TEMAT: Piwonie- uprawa, porady

Piwonie- uprawa, porady 29 Kwi 2026 14:59 #892943

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11236
Choroby Miss A. to sprawa karpy, jak pisze Jola, dla wielu odmiana jest bezproblemowa (FB). Jesienią wykopię i oczyszczę ale nie mam nowego miejsca - same wiecie o co chodzi - więc wykopię ziemię, dam nową i wsadzę.

U mnie nie było przymrozków i dzisiaj w nocy ma spaść temperatura do -2.
Podlewam, bo i tak planowałam, kilka okryje na noc, sprawdzają się kaptury i chyba ich więcej kupię.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Nimfa

Zielone okna z estimeble.pl

Piwonie- uprawa, porady 29 Kwi 2026 15:01 #892945

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 13881
Mirko ja też staram się, żeby rośliny zastały przymrozki w jak najlepszym stanie, czyli napojone i nakarmione. Jednak w tym przypadku nie żałuję wody na liście. Opryskuję je na noc z zapowiadanymi przymrozkami, a w przypadku dużych spadków temperatury pryskam wodą nawet w nocy. A po przymrozkach ruszę z ochroną przeciwgrzybową.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa

Piwonie- uprawa, porady 29 Kwi 2026 18:43 #892954

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 5571
Ja kupiłam dziś jeszcze dodatkowo Limocide bo potrzebowałam coś o krótkiej karencji na truskawki, myślę że nada się też do piwonii. Najpierw Discus a po paru dniach Limocide. Jeśli to nie pomoże to już nie wiem co, dziś się przeszłam z lupą :search: i sprawdziłam; są pąki, jeszcze małe i bez szału jak chodzi o ilość ale są żywe. Zdaję sobie sprawę że walka z szarą pleśnią to jest wyścig z czasem i nie ma co się oglądać ale warunki są takie że i tak nic by nie zadziałało bo w nocy raz było -7, raz -5 a i dziś też nam nie odpuści, zresztą tak porywisty wiatr nie pozwoliłby na skuteczne opryskanie, chyba że siebie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Nimfa

Piwonie- uprawa, porady 29 Kwi 2026 22:44 #892962

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36843
Marysiu, to jest choroba grzybowa, która atakuje pędy na wysokości styku z ziemią. Ja bym wybrała delikatnie trochę ziemi spomiędzy pędów i w bezpośrednim ich sąsiedztwie i zasypała węglem drzewnym (raz można sobie odpuścić grillowanie ;)) . Węgiel drzewny utrzymuje suchość i jest sterylny.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, Nimfa

Piwonie- uprawa, porady 30 Kwi 2026 20:13 #893006

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11236
Alicjo - znam węgiel drzewny i stosuje od tamtego roku, może styk jest początkiem choroby tego nie wiem ale zgniły pęd odkopany dochodzi do karpy i trzeba go odciąć do żywej tkanki inaczej zaraza zostaje. Wszystkie pędy piwonii są obsypane mączką i węglem drzewnym u nasady. Nie było deszczu.
Nie myśl że to uchroni pędy od choroby. Trzy pędy Primavery też poszły.
MARRY
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2026 20:30 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Nimfa, Babcia Ala

Piwonie- uprawa, porady 01 Maj 2026 08:12 #893018

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Marysiu a pryskałaś Skorpionem. On u mnie najlepiej się sprawdzał, gdy potrzebna była konkretna interwencja. Switch też daje radę, zwłaszcza gdy jest zimno. I może na przemian podlanie nadmanganianem potasu ?
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Nimfa, Babcia Ala

Piwonie- uprawa, porady 05 Maj 2026 09:48 #893168

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
MARRY wrote:
Pierwsze grzybobranie zaliczone - Miss America w tamtym roku dwa małe pędy w tym trzy. Jesienią podlewane korzenie fungicydem, jak sugerowała p. Monika z PM, były pryskane dwa razy, a mimo wszystko taki pasztet.

Nie mam porównania żeby powiedzieć czy jest to słabość odmiany czy sadzonki.
Żadnej z piwonii to się jeszcze nie zdarzyło.

Może macie jakieś spostrzeżenia ?

To jest fytoftoroza piwonii, też mam wątpliwą przyjemność posiadać, pewnie ze szkółek, bo wcześniej nie miałam w ogóle piwonii, a może z torfu, nie wiem, to w tej chwili nieważne. Na wszystkie fytoftorozy działa Polyversum WP, trzeba podlać wg ulotki. Jeśli był stosowany ŚOR, należy odczekać minimum 7 dni, a lepiej 10 dni. Używałam już Polyversum do innych roślin, uważam, że były efekty. Do tej pory, te chore podlewałam Switch`em i Magnicure Energy, jest poprawa, ale nadal niektóre młode pędy poraża, chyba że już były zainfekowane na tyle, że na ŚOR było za późno.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2026 09:52 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka

Piwonie- uprawa, porady 05 Maj 2026 10:02 #893170

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Alu dałaś i mi do myślenia. Większość osób piwoniowych wszelkie takie zmiany wrzuca do worka "szara pleśń" . Z tą fytoftorozą to może być ciekawy trop. Wtedy inna chemia (lub natura) wchodzą w grę. I nie dziwi nie reagowanie rośliny na typową ochronę przeciwgrzybową.
Pozdrawiam. Jola

Piwonie- uprawa, porady 05 Maj 2026 10:11 #893172

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Jeśli pęd jest wiotki aż do karpy, to jest to fytoftoroza. Można pokusić się o hodowanie zarodników z chorego fragmentu, zarodniki SP można rozpoznać, tak robimy czasem w "pomidorach".
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Piwonie- uprawa, porady 05 Maj 2026 12:53 #893176

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 96751
U mnie dwie piwonie straciły w ten sposób po jednym pędzie, w tym niestety Buckeye Belle.
Popatrzyłam na to Polyversum i cena mnie lekko zasmuciła - 50 g za około 120 zł?

Piwonie- uprawa, porady 05 Maj 2026 13:54 #893177

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Opakowanie wystarcza na 100 l roztworu o stężeniu jak do podlewania 5 g/10 l, a pod jedną roślinę wlewa się 100 ml cieczy użytkowej na roślinę. Niestety mniejszych opakowań nie spotkałam.
Ja chyba wszystkie podleję jak popada i temperatura będzie umiarkowana, nie chcę żeby mi się to rozprzestrzeniło. Resztę zużyję do warzyw i truskawek.
Rododendrony też się kwalifikują do prewencji, bo też je atakuje fytoftoroza, ale ich.
Jak ogórki to złapią, to nie można dyniowatych uprawiać 4 lata. W przypadku roślin uprawianych z rozsady mogą to przenosić też ziemiórki :jeez:
Alicja
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2026 14:02 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka

Piwonie- uprawa, porady 05 Maj 2026 14:57 #893183

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jasne, Alu. Tak czy owak, ponieważ nie uprawiam warzyw, a moje rododendrony szczęśliwie przez ćwierć wieku uszły od tej zarazy, taka ilość starczy mni - i moim wnuczkom. ;) Oczywiście w wersji bardzo optymistycznej, że przez mój ogród nie przejedzie buldożer.

Mam pytanie z innej beczki: czy lekko zwinięte liście piwonii chińskich to może być skutek przymrozku? Nie mają tak hybrydy, ale kilka klasycznych odmian.

Piwonie- uprawa, porady 05 Maj 2026 15:28 #893184

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
U innych roślin, zwijanie liści, to ochrona przed parowaniem, ale czy piwonie tak robią, :think:
Alicja
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2026 15:28 przez Babcia Ala.

Piwonie- uprawa, porady 05 Maj 2026 16:43 #893191

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Lactiflory zwijają i od lat nikt tym się nie przejmuje.
A Polyversum jest też w opakowaniach 5g, czyli na 10 litrów roztworu. I jeśli 100ml na roślinę, to setkę roślin obsłuży te 5g.
Alu czy dobrze zrozumiałam Twoje wyliczenia?

Aniu Polyversum dobrze sobie radzi z chorobami hippeastrów i pewnie jeszcze coś by się w domu znalazło do ratowania.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY

Piwonie- uprawa, porady 05 Maj 2026 16:58 #893193

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jolu - :kiss3:

Już kupiłam, taka ilość wydaje się adekwatna na moje potrzeby.

Piwonie- uprawa, porady 05 Maj 2026 17:00 #893194

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5311
Kiedyś dostępny i skuteczny na pythium był Aliette
Pozdrawiam, Milena

Piwonie- uprawa, porady 05 Maj 2026 17:49 #893197

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Fafka wrote:
Lactiflory zwijają i od lat nikt tym się nie przejmuje.
A Polyversum jest też w opakowaniach 5g, czyli na 10 litrów roztworu. I jeśli 100ml na roślinę, to setkę roślin obsłuży te 5g.
Alu czy dobrze zrozumiałam Twoje wyliczenia?

Tak, informacja z ulotki.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY

Piwonie- uprawa, porady 05 Maj 2026 18:17 #893202

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5311
Przepraszam, że się wtrącę i zacytuję AI : W przypadku piwonii porażonej przez Phytophthora (zgnilizna korzeni i podstawy pędu), kluczowa jest dokładna penetracja podłoża, aby roztwór dotarł do chorych korzeni.
Dawkowanie i ilość Stężenie: 0,1% (czyli 1 g środka na 1 litr wody).
Ilość na roślinę: Średnio 2 do 4 litrów gotowego roztworu na jedną dorosłą karpę piwonii.
Zasięg: Podlej obszar o promieniu ok. 20–30 cm wokół pędów, aby nasycić całą bryłę korzeniową.
Procedura ratunkowa
Aktywacja: Pamiętaj o namaczaniu Polyversum w woreczku przez min. 1 godzinę przed podlaniem.
Wilgotność: Przed zabiegiem ziemia powinna być lekko wilgotna, aby roztwór łatwiej wsiąkł głęboko do korzeni.
Powtórka: Przy aktywnej chorobie powtórz zabieg po 7–14 dniach.
Higiena: Jeśli pędy są czarne i miękkie u nasady, usuń je i spal przed podlaniem, aby ograniczyć źródło infekcji.
Ważne uwagi
Nie mieszaj z chemią: Jeśli wcześniej użyłeś chemicznego środka grzybobójczego, odczekaj min. 7-10 dni przed użyciem Polyversum.
Pora dnia: Podlewaj wieczorem lub w pochmurny dzień – promienie UV osłabiają działanie mikroorganizmów.

Nie stosowałam i nie znam tego środka, czy informacje AI są wiarygodne tego nie wiem.
(edytowałam, cytując uzupełnienie AI)
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2026 18:33 przez Klarkia25.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Fafka
Wygenerowano w 0.392 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum