TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 11 Mar 2021 20:42 #752146

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1355
Ula gratuluję wspaniałego sera!
Babciu Alu chociaż nie jestem emerytką to jednak sery przydażają mi się od czasu do czasu więc nie ma się co usprawiedliwiać i do dzieła
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 11 Mar 2021 20:50 #752151

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Finuś dziękuję, to taki "powypadkowy" ser ;) ale w smaku super. Muszę zrobić następny i dojrzewać bez wypadków.

Alicjo nie trzeba być emerytką żeby robić ser, spróbuj a sama się przekonasz jaka to frajda.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Domowe sery 19 Mar 2021 20:23 #753553

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1355
Ula pozazdoscilam tego Twojego Colby aż go zrobiłam. Jakoś markotno w temacie serów się zrobiło rozumiem że wszyscy już żyją rozsadami. I u mnie ten ser to raczej już podsumowanie sezonu, bierzemy się za wysiewy. Jednak nie z

rezygnuje z szybkich podpuszczkowych serkow takich bez nazwy, dojrzewania do jedzenia na codzień.
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, Babcia Ala

Domowe sery 19 Mar 2021 20:24 #753554

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1355
Mój Colby

Domowe sery 19 Mar 2021 20:24 #753555

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1355
Mój Colby

IMG_20210319_200342.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala, Eleni

Domowe sery 20 Mar 2021 08:12 #753616

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Fina piękny ser zrobiłaś :bravo:, będziesz go dojrzewać na suchą skórkę czy pokryjesz powłoką? U mnie było małe zamieszanie z mlekiem, pani od której kupuję mleko powiedziała ze "od marca nie będzie mleka" tylko okazało się że dopiero od końca marca. Robiłam powtórki serków.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Fina

Domowe sery 20 Mar 2021 08:45 #753622

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
To moje wynalazki :)))

koryciaka pakuję zawsze w małe foremki potem część z nich wędzę, część dojrzewam (lodówka + pakowanie próżniowe i może leżeć miesiącami)

+ jakieś żółte - co to jest ciężko powiedzieć.... bardzo rzadko robie coś zgodnie z przepisem...



20200507_173527.jpg



20200508_150257.jpg




20200509_203546.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina, Eleni

Domowe sery 20 Mar 2021 12:48 #753652

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Korycińskiego nie wędziłam, jeśli to ten ze zdjęcia to wygląda obiecująco. Wędziłam serki typu włoskiego "Caprese" i biały ser klinek.

DSC_0204-2.jpg


DSC_0213.jpg
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina

Domowe sery 20 Mar 2021 13:03 #753655

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
pyszne są !!!!!!!

bardzo często wędzę te typu włoskiego i zwykłe białe

maczasz to w solance, jak Bóg przykazał ? ja odpusciłem, tylko je solę przed wędzeniem, czasem dodam jakieś przyprawy

tu są zwykłe sklepowe, akurat w elektrycznej wędzarni


20201227_180746.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Domowe sery 20 Mar 2021 14:35 #753664

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Tak, serki moczone są w solance, nie nacieram solą bo różnie wychodzi ze słonością ;). Twoje serki mają super wzorek, w pierwszej chwili myślałam że to bułeczki z kruszonką :happy3:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Domowe sery 20 Mar 2021 14:45 #753665

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
taka podstawka :))

to ja mam odwrotny problem .... jak maczam w solance to mi różnie wychodziło (często zbyt słone) - a tak obsypię na oko (ja wole mniej niż więcej soli) i są zawsze spoko

większość znawców za sposób wędzenia to by nas wysłała do piekła :))) - bo i moje i Twoje są wędzone w dość wysokich temperaturach

ale takie są najlepsze dla całej familii
Ostatnio zmieniany: 20 Mar 2021 14:48 przez Lukas79.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Domowe sery 20 Mar 2021 19:08 #753703

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Jeśli w tym piekle będą sery to się nie boję takiego zesłania :happy: a z wędzeniem to tak jak z gotowaniem, ile kucharek tyle smaków schabowego ;), najważniejsze że rodzinie smakuje.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Domowe sery 20 Mar 2021 19:12 #753704

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
ano właśnie

przepisy powinny jedynie inspirować :)))
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Domowe sery 20 Mar 2021 19:55 #753712

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1355
Ula będę pokrywać Colby parafiną bo z moich obserwacji wychodzi że taki ser nie wysycha i lepiej reaguje na nie do końca właściwe warunki temperatury i wilgotności przy dojrzewaniu.
Lucas ładne masz te serki też jestem zdania że receptury dają jakiś ogólny pogląd a jak jest dobry surowiec to zawsze ser będzie dobry. Muszę się wreszcie ruszyć do uwędzenia sera Wasze wyglądają tak apetycznie.
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, Babcia Ala

Domowe sery 21 Kwi 2021 18:27 #758656

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1355
Colby został rozbrojony, jest bardzo smaczny mniej ostry od cheddara ale zaskakująca jest jego konsystencja klei się do noża i daje się smarować na chleb, czy taki powinien być?

IMG_20210421_181826.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, ewakatarzyna

Domowe sery 21 Kwi 2021 20:49 #758670

  • trzyary
  • trzyary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 330
  • Otrzymane dziękuję: 334
Szukałem w wyszukiwarce "ser zgliwiały" i znalazłem jeden post Adasiowej.
Zaraz po wojnie ser zgliwiały to była odmiana od twarogu.
Był z kminkiem, jajkiem i miał połyskliwą nieco twardą skórkę gdy robiła go Babcia.
Mi się taki nie udaje.
Robicie ser zgliwiały?

Domowe sery 21 Kwi 2021 21:18 #758674

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Fina, mój Colby jeszcze odpoczywa, z tego co czytałam jest to ser zwięzły, miękki i elastyczny, dobrze się topi ale o smarowaniu nic nie wyczytałam.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Ostatnio zmieniany: 21 Kwi 2021 21:20 przez bastis.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fina

Domowe sery 21 Kwi 2021 21:53 #758680

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
ja już przestałem patrzeć na te wszystkie mecyje :))

co się do jakiej normy pisze itd ...

podstawowe kryterium to smak, jeśli pasuje to najważniejsze - nie wiem, jak Wy - ale widzę, że dojrzewał w woreczku próżniowym (ja też tak dojrzewam sery) - wosk zapewnia wymianę powietrza, folia ni cholery, tak samo ja nie potrafię zachować wzorcowych temperatur - wilgotność w worze też wynosi pewnie 100% itd ....

ja przy żółtych przestałem na to zwracać uwagę - pilnuję tego przy miękkich a zwłaszcza pleśniowych


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.674 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum