TEMAT: Piwonia drzewiasta (Paeonia suffruticosa)

Piwonia drzewiasta (Paeonia suffruticosa) 15 Maj 2025 21:28 #877410

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 11595
Łatka wrote:
Czy w tej witrynie (amerykańskiej?) nie ma drzewiastych?
Masz na myśli APS? Nie ma Hatsugarashu, za to jest trójka jej dzieci.
Jest u Francuza, ale jego opisy są więcej niż skromne.
pivoinesriviere.com/produit/hatsu-garashu/
A ten "czarny" kolor to chyba jak przekwita, albo mróz liźnie płatki :happy:

Jeszcze była wcześniej tu mowa o Shimadaijin w odniesieniu do buraczkowych.
To u Francuza
pivoinesriviere.com/produit/shima-daijin/

Zastanawiam się, czy wrzucać do spisu zdjęcie 'Shimanishiki' bez tych charakterystycznyc białych maziajów. :think:
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Zielone okna z estimeble.pl

Piwonia drzewiasta (Paeonia suffruticosa) 15 Maj 2025 21:32 #877411

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 32761
Shimadaijin u Francuza jest biskupia, fioletowa :think: , a Wy piszecie, że buraczkowa, a ja chciałam ją nabyć, ale nie buraczkową :silly:

Znalazłam takie zdjęcia, u dołu zdjęcia trzeba przewinąć, jest ich więcej, w lupkę wpisałam Shimadaijin i po lewej od zdjęcia tak pisze, a ogród japoński.
www.flickr.com/photos/tsrmishina/1172923...toC1-iSttfq-2m2gRPi/
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2025 21:46 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka

Piwonia drzewiasta (Paeonia suffruticosa) 15 Maj 2025 22:45 #877414

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 32761
Łatka wrote:
A to moje dziecko, Shimanishiki, raz tę nazwę piszą jako jedno słowo, raz rozdzielają - zna tu kto japoński? :think: )
Ja nie znam, ale od czego wujek google, tu zdjęcie zrobione i podpisane przez Japończyka, to zakładam, że podpisał poprawnie
www.flickr.com/photos/hosomi64/172195021...7SgfLF-8anpPh-8anpbj
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka

Piwonia drzewiasta (Paeonia suffruticosa) 16 Maj 2025 08:27 #877425

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Babcia Ala wrote:
Shimadaijin u Francuza jest biskupia, fioletowa :think: , a Wy piszecie, że buraczkowa, a ja chciałam ją nabyć, ale nie buraczkową :silly:
Obejrzałam podlinkowane zdjęcia i niektóre są dla mnie buraczkowe. Postrzeganie barw jest chyba bardzo indywidualne. A buraczki to też różne: wykopane świeżo, tarte, zakwaszane..., skojarzenia można mieć różne. Ja moją piwonię podejrzewaną o Shimadaijin nazywam amarantową. A w naturze jej kolor zmienny jest jak pogoda. W słońcu różowa w cieniu nuty fioletu, starszy kwiat ciemniejszy od młodego. Bądź tu człowieu mądry. :think: Chociaż te zdjęcia z flickr-a przekonują mnie, że to może ona.

A w sprawie zdjęć? Czy my możemy użyć do miniatury pobranego zdjęcia z sieci, które jest udostępniane darmowo? Bo nie znalazłam u nas pasiastej Shimanishiki, a wklejenie miniaturki bez pasków będzie bardzo mylące dla korzystających ze spisu.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Piwonia drzewiasta (Paeonia suffruticosa) 16 Maj 2025 08:44 #877427

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 88513
Jolu, myślę, że prowizorycznie możemy sobie takie darmowe zdjęcie wypożyczyć, a jak moja, co daj Boże amen, zakwitnie prawidłowo, podmienimy. Albo może ktoś się skusi na zakup i będzie mieć prędzej dwubarwny kwiatek, to pięknie prosimy o zdjęcie.
Ja te moje nazywam buraczkowymi żartobliwie, bo lekko byłam rozczarowana, że kupowane z bardzo różnymi etykietkami okazały się podobne do siebie jak klony. Trudno znaleźć jednoznaczne porównanie. Nasuwa mi się "czerwony burgund oglądany w kieliszku pod słońce", ale to za dużo poezji, prawda? :rotfl1:

Anglicy z hmf piszą o Shimadajin "Purple - red, violet shading" -i bądź mądry.
Jest to odmiana z 1952 roku, dość powszechnie znana, na tym opieram przypuszczenie, że producenci posługują się do robienia tanich sadzonek właśnie nią.

Co do japońskiego, trudność polega na tym, że oni mają dwa alfabety sylabiczne, do tego kanji, czyli te "krzaczki", które Chińczyk przeczyta po chińsku, a Japończyk po swojemu, podobnie jak Europejczycy czytają cyfry w swoich językach. Dlatego transkrypcja na "romanji", czyli alfabet łaciński, jest skomplikowana. No i na dokładkę piszą z góry na dół, a nie jak my.
Przypomniałam sobie trochę z czasów, gdy młodsza córka miała fazę na naukę japońskiego.

Moim zdaniem dość dobrym źródłem jest jednak helpmefind, podaje podstawowe informacje i prawie zawsze zdjęcia.
Ostatnio zmieniany: 16 Maj 2025 08:55 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Babcia Ala

Piwonia drzewiasta (Paeonia suffruticosa) 16 Maj 2025 09:11 #877431

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Aniu właściwie wszystko precyzyjnie już wyjaśniłaś w sprawie buraczków.

Ja tylko dodam od siebie, że zaskoczyła mnie informacja, której teraz źródła nie przytoczę (ech ta pamięć, a na szukanie nie mam cierpliwości), że w Chinach oprócz masowego rozmnażania przez szczepienie, stosuje się też siew. Wybrane do dalszej uprawy siewki przypisuje się na podstawie koloru i budowy kwiatu do już istniejących nazw odmianowych. Mnie się to w głowie nie mieści, bo ze zgodnością odmianową zawsze łączyłam zgodność genetyczną. A tu takie postępowanie wywraca moje wyobrażenia do góry nogami. Tam widać fenotyp jest ważniejszy od genotypu.
Jeśli iść tropem Chińczyków to nasze próby dopasowania swoich piwonii do nazw istniejących odmian wyglądają na poprawne działania :P . Botanicy rwą włosy z głów :silly: .
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Babcia Ala

Piwonia drzewiasta (Paeonia suffruticosa) 16 Maj 2025 15:03 #877460

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Ala przedstawiła swoją 'Toichy Ruby'. Sprawdziłam, że tylko u Francuza występuje taka pisownia, inne źródła podają 'Toichi Ruby', więc w opisie użyłam tej pisowni.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Fafka
Wygenerowano w 0.793 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum