TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy 07 Gru 2013 10:18 #208593

  • goni@k
  • goni@k's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 176
  • Otrzymane dziękuję: 318
U mnie konsumpcja chlebka idzie pełną parą :rotfl1:


chlebek1.jpg


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy 07 Gru 2013 10:30 #208595

  • bozena
  • bozena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 620
  • Otrzymane dziękuję: 359
To z
Zdjcie0417.jpg


Zdjcie0420.jpg

wczoraj , dzisiaj już koniec drugiego bochenka .....

muchazezlotym , chleb według Twojego przepisu , tylko dodatki zmienione na rodzynki i płatki owsiane.....ale jest wspaniały :thanks:
Ostatnio zmieniany: 17 Gru 2013 19:27 przez . Powód: połączono posty

Chleb domowy 17 Gru 2013 19:25 #209887

  • aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 451
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam Wszystkich!:)
Bardzo ciekawe przepisy,uczę się od Was!Chleb piekę od pół roku,właściwie cały czas go udoskonalam.Oto moje chlebunie ;) :




Podobno jest to najprostszy przepis na chleb,podaję go bo może przyda się początkującym:

Składniki:
1,5 szkl otrąb pszennych( piekę również z żytnich ),3 szkl mąki pszennej, ok. 3 dag drożdży pszennych, 1 płaska łyżeczka soli, 2,5 szkl wrzącej wody.

Wykonanie:Otręby zalewamy gotującą wodą,mieszamy.Gdy masa wystygnie i będzie lekko ciepła dodajemy drożdże,sól i dokładnie mieszamy.Dodajemy ok. 2 szkl mąki i mieszamy.Jeżeli ciasto jeszcze przyjmie mąkę to wsypujemy pozostałą, ale jeżeli jest dość gęsta to nie ma takiej potrzeby.Nakrywamy ciasto chlebowe ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Małą blaszkę ( keksówkę ) smarujemy oliwą lub olejem,posypujemy otrębami,wkładamy ciasto.Czekamy aż ciasto urośnie,tzn. zwiększy swoją objętość mniej więcej o połowę.Pieczemy.Po upieczeniu chleb zawijamy w lnianą ściereczkę.Jeżeli potrzebujemy upiec chleb bardzo szybko to wymieszane ciasto od razu wsadzamy do blaszek i po wyrośnięciu pieczemy.Skraca to czas oczekiwania na chleb prawie o połowę.Chleb jest prosty w przygotowaniu i smaczny.Posmarowany masłem i miodem można podawać dzieciom zamiast ciasta.

Życzę smacznego!;)

P.S. A ja podpatruję jak robi się zakwas.:)
Za tę wiadomość podziękował(a):

Chleb domowy 17 Gru 2013 19:29 #209890

  • 's Avatar
ale widok :eek3: tylko kroić i konsumować :bravo:

Chleb domowy 04 Sty 2014 18:40 #212544

  • 's Avatar
Proponuję abyś na początek kupiła gotową mieszankę do wypieku chleba i upiekła zgodnie z instrukcją.
albo zrób z tego przepisu.Moim zdaniem bardzo łatwy przepis
SKŁADNIKI:

1/2 kg mąki
400 - 500 ml ciepłej wody (w zależności od tego, ile wchłonie jej mąka)
50 g świeżych drożdży (lub 25 g suchych)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl. płatków owsianych górskich
1 szklanka ziaren (u mnie mieszanka siemienia lnianego, słonecznika i pestek dyni)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Mąkę przesiać z solą, dodać cukier. W mieszance zrobić wgłębienie, w nie wlać rozpuszczone drożdże i resztę wody. Delikatnie przemieszać. Gdy drożdże zaczną pracować dodać płatki owsiane i ziarna. Wyrobić ciasto, uformować bochenek, włożyć go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować wodą wymieszaną z odrobiną soli. Keksówkę wstawić do zimnego piekarnika, włączyć go na 180 - 200st.C i piec chleb około 70 - 80 minut (opcja góra - dół). Wystudzić na kratce.

Chleb domowy 04 Sty 2014 18:42 #212545

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Zaczynałam parę lat temu od chlebka na drożdżach i maślance :) Mąka pszenna + odrobinę żytniej, rozrobione drożdże, maślankę wyrobić solidnie, lekko osolić. Gęstość musi być taka, aby można było uformować bochenek, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, należy dosypać trochę mąki.

Ciasto nalezy zapakować do formy lub uformować bochenek i położyć na blachę, wierzch wygładzić łyżką umoczoną w wodzie. Chleb przed pieczeniem musi trochę wyrosnąć, na godzinę, dwie należy postawić ciasto w ciepłym miejscu, wierzch foremki najlepiej nakryć lnianą ściereczką.

Pieczemy trochę dłużej niż ciasto, czy chleb jest upieczony też sprawdzałam tak jak ciasto, nakłuwając patyczkiem. Gdy patyk był suchy, chleb był dopieczony.
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2014 18:43 przez Hiacynta.

Odp: Chleb domowy na zakwasie :-) 29 Sty 2014 22:31 #219963

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
tmp_2014-01-29-675545177805.jpg


tmp_2014-01-29-673-212570801.jpg


tmp_2014-01-29-674-278229251.jpg

Ja dzis robiłam bułki pszenno żytnie. ;) Smaczne, zdrowe, bez konserwantów, dla tzw. ZAPRACOWANYCH HIHI.

OTO MÓJ PRZEPIS:

0,5 szklanki mąki żytniej
2,5 szklanki mąki pszennej
drożdze ja daje tak na oko ok 1/8 kostki moze ciut wiecej
sól
1 szklanka wody
1 jajko

jako, ze nie lubie brudzic za duzo naczyń a potem ich myc uzywam tylko 1 miski :P
Mąkę wsypuję do miski, wbijam całe jajko i dodaje szczyte soli ( lub wedle uznania). Do szklanki letniej wody dodaje drożdze i mieszam, tak wymieszane wlewam do mąki i wyrabiam ciasto ok 5min. Ciasto odstawiam na kaloryfer przykryte czsytą bawelnianą sciereczką na 1 godzine.
Po godzinie ponownie zagniatam ciasto dosłownie chwilke dziele na 8-9 bułek, które wykładam na blasze pokrytą papierem do pieczenia, te obsypalam mąką ale nie trzeba mozna je tez naciąc, przykrywam sciereczką na 30min i wstawiam do pieca, na 15-20min.Pieke w tem 180stopni celcjusza.
Wyjmuje i odstawiam do ostygniecia.

Smacznego. :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2014 22:34 przez Esti.
Za tę wiadomość podziękował(a): , Amarant

Chleb domowy i bułeczki 01 Lut 2014 19:19 #220859

  • bozena
  • bozena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 620
  • Otrzymane dziękuję: 359
Smacznie wyglądają Twoje bułeczki , chyba się skuszę na nie i zrobię po niedzieli ;)

Chleb domowy i bułeczki 03 Lut 2014 16:51 #221339

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Bożenko, do buleczek wlej troche maslanki, beda smaczniejsze, takie bardziej mokre, te bez smakuja troche jak grahamki czyli sa bardziej suche :) i napisz koniecznie jak wyszly i czy zmakowaly :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 04 Lut 2014 22:18 #221685

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Mój niedzielny wyrób :) Tylko tyle udało mi się uratować do zdjęcia :)

buleczki-estery.jpg


Przepis Esti jest rewelacyjnie prosty, trochę go też 'przyspieszyłam', bo zapomniałam odstawić, aby ciasto wyrosło przed ponownym wyrobieniem :)
Wyrobione tylko 1 x ciasto zapakowałam do foremek, odstawiłam na parę minut do wyrośnięcia i wsadziłam do piekarnika na 25 min.
Ostatnio zmieniany: 04 Lut 2014 23:12 przez Hiacynta.

Chleb domowy i bułeczki 04 Lut 2014 23:06 #221698

  • 's Avatar
Alinko-według jakiego przepisu są Twoje bułeczki?wyglądają bardzo apetycznie.
Ostatnio zmieniany: 04 Lut 2014 23:08 przez .

Chleb domowy i bułeczki 04 Lut 2014 23:12 #221700

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Wg Esti ;) O jej bułeczkach ostatnio gadamy ;) Już poprawiam post :)

Chleb domowy i bułeczki 07 Lut 2014 21:59 #222335

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Nie mam zdjęcia ale bułeczki Pestki wczoraj robiłam,szybko i bardzo smaczne,polecam.Dodam,że w tych kwestiach jestem kiepska a wyszły super,warto robić.

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2014 22:02 #223750

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Z którego przepisu piekłeś chlebek?apetyczny bardzo :)

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2014 22:45 #223763

  • piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1433
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Przepis na chleb żona znalazła tutaj
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Za tę wiadomość podziękował(a): , sierika

Chleb domowy i bułeczki 12 Lut 2014 13:28 #223851

  • 's Avatar
Bardzo ładnie wygląda :bravo: Piotrek i sam powiedz czy to nie jest zupełnie inny chleb?

Chleb domowy i bułeczki 12 Lut 2014 21:21 #223963

  • piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1433
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Wiesz Romo jest zupełnie inny, a jaką ma konsystencję jest prawie jak chleb który kiedyś robiła moja prababcia. Teraz tylko muszę sprawdzić jak długo utrzymuje świeżość, babciny był dobry do spożycia ponad dwa tygodnie ale on był robiony na zakwasie. Ten mój jest drożdżowy i nie wiem czy wytrzyma tydzień aby sprawdzić jego świeżość takie jest pyszny :wink4:
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Chleb domowy i bułeczki 12 Lut 2014 22:05 #223978

  • jola
  • jola's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 168
  • Otrzymane dziękuję: 54
oto "moje" świnki nadziewane czym tylko zechcesz
IMG_1655.JPG


IMG_1655.JPG


IMG_1656.JPG


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.894 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum