Daluś witaj kochana
Wianuszek faktycznie w zimowej scenerii, w domu jest tak ciemno przez brak słoneczka, że zdjęcia nie wychodzą najlepiej. Od razu włącza się lampa błyskowa, która zmienia rzeczywisty odbiór, tak jak to widać na fotce z wianuszkiem na komodzie. Więc wychodzę do ogródka robić zdjęcia i łapać jako takie światło
Dziękuję bardzo za miłe słowa o moich wypiekach
Sernika Rafaello nigdy nie robiłam, bardzo jestem go ciekawa, bo uwielbiam i Rafaello i serniki. Daluniu, podzielisz się przepisem?
Martuś dziękuję, cieszę się bardzo, że jesteś
Ja wszędzie miałam pozamykane wątki, dopiero od niedawna zaczęłam się troszkę udzielać . Chyba zmęczenie materiału nastąpiło . Ale na szczęście już przechodzi
Tak więc świątecznych inspiracji jeszcze nigdzie nie było, ale mam nadzieję, że w najbliższych dniach cyknę zdjęcia, oby tylko ogólna szarzyzna ustąpiła, która bardzo mi przeszkadza w zrobieniu fotek. Pierwsze dekoracje zimowe już w domku i na tarasie są
Bardzo się cieszę, że mięsko w majonezie smakuje Twojej rodzince i u nas bywa dosyć często . Staram się jak najmniej kupować wędlin w sklepie , więc robię różne swoje dodatki do kanapek
Aguniu witaj kochana
Mam nadzieję, że zimę spędzimy na ciekawych pogaduchach, bo tematów nie zabraknie nam na pewno
Dziękuję za miłe słowa o wianuszku, cieszę się, że podoba Ci się . Miał być całkowicie naturalny i taki jest
Wiem, że i Ty preferujesz takie klimaty
Aniu witaj w pogaduchach
:
Bardzo dziękuję Ci za miłe słowa i ciepłe życzenia
Ciesze się bardzo, że wianuszek podoba Ci się
Zaraz wrzucę kilka fotek storczyków, niestety będą to fotki wcześniejsze, bo w tej chwili kwitnie mi ich bardzo mało, dopiero rosną młode pędy
A tutaj już przepis na na ciacho
CIASTO CZEKOLADOWO - KOKOSOWE
1 ciasto
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 3/4 szkl oleju
* 1 szkl mleka
* 2 jaja
* 2 łyżki dżemu
* 2 łyżki kakao
* cukier wanilinowy
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki zmiksować. Przelać na blaszkę o wymiarach ok 28x38 cm, Piec w 180* przez ok 50 min. Sprawdzać patyczkiem czy suchy.
2 ciasto
* 1 czubata szkl mąki
* 10 dag masła
* 2 żółtka
* łyżka cukru wanilinowego
* 2 łyżki cukru
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść wszystkie składniki wylepić blachę
* dżem - posmarować ciasto
* rodzynki - rozsypać na dżem, pokrywając cały placek
* 2 białka
* pół szklanki cukru
Ubić na sztywno, dodać
* 10 dag wiórek kokosowych - wymieszać wyłożyć na kruche ciasto, upiec placek.
Krem
* bułka wrocławska - obrać ze skóry, namoczyć w
* 2 szkl surowego zimnego mleka - odstawić
Zagotować -
* 1 szkl mleka
* 10 dag wiórek kokosowych
* 3/4 szkl cukru
Dodać bułkę z mlekiem, chwilę razem pogotować ostudzić.
* 1 masło - utrzeć. dodawać po łyżce ostudzoną masę kokosową.
Przekroić na pół ciasto czekoladowe, jeśli jest dosyć grube, to troszkę nasączyć wodą z cukrem i cytryną, jeśli cienkie, to nie trzeba.
Posmarować połową kremu.
Wyłożyć kruche ciasto z bezą kokosową.
Posmarować resztą kremu.
Przykryć drugą połową czekoladowego ciasta.
Polać polewą czekoladową, posypać wiórkami
Schłodzić w lodówce
Polecam....pycha