TEMAT: Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.)

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 05 Cze 2022 15:09 #805181

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9316
Robercie witamy w klubie :flower1:
Dziękuje za lilii kropkowanych mapę.

Dobrze, że jest już dobrze.
MARRY
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2022 15:12 przez MARRY.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Herbatnik, ewakatarzyna, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 05 Cze 2022 16:19 #805188

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Niestety lilie pochodzą od P Andrzeja i nie były podpisane. Nie były to jakieś mega wielkie cebule. Są u mnie drugi sezon i jak widać na każdej jest pęd kwiatowy i nowe przybyszówki. Kręcą mnie głównie lilie z kielichami do góry ,ale że w człowieku drzemie dusza kolekcjonera i chce różne odmiany zobaczyć to mam i inne. Co roku dokupuję nowe.
Dziś wygląda to tak

Tak jakoś nie przywiązuję uwagi do nazw ,chociaż przeglądając fora i kupując więcej człowiek już pewne odmiany kojarzy i się uczy.
Robercie ekstra że mimo przeciwności w dalszym ciągu jesteś z nami i :comp: Z doświadczenia z różnymi roślinami zgoda ,że dużo jak widać zależy od odmiany ,dużo od warunków glebowych i pogodowych. Staram się dbać o cebule podlewając w największe susze ,daję nawóz ,a czasem rozmnażam celowo ....
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2022 16:37 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Herbatnik, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 05 Cze 2022 17:27 #805193

• jaknieja
  • jaknieja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1832
Zakwitła pierwsza lilia z cebulek kupionych w Action 5szt za 7 zł. Każda z 10 cebulek ma po 2-3 pączki, tylko na jednej sztuce z niewiadomych mi przyczyn pąki zaschły. Lilia ze zdjęcia miała być czysto biała, a w rzeczywistości jest to kolor ecru z bordowymi piegami i bordową obwódką na części płatków. Teraz czekam aż rozwinie się któraś z lilii które miały być w kolorze fuksji.

Ze złych wiadomości to niestety część martagonów przymroziło w połowie maja tak mocno, że pączki im uschły. Strasznie szkoda, bo zapowiadało się intensywne kwitnienie. No i jedna lilia orientalna padła ofiarą kota, który ułamał pęd przy samej ziemi. Zastanawiam się czy coś z niej jeszcze będzie i odbije od cebulki, czy pójdzie na stracenie.

liliazaction.jpg
Edyta
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, Eliza52, MARRY, Herbatnik, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 05 Cze 2022 18:40 #805204

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Robercie, fajnie że jesteś :bye:

Jak patrzę na Wasze kwitnące lilie, to nie ukrywam, że troszkę jestem zazdrosna :whistle:
Moje daleko w tyle.
IMG_20220605_163003.jpg

Ta będzie pierwsza. Nie mam pojęcia jaka, może jak zakwitnie uda się ją zidentyfikować.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Kasionek, Marlenka, Eliza52, Herbatnik, Jaedda, ewakatarzyna, Bobka

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 05 Cze 2022 19:15 #805208

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83520
Robercie, szczerze się cieszę, że się odzywasz.
Bardzo nam brakowało Twojego doświadczenia.

Życzę Ci, byś "wyszedł na prostą", jakiekolwiek problemy Cię przygniotły. Niech rozkwitający ogród nieustannie podnosi Cię na duchu.
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2022 19:15 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, Marlenka, MARRY, Herbatnik, Perełka, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 06 Cze 2022 09:31 #805256

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Robercie, dobrze ,że jesteś :hug:

Moim też dużo brakuje do pełni kwitnienia.
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, MARRY, Herbatnik, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 06 Cze 2022 09:54 #805261

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Robercie cieszę się ,że jesteś z nami. Powiem szczerze , że zaglądałam często do tego wątku z nadzieją ,że się odezwiesz ...

A moje lilie jakoś w tym roku długo zbierają się do zakwitnięcia. Zaledwie widać zarysy pączków . Niektóre z tych pełnych nie wzeszły .Może powodem były przedłużające się zimne noce , brak deszczu i gryzonie.
Ostatnio zmieniany: 06 Cze 2022 09:56 przez Kasionek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Eliza52, MARRY, Herbatnik, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 06 Cze 2022 21:13 #805312

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25503
Robert super Ciebie widzieć ,jak Twoje lilie ?
U mnie ja nawet nie widzę chęci kwitnienia .
Przez te zimne dnie i noce ciężko się mają ,chociaż pięknie pokazały się teraz .
Nawóz pomógł :wink2:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Herbatnik, ewakatarzyna, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 07 Cze 2022 14:59 #805365

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
mirzan wrote:
Zbierz nasiona z pumilum, bo ona jest bardzo krótkowieczna.

Nie bardzo siebie widzę jako siewcę, ale gdyby ktoś coś, to chętnie nasiona oddam. Jeśli jakieś się zawiążą.

Za tę wiadomość podziękował(a): Eliza52, MARRY, Herbatnik, Bea612, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 08 Cze 2022 14:32 #805470

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
No i są!
Peppard's Gold

Fairy Morning

A w Waszych ogrodach?
Za tę wiadomość podziękował(a): Eliza52, MARRY, Herbatnik, Bea612, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 08 Cze 2022 15:16 #805473

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25503
U mnie w takim stadium ;)
Czyli ,już za chwileczkę :wink2:

Mam nadzieję ,że posadzone w tym roku
będą może wszystkie cieszyć kwitnieniem i
wyszły wszystkie :hearts:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 08 Cze 2022 15:17 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Eliza52, MARRY, Herbatnik, Bea612, ewakatarzyna, JaKasiula, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 08 Cze 2022 16:39 #805479

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
Pięknie :hearts:
U mnie martagony jakieś przygruntowe, ale kwiaty chyba będą, białe - Albi Morning i Snowy Morning.
No, extra rozmiar, to lubię.

MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Eliza52, Herbatnik, Bea612, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, renons

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 08 Cze 2022 18:34 #805491

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4636
W tym roku na martagony nie narzekam, bo rosną nie najgorzej...
IMG_20220608_182949.jpg

Ale ponieważ zmieniałam im miejscówkę, to nie wiem, które tu zakwitną :think:
Najważniejsze, że pięknie urosły,
IMG_20220608_183013.jpg

to ich trzeci rok u mnie :bye:
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Ostatnio zmieniany: 08 Cze 2022 18:35 przez Bea612.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Eliza52, Herbatnik, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 09 Cze 2022 22:36 #805602

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8152
Dziękuję Wam za te ciepłe słowa skierowane do mojej osoby :hug:

Czułem w życiu swym powołanie na księdza albo na żołnierza, ale po latach stwierdzam , że najwspanialszy zawód świata to ogrodnik :woohoo:

Lilia bulwkowata 2022 ( lilium bulbiferum ) zwana potocznie smolinosem.

1-38.jpg

2-38.jpg

3-38.jpg

4-38.jpg

5-30.jpg

6-31.jpg

Mam nowy aparat to nie wiem zdjęcia będą lepsze, gorsze ? Na pewno inne. Bardzo duża rozdzielczość 64 MP. Reszta jeszcze w pąkach. Wczoraj posadziłem 40 martagonów/ w sumie w tym sezonie będzie ich około 100. Ale z tego co widzę, to nie mam martagona co zakwitł u Ani - Fairy Morning. Za późno obejrzałem się i wykupili martagony ,,Golden Morning '' znalazłem jego rewelacyjne zdjęcie w sieci zupełnie z innej strony pokazuje ten arcyciekawy kwiat niż mają wszyscy. Owszem jest do kupienia, ale dla mnie za drogo :wink4: jednej cebulki nie kupię.
Martwią mnie przebarwienia na liściach w szczególności dotyczy to lilii OT. Siedzą już kilka sezonów. Muszę wybrać się po opryski. Marny sezon, pięknie wywindowały lilie, ale pogoda okropna jak nie zimno to sucho , to leje to parówka taka, że nie idzie wytrzymać. Dwa trzy opryski powinny pomów. Prewencyjnie też dostaną wszystkie.

Edyto lilia którą masz to hybryda LA - Eyeliner. Swego czasu bardzo popularna / mylona ze Sweet Surrender. Radzę Ci ją trochę okryć mimo wszystko na zimę.
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Łatka, Eliza52, Bea612, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Cze 2022 13:11 #805653

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
Robercie, a czym się pryska lilie ?
Nie wiedziałam że w ogóle się je pryska.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 10 Cze 2022 21:33 #805721

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8152
Marysiu na poskrzypkę nie pryskam, moim zdaniem nie ma to większego sensu, łapię je ręcznie natomiast pryskam od grzyba. Często jest tak, że przychodzi mróz i lilia co prawda przeżyje, nawet czasem zakwitnie zdeformowana, ale po liściach widać, że jej coś brak. Roślina jest zwyczajnie osłabiona i cały czas ma pod górkę. Pogoda jaka nas raczy też wiele pozostawia do życzenia. Prykam systematycznie jeżeli widzę jakieś przebarwienia na liściach. Kupiłem dziś Amistar /znam doskonale/ i Proplant/ tego nie znam/ ale wycofali dwa lata temu Topsin/ ja miałem jeszcze swoje zapasy :coffe: .
Lilie to tak naprawdę wymagające kwiaty , nikt nie obiecywał, że raj przyjdzie łatwo :happy2:
Może to być czasem coś w glebie, brak składników/ zbyt kwaśna gleba, zbyt mokro.
W mądrych poradnikach piszą także o wirusach nie ma na nie lekarstwa. Roznoszone są przez mszyce/ a także oczernia się o to lilię lancifolium/ lilię tygrysią/ sama nie choruje, ale zaraża. Moje są daleko jedne od drugich. Przetrzymam sezon zobaczę co w następnym. Wywalić zawsze zdążę :wink4:
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Kasionek, Eliza52, MARRY, Bea612, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 11 Cze 2022 18:45 #805827

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
Mimo, że bardzo lubię lilie, to nie mam ich dużo, nie kupuję nowych, bo złodziej w ubiegłym roku większość mi wykopał. :mad2:

Niektóre nie były w kupce, tylko porozrzucane w moim chaosie i się ostały.
Zaczynają kwitnienie od najbardziej upragnionej. :dance:

Lilia pumilum.

IMG20220609132158.jpg

IMG20220611100126.jpg
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi
Ostatnio zmieniany: 11 Cze 2022 18:47 przez Baptysja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Eliza52, MARRY, Bea612, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Cze 2022 15:56 #805927

• Eliza52
  • Eliza52's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1540
W tamtym roku przesadzane, nawet nie liczyłam na kwiaty ale uparte. Pokazują kwiaty
IMG_20220612_104138.jpg

IMG_20220612_104504.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.902 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum