TEMAT: W kamiennym kręgu

W kamiennym kręgu 24 Kwi 2014 13:35 #246668

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3071
Piękne te odmianowe floksy :supr3: Napisałaś ...."trzeba je dopieszczać" ? co miałaś na myśli ? specjalne podwyższenia by nie zamakały , konkretny nawóz czy trzeba do nich czule przemawiać :P w razie jak mi się trafi taki rarytasik , skorzystam z Twojej podpowiedzi :hug: Masz rację , te zwykłe super się sprawują szczelnie zakrywając ziemię przez co chwasty mają utrudniony wzrost , się przekonałam .
Gęsiówka pełna ładniutka ,dębika miałam całkiem sporą kępę , mrówki dokładnie w tym miejscu zrobiły mrowisko , uratować się nie dało :( może kiedyś znowu poszukam , póki co odpuściłam bo ja taka dziwna jestem , jak coś stracę daję na przeczekanie , dopiero po jakimś czasie szukam jak jeszcze czuję taką potrzebę , czasami mi przechodzi.
Lewizja z jednym kwiatem ale jak uroczym :hearts: też miałam kilka pięknotek które rosły na skalniaku , pomyślałam , przesadzę w lepszą ziemię to dopiero się rozrosną skoro na kamieniach sobie radzą to co będzie po i ...dupcia zimna , straciłam wszystkie . Teraz już znam ich wymagania , kiedyś nie .
Ewa, ze zdrowiem to i u mnie kiepsko ale się nie poddaję , jak trzeba to i na czworaka wychodzę do ogrodu . Jak zaczynam grzebać w ziemi to odżywam , zapominam i tak z dnia na dzień się jakoś ciągnie .
Elki foliak, warzywa i zioła
Pozdrawiam cieplutko
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W kamiennym kręgu 24 Kwi 2014 19:42 #246838

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4303
Vera
na prawdę nie masz zakątków cienistych porośniętych / niech Ci będzie po polsku / piaskowcem balearskim ??
nie widziałam nigdy go w doniczce, trzeba z zaprzyjaźnionego ogrodu zabrać "skibę" z nim. Wszystko przed Tobą .!!.

Ela
nawet mi nie gadaj, że nie trzeba się poddawać .... robię co mogę ale POCHP to jest astma z bronchitem. Są lepsze dni, ale i dużo gorsze . Wiosną przeważnie właśnie jest to gorsze - to jest tak jakbyś miała zawiązaną na głowie szczelnie torbę plastykową, i w niej mały otworek. Parę kroków.. i duszę się.
Mimo to, stołek, powoli, powoli do przodu..
A lewisję ? no dobrze,że się "naumiałaś" - rozróżniasz L.cotyledon. L.twedeyii ?
- jedna jest łatwa, a ta druga niezbyt !
są inne , mniej zajmujące
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2014 20:00 przez Ewogrod.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

W kamiennym kręgu 24 Kwi 2014 20:06 #246856

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Ania
nic nie padało, chwilę pokropiło. Gaga nawet stwierdziła, że może krótkie łapki sobie wymoczyć - wyobraź sobie, że jest 10 cm wody, było by samo błoto, ale 3 dni temu popadało ze trzy godziny
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, VERA

W kamiennym kręgu 24 Kwi 2014 20:47 #246886

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Cześć Ewo,
uśmiałem się gdy czytałem o tej świątecznej pracy w grodzie i wyobrażałem sobie miny "świętoszków" - popieram Cię całkowicie!!

Wspaniałe te poduszki, również pozostałe maleństwa sprawiają, że czuję się jakbym zwiedzał Alpinarium w Ogrodzie Botanicznym!!! Ale to chyba dość uciążliwe tak się schylać do każdej roślinki, która ledwo co wystaje ponad podłoże? ;)

Twoja azalia nn wygląda mi na azalię Schlippebacha - oryginalna roślina!!

Dużo, dużo zdrowia i sił życzę droga Ewo!!
pozdrawiam serdecznie
Adrian
Za tę wiadomość podziękował(a): Ewogrod

W kamiennym kręgu 24 Kwi 2014 20:58 #246902

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Ewo,
akurat mamy trochę wspólnego zdrowotnie, a raczej chorobowo. Akurat ja mam astmę na tle alergicznym. Przyznam tylko, że akurat działka mi bardzo pomogła w okiełznaniu mojej choroby. Bardzo dużo (głównie na działce) przebywam na powietrzu i mój organizm po kilku latach się wzmocnił i zahartował, przestałam mieć nawracające zapalenie oskrzeli i związane z tym problemy z dusznością. Od czterech lat nie chorowałam i nie musiałam używać antybiotyków, a i leków "astmowych" mniej używam.
Ważne jest by się nie poddawać i widzę, że tak właśnie jest z Tobą. :hug:

A tak do tematu głównego - cały czas tu zaglądam i podziwiam, żeby nie było... ostatnio piękne poduchy w zbliżeniach. Same diamenty w Twojej kolekcji. :)

W kamiennym kręgu 24 Kwi 2014 21:18 #246915

• Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12403
Ewogrod wrote:
Ania
nic nie padało, chwilę pokropiło. Gaga nawet stwierdziła, że może krótkie łapki sobie wymoczyć - wyobraź sobie, że jest 10 cm wody, było by samo błoto, ale 3 dni temu popadało ze trzy godziny

:ohmy: Dziś na ogrodzie nie założyłam kaloszy i dwie pary butów przemoczyłam doszczętnie :unsure:
Chlupało pod nogami, a w dolnej części działki w rowku, płynął spory strumień :)

Nie pojmuję dlaczego deszcze uparcie omijają Twój ogród? Jakaś plama chyba padła ;) :jeez:
W takim razie trzymam kciuki za oberwanie chmury nad Kamiennym Kręgiem :)
Pozdrawiam - Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): Ewogrod

W kamiennym kręgu 24 Kwi 2014 21:43 #246942

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Ela
zapomniałam wyjaśnić, co rozumiem pod zwrotem "dopieszczać", sprawdzam, czy nie ma objawów niepokojących. Jeśli są :
podsypuję żyznej mieszanki, często z domieszką żwiru, piasku. Za gorąco ? przesadzam, gdzie będzie trochę cienia, pilnuję, żeby miały wodę. Absolutnie nie mają mieć podmakającego stanowiska. Czasem nie da się zgadnąć o co im chodzi.

Pokażę teraz przykład : są stanowiska , pierwsze Arizona / patrz posty chyba z grudnia / tam ancymonek czuje się rewelacyjnie, ale też nie wiem dlaczego, drugie skarpa północna - ledwo żyje, trzecie : półcień, żwirowe podłoże , no rośnie ale dużo słabiej niż ten w Arizonie
mowa o Phlox bifida STAR BRIGHT
P4160271.JPG

DSCN0543.JPG

DSCN0592.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Amlos, aptenia, VERA

W kamiennym kręgu 24 Kwi 2014 21:44 #246943

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, wiem doskonale co znaczy dusić się ,mam to na co dzień . Podcięto mi obie struny głosowe , przez bardzo długi czas nie mówiłam nie mówiąc o problemach z oddychaniem ,ileż ja czasu w szpitalach spędziłam :jeez: Głos jakiś jest , za to problemy z oddychaniem zostały , do tego jestem alergikiem i raczek chodzi ze mną o innych rzeczach pisać nie będę , napiszę jeszcze tylko , że Ci serdecznie współczuję i zdrówka życzę tak od serca :hug:
Pisząc o naumieniu o lewizjach nie miałam na myśli rozróżniania odmian , to mogą kolekcjonerzy tacy jak Ty :thanks: ogród wiejski, wystarczy wiedza podstawowa o zapewnieniu odpowiednich warunków , tego kiedyś nie wiedziałam a to najważniejsza rzecz w ogrodnictwie .
Pozdrawiam cieplutko

W kamiennym kręgu 24 Kwi 2014 21:56 #246951

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Ela
no więc rozumiemy się i współczujemy sobie.....no bo tak jest, no i nie będzie lepiej, ale się żyje i radość się czerpie
/szczególnie wiosną/ z życia

Odmiany, dot.Lewisji są ważne nie dla kolekcjonera, ale dlatego, że jak wspomniałam : jedna nie stroi fochów, rośnie w różnych warunkach, daje obfite samosiewy, a ta druga .......wszystko na odwrót.
Pa ! idę spać, padam na nos !
Za tę wiadomość podziękował(a): tija

W kamiennym kręgu 25 Kwi 2014 06:31 #247098

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Epimedium rubrum
DSCN0739.JPG

widoczek
DSCN0767.JPG

Lewisia twedyii w pełni kwitnienia
DSCN0764.JPG

i parę host
High Society
DSCN0528.JPG

SNOW WHITE
DSCN0640.JPG

White On ?
DSCN0641.JPG

GINKO CRAIG
DSCN0643.JPG

STILETTO
DSCN0644.JPG

idę odpocząć na ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, markussch01, Amlos, aptenia, VERA

W kamiennym kręgu 25 Kwi 2014 15:02 #247298

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
Cześć Ewa
Phlox bifida STAR BRIGHT strona 12 , przy okazji zaznaczam ,że z bliska słabo widzę , czasami mogę coś z czymś pomylić więc zawczasu proszę o wyrozumiałość :thanks: zielsko jeszcze dobrze widzę więc póki co, do okulisty się nie wybieram . Ewa, mi do życia wystarczą informacje na poziomie podstawowym , bo czym więcej się dowiduję tym głupsza się robię , zaczynam kombinować w rezultacie czego nie zawsze wychodzę na tym swoim naumieniu dobrze . W ogrodzie mam piach , nawet nie piach a popiół w to kiedyś sadziłam , po latach prób i błędów uważam że radzę sobie całkiem dobrze , wliczając w to moje możliwości zdrowotne i finansowe :P się nie chwalę oczywista :devil1: Pogadać się ze mną za bardzo nie da bo wiedzy tej z wyższego wtajemniczenia nie posiadam , obojętnie jakie pytanie zadasz to mnie rozłożysz :jeez: traktuj mnie ulgowo , jak za dużo wymagam to mnie pogoń :rotfl1:
Pozdrawiam cieplutko

W kamiennym kręgu 25 Kwi 2014 20:59 #247446

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Ela
dobra, nie będę Cię szkolić, przepraszam, ale myślałam , że tego oczekujesz !!
co z tą stroną 12 ? chodzi Ci o to, że pokazałam floksa Star Bright ? ale gdzie, ten leniuch nigdy nie tworzy "łanów",zawsze jest jeden krzewik niezbyt duży / jak mały kalafior / - przy mnożeniu też stawia opór, z trudnością się ukorzenia, a jeśli to uda to często ginie w doniczce lub już na ogrodzie.
No, i znów "szkolenie" ? wybacz, ale może znajdzie się ktoś kogo to zainteresuje ...
Jutro podziałamy, wieczorem jestem padnięta - o 4 rano, to jest dobra pora ..
Za tę wiadomość podziękował(a): aptenia

W kamiennym kręgu 25 Kwi 2014 21:42 #247483

• tija
  • tija's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa , nie irytuj się , jestem tu po to by się czegoś nowego dowiedzieć i podszkolić , wpis był troszkę w formie żartu , przepraszam :kiss3: od tej pory będę poważna .
Pociągnę temat floksów . Kilka lat temu dostałam sadzonkę floksa , posadziłam w przypadkowym miejscu później dosadziłam derenia i tak sobie rosną . Nie wydaje mi się by to była odmiana z tych rasowych ale dokładnie tak się zachowuje :jeez: kilka prób ukorzenienia zakończyły się fiaskiem . Nie mam nawet porządnego zdjęcia by Ci go pokazać , jak rozkwitnie na pewno się do Ciebie z nim zgłoszę . Kolor ciemnoczerwony , płatki o szerokiej rozstawie dużo większe od tych zwykłych . Może z opisu kojarzysz cóż zaś ?
Wieczorami to i ja jestem padnięta , pobudka o 5 a na nogach od 6 , komputer po pierwszym wypadzie do ogrodu znaczy 9-10 . Jutro u nas targi , ciekawe co mi się uda upolować :think:
Kolorowych , wypoczywaj
Pozdrawiam cieplutko

W kamiennym kręgu 26 Kwi 2014 05:17 #247612

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Ela
no to poczekamy na tę fotkę. Jest niewiarygodne ile jest odmian !!!! dlatego tak pilnuję oznaczenia, jak znacznik się zagubi to już nie da się rozszyfrować. Mam np 3 ciemno czerwone , mało się różnią, już kwitną, przedstawię za dwa, trzy dni, gdy kwiatów będzie jeszcze i to są Karkulka, Red Admirał , Cracker Jack . Ten ostatni naprawdę bije po oczach, jak neon - chyba nie da się oddać tego na zdjęciu / moimi talentami i sprzętem /
Staram się teraz przedstawiać roślinę jako całość i zbliżenie kwiatu - a właśnie Star Bright ma inne listki /gałązki/ niż inne floksy skalne.Ten o który pytasz.... hmm, może być Ph.tescaming ??
Za tę wiadomość podziękował(a): tija

W kamiennym kręgu 26 Kwi 2014 06:05 #247613

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Aethionema schitosum /skrzydlinka/
DSCN0731.JPG

Senecio werneriaefolia
DSCN0734.JPG

Sax x arendsii Weisszwerg - dlaczego przedstawiam ją :
bo to maluch, niziutka - najpierw w pączkach
DSCN0681.JPG

w rozkwicie ma około 3 cm, w górnym lewym rogu
widać tę skalnicę dużą, znaną, a stopień niżej
żurawkę Southerm Comfort
DSCN0759.JPG

DSCN0760.JPG

i dalszy ciąg host
Dancing Queen
P4180295_2014-04-26.JPG

Marilyn Monroe
P4180297_2014-04-26.JPG

Great Exspectations
DSCN0746.JPG
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2014 06:20 przez Ewogrod.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Amlos, aptenia, VERA

W kamiennym kręgu 26 Kwi 2014 07:23 #247634

• aptenia
  • aptenia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 44
Ewo napisz coś o senecio, czy to trudna w uprawie roślinka?
Pozdrawiam gorąco bożena

W kamiennym kręgu 26 Kwi 2014 08:04 #247657

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Bożena
starzec /senecio/ taka sobie kępka, żadna rewelacja. Przedstawiam po kolei mieszkańców skalniaka , stanowisko
słoneczne, dość suche, wysokość około 12, 15 cm.
Nadal u mnie S U C H O, czytam sobie, że tu pada, tam pada . Wierzyć się nie chce !!!!! przecież to nie Sahara
biedne lilie wodne, żaby , karaski. Wróciłam po obchodzie porannym po ogrodzie bo ciemno, mgła wilgotna i nie chce się
jeszcze działać
Za tę wiadomość podziękował(a): aptenia, VERA

W kamiennym kręgu 26 Kwi 2014 08:37 #247677

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Ewo, nawet ziemia niczyja dostała trochę deszczu przedwczoraj, cud jakiś po prostu :happy4:
Pozdrawiam Vera :)

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.823 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum