TEMAT: Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.)

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Cze 2022 22:25 #805973

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Moje lilie mają dopiero paczki.

received_764971048016133.jpeg

A to piękności,którym zdjęcie zrobiłam w pobliskim markecie.

20220612_134612.jpg

20220612_134559.jpg

20220612_134546.jpg
Maria
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, MARRY, olegowa, Herbatnik, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, EwG

Zielone okna z estimeble.pl

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 12 Cze 2022 22:47 #805977

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83520
W miejskim ogrodzie martagonowo:
Peppard's Gold

Claude Shride

Duecik

Lilie drobne

Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Marlenka, koma, MARRY, olegowa, Herbatnik, Bea612, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Cze 2022 11:00 #806006

• Baptysja
  • Baptysja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3057
Aniu, widok Twoich lilii drobnych zachwycający. :hearts: Nie ujmując niczego nieśmiertelnym martagonom.

U mnie martagony zaczynają od białej.

Biaa.jpg

Martagonbiay.jpg

LiliumMartagon.jpg
Pozdrawiam zielono Maria

Mój kawałek ziemi
Ostatnio zmieniany: 13 Cze 2022 11:05 przez Baptysja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, MARRY, Herbatnik, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, EwG

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Cze 2022 11:34 #806011

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Marysiu, dzięki, mam słabość do botanicznych.
Nie są tak okazałe, jak ich wielkokwiatowe siostry, lecz ileż wdzięku!
To samo z martagonami.
Kwitnie już większość, ale też widać straty spowodowane wiosennymi nocnymi spadkami temperatury. Prócz tego mam jakieś porażone (grzyb? wirus?), już drugi rok wyrasta wielki pęd i zdeformowane pąki.Jak będzie korzystniejsza pogoda, wstawię zdjęcie demonstracyjne.
Tymczasem zdążyłam przed deszczem "zdjąć" te:
Peppard's Gold

Ma taki rewers, "różowe złoto"

I bardzo podobna Guinea Gold, kropki miedziane

i rewers

Claude Shride za to nie sposób pomylić.

Kupiłam jesienią kilka Orange Marmalade, czekam - jest jeszcze parę pędów, więc jest i nadzieja.
Ostatnio zmieniany: 13 Cze 2022 11:35 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Marlenka, MARRY, Herbatnik, Bea612, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, EwG

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Cze 2022 15:29 #806027

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9316
Mają coś wyjątkowego, mnie urzeka forma, delikatna i te niuanse.
Ile lat potrzebują, by być tak dorodne ?
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Marlenka, Herbatnik, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Cze 2022 17:28 #806041

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Marysiu, trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć. To zależy od co najmniej kilku czynników, ale prócz warunków glebowych, świetlnych i nawożenia w moim przypadku decyduje wielkość kupionej cebuli. Jako że nie wiem, ile jeszcze razy będę w stanie cieszyć się liliami, funduję sobie odrobinę luksusu i nie kupuję (od kiedy nauczyłam się grasować w sklepach internetowych) małych, marnych cebulek zwykle oferowanych w marketach - a nawet w niby specjalistycznych sklepach we Wrocławiu.
Martagony mają u mnie wybitnie pod górkę, zbieg niekorzystnych czynników: z trudem wywalczone spłachetki słonecznych stanowisk, ciężka, gliniasta gleba (sadzę na drenażu i do obcej ziemi). I lekko kwaśna - a one wyjątkowo potrzebują zasadowej. Jak pamiętam, gdzie są pod ziemią, sypię im dolomit. Punktowo, że tak powiem.

Pierwsze dwie cebule przyfrunęły ze mną z Edynburga, nie dam się zabić, ale chyba w 2015. Fairy Morning. Kupione w ogrodzie botanicznym.

O ile pamiętam, wtedy w Polsce były mało dostępne - i relatywnie horrendalnie drogie, taka malutka kosztowała kilkanaście zł, na tamte czasy.
Jak widać, z dwóch zrobiło się więcej. B)
Co nie znaczy, że mam same sukcesy, przeciwnie, co jakiś czas stwierdzam, ze coś "znikło się". Staram się odkupić, co nie zawsze jest możliwe...
Dedykuję Ci jeszcze trochę martagonów:
Pod kikutem gałęzi widać uszkodzone mrozem

Są pożytkiem dla (dzikich chyba) pszczół

CS w słonku

A to cymesik, przeniesiona spod karkonoskiego płotu nasza rodzima lilia złotogłów, lesn polski martagon

W Karkonoszach między rododendronami naliczyłam z 10 sztuk, ale jeszcze nie rozkwitają.
Ostatnio zmieniany: 13 Cze 2022 21:18 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Marlenka, MARRY, Herbatnik, Bea612, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula, EwG

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 13 Cze 2022 19:35 #806058

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4636
Rozwijają się powoli
IMG_20220613_185902.jpg

IMG_20220613_185914.jpg
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, Łatka, Marlenka, MARRY, Herbatnik, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 16 Cze 2022 16:17 #806306

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8152
Staśmienie lilii martagon/ bodajże Orange Marmalade

stamienie.jpg

Ciekawe zjawisko :) Czekam aż zakwitnie. Nie jest to co prawda ogromne zniekształcenie, bo widuje się dużo większe, ale i to jest interesujące.

Lilia Bulwkowata 2022

Bulwkowata.jpg

Bulwkowata2-2.jpg

Bulwkowata3-2.jpg

Bulwkowata4-2.jpg

Bulwkowata5-3.jpg

Bulwkowata6-3.jpg

Bulwkowata7-3.jpg
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, MARRY, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 16 Cze 2022 16:44 #806308

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
Lilia złotogłów 2022 w fazie początkowej

Zotogw2022.jpg

Zotogw20222.jpg

W miejscu gdzie rośnie lilia złotogłów są trzy różne siewki :) Ciekawym ;) ogromnie to z tego wyjdzie. Oprócz tego będzie kilka ciekawych sadzonek.
Lilia martagon najlepiej czuje się w naturalnym środowisku takie jakie stworzyła jej matka natura.
Tutaj niczym u Kochanowskiego pod lipą. ,,Gościu, siądź pod mym liściem, a odpoczni sobie!
Nie dojdzie cię tu słońce, przyrzekam ja tobie,
Choć się nawysszej wzbije, a proste promienie
Ściągną pod swoje drzewa rozstrzelane cienie.
Tu zawżdy chłodne wiatry z pola zawiewają,
Tu słowicy, tu szpacy wdzięcznie narzekają. ''

Martagon-3.jpg

Martagon2-2.jpg

domartagona.jpg

Rosną martagony pod lipą. Nałożyłem wcześniej pod spód masę kamieni, bo mi przeszkadzały. Na to przez lata kładłem odpadki i w to posadziłem cebule. Sypnę dolomitem, na jesieni lecą liście, z drzew.....lecą liście z drzew.....
Powstało naturalne środowisko gdzie łuski z martagona posadzone obok zaczynają mieć pąki i już w tym roku zakwitną :)

Lecą lecą liście z drzew.....
Wsiadłem do autobusu z liściem na głowie, nikt mnie nie poratuje, nikt nic mi nie powie. Tylko się każdy gapi tylko się każdy gapi i nic. I tak siedzę w autobusie z liściem na głowie nikt mnie nie poratuje nikt mi nic nie powie. Tylko się każdy gapi tylko się każdy gapi i nic. Wsiadł drugi podobny nade mną się zlitował ja się pogłaskał w główkę liścia żem sobie schował i mówię, bo ja jestem z lasu, bo ja jestem z lasu i już..... :woohoo:

Marysiu ładny ład lilii martagon przyjmując opcjonalnie, że to wszystko razem zagra to jest jakieś 3 lata. U mnie po 5 wyglądają rewelacyjnie, tylko ile ja się przy nich początkowo narobiłem. Tam był wielki dół a teraz jest wyspa...
Robert
Ostatnio zmieniany: 16 Cze 2022 16:45 przez Herbatnik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, Perełka, Bea612, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 16 Cze 2022 21:43 #806336

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25503
U mnie w pączkach ,jeszcze z tydzień ,ale azjatka wyrwie się przed
szereg niebawem .Zdjęcia po powrocie ze wsi :comp:
Robert brawo za zdjęcia ,co to będzie jak u Ciebie zakwitną :bravo:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 16 Cze 2022 21:44 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Herbatnik, ewakatarzyna, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 18 Cze 2022 11:07 #806397

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
Miniatura 'Sweet Lord'

DSC019901.jpg

DSC_21312.jpg
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, Herbatnik, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 19 Cze 2022 18:21 #806507

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
M jak martagon.

M1-3.jpg

M2-8.jpg

M3-6.jpg

M4-6.jpg

M5-3.jpg

M6-3.jpg

M7-3.jpg
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, MARRY, ewakatarzyna, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 19 Cze 2022 18:22 #806508

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
M8-2.jpg

M9-2.jpg

M10.jpg

M11.jpg

M12.jpg

M13.jpg

M14.jpg

M15.jpg
Robert

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 19 Cze 2022 18:24 #806509

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
M16.jpg

M17.jpg

M18.jpg

M19.jpg

M20.jpg

M21.jpg

M22.jpg

M23.jpg

M24.jpg

M25.jpg
Robert

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 19 Cze 2022 18:27 #806511

• Herbatnik
  • Herbatnik's Avatar
  • Platinum Boarder
M26.jpg

M30.jpg

Zakwitły też lilie azjatyckie. Może i zwykłe, ale ja je lubię. Rosną pod sosną limbą, maja półcień i świetnie sobie radzą w takim środowisku :)

Lilia1-7.jpg

Lilia2-5.jpg

Lilia3-8.jpg

Lilia OT Passion Moon idzie na rekord

Lilie2m.jpg

ciut wyższa niż ja , także jest fajnie :) takie dobre 1,80m.
Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, MARRY, ewakatarzyna, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 19 Cze 2022 20:21 #806525

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9316
Mam swoje martagony, stany średnie ale jestem happy :hearts:
Claude Shride, słabe zdjęcie, ale będę je jeszcze pokazywać.
Łanów na razie nie widać ale mam jeszcze dwa lata.

Reszta cicho sza.
MARRY
Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2022 20:24 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, Herbatnik, ewakatarzyna, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 19 Cze 2022 21:51 #806538

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1729
Ależ te martagony piękne. Jak widzę, potrzebują eksponowanego stanowiska, nie można ich posadzić w gęstwienie lilii bo zginą w gąszczu.

Ja mam mieszankę lilii, najbardziej lubię bordowe. Niestety sporo ich mi wymarzło, zginęło po bezśnieżnej zimie 2 lata temu. W ubiegłym roku dokupiłam na ich miejsce podobne. Wydawało mi się, że będą podobne. Teraz po ich wzroście widzę, że będą znacznie większe i mniej plenne.
No cóż czasu nie cofnę. Nigdy lilii na zimę nie przykrywałam.
Do kwitnienia jeszcze trochę czasu im potrzeba.

Moja liliowa rabata obecnie

Lilie1.jpg

Lilie2.jpg

Lilie3.jpg
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, Herbatnik, ewakatarzyna, JaKasiula

Nowy sezon lilie 2022. (Niektórzy żyją więcej niż raz.) 19 Cze 2022 23:47 #806548

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ewo, pozwolę sobie powątpiewać w zmarzniecie lilii, chyba że były to orientalne. OT znoszą naprawdę spore mrozy bez żadnych okryć i innych ceregieli. Być może przyczyna zaniknięcia lilii była inna.
Mnie albo zanikły całkiem, albo zmarniały rosnące na jednej z rabat przed domem, a przyczyną jest, jak sądzę, coraz bardziej rozrastający się młody cedr, który zabiera liliom jedzenie i picie, ile bym nie dostarczyła. Musze wymyślić coś innego w tym miejscu, a lilie (różowe) zaprowadzić od nowa gdzie indziej.

Moje martagony praktycznie przekwitły, dwa gorące dni dokonały dzieła, ostała się tylko Pomarańczowa Marmolada.

Tu z CS

Pod moją nieobecność rozwinęła się azjatka, którą mam z 10 lat, albo więcej - i kilka razy bez powodzenia usiłowałam przesadzić. Uparcie odrasta w miejscu, gdzie mi nie pasuje.

No i uwaga, mam jeszcze 10 cebul do posadzenia, prezent od przyjaciółki. Są w bardzo dobrym stanie, ale jak znam życie, zakwitną akurat, jak gdzieś pojadę końcem lata B) .
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, MARRY, Herbatnik, ewakatarzyna, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.627 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum