TEMAT: Ciasta domowe - nasze przepisy

Ciasta domowe - nasze przepisy 23 Sty 2014 12:09 #217083

  • Gosija
  • Gosija's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 112
  • Otrzymane dziękuję: 103
Ja polecam bakę makową, która sprawdzi się nie tylko na święta.

Babka makowa

2 szkl. maku

2 szkl. mąki

1,5 szkl. cukru

5 jaj

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kostka margaryny



Mak zalać wrzątkiem, przestudzić. Margarynę, żółtka i cukier utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i odcedzony mak. Wszystko ucierać na jednolitą masę. Dodać bakalie i ubitą pianę z białek. Piec ok.50 min. Po upieczeniu pozostawić na 10 min w uchylonym piekarniku. Babkę można polać polewą czekoladową, lukrem albo posypać cukrem pudrem.

Najlepsza jest na następny dzień, ale kto tyle wytrzyma. Nie da się. Jest PYSZNA.
Pozdrawiam
Gosia
Za tę wiadomość podziękował(a): zosiac


Zielone okna z estimeble.pl

Ciasta domowe - nasze przepisy 24 Sty 2014 15:37 #217451

  • dagmarazap
  • dagmarazap's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1002
  • Otrzymane dziękuję: 1703
SERNIK RUMOWO WANILIOWY:

DSC04379.JPG


DSC04381.JPG


Przepis:
Masa rumowa:
1margaryna
200g cukru pudru
5 jajek
5 łyżek mleka
300g mąki pszennej
3 łyżki kakao
Może być olejek rumowy
Masa serowa :
600g sera zmielonego
3 jajka
budyń waniliowy bez cukru
6 łyżek cukru
100g stopionej margaryny

Wykonanie:
Ciasto rumowe
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem kakao mleko i olejek rumowy na końcu dodajemy ubite białko. Ciasto ma być gęste.

Masa serowa:
Jajka ubijamy z cukrem dodajemy ser budyń w proszku i stopioną zimną margarynę wszystko ucieramy, mieszamy, na blaszkę układamy na zmianę. Masę jasną i ciemną nie rozsmarowujemy pieczemy 45min na 180 stopniach.

Ciasta domowe - nasze przepisy 14 Lut 2014 16:36 #224415

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Sernik ala ciasto z jabłkiem dla leniwych szybka wersja :)

dziś zrobiłam sernik dla leniwych, wyszedł super:
oto przepis:
3 kostki sera białego
pół kostki masła
cukier ( ja dałam na oko)
bakalie
rodzynki
kakao
3 żółtka
pianę ubiłam :)
3 jabłka
mleko
do wysypania blaszki użyłam bułki tartej
ponadto cukier waniliowy i proszek do pieczenia

do miski włożyłam wszystkie składniki, wlałam mleko i wymieszałam mikserem, jak ciasto miałam zrobione część odlałam do innej miski i dodałam kakao też na oko :)
ciemniejszą masę dałam na spod blaszki posypałam garścią bakalii następnie wlałam połowę jasnego ciasta, ułożyłam na nim pokrojone jabłka (miałam jeszcze dodać szczyptę cynamonu na jabłka, ale zapomniałam) i przykryłam resztą ciasta, włożyłam do piekarnika na 200 stopni przez 20 min potem 180 stopni, piekłam do suchego patyczka.

Wyszedł pycha :D
tmp_2014-02-14-737-76264229.jpg


tmp_2014-02-14-736-164236223_2014-02-14.jpg
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2016 10:29 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Ciasta domowe - nasze przepisy 25 Mar 2014 22:03 #237329

  • Roma
  • Roma's Avatar
Kruche ciastka z maszynki

Składniki:

1- kg mąki
1,5-szklanki cukru
1 -kostka masła
2/3 -kostki smalcu
6-żółtek
2-jajka
3-łyżeczki proszku do pieczenia
8-łyżek śmietany
szczypta soli

Wykonanie:
Tłuszcz posiekać z cukrem,
1-DSCF0014-001_2014-03-25.JPG


dodać mąkę i pozostałe składniki,zagnieść ciasto
2-DSCF0017.JPG

Na jakiś czas (3-4 godziny)wstawić ciasto do lodówki,po określonym czasie

Wyciskać ciasto maszynką do mięsa
3-DSCF0019_2014-03-25.JPG


układać na blasze do ciasta
4-DSCF0021-001_2014-03-25.JPG

Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni przez 15 minut a następnie przez kolejne 5 minut z włączonym termoobiegiem.

Potem to już tylko jeść

5-DSCF0023-001.JPG


a zapas zapakować do zamykanego pudełka :)

6-DSCF0027-001.JPG



SMACZNEGO
Ostatnio zmieniany: 25 Mar 2014 22:06 przez Roma.

Ciasta domowe - nasze przepisy 08 Maj 2014 14:19 #255292

  • dagmarazap
  • dagmarazap's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1002
  • Otrzymane dziękuję: 1703
Dzisiaj dzieci zamówiły drożdżowe bułeczki, kołacze więc im upiekłam z nadzieniem powideł śliwkowym.
szkl mleka
3 łyżki cukru
pół kilo mąk
1 jajko 2 żółtka
ćwiartka roztopionej margaryny.Smacznego.
DSC06170.JPG


DSC06176.JPG


DSC06171.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Ciasta domowe - nasze przepisy 14 Sie 2014 19:00 #291553

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Szarlotka błyskawiczna

Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- paczuszka cukru waniliowego
- kostka zimnego masła ( 250 g )
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Do przełożenia:
- duży ( 1-litrowy ) słój musu jabłkowego domowej roboty :)

Wszystkie składniki szybko posiekać na stolnicy lub blacie kuchennym, po czym równie szybko zagnieść rękoma i uformować kulę ( jeśli składniki będą oporne na łączenie, dodaj łyżkę bardzo zimnej wody ). Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.

Następnie kulę ciasta dzielimy na 2 części, większą i mniejszą. Większą rozwałkujemy i wykładamy na blachę do pieczenia wymoszczoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką.
Na ciasto wykładamy mus jabłkowy ( najlepszy domowy :) )wymieszany np. z rodzynkami, skórką cytrynową albo - jak ktoś lubi - z dodatkiem cynamonu.
Na wierzch masy jabłkowej układamy paseczki z rozwałkowanej drugiej, mniejszej części ciasta - paseczki układamy w kratkę, możemy posmarować je rozmąconym jajkiem i wrzucamy do piekarnika - temp. 180 stopni, czas pieczenia 50 minut, do zrumienienia kratki :)
Smacznego!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, viola, waldi

Ciasta domowe - nasze przepisy 15 Sie 2014 23:26 #291898

  • Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 894
  • Otrzymane dziękuję: 497
SZARLOTKA SYPANA

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kilogram uprażonych jabłek (najlepsze renety, można uprażyć "na świeżo", a mogą być ze słoika)
200g masła

To jest moja modyfikacja, głównie dotycząca ilości cukru, zredukowanej o połowę, no a jabłek daję więcej i koniecznie renety. Mieszam suche składniki, połowę tej mieszanki wysypuję na blachę i równiutko rozprowadzam, na to delikatnie rozkładam jabłka, a potem drugą połowę suchej mieszanki.
Na wierzchu układam cienkie płatki masła "na styk" jeden przy drugim i piekę w 180-200 stopni ok. godziny.
Lepiej jest zrobić 3 warstwy suchego i 2 warstwy jabłek - wtedy po upieczeniu całość wygodniej pokroić, bo warstwy się nie rozjeżdżają. Jeśli zaś poczekamy, aż ostygnie, to w ogóle z porcjowaniem nie będzie problemu :)

Jest to przepis-baza, można wszytko zwielokrotnić, zależy jaką się ma blachę i apetyt.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Ingrid, waldi

Ciasta domowe - nasze przepisy 16 Sie 2014 00:06 #291905

  • Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 894
  • Otrzymane dziękuję: 497
CRUMBLE czyli owoce pod kruszonką

Jest to typowy deser, który robię "na oko" i taki też będzie ten przepis. Deser jest przepyszny i robię go tego lata dosłownie co kilka dni.
Jako baza użyte mogą być dowolne owoce; ja do tej pory robiłam z wymieszanych w różnych proporcjach jabłek, śliwek, borówki kanadyjskiej i malin.

Owoce (mniejsze w całości, a większe rozdrobnione) wkładam do rondelka i na ok. 1 kg owoców dodaję łyżkę cukru, łyżkę masła i łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszam to wszystko porządnie, a jak trochę puści sok, to podgrzewam prawie do zagotowania, no w każdym razie do momentu, kiedy obecność mąki ziemniaczanej da nam efekt takiego niby-kisielku.
Wykładam potem te owoce do tortownicy, dowolnej foremki lub naczynia żaroodpornego, posypuję troszkę suchymi płatkami owsianymi i płatkami migdałów, a na wierzch rozsypuję kruszonkę, zrobioną z mąki i cukru pudru (w równych ilościach), zagniecionych z masłem.
Piekę crumble w 180 stopniach z termoobiegiem około pół godziny, zresztą najlepiej obserwować kolor kruszonki :)

Przepis można modyfikować, bo przecież możemy zrobić małą foremkę lub wielką blachę i wtedy potrzebujemy inną ilość kruszonki. Kruszonka powinna pokrywać owoce dość szczelnie. Migdały można pominąć lub zastąpić orzechami.
Czasem ten deser wychodzi mi dość rzadki i trzeba go nakładać łyżką, jak ten na zdjęciu poniżej, a czasem bardziej zwarty i bez problemu nakładam łopatką. Zależy to pewnie od tego, jak dużo soku puszczą owoce.

Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, waldi, Adasiowa

Ciasta domowe - nasze przepisy 17 Sie 2014 12:39 #292245

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Kontynuując wątek ciast z owocami lata , ( dzięki Ma Gorzatko! )zapraszam na:

placek ze śliwkami i malinami - idealny na niedzielne, sierpniowe popołudnie :)

Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- niepełna szklanka cukru
- 2 cukry waniliowe
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

( uwaga: jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową, w przeciwnym wypadku grozi nam zakalec )

Owoce sezonowe, u mnie dzisiaj padło na śliwki i maliny

Jajka ubijamy z cukrem i cukrami waniliowymi na puszystą masę, następnie dodajemy na przemian przesianą mąkę ze szczyptą soli i mleko - mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Kolejny etap to dodanie proszku do pieczenia i - partiami - oleju - cały czas mieszając. Wszystko gotowe. Teraz wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cieniutką warstwą tartej bułki ( która wchłonie sok wyciekający z owoców i zapobiegnie zakalcowi ) i układamy owoce: połówki śliwek skórką do dołu, pomiędzy nimi rozsypujemy maliny.
Wielbiciele kruszonki mogą ją śmiało malowniczo rozsypać na owocach.

Placek pieczemy 1 godzinę w 180 st. Po ostudzeniu lukrujemy i zjadamy :)


placek_liw.jpg
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Gosia

Ciasta domowe - nasze przepisy 24 Sie 2014 15:32 #293912

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Dzisiaj kolejna wariacja na temat ciast z sezonowymi owocami z akcentem na jabłka. Nie jest typowa szarlotka, czyli kruche ciasto plus jabłkowy mus, ale połączenie mojego ciasta - bazy ( ucierane, z przepisu powyżej ) z połówkami jabłek.
Takie fajne, lekkie ciacho na kończący się powoli sierpień, pachnące pieczonymi jabłkami i orzechami.

Do podstawowych składników ciasta ( patrz: poprzedni wpis ) dodałam na sam koniec ucierania 15 posiekanych orzechów włoskich, parę kropli aromatu migdałowego i starannie wymieszałam.
Na wyłożonym cieście porozkładałam połówki wydrążonych jabłek ze skórką ( skórkę ponacinałam )- dupką do góry - lekko wciskając jabłka w ciasto.
Pieczemy w 180 st. przez około 45-50 min.

Jabłuszka pochodzą z ogrodów, ale z powodzeniem można wykorzystać szare renety lub antonówki i boskopy.


IMG_8592_2014-08-24.jpg


To samo ciasto, dwa różne "nadzienia": śliwkowe i jabłkowe.

IMG_8603_2014-08-24.jpg
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Ciasta domowe - nasze przepisy 06 Wrz 2014 11:38 #297228

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
JeSli chodzi o ciasta to nie jestem w tym najlepsza, chleby pieke smaczne, mozna powiedziec rewelacyjne :happy4: a z ciastami mam problem.

Siostra podala mi przepis na ciasto czekoladowe rewelacyjne do tortów jak i samo; wyszło :happy3: ja je troche przerobiłam dodalam krem domowej roboty o smaku waniliowym.

Składniki na czekoladowe ciasto:

3 duże jajka
150 ml mleka
130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g mąki pszennej
60 g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2014-09-06-12111.jpg


2014-09-06-12121.jpg


krem zrobilam z budyniu waniiowego, dodałam 0,5 kostki masła i posmarowalam :)

Dodatkowo blaty przesmarowałam domowym dżemem truskawkowym :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2018 20:03 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Ciasta domowe - nasze przepisy 19 Wrz 2014 15:54 #299918

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Na wrześniowy, deszczowy, ale !!! ciepły dzień :)

BABKA WANILIOWA - prosta, smaczna, pachnąca wanilią

2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
2 duże cukry waniliowe
kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g kwaśnej śmietany ( lub jogurtu naturalnego )
6 żółtek
3 białka

Masło roztapiamy, studzimy. Ucieramy z cukrem i cukrami waniliowymi, dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej do uzyskania puszystej masy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli; do kwaśnej śmietany wsypujemy łyżeczkę proszku do pieczenia.
Do masy żółtkowo - cukrowo-maślanej dodajemy na przemian mąkę i śmietanę z proszkiem ( uwaga : śmietanę mieszamy z proszkiem bezpośrednio przed wlewaniem do ciasta - mocno "buzuje" :) ), nadal ucieramy do połączenia składników.
Na końcu mieszamy z pianą ubitą z 3 białek - delikatnie!
Gotowe ciasto przekładamy do foremki z kominkiem, wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
Pieczemy 60-70 minut w temp. 160 st z termoobiegiem, bez termoobiegu w 180 st.

Jeszcze gorącą możemy posypać cukrem pudrem :)


IMG_9050_2014-09-19.jpg
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Ciasta domowe - nasze przepisy 19 Wrz 2014 18:23 #299937

  • dagmarazap
  • dagmarazap's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1002
  • Otrzymane dziękuję: 1703
A ja upiekłam Fale dunaju.
1 marg.25dag.cukru 6 jajek,1 łyżeczka pr.do pieczenia .2łyżki mleka,2łyżki kakao,30 dag,mąki.4 duże jabłka.
Marg.ucieramy z cukremżółtkmi,dodajemy,mąke,proszek,mleko i ubite białko,ciasto dzielimy na 2 części,do jednej dajemu kakao.Wylewamy na tortownicę masęciemną na nią mase jasną,układamy obrane i pokrojone jabłka wciskając cieńszym końcem do dołu do ciasta.pieczemy tem150st,około 45 minut.
gotujemy budyń,ucieramy z 1 margaryną ,cukier dajemy w zależności,czy budyń jest z cukrem(3 kopiate łyżki)mozna polać polewą.
DSC09998.JPG


DSC09996.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, nati6

Ciasta domowe - nasze przepisy 25 Wrz 2014 19:37 #301423

  • Roma
  • Roma's Avatar
Najlepsze tiramisu
500 gr serka mascarpone
1 filiżanka kawy z odrobiną wódki lub brandy
3 łyżki cukru
200gr podłużnych biszkoptów
6 żółtek
gorzkie kakao do posypania

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Następnie dodać serek mascarpone i miksować na najwyższych obrotach 2 minuty.
Połowę biszkoptów namoczyć w esencji kawowej i wyłożyć dno wyścielonej folią spożywczą foremki.
Na ciastkach rozsmarować połowę kremu.Ułożyć resztę nasączonych kawą biszkoptów.Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę.Całość równomiernie posypać kakao.Deser wstawić na noc do lodówki.
Smacznego
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2014 19:39 przez Roma.

Ciasta domowe - nasze przepisy 12 Paź 2014 13:50 #305162

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
marmurek z jabłkiem
350g mąki
szczypta soli
1/2 opakowania suszonych drożdży
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
40g cukru
175ml letniego mleka
75g stopionego masła
1łyżka twarogu
warstwa wierzchnia
1kg twarogu (20%tłuszczu)
2opakowania budyniu waniliowego
100g cukru
5jaj
skórka i sok z połowy cytryny
200g maku
1i 1/2kg małych jabłek
3łyżki płynnego masła
Mak namoczyć na pół godziny a nastepnie odcedzić.Mąkę,drożdże,sól i skórkę cytrynową wymieszać.Dodać cukier,letnie mleko,stopione masło oraz twaróg.Wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od naczynia.Ciasto posypać i odstawić na 30minut do wyrośniecia.Twaróg,budyń w proszku,cukier i startą skórkę,całe jaja,starannie utrzeć.Masę podzielić na dwie równe części.Do jednej dodać mak i sok z cytryny.Wszystko dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 175.Wyrośnięte ciasto wywałkować,przełożyć na blachę.Na rozwałkowany płat ciasta nakładać na przemian masę twarogową i makową.Spiralnym ruchem przeciągnąć przez ciasto szerokim widelcem,aby powstał marmurek.Jabłka obrać,podzielić na połówki i usunąć gniazda nasienne.Wypukłą stronę jabłek naciąć ostrym nożem w taki sposób aby powstała kratka.Połówki jabłek układać na ciescie kratką do góry,polać stopionym masłem.Piec 45-50minut
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Ciasta domowe - nasze przepisy 30 Lis 2014 15:19 #317707

  • Roma
  • Roma's Avatar
AGNESS wrote:


CIASTO CZEKOLADOWO - KOKOSOWE




1 ciasto

* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 3/4 szkl oleju
* 1 szkl mleka
* 2 jaja
* 2 łyżki dżemu
* 2 łyżki kakao
* cukier wanilinowy
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki zmiksować. Przelać na blaszkę o wymiarach ok 28x38 cm, Piec w 180* przez ok 50 min. Sprawdzać patyczkiem czy suchy.

2 ciasto

* 1 czubata szkl mąki
* 10 dag masła
* 2 żółtka
* łyżka cukru wanilinowego
* 2 łyżki cukru
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Zagnieść wszystkie składniki wylepić blachę

* dżem - posmarować ciasto

* rodzynki - rozsypać na dżem, pokrywając cały placek

* 2 białka
* pół szklanki cukru

Ubić na sztywno, dodać

* 10 dag wiórek kokosowych - wymieszać wyłożyć na kruche ciasto, upiec placek.

Krem

* bułka wrocławska - obrać ze skóry, namoczyć w
* 2 szkl surowego zimnego mleka - odstawić

Zagotować -
* 1 szkl mleka
* 10 dag wiórek kokosowych
* 3/4 szkl cukru

Dodać bułkę z mlekiem, chwilę razem pogotować ostudzić.

* 1 masło - utrzeć. dodawać po łyżce ostudzoną masę kokosową.

Przekroić na pół ciasto czekoladowe, jeśli jest dosyć grube, to troszkę nasączyć wodą z cukrem i cytryną, jeśli cienkie, to nie trzeba.
Posmarować połową kremu.
Wyłożyć kruche ciasto z bezą kokosową.
Posmarować resztą kremu.
Przykryć drugą połową czekoladowego ciasta.
Polać polewą czekoladową, posypać wiórkami
Schłodzić w lodówce

Polecam....pycha :hearts:
Przepis zaczęrpnięty z wątku Ogródek AGNESS
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2014 15:32 przez Roma.

Ciasta domowe - nasze przepisy 16 Gru 2014 19:43 #321253

  • olusia
  • olusia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1119
  • Otrzymane dziękuję: 461
Ciasteczka - orzechowe kółeczka
składniki

600g mąki
400g masła
200g zmielonych orzechów włoskich
200g cukru pudru
4 żółtka
1 cukier waniliowy

wykonanie

Masło posiekać z mąką , dodać orzechy , żółtka i połowę cukru . Starannie zagnieść.
Ciasto rozwałkować na placek grubości 1 cm i wykrawać kółeczka .Piec ok 10 min w 180 - 200 stopni . Gorące obtoczyć w pozostałej ilości cukru wymieszanego z cukrem waniliowym .

DSC00219-kopia.jpg


To te 4 białe . Z orzechami są jeszcze te czekoladowe talarki i babeczki.
To tych na płatkach owsianych też można dodać.

Gorzata - smacznego !!!
Pozdrawiam olusia
ogródek babci Oli
Za tę wiadomość podziękował(a): gorzata, piku, VERA

Ciasta domowe - nasze przepisy 29 Gru 2014 21:15 #323294

  • Roma
  • Roma's Avatar
Adasiowa wrote:
Moniko :)
Skąd wzięłaś ubiegłoroczny przepis na rogaliki nie podpowiem, bo tę słodką tajemnicę znasz tylko Ty ;-) , ale z chęcią służę przepisem, który stał się w mojej rodzinie tradycją - wychodzi zawsze, niezależnie od talentu gospodyni :)

Rogaliki drożdżowe z dżemem/powidłami/ ... lub ulubionym nadzieniem

50 dkg mąki
1 jajko
5 dkg tłuszczu
1 szklanka mleka
10 dkg świeżych drożdży
2 łyżki cukru

Na wszelki wypadek przypomnę przygotowanie zaczynu: drożdże rozkruszam do kubka, mieszam z cukrem i niewielką ilością ciepłego ( nie gorącego !) mleka, dodaję odrobinę mąki i dokładnie mieszam - całość powinna mieć konsystencję gęstej śmietany; przykrywam talerzykiem i odstawiam w ciepłe miejsce, czekając, aż rozczyn ruszy i podwoi swoją objętość.

Do dużej miski wsypuję mąkę ze szczyptą soli, robię dołek - w niego wbijam całe jajko, wyrośnięty zaczyn i "bełtam" widelcem; następnie wlewam resztę ciepłego mleka, roztopione i ostudzone masło i całość energicznie mieszam - jeśli masz końcówki hakowe w mikserze lub Kitchen Aid - masz problem z głowy ;-) W każdym razie ciasto po wyrobieniu musi być gładkie, lśniące i elastyczne.
Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce, aby trochę podrosło, potem rozwałkowuję je na cienki placek, wykrawam trójkąty, smaruję je dowolnym nadzieniem i zwijam rogaliki. Wędrują do piekarnika, do temp. 180*, pieczemy do uzyskania złotego koloru....
Proste, szybkie i bardzo smaczne :) u nas znikają jeszcze ciepłe, zanim zdążę je polukrować :)

Pozdrawiam rogalikowo :) :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 29 Gru 2014 21:22 przez Roma.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.533 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum