TEMAT: W kamiennym kręgu

W kamiennym kręgu 02 Mar 2014 17:37 #230134

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4303
Vera- światowa kobita z Ciebie, do wszystkich znaczących aglomeracji masz rzut kamieniem . Na pewno znasz z tego terenu wiele osób... Hoppel, Radziul, Grzegorczyk i paru innych . A z Głogowa Anię Fusińską ? zakręcona poważnie /skalniaki/ ,, bywają grupką.
raz lub i dwa razy do roku - i przyjażnimy się od wielu lat
Ela
jeżdziłam tamtą trasą - najpierw z W-wia, potem stąd /gmina Lwówek/ do Kłodzka , długie lata. No cóż,wszystko się kiedyś kończy. O Wojsławicach nieraz była mowa, ale jakoś nigdy nie odwiedziłam, a teraz z "podróżami" duże problemy.
Jakby nie patrzeć , względnie blisko, Na razie, muszę odetchnąć, i jeszcze może wkleję tę powódź.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): elzbieta1, VERA

Zielone okna z estimeble.pl

W kamiennym kręgu 02 Mar 2014 18:40 #230181

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Ewo Poza Anią Fusińską, a Głogów tak blisko.......
Pozdrawiam Vera :)

W kamiennym kręgu 02 Mar 2014 19:45 #230229

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Vera
myślę, że wrócimy do tematu : Głogów
na razie ciąg dalszy : kataklizmy
teraz s u c h o - cały krawężnik powinien być pod wodą

P3020980.JPG

P3020979.JPG

w roku 2010 powódź, woda zalała 70% skarp
woda prawie pod cis, który rośnie na szczycie skarpy
PA010781.JPG

mniejsze drzeweczka całe w wodzie, a niektórym jeszcze czuprynki widać
gdy, po 3 tygodniach udało się obniżyć poziom wody, już było za późno
PA010783.JPG

jeszcze 3 schodki widać, a 4 utopiły się
PA010778.JPG

i nikt mi niech nie mówi, że powinnam wypompować - bo pierwsze musi się mieć GDZIE,
ale i tak wypompowywałam na drogę , trochę w nocy, trochę o 5 rano /by wsiąkło/ - bo sąsiad opony POMOCZYŁ i wrrrr,wrrr
.Że też Gaga tak nie umie.
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2014 19:47 przez Ewogrod.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Amlos, elzbieta1, VERA

W kamiennym kręgu 02 Mar 2014 20:30 #230253

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ewa, to ja już wszystko rozumiem ;) , jakoś oczko mi umknęło, myślałam, że te rybki to w stawie...
A widzę, że ten staw to źródło samych problemów, to tak zapytam, tylko się nie denerwuj :) Nie myślałaś, żeby go zasypać? Wiem, że to nie byłaby prosta operacja, bo pewnie teraz dojazdu z żadnej strony nie ma... A i to betonowe dno, może to dałoby się rozbić?
On ma naprawdę wiele uroku pod warunkiem utrzymania odpowiedniego stanu wody... I kaczki pływają... Dwie widzę! ;)
To życzę, żeby odpowiednio padało, tyle, ile trzeba!
A po tej powodzi udało się uratować wszystkie zalane rośliny?

W kamiennym kręgu 02 Mar 2014 20:40 #230262

• elzbieta1
  • elzbieta1's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 122
Ewuniu rozumiem,czytałam /zdrowie,Gaga/. Trochę szkoda, że nie miałaś okazji być w Wojsławicach ale na pocieszenie obiecuję, że zrobię specjalnie dla Ciebie "reportaż" i być może osobiście przekażę.Pozdrawiam serdecznie Elżbieta
Pozdrawiam Elżbieta
Ostatnio zmieniany: 02 Mar 2014 20:44 przez elzbieta1.

W kamiennym kręgu 02 Mar 2014 20:48 #230270

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Ewa Brak mi słów, wyobrażam sobie co przeżyłaś, Ty i Twoje serducho............ :hug2:
Pozdrawiam Vera :)

W kamiennym kręgu 02 Mar 2014 20:56 #230277

• elzbieta1
  • elzbieta1's Avatar
  • Gold Boarder
Ewo czy po tej powodzi w 2010 miałaś duże straty? 3 tygodnie pod wodą, pewnie sporo roślin tego nie zniosło.
Pozdrawiam Elżbieta

W kamiennym kręgu 03 Mar 2014 06:20 #230418

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta
artam Avatar
Platinum Boarder

Ewa, to ja już wszystko rozumiem ;) , jakoś oczko mi umknęło, myślałam, że te rybki to w stawie...
A widzę, że ten staw to źródło samych problemów, to tak zapytam, tylko się nie denerwuj :) Nie myślałaś, żeby go zasypać? Wiem, że to nie byłaby prosta operacja, bo pewnie teraz dojazdu z żadnej strony nie ma... A i to betonowe dno, może to dałoby się rozbić?

betonu na dnie nie ma, była folia - 30 lat temu - nic do rozbijania ale do wywożenia to by było .. tony mułu . A koszty !!!! 400 metrów kwadratowych, wywóz, przywiezienie ziemi, ale i tak jest to niemożliwe
Jest dojazd, właściwie zjazd ... chyba na wielu fotkach . Nawet gdyby na moim na miejscu był ktoś młody, silny, majętny .... i tak by nie poradził, "staw" jest w obniżeniu terenu - i tam właśnie płyną w czasie obfitych opadów strumyki, jeden ze wschodu, drugi z północy. Nie da się zakazać wodzie, by tam nie płynęła - nie ma możliwości skierować tych strumyków gdzie indziej. Było by tam od czasu do czasu bagno i mnożarka komarów, a tak larwy komarów , przysmak dla karasi długo nie pożyją. Karasie nadal żyją, widziałam wczoraj małą ławicę, trudno je spostrzec bo mają "barwę ochronną" Lilie mogą prędzej mogą szybciej zginąć, zwinięte zaczątki liści sterczą w górę, narażone na słońce lub mróz

Ela
były bardzo duże straty, 3 tygodnie wytrzymać pod wodą, to było za duże wyzwanie ...
Dziękuję za zapowiedź reportażu, ewentualnie wizyty.

Vera
cieszę się, że pamiętasz..... zdrowie, a właściwie jego brak, bardzo mi teraz daje w kość - to taki okres, kiedy POCHP uniemożliwia jakikolwiek wysiłek - można plewić na stołeczku, problemem jest już odniesienie wiadra. I to nie o ciężar chodzi, bo można przewieźć, ale przejście paru metrów . Jak ja Wam zazdroszczę.... sił, energii !!!!!!!!!!!!

W kamiennym kręgu 03 Mar 2014 11:12 #230466

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeszcze jeden przedstawię kataklizm : gradobicie. Czytałam w ubiegłym roku wiele rozpaczliwych postów : grad, zniszczenia... a ten rejon oszczędziło
ale w 2009 !!!! właśnie tu, wąskim pasem przeszło gradobicie. Rankiem następnego dnia jechałam do Lwówka i o dziwo ..... ? wszystkie liście drzew na miejscu, a nie na.........szosie. To tylko 10 km, do Bolesławca tez 10, tam też się nic nie stało
9.VI.2009
P6090583.JPG

P6090585.JPG

P6090586.JPG

P6210587.JPG

P6210588.JPG

P6210589.JPG

no, teraz będzie tylko lepiej...
coraz to rozkwita nowy zwiastun wiosny, i tylko będę to przedstawiać
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Amlos, elzbieta1, VERA

W kamiennym kręgu 03 Mar 2014 18:45 #230548

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Witaj Ewo, dawno do Ciebie nie zaglądałam, tzn. zaglądałam tyle, że po cichutku. :bye:
Straszna sprawa z tymi kataklizmami, niedawno zastanawiałam się czego wszystkim forumowiczom mieszkającym na południu zazdroszczę... właśnie, ciepełka i pogody. Jednak ono często wiąże się z przeróżnymi kataklizmami. Powodzie nękają południowe krańce Polski co roku, wichury zrywają całe dachy, a ostatnio nawet trąby powietrzne, no i tego Wam nie zazdroszczę, a raczej bardzo współczuję strat.
U mnie z kolei czasami ekstremalnie niskie temperatury zimowe też dają nieźle w kość. Przed kilku laty wymarzły mi wszystkie róże. No i ogólnie jest zimno, a latem takich prawdziwie ciepłych dni bywa do kilkunastu w sezonie... i po lecie. :)

Powiedz proszę, czy taką wystrojoną na czerwono skalnicę mogłabym posadzić na moim malusim pseudo skalniaczku.
Życzę dużo słoneczka, trochę deszczyku i mnóstwo zdróweczka. :flower2:

W kamiennym kręgu 03 Mar 2014 19:17 #230561

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
dziś chłodniej, wiatr - no i dobrze bo nie ciągnęło na skalniak /a POCHP dziś wyjątkowo agresywne /
na poprawę nastroju trochę kolorów
DSCN0089.JPG

DSCN0091.JPG

Juka "Bright Edge" ta ma ponad 10 lat, nigdy nie przykrywana na zimę
DSCN0090.JPG

DSCN0072.JPG

Rh ma dużo lat, aż zgubiła mu się tabliczka,
nieduży...
DSCN0082.JPG

... ale żywotny
DSCN0083.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Amlos, sierika, elzbieta1, VERA

W kamiennym kręgu 03 Mar 2014 19:25 #230564

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
mrówa wrote:

Powiedz proszę, czy taką wystrojoną na czerwono skalnicę mogłabym posadzić na moim malusim pseudo skalniaczku.
_____________________________________________________________________________________________
nie mogłabyś... na MALUTKIM skalniaczku, prędziutko przykryła by go szczelnie fałdami sukienki.... a sukienka czerwona tylko w zimie, ta skalnica nadaje się na duże połacie i od północy
Ostatnio zmieniany: 03 Mar 2014 20:10 przez . Powód: poprawiono cytat
Za tę wiadomość podziękował(a): elzbieta1

W kamiennym kręgu 04 Mar 2014 09:41 #230751

• elzbieta1
  • elzbieta1's Avatar
  • Gold Boarder
Witaj Ewuniu.Te kataklizmy, straszna rzecz, szczególnie w takim kolekcjonerskim ogrodzie.Szukasz jakiegoś rarytaska,czasem długo, a kiedy go już masz, cieszysz się,przyjdzie taki grad i...Ciekawi mnie czy po którymś z kataklizmów straciłaś jakiś cenny okaz? Serce boli jak się patrzy na te zmaltretowane hosty.Ja przeżyłam "załamkę" 4 maja 2011, mróz -10 i 30 cm śniegu przez jedną noc. Właśnie postanowiłam być ogrodniczką, a tu na początek taki cios.Tamtego roku nie miałam ani jednego owocka na działce. Przepraszam chyba za bardzo się rozpisałam.Mam nadzieję,że po dzisiejszej nocy POCHP zelżało,czego Ci z całego serca życzę. Pozdrawiam Elżbieta
Pozdrawiam Elżbieta
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

W kamiennym kręgu 04 Mar 2014 18:01 #230850

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Elżbieta 1
fakt, bywa przykro, ale bywa i tak i tak - hosty odrodzą się po takiej masakrze, ale co utopi się czy wyschnie - to już nieodwracalne ... Bezustanny, upierdliwy do obrzydzenia "kataklizm" to sroki . Wiele osób na pewno dziwi się, czemu się tak czepiam stworów ...... ale w bylinowych ogrodach, to one nie mogą narozrabiać, ale na skalniakach ..... ach, już mi się wałkować tego tematu..
POCHP troszeczkę odpuściło rano, ale po 3 godzinach, niestety koniec... .jazda do domu i na fotel

I znów pada w Polsce i w TV - ALE TU NIE !! od miesięcy

W kamiennym kręgu 04 Mar 2014 20:22 #230904

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Ewo, mam ten sam problem z deszczem, ten co czasem pada to tylko zrasza ziemię.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

W kamiennym kręgu 04 Mar 2014 21:04 #230915

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ewa, w Twojej okolicy musi być jakaś szczególnie duża populacja srok, ja to u nas widuję je niesłychanie rzadko...
Cóż, w każdym ogrodzie musi być jakaś zmora... U mnie raczej kryjąca się pod ziemią...
Ewa, ale myślę, że ów jegomość w czerwonych spodniach zadziała! ;)
Przykro czytać o tych Twoich dolegliwościach... A pielęgnacja Twego ogrodu do łatwych nie należy...
A ta juka Bright Edge to u Ciebie kiedykolwiek kwitła? U mnie też jak dotąd zimuje bez okrywania, ale o kwiatach nie ma mowy...

W kamiennym kręgu 05 Mar 2014 10:40 #231081

• elzbieta1
  • elzbieta1's Avatar
  • Gold Boarder
Ewuniu masz rację grad jest jeszcze najmniej dotkliwym kataklizmem.Współczuję tych upierdliwych srok,/ znam je z Twoich wcześniejszych postów/ mało tego, że robią takie szkody to jeszcze niemiłosiernie hałasują.Wczoraj u nas przez chwilę była nadzieja na deszcz, ucieszyłam się, że popada, ale na radości się skończyło.U innych leżał śnieg, teraz pada deszcz, roślinki i rybki mają co trzeba, a u nas :search: :placze: Tak, ale to wszystko do przeżycia żeby tylko było zdrowie, czego Ci z Całego serca życzę. Elżbieta :garden1:
Pozdrawiam Elżbieta

W kamiennym kręgu 05 Mar 2014 17:37 #231180

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Piotrek
no właśnie inni mają nadmiar wody, znów pada na wschodzie, a tu ? . To jest nie do uwierzenia , że parę miesięcy nie było deszczu. U Ciebie , jak byś się uparł, to by się dało podlać - a tu , niestety.
Sam tylko pas pod świerkami /hosty/ parę godzin...
Ela
dziękuję za ciepłe słowa...
tu też się chmurzy, ale nie dam się już nabrać
Marta
drzewa rosły sobie, rosły.... teraz są świetnymi stanowiskami obserwacyjnymi dla srok, no i na lokalizację gniazd... to ich skrzeczenie trudno też znieść,...
ta kolorowa juka kwitnie, pokazywałam chyba, nie chce mi się szukać, łatwiej wkleić
P7040913_2014-03-05.JPG

P7040916.JPG

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.638 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum