TEMAT: Piwonie- uprawa, porady

Piwonie- uprawa, porady 29 Sie 2026 12:13 #897560

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11747
Coś się dzieje z She's My Star, albo panikuje niepotrzebnie, może tylko podeschła.

Mam ją we wrześniu wykopać i zlustrować korzenie, ewentualnie zamoczyć je w fungicydzie ?

Co byście zrobiły na moim miejscu?

A to ona.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Zielone okna z estimeble.pl

Piwonie- uprawa, porady 29 Sie 2026 12:52 #897561

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
  • rok urodzenia to rok Tygrysa wodnego
  • Otrzymane dziękuję: 573
Mątwik korzeniowy-nicień porażający rośliny a sam szkodnik wnika w korzenie piwonii. Choroba powstała w szkółce skąd zakupiłaś sadzonkę.

Mątwik korzeniowy to dawna nazwa guzaka (Meloidogyne), groźnego mikroskopijnego nicienia żerującego w tkankach podziemnych roślin. Nicień pasożytniczy, który wnika do korzeni i powoduje powstawanie nabrzmień oraz zniekształceń (guzów). Tak jak widać u twej-jeśli na liściach piwonii pojawiają się żółte plamy, które się rozrastają i powodują, że liście więdną oraz zwijają się, roślinę najprawdopodobniej zaatakowały nicienie. Aby potwierdzić tę diagnozę, odkop korzenie. Gdy widzisz na nich bulwiaste narośle, musisz usunąć roślinę i spalić ją. Mało tego, aby choroba nie przeszła na inne sadzonki, musisz wpuścić do gleby specjalny preparat przeciwko nicieniom albo dużo wybrać zarażonej ziemi dając w te miejsca zdrowej.

PotatoNematodeCysts.jpg

( Foto- wikipedia- wolne)
Przeczytaj artykuł - Jak działa gorczyca i rzodkiew mątwikobójcza?
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Praca w ogrodzie, to nie tylko hobby, ona daje ogrom satysfakcji a także uczy cierpliwości i pokory wobec Natury.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...owskiej?limitstart=0
Ostatnio zmieniany: 29 Sie 2026 16:07 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY

Piwonie- uprawa, porady 29 Sie 2026 13:22 #897563

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14971
Oglądałam film, gdzie Rosjanki zalecały przy niewielkim porażeniu rośliny nicieniami, po usunięciu deformacji, następujące dwie metody leczenia:
1). wygrzewanie korzeni przez kilkanaście minut w temp.55 st.C.,
lub
2).zastosowanie środka nicieniobójczego używanego w weterynarii o nazwie Lewamizol w dawce 50mg/litr wody i moczenie w tym korzeni przez kilka godzin.

Osobiście nigdy tego nie próbowałam.
Natomiast profilaktycznie sadzę aksamitki koło piwonii, które podobno przyciągają nicienie, a te giną w kontakcie z aksamitkami. Niestety z zaatakowanej piwonii już tych nicieni nie wyciągną.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Borowska

Piwonie- uprawa, porady 29 Sie 2026 13:28 #897565

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
  • rok urodzenia to rok Tygrysa wodnego
  • Otrzymane dziękuję: 573
Jolu jesteś nieoceniona ze swoimi wiadomościami. Podziękowania się należą :)
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Praca w ogrodzie, to nie tylko hobby, ona daje ogrom satysfakcji a także uczy cierpliwości i pokory wobec Natury.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...owskiej?limitstart=0
Ostatnio zmieniany: 29 Sie 2026 16:06 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY

Piwonie- uprawa, porady 29 Sie 2026 13:38 #897567

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Kilkakrotnie już był na forum wrzucany link do strony APS, gdzie prezentowane są zdjęcia różnych chorób, ale nie zaszkodzi co jakiś czas przypomnieć.
americanpeonysociety.org/learn/diseases-and-pests/
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Babcia Ala, Borowska

Piwonie- uprawa, porady 30 Sie 2026 10:42 #897612

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11747
Dziewczyny b.dziękuję :flower1:

Podleje Polyversum i zasilę algami, Alicja mi podpowiedziała że najlepsze to Bio-Algeen.
W tamtym roku po śniegowym kwietniu ratowałam je algami i miały świetną formę.
MARRY
Ostatnio zmieniany: 30 Sie 2026 10:42 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Borowska

Piwonie- uprawa, porady 06 Wrz 2026 13:10 #897928

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
MARRY wrote:

Armance kupiłam u prywatnej kolekcjonerki która miała dwie stare karpy i jedną podzieliła
...
Martwię się tylko bo straciła pąki kwiatowe, może dostałam za dużą karpę bo oczek było więcej niż 5 może 10, a p. Monika z PM pisała kiedyś że "stare są leniwe" pewnie 5 jako optymalna ilość pobudza je do działania. I teraz nie wiem czy czekać, czy ją wykopać i podzielić ?

Ja myślę, że to nawet nie ilość oczek ma znaczenie, a ilość młodej pełnej wigoru materii w stosunku do starej (spracowanej już :lol: )
Zrobisz jak uważasz. Ja bym chyba poczekała do przyszłego sezonu. Jeśli miała liście, to znaczy żyje. Dałabym jej spokój i czas na zadomowienie się. Te starsze lactiflory to chyba ogólnie nie spieszą się z kwitnieniem po przesadzaniu.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY
Moderatorzy: Fafka
Wygenerowano w 0.343 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum