybkami, z oczkiem i ze stawem. „Staw” to zbudowany zbiornik na wodę do podlewania szklarni, pieczarkarni ale to było 30 lat temu, szklarnie padły pierwsze dawno temu , 10 lat pieczarkarnia temu. Kiedy wsi zapewniono wodę z wodociągu zbiornik przestał pełnić rolę dostawcy wody. Zbiornik mogłam przekształcać w „staw’”, rośliny, ryby. Zawsze był problem : wody za dużo, albo za mało - nie ma dopływu ani odpływu. Już od 12-go września nie padało, potem 20 stycznia spadło 5 cm śniegu - i to wszystko, w TV pada, a tu NIE . Dlatego ostatnio ciągle narzekam że w stawie pusto. Gdy pada, /a nie mży lub kropi / z terenu wyżej płynie strumyk prosto do stawu. Jest teraz 5 cm wody i dużo mułu, w tym stawie są tylko „dzikie” karaski, jeszcze trochę pożyją, bo ten muł im umożliwi. A czapla miała ułatwione brodzenie …. „Staw” to 400 m 2 – więc dolewanie wody nie wchodzi w rachubę. Także krawężniki betonowe, w kwadrat - koszmar, ale nie miało być tam ogrodu… Oczko, to już ja robiłam - 200 l, czyli niewielkie, wody do niego można dolać

I to tam są karaski ozdobne - 9 szt / wystarczy, żeby nie zakłócać równowagi biologicznej/
Co roku wiosną kaczka / nie wiem, gdzie gniazduje / przyprowadza tu dzieci, widocznie musi je nauczyć pływać.
Zdjęcie z maja 2009 nie pamiętam, czy wiedziałam, że kaczuchy tam są, ale na powiększeniu widać wyraźnie 5 maluchów

P5150573.JPG

ciekawe, czy je znajdziesz
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, VERA

W kamiennym kręgu 01 Mar 2014 19:34 #229852

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja znalazłam, prują wodę jak miniaturowy kuter........

W kamiennym kręgu 01 Mar 2014 19:59 #229860

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Strasznie fajnie opowiadasz :happy: Niby od niechcenia, a taki ciekawy efekt :devil1:
Ogród z historią... super B)

W kamiennym kręgu 01 Mar 2014 20:03 #229864

• Roma
  • Roma's Avatar
Ewo-ja też doliczyłam się pięciu kaczuszek,dwie z przodu i trzy za nimi :)

W kamiennym kręgu 01 Mar 2014 23:00 #229963

• elzbieta1
  • elzbieta1's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 122
Witaj Ewo! Jestem nowa na FO i dopiero zaczynam się ośmielać.W sprawach technicznych też cieniutko dlatego do tej pory byłam cichym podglądaczem,ale dziś już nie wytrzymałam i postanowiłam napisać i podziękować Ci za to,że jesteś, za to,że w każdym poście wprowadzasz nas w cudowny wręcz bajkowy świat,Twoje dwa wątki znam od pierwszych postów,czytam i oglądam z wypiekami na twarzy.Pokazywanych jest wiele pięknych ogrodów na FO,ale Twój dla mnie jest wyjątkowy,ma duszę i aż trudno uwierzyć,że to nie jest naturalne ukształtowanie terenu.Twój wątek dla siebie nazwałam "W CZARODZIEJSKIM KRĘGU",bo przenosisz mnie w inny świat.Oglądam wodę, rybki i ..... piękną rafę koralową. Tak, tak, takie przez chwilę miałam złudzenie.Czy to nie jest czarodziejskie??? Dziękuję i życzę Ci zdrowia i pogody w sercu i trochę niepogody w ogrodzie /tzn.deszczu/.Pozdrawiam Elżbieta z Dolnośląskiego
Pozdrawiam Elżbieta
Ostatnio zmieniany: 01 Mar 2014 23:02 przez elzbieta1.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ewogrod

W kamiennym kręgu 02 Mar 2014 07:05 #229992

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Vera Siberia Roma
dziękuję za odwiedziny.... i dzięki, że macie cierpliwość do przydługich czasem postów
Ela
... a witam " sąsiadkę" - co prawda Dolny Śląsk to duży obszar... ciągle dziwi mnie ta konspiracja na forum.Zawsze było by miło, gdyby wiadomo było, czy odwiedziny w realu są możliwe .
Ja wspomniałam parę razy , do których miast mam blisko to znaczy : Bolesławiec, Lwówek Sl. Przybliż trochę swój rejon. Nie martw się trudnościami "technicznymi" - jak też mam, / z tym nie ma lekko w tym wieku /

Poszukam jeszcze zdjęć z "powodzi" - dla przeciwwagi dla tej chol...... suszy, ale to później a teraz trzeba wykorzystać tę trochę sił /bo rano bywa lepiej/ Gadze trzeba wkropić kropelki do oczek, zrobić śniadanie itd i ogród....
Za tę wiadomość podziękował(a): elzbieta1

W kamiennym kręgu 02 Mar 2014 08:25 #229995

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
Ewo :hearts: pisz posty jak najdłuższe, z prawdziwą przyjemnością się je czyta :dance: fotografie też mile widziane.

W kamiennym kręgu 02 Mar 2014 09:08 #229998

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo jak kupiliśmy dom na wsi w 1976 roku, to mieszkałam w woj. leszczyńskim. Po reorganizacji jestem dolnoślązaczką. Do Wrocławia, Poznania, Zielonej Góry mam równo po 100 km. DO Leszna 18, Wschowy 20, Rawicza 30, Góry 7, Głogowa 30. To do najbliższych miast.Ja również wzorem innych forumowiczów jestem "zakonspirowana".
I pisz Ewo, pisz proszę, w pierwszej kolejności zawsze zaglądam co tam u Ciebie. Pozdrawiam cieplutko :bye: VERA

W kamiennym kręgu 02 Mar 2014 10:06 #230015

• elzbieta1
  • elzbieta1's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 122
Ewuniu moja konspiracja jeszcze trochę potrwa, powód jest banalny,ale o tym kiedyś...Jeśli chodzi o odwiedziny w realu to jak najbardziej możliwe i pożądane. Może wiosną wybierzesz się do ogrodu w Wojsławicach żeby pooglądać kwitnące azalie i rododendrony, po drodze możesz mnie odwiedzić - serdecznie zapraszam.Do Wojsławic mam ok,30 minut jazdy.Rąbek uchylony? Co do Twoich postów pisz jak najdłuższe, masz świetne"pióro" chętnie się czyta. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli. Elżbieta
Pozdrawiam Elżbieta

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.670 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum