TEMAT: Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sie 2016 16:36 #494796

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Ave wrote:
Bajka....
nie mam pojęcia co to znaczy "peklowanie na sucho" i te proporcje, ani co to emulsja ze skór.. ale i tak bajka... :drool:

No ja też bym to chciała wiedzieć, bo w tej dziedzinie to ja raczej mało oświecona jestem. A boczuś? Pychotnie apetyczny widok! Mniam, mniam! :yummi: :yummi: :yummi:

Biotit, ja nie mam pojęcia o peklowaniu i nawet jakbym chciała zrobić taki boczek po zakupieniu np. szynkowaru, to podanie takich proporcji jak: 17g/kg nic mi nie mówi. Czego 17 gram? Proszę opisz jak przygotowujesz ten boczek od początku do końca, bo nie każdy tu jest w tej dziedzinie specjalistą, a skoro już nas skusiłeś i wprowadziłeś nasze ślinianki w mega ruch, to teraz uzupełnij przepis do końca, bardzo proszę. :)
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2016 16:51 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Biotit


Zielone okna z estimeble.pl

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Sie 2016 17:24 #494804

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Wiedziałem , że tak będzie.
Chyba mnie zmusiłyście , abym założył oazowy wątek.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, otojolka, zanetatacz

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 07 Sie 2016 06:20 #495310

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Witam i już wyjasniam:

17g/kg to mieszanka soli niejodowanej i peklosoli 50:50

Emulsja ze skór wieprzowych: skóry wieprzowe gotujemy w b.malej ilości wody, po ok 1h, jak są miękkie blenderujemy, chłodzimy.
Kroimy w cienkie paski i przekładamy paski boczku.

Moje przyprawy to świeżo mielony pieprz biały i suszony własnoręcznie robiony czosnek.

Czy teraz już jest wszytko jasne?
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski, kermit1968

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 07 Sie 2016 07:52 #495320

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Biotit wrote:
Witam i już wyjasniam:

17g/kg to mieszanka soli niejodowanej i peklosoli 50:50

Z tego zapisu odczytuję że ma być w sumie na 1 kg mięsa 17g tej mieszanki czyli soli niejodowanej z peklosolą w proporcji pół na pół? Dobrze zrozumiałam?
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2016 07:54 przez Forumowa Żabula.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Sty 2017 12:18 #517013

  • Leosta
  • Leosta's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 139
  • Otrzymane dziękuję: 71
Witam. Widzę że nie masz konkurencji. Czy na tym forum nikt więcej nie wędzi?
Albo nikt nie ma odwagi się przyznać.
To ja zacznę a raczej wsadzę kij w mrowisko.
Z niektórymi wyrobami się nie mogę zgodzić.


TeBe wrote:
Polędwica wędzona przed Wielkanocą... Dziś krojona wygląda tak:


DSCN5474.JPG

Ten wyrób dla mnie to jest profanacja polędwicy.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Sty 2017 13:03 #517015

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Leszku zajrzałam przez ciekawość.Nie znam się na wędzeniu,ale jak dla mnie ta polędwica wygląda prawidłowo.
Dlaczego profanacja ? Jak już wsadzasz przysłowiowy kij to napisz dlaczego.Pytam tak z czystej ciekawości co jest nie tak z tą smacznie wyglądającą polędwicą.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Sty 2017 13:28 #517018

  • Leosta
  • Leosta's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 139
  • Otrzymane dziękuję: 71
Według mnie tak powinna wyglądać prawidłowo zrobiona polędwica




czy widać różnicę?

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Sty 2017 13:32 #517021

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Leszku widać oczywiście.I tu mam problem jak ująć to fachowo.Więc może tak -Twoja to tzw.polędwica surowa, Tomasza inna .Nie wiem czy mnie zrozumiałeś. :whistle: W smaku są inne i w fakturze także.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Sty 2017 13:48 #517025

  • Leosta
  • Leosta's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 139
  • Otrzymane dziękuję: 71
Polędwica to bardzo delikatne mięsko i powinno się jeść nie parzone. Na moim pierwszym zdjęciu jest taka właśnie.
Na drugim zdjęciu po wędzeniu jest wrzucona do wody o temp. 85st i tylko parzona 5 minut. Rozpływa się w ustach. Jest soczysta i czuć smak delikatnego mięska.
Natomiast poprzednika polędwica jest sucha a co za tym idzie nie ma smaku mięska. Bez sosu, bez smarowanej kromki jej nie zjesz. Całkowicie złe wędzenie i parzenie a raczej gotowanie.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Sty 2017 13:58 #517027

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Leszku i tu zależy kto co lubi.Ja uwielbiam polędwice surowa, moje dzieci taką jaka pokazał Tomasz.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Sty 2017 14:04 #517030

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Witam ,bardzo ładna polędwiczka łososiowa ,taką najbardziej uwielbiam [rozumiem że wędzona w zimnym dymie?]
Uważam jednak że poprzednia polędwica ala sopocka tez spoko bardzo dużo ludzi lubi taką Poz Krzys
Staram sie czsami troszke też zadymic :happy2: :bye:

Witam Święta tuż ,tuż o postów o wędzonkach coś mało . Może i ja coś spróbuję przedstawić jak to u mnie wygląda ;)
DSC00223.jpg

Noga z golonką o wadze 12kg po peklowaniu podczas osuszania
DSC00236.jpg

Tuż po wędzeniu
DSC00239.jpg
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Sty 2017 14:13 #517031

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Krzysiu zdjęć nie widzę. :whistle:
Właśnie tego określenia a'la sopocka mi zabrakło.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Sty 2017 14:39 #517035

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Kasiu próbowałem wkleić zdjęcie z tego forum ale to nie dla mnie wiec wstawiam odnośnik do strony i znajdziesz na stronie 3
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...ami-pachnie?start=36
Pozd Krzys Zycze ci wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2017 15:24 przez Forumowa Żabula.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 09 Sty 2017 14:52 #517037

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Dziękuje Krzysiu.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 25 Mar 2017 00:00 #531271

  • carbon
  • carbon's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 426
  • Otrzymane dziękuję: 1017
Ladne poledwice surowo wedzone , juz za dwa tygodnie poprobuje tych lakoci , moze skusze sie sam uwedzic z tym ze musze poledwice najpierw zamrozic na 3 tyg a pozniej po odmrozeniu dopiero peklowanie i wedzenie zimnym dymem . Niestety w usa mieso nie jest badane wiec trzeba mrozic lub sparzy do temp 145F w srodku poledwicy.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 29 Mar 2017 21:45 #532110

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Jak dla mnie to sparzenie do jak piszesz 62,8 C to troszkę za, mało ja parze do 68*C wew,wyrobu Natomiast drób do 72* C
poz Krzys
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 11 Paź 2017 21:12 #569117

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
A oto mój dzisiejszy urobek musiałem coś zadziałać ,u mnie tak strasznie zimno i deszczowo że i nosa nie da wytknąć ,no a jeść trza :happy4: :happy4: coby z głodu nie paść to takie małe co nie co 10 kg
DSC_0107-2.jpg

i gotowe
DSC_0110.jpg


poz krzyś :hearts:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 11 Paź 2017 21:18 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, CHI, Betula, anaka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 19 Paź 2017 20:45 #570427

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1206
  • Otrzymane dziękuję: 2391
no no, ładne i pachnie aż do mnie :happy3:
W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.459 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum