TEMAT: Ciasta domowe - nasze przepisy

Ciasta domowe - nasze przepisy 23 Paź 2012 15:39 #80318

  • Danka1970
  • Danka1970's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 465
  • Otrzymane dziękuję: 147
Siadam z kawką :coffe: i piszę :comp:
przepis na super ciasto o zabawnej nazwie.

W mojej rodzinie jest przebojem numer 1.
Wypiek ten znakomicie nadaje się na rozmaite imprezy. Smakuje tym małym i tym dużym.

************************************************************************************

Popapraniec

***Na godzinę przed pieczeniem namoczyć duże rodzynki w alkoholu.

Biszkopt
zrobić wg własnego przepisu, z tą różnicą, że pod koniec ukręcania dodać 0.5 szkl.oleju.
Surowe ciasto podzielić na 3 części:
-do 1 dodać kakao (wylać na dno blaszki)
-do 2 wiórki kokosowe-0.5 szkl
-do 3 mak

Drugą i trzecią warstwę wykładać przemiennie na warstwie pierwszej i do piekarnika. Pieczemy tak jak zwykły biszkopt.

Gdy biszkopt przestygnie kroimy ciasto na pół (poziomo) i skrapiamy alkoholem, w którym moczyły się wcześniej rodzynki.

Masa
0.5 litra mleka
1 szkl. cukru
cukier wanilinowy
0.5 kost. margaryny
3 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki mąki tortowej.

Połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie wymieszać obie mąki.
Mleko z mąką wlać do gotującego się mleka ( masło maślane :happy4: :happy4: :happy4: ),
gdy ostygnie wymieszać z margaryną.

************

Ciasto posmarować 3/4 porcji masy budyniowej,
na to dżem z czarnej porzeczki,
następnie położyć 2 warstwę ciasta,
potem resztę masy.
*** Wierzch dekorujemy namoczonymi rodzynkami, włoskimi orzechami i roztopioną czekoladą.

Smacznego :wink2:


Zielone okna z estimeble.pl

Ciasta domowe - nasze przepisy 29 Paź 2012 09:28 #82209

  • Danka1970
  • Danka1970's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 465
  • Otrzymane dziękuję: 147
To znowu ja. :funnyface:

Tym razem podam przepis na ciasto o nazwie KOLOROWY PRZEKŁADANIEC.
W sobotę upiekłam je dla mojej mamy, która obchodziła imieniny tydzień temu, a wczoraj była imprezka.


*****************************************************************************************


Składniki na biszkopt kakaowy

4 jaja
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
2 łyżki wody

Składniki na jasne ciasto

4 jaja
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
2 łyżki wody

masa budyniowa

1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru kryształu
1 kostka masła lub margaryny
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo

2 galaretki (smak wg uznania)
owoce (także wg uznania)

*************

Ciasto ciemne
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.

Tak samo przygotować biszkopt jasny, nie dodawać tylko kakao. Przygotować blachę, ja użyłam blachy z piekarnika, ciasto upiekło się cieńsze. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 170-180 stopni C na jasnozłoty kolor.

Jak biszkopt się upiecze, od razu zdjąć papier, przykryć ściereczką, zwinąć roladę za pomocą ręcznika i pozostawić tak roladę do ostygnięcia. Następnie posmarować roladę powidłami lub dżemem, pokroić ją w krążki.


Przygotować masę budyniową:
odlać 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrami. Do pół szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dobrze rozmieszać i wlać na gotujące się mleko, gotować jak budyń, ostudzić. Ostudzony krem zmiksować z kostką masła lub margaryny.

Przełożenie ciasta:
biszkopt ciemny - połowa masy - ułożyć krążki rolady - połowa masy - owoce - zalać tężejącą się galaretką.



100_1602.JPG





100_1603.JPG

Ciasta domowe - nasze przepisy 04 Lis 2012 12:16 #84094

  • Danka1970
  • Danka1970's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 465
  • Otrzymane dziękuję: 147
Wczoraj zrobiłam ciasto o smaku cytrynowym.
Cytrynowe ciasto powinno być spożywane na drugi dzień. My nie mogliśmy się doczekać i kroiliśmy je zaraz po przygotowaniu.
Było zbyt świeże i masa cytrynowa trochę wypływa


DSC02357.JPG



Natomiast na drugi dzień ciasto wygląda tak:



DSC02358.JPG




Biszkopt upiekłam wg własnego przepisu. potem nasączyłam go ponczem cytrynowym (woda, sok z cytryny, cukier).

Masa cytrynowa
2 budynie cytrynowe
wyciśnięty sok z cytryny (potrzeba 2-3 cytryny)
1 ½ szklanki wody
1 szklanka cukru (200g)
200g masła lub margaryny.

Na masę cytrynową wyłożyć 2 ubite kremówki z 2 łyżeczkami cukru pudru i z 1 galaretką cytrynową - rozpuścić w 1 szkl. wody.
Na wierzchu ułożyłam małe ciasteczka petitki, kupione na luz.
ciastka polałam tężejącą cytrynową galaretką. I gotowe.
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2012 13:30 przez .

Ciasta domowe - nasze przepisy 18 Gru 2012 20:01 #103225

  • Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4472
  • Otrzymane dziękuję: 2419
Ponieważ jest czas piernikowy podam przepis na piernik dietetyczny z jabłkami.

Składniki:
1 masło roślinne (250)
4 jajka
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 i 1/2 (półtorej)szkl duszonych jabłek
1 czubata łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników


Oddzielić żółtka od białek.
Masło utrzeć z połową cukru , dodać żółtka, utrzeć, dodać stopniowo 2 szkl mąki po szklance, utrzeć , dodać trochę jabłek aby masa nie ucierała się ciężko, dodać trzecią szkl. mąki, dodawać resztę jabłek po trochu cały czas ucierając. Ubić pianę z białek z dodatkiem drugiej połowy cukru. Ja robię tak. Ubijam białka z łyżką zimnej wody i jak już zaczyna gęstnieć to utrwalam pianę dodając cukier- cały czas ubijam. Dodaję ubitą pianę z białek do pozostałej masy z jabłkami, dodaję cynamon lub przyprawę do pierników i sodę oczyszczoną.
Do nasmarowanej formy ( lub dużego prodiża)i posypanej bułką tartą wykładam masę. Piec w ok 180 st. C co najmniej 55 min ponieważ przy krótszym pieczeniu może się zrobić zakalec.
Piernik jest lepszy na drugi dzień ponieważ jest bardziej wilgotny.
Smacznego

Jeżeli zostaną wam białka to można zrobić ptasie mleczko.

składniki:
7 białek
1 i 1/2 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 masło roślinne (250)
2 płaskie łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl. wody
kakao

Białka ubić mikserem z cukrem pudrem i c waniliowym na pianę. Dodać miękkie masło i nadal ubijać - jeżeli będą grudki to ubijać na parze.
Dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć do tortownicy a do drugiej dodać kakao (ok 1 łyżka), wymieszać i wyłożyć na białą masę. Odstawić do stężenia. Można przybrać owocami i zalać galaretką.
Ostatnio zmieniany: 18 Gru 2012 20:20 przez Bozi.
Za tę wiadomość podziękował(a):

Ciasta domowe - nasze przepisy 24 Sty 2013 10:57 #114739

  • piku
  • piku's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6169
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Piekę je na każde święta, bo to ulubione ciasteczka mojego M, a na dodatek łatwe i szybkie do wykonania :lol:

Pasqualini al canditi

Składniki:

0,5 kg mąki tortowej
300 g masła
250 g cukru pudru (ja daję zwykły)
400 g pokrojonych drobno bakali (u mnie rodzynki, migdały, orzechy, żurawina, figi, suszone morele i daktyle)
3 jaja
1 cukier waniliowy

Masło siekamy z mąką dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy wałki jak na kopytka. Schładzamy w lodówce około godzinę.

Następnie każdy wałek kroimy na plasterki o grubości około 1 cm i układamy na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 2oo stopni C przez około 10 minut.

Smacznego :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:


"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2013 11:00 przez piku.
Za tę wiadomość podziękował(a): , darob66, koza

Ciasta domowe - nasze przepisy 29 Sty 2013 16:21 #116723

  • koza
  • koza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 577
  • Otrzymane dziękuję: 163
Wiesiu!!! Mam dwa pytanie i bardzo proszę o szybką odpowiedź!!! Czy do podanego przepisu nie dodaje się proszku do pieczenia? I czy rodzynki parzymy i otulamy mąką i kroimy? Nie chcę popełnić błędu, a chciałabym jeszcze dziś upiec!!! :hearts:
koza - ulka pozdrawia
U Kozy
Pusta miska - nakarm pieska!

Ciasta domowe - nasze przepisy 29 Sty 2013 18:25 #116763

  • piku
  • piku's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6169
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ciasteczka są bez proszku, a rodzynki sparzam jak są duże to kroję (małych nie kroję). Wszystkie bakalie mieszam razem bez mąki. Czasem dodaję jeszcze skórkę pomarańczową.
pozdrawiam - Wiesia :bye:


"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ciasta domowe - nasze przepisy 21 Lut 2013 14:57 #127389

  • aga111
  • aga111's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 362
  • Otrzymane dziękuję: 156
To ja może zaproszę na przepyszny serniczek bez sera :)

CIASTO KRUCHE:
1 margaryna
3 szkl. mąki
5 żółtek
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 szkl.cukru

Wyrobić ciasto.Troszkę zostawić na kruszonkę na wierz placka.Resztę rozwałkować i wyłożyć na blachę .Część ciasta na kruszonkę dobrze jest mocno schłodzić,wtedy będzie łatwiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

MASA ORZECHOWA:
30 dkg zmielonych orzechów
1 szkl.cukru
1 kubek śmietany 18%

Wszystkie składniki wymieszać razem i wyłożyć na ciasto kruche.

MASA ŚMIETANOWA :
5 białek
1 szkl.cukru
2 budynie śmietankowe
3 śmietany 18%

Białka ubić na sztywno z cukrem.Ubijając dodawać po woli budynie.Wszystko dokładnie wymieszać i powoli dolewać śmietanę.Najlepiej mieszać drewnianą łyżką , aby się masa nie zważyła.
Masę wylać na masę orzechową .
Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę.Po upieczeniu pozostawić ciasto w blaszce do całkowitego ostygnięcia.

SMACZNEGO :)


P1010048.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta,

Ciasta domowe - nasze przepisy 21 Mar 2013 19:18 #136931

  • bozena
  • bozena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 620
  • Otrzymane dziękuję: 359
Szybkie Ciasto; 2 szkl.mąki,3 jajka,pół słoiczka małego dżemu ,1 szkl.cukru,1 szkl.mleka,pół szkl.oleju,1 cukier waniliowy,1 łyżeczka sody,kakao i cynamonu. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Foremkę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką ,wlać ciasto i piec około 40 minut. Szybkie,proste ,tanie i smaczne.
.Mam kuchenkę na butlę, ja włączam piekarnik i wstawiam brytfankę. Termometra nie mam przy piekarniku. Jest to zwykła kuchenka która jest od dawna u Teśćiów,najprostszy model.Ale temperatura to tak jak ciasta pieczesz ,podobnie.Jak wyrośnie ładnie to dotykasz czy wierz jest miękki i wypieczony,jak się klei do palców to trzeba jeszcze go trzymać piekarniku.Na wyczucie piekę ciasta.
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2016 10:13 przez Adasiowa. Powód: połączenie dwóch postów

Ciasta domowe - nasze przepisy 22 Mar 2013 13:17 #137161

  • Joane
  • Joane's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 259
  • Otrzymane dziękuję: 134
To może i ja coś dodam. :oops:
Giotto torte

Ciasto:
6 jajek,
225 g. Cukru
200 g. orzechów laskowych mielonych,
100 g. startej czekolady gorzkiej
1 Łyżka mąki.

Wszystkie składniki wymieszać dobrze ze sobą, masę podzielić na dwie części i piec osobno w tortownicy.
Temp. 160 st. w termoobiegu /ok 30 min.


Nadzienie:

600 g. śmietany
3 paczki sahnestand (proszek wspomagający ubijanie śmietany na sztywno i żelujący ją) Nie wiem jak to po Polsku się nazywa.
3 paczki cukru waniliowego
30 kulek Giotto

Kulki zgnieść, śmietanę ubić dodając do niej cukier wan. Wymieszany z sahne stand. Połączyć z rozgniecionymi Giotto i przełożyć ciasto. Pozostawić kilka godzin w zimnym, dekorować według uznania.

Smacznego.

Zgodnie z obietnicą relacja wykonania.
Jako pierwsze mieszam wszystkie suche składniki na ciasto w jednej misce. W drugiej lekko roztrzepuję jajka.
Wszystko razem łączę.
Tym razem poszłam na łatwiznę i upiekłam jeden spód i stwierdziłam, że jest o wiele lepiej i smakuje też lepiej. Po ostygnięciu ścięłam trochę wierzch.
Przygotowanie masy.
Mieszam cukier waniliowy z proszkiem usztywniającym śmietanę, rozgniatam Giotto.
Łączę wszystko z ubitą śmietaną.
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2016 09:58 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): , piku

Ciasta domowe - nasze przepisy 22 Mar 2013 13:47 #137169

  • Joane
  • Joane's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 259
  • Otrzymane dziękuję: 134
Tak bo to jest wafelek nadziany nugatem i obtoczony orzeszkami. Ja rozgniatam widelcem. :)
To akurat na zdjęciu udekorowałam bitą śmietaną i kulkami Giotto, oraz posypałam tartą czekoladą. Można jednak udekorować według własnego upodobania.
Czasami zostawiam tylko obłożony masą z przepisu i obsypuję prażonymi orzechami.
Ta ilość produktów jest dokładnie na tą okrągłą foremkę (średnica 24 cm.)
Na blaszkę dałam podwójną porcję produktów. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Najlepiej zrobić wieczorem.
Powodzenia w pieczeniu i smacznego. :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2016 10:16 przez Adasiowa. Powód: połączenie dwóch postów
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Ciasta domowe - nasze przepisy 18 Cze 2013 18:20 #170427

  • anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4542
  • Otrzymane dziękuję: 2203
To mój uniwersalny przepis na każde ciasto z owocami;
Najpierw upiec biszkopt;
5 jajek;
3/4 szl. cukru, } ubić na pianę
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
1 szkl, mąki tortowej
upiec biszkopt na złoty kolor( ja to robię w blasze)
ok,450- 500 ml śmietany 22% lub 30%( raz nie miałam innej i dałam 18%) i tez wyszło)
2 śmietan-fixy
4 - 5 łyżki cukru
Ubijamy ....potem 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szkl. wody-wrzątku
dodać do śmietany,,,Wylewamy masę śmietanową na upieczony biszkopt,,,
Na wierz układamy np.jagody,,,lub truskawki lub inne owoce...
2 galaretki rozpuścić w wodzie ,,,jak zacznie tężeć, to wylewam na owoce.
I do lodówki.
I to wszystko, :)
Smacznego :tongue2:
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2016 10:11 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, , koza, Bozi, Joasiaasia

Ciasta domowe - nasze przepisy 31 Lip 2013 22:06 #183383

  • klakierowa
  • klakierowa's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 307
  • Otrzymane dziękuję: 346
I oto przepis na obiecany sernik z migdałami.

Ciasto:
3 szklanki mąki,
3 żółtka,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 margaryna,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

Masa serowa:
8 jaj,
20 dag margaryny (roztopić),
1 kg zmielonego sera,
2 szklanki jogurtu lub 1 szklanka mleka,
1 1/2 szklanki cukru,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,

Żółtka zmiksować z cukrem. Dodać roztopioną margarynę, ser, jogurt, mąkę a na koniec pianę z białek.

Masa migdałowa:

20 dag płatków migdałowych,
1/2 kostki margaryny,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki miodu,
3 łyżki kwaśnej śmietany.

Wszystko zagotować, na końcu dodać płatki migdałów.

Dodatkowo potrzebny będzie dżem brzoskwiniowy

Połowę ciasta rozwałkować na blaszce wyłożonej pergaminem, natłuszczonej i posypanej bułką tarta, podziurkować widelcem. Podpiec. Wyłożyć dżem, masę serową i znów podpiec. Zetrzeć druga połowę ciasta, nakryć papierem i piec. Pod koniec pieczenia wyłożyć masę migdałową i piec 5 do 10 min.

Smacznego ;)

A wygląda tak:

DSC07342.JPG
Miernota gorsza od niczego!
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2013 22:52 przez .
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, , ewa1953

Ciasta domowe - nasze przepisy 27 Sie 2013 18:16 #189057

  • Michał
  • Michał's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4161
  • Otrzymane dziękuję: 2428
Kisielówka/Budyniówka

1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
4 jajka
2 opakowania kisielu lub budyniu 38g
1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu potem studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z margaryną i cukrem, dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Białka przekładamy do kremu i mieszamy drewnianą łyżką (inaczej nie wyjdzie) wsypujemy kisiel lub budyń i mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach

Ciasta domowe - nasze przepisy 17 Wrz 2013 07:54 #193036

  • dodad
  • dodad's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Posty: 4100
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Przepis na ciasto malinowe, które jadłam na jednym z forumowych szkółkingów upieczone przez Zieloną Anię. Mówię Wam - niego w gębie :hearts:

Przepis pochdzi z bloga kulinarnego zapachrozmarynu.blogspot.com/

"Placek z malinami z kokosową chmurką"

Ciasto:
400g mąki pszennej
160g cukru pudru
200g masła
2 żółtka
2 łyżki bardzo zimnej wody

Nadzienie:

100g wiórków kokosowych
2 łyżki stopionego masła
0,5 kg malin
1/2 szklanki cukru
2 - żółtka
3 łyżki gęstej śmietany

Masło siekamy, mieszamy z pozostałymi składnikami jak najkrócej. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy formę do pieczenia, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy i pieczemy w nagrzanym do 180stC piekarniku ok. 15 min. usuwamy papier i studzimy.

W tym czasie szykujemy nadzienie:

Mieszamy masło, wiórki kokosowe, cukier, żółtka i śmietanę w dużym naczyniu. Wsypujemy maliny i ponownie mieszamy. Wykładamy masę na upieczony spód, drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią dół dociskając dobrze brzegi do spodu. Robimy na środku nacięcie, żeby para miała którędy uciekać. Można posmarować mlekiem i posypać cukrem lub wiórkami, tylko trzeba uważać, żeby się nie przypaliły.

Pieczemy ok. 20 min do zrumienienia.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2016 10:26 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): , piku

Ciasta domowe - nasze przepisy 04 Gru 2013 17:55 #208146

  • aga111
  • aga111's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 362
  • Otrzymane dziękuję: 156
Dzisiaj zaproponuję szybką i łatwą do zrobienia roladę jabłkową :)

Potrzebne składniki :

- 5 jajek
- 1 szkl.cukru
- 1 szkl.mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- jabłka
- cynamon

Wykonanie :

Formę wyłożyć papierem i natłuścić . Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki . Owoce wykładamy na blaszkę dość gęsto , tak aby nie było widać papieru . Ja wykorzystuję jakieś 4, 5 jabłuszek średniej wielkości. Potrzepujemy cynamonem .
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę . Dodajemy cukier , cały czas ubijając , następnie po 1 żółtku . Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami.Na koniec dodajemy ocet . Wszystko razem dokładnie wymieszać . Ciasto równomiernie wylewamy na jabłka . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut , aż wierzch ciasta się lekko zrumieni .
Po upieczeniu ciasto wysypujemy na deseczkę wyłożoną wilgotną ściereczką i obkładamy nią boki ciasta . Tak jak na fotce. Tak pozostawiamy przez 3 , 4 minuty .


P1011279_2013-12-04.JPG



Następnie ciasto delikatnie zwijamy przez ściereczkę i pozostawiamy na 2 , 3 minuty.Usuwamy ścierkę , a po przestygnięciu roladę potrzepujemy cukrem pudrem.


P1011281.JPG



Smacznego :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Ingrid

Ciasta domowe - nasze przepisy 20 Gru 2013 17:05 #210221

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Dostałam niedawno przepis na placek piernikowo-biszkoptowy, więc trzeba było zrobić próbę generalną ;)

Przygotowujemy krem z 3 budyni (zrobionych w 1/2 ilości mleka, aby były gęste), kostki margaryny i 1/2 kostki masła.

Zagniatamy masę ponczową z ok. 10 pokruszonych pierników bez lukru z rumem zmieszanym z odrobiną wody z cytryną.

Ubijamy ciasto biszkoptowe na koniec dodając kakao, aby ciasto było mocno ciemne. Ciasto pieczemy w 2 krążkach, albo jeden grubszy krążek rozcinamy na pół.

Smarujemy 1 placek biszkoptowy kremem budyniowym, nakładamy masę ponczową, nakładamy grubą warstwę dżemu, nakładamy drugi placek biszkoptowy, dekorujemy, np. plasterkami lekko podpieczonego banana, trochę chlapiemy resztkę kremu budyniowego, kładziemy polewę czekoladową.

Efekt jest taki

placek-biszkoptowo-piernikowy.jpg


Obok leży piernik dekorowany szybkościowo czekoladowymi serduszkami:)
Ostatnio zmieniany: 20 Gru 2013 17:08 przez Hiacynta.

Ciasta domowe - nasze przepisy 23 Sty 2014 09:46 #217047

  • kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 955
  • Otrzymane dziękuję: 1436
Oto prosty sposób jak można szybko oddzielić żółtko od białka w jajku.Proszę obejrzeć ten film

Za tę wiadomość podziękował(a):


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.377 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum