TEMAT: Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 12 Gru 2015 16:09 #417891

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 112
Matko jedyna...dyniowe latte...to już jakaś rozpusta dyniowa jest! Pewnie pyszne. I kaloryczne...


Zielone okna z estimeble.pl

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Gru 2015 17:59 #418216

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Dyniowe Latte jest bardzo smaczne Nusiu, ale tak po prawdzie to jak już mam syrop zrobiony to wolę go używać do jaglanki lub owsianki na śniadanie, robię bardziej na gęsto i polewam syropem dyniowym, śniadanko prima sort
ale latte od czasu do czasu też sobie robię.
Ostatnio zmieniany: 14 Gru 2015 18:00 przez zielonajagoda.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Gru 2015 19:21 #418223

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Zrobiłam to. .. ukradłam Jagódce pomysł na dyniowy syrop :oops: Wykorzystałam kawałek dyni Banana Blue, pozostały po upieczeniu sernika dyniowego, zajrzałam na blog I Love Latte, zmodyfikowałam odrobinę zamieszczony tam przepis, wzbogacając go o dodatek skórki pomarańczowej, spróbowałam i ... zwariowałam :crazy:
To kolejna propozycja, rewelacyjna zresztą, na zastosowanie dyni - wspaniały, słodki i korzenny syrop nie tylko do kawy - myślę, że idealnie będzie pasował do świątecznej herbaty z cytryną lub do niedzielnych naleśników, racuszków czy owocowych deserów i sałatek :)

Jagódko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Gru 2015 19:43 #418231

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Aniu, ja też uważam że w zasadzie wszystko można tym syropem polewać :) , chyba mamy podobne preferencje smakowe ;)
Ja dzisiaj postawiłam kolejną dynię na bakalie, po tamtej nawet okruszek nie został.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 27 Gru 2015 12:07 #419533

  • r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7727
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Na Święta zrobiłam drugi z dyniowych serników w tym roku i tym razem bingo :woohoo:
Absolutnie polecam przepis STĄD, mój tylko ozdobiony inaczej, ale smakował obłędnie :drool:


DSC_8547.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 11 Maj 2016 12:05 #467503

  • Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 522
  • Otrzymane dziękuję: 767
:)
Ooo..dziewczyny! Nie pozostaje więc nic innego jak siać dynie i cukinie, w dużych ilościach. Tylko gdzie to wszystko ma się zmieścić? :huh:
Przepisy super, na pewno do wypróbowania. Za kilka miesięcy podzielę się z Wami swoimi. Pozdrawiam :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 18 Cze 2016 21:28 #482422

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Patisony z grzybami.
W przepisie powinny być kurki, ale ja używam pieczarek i sa wyśmienite.
0,7 kg pieczarek
1/2 kg patisonów
1 szklanka oleju
4 średnie cebuleę
2 papryczki Thai Culinary lub 5 birds lub 1 cayenne yelow lub 2 cayenne red
zalewa octowa jaka kto lubi
Patisony trochę większe kroimy na grube plasterki lekko solimy i odstawiamy na 1/2 godz
Cebulę , pieczarki kroimy lekko solimy i smażymy na oleju niezbyt mocno , tak by cebula lekko zeszkliła sie. Zestawiamy z ognia i mieszamy z patisonami.
Paprykę kroimy na mniejsze kawałki ( w rekawiczkach)kawałki małe. Dodajemy do grzybów.
teraz nakładamy do słoików i uzupełniamy zalewa octową.
pasteryzujemy 1/2 godz. Do jedzenia nadają się po 5,6 dniach.
Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2016 21:29 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa, Armasza, whitedame, otojolka, Marysia80

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 20 Sie 2016 21:06 #497610

  • Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2869
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Zapisuję sobie wątek do częstego odwiedzania i wypróbowania paru przepisów :hearts:

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 25 Sie 2016 14:18 #498514

  • edek86
  • edek86's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 696
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Bardzo dawno nie jadłem dyni, że już zapomniałem jak smakuje. Żona też jeszcze nie jadła, dlatego dziś kupiłem Hokaido. Tylko co z niej zrobić żeby nam zasmakowało i był pretekst do sadzenia w przyszłym roku?
Pozdrawiam, Michał

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 25 Sie 2016 14:37 #498516

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Zróbcie pieczoną. Pokrojona na kawałki np ósemki,ćwiartki ( można skórkę obrać choć nie koniecznie) Ułażyc na blaszce skórką do spodu, obsypać ziołami ( na początek może być gotowa mieszanka np do kurczaka) na kazdy kawałeczek położyć plasterek żółtego sera piec 20- 30 minut.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 25 Sie 2016 16:09 #498521

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Placuszki dyniowe są pyszne, gulasz warzywny z dynią - mnóstwo warzyw i koniecznie ćwiartki pomidorków :) Utarta na surowo do surówki owocowej albo do pikantnej suróweczki z kapustą, kiszonym ogórkiem i papryką :)

Zaręczam, dynie są pyszne pod każdą postacią :) Do zupki tajskiej dynia hokkaido jest też idealna:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...olacje-z-oaza#498369

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 25 Sie 2016 17:15 #498524

  • janinka-n
  • janinka-n's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Witam wszystkich odwiedzanych i odwiedzających.
  • Posty: 602
  • Otrzymane dziękuję: 1647
Ja też miałam ostatnio pyszny obiadek z moich dyń.Cukinie zapiekane z gulaszem i dynia figolistna smażona jak kotlety schabowe.PYCHOTKA.

20160821_123449.jpg



20160821_141145.jpg


A na deser zajadaliśmy się arbuzem.

20160820_184224.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 25 Sie 2016 18:32 #498536

  • edek86
  • edek86's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 696
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Emalia112, Alinka, dzięki za przepisy.
Na pierwszy ogień pójdzie pieczona z serem :)
Alinka, jak żona zobaczyła Twojego kurczaka po tajsku to jutro kupuje składniki :)
Pozdrawiam, Michał
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2016 18:33 przez edek86.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 25 Sie 2016 18:35 #498537

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Będziecie zadowoleni :happy: Gwarantuję :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): edek86

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 03 Wrz 2016 22:36 #499919

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Pasta dyniowo-warzywna lub gęsty sos z dyni i warzyw

parę różyczek kalafiora lub brokuła,
pietruszka, seler, marchewka w dowolnych proporcjach, wedle uznania
1 średni pomidor

spory kawałek dyni hokkaido
papryczka chili, koperek, cebula wedle uznania

2 łyżeczki curry, trochę sproszkowanej słodkiej papryki, pieprz ziołowy

Wszystko razem poddusić i zajadać z makaronem, ryżem lub ziemniaczkiem.

Gdy warzywa zmiksujemy, powstaje pasta do naleśników, kanapek. Można też tę pastę zawinąć w liść sałaty lodowej, powstanie wtedy kolacyjna przekąska :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 04 Wrz 2016 20:03 #500027

  • Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2869
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Puree z dyni

Dynię pokroić na plastry, ułożyć na blasze.
Piec w temperaturze 180ºC aż będzie miękka czyli około 50-60 minut.
Upieczoną wystudzić, zmiksować blenderem. Można potem zawekować lub podzielić na porcje i zamrozić.

Muffiny dyniowo-jabłkowe

•2,5 szkl. mąki
•1,5 szkl. cukru
•2 łyżeczki przyprawy do pierników
•1 łyżeczka sody
•1/2 łyżeczki soli

•1¼ szkl. puree z dyni
•2 jajka
•1/4 szkl. oleju
•2 szkl. drobno pokrojonych jabłek

Kruszonka:
•1/4 szkl. cukru
•3 łyżki mąki
•2 łyżki masła
•1/4 łyżeczki cynamonu
Wszystko razem połączyć, najlepiej za pomocą noża.

I jak to zwykle muffiny - w jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre oprócz jabłek. Następnie połączyć zawartość obu misek, krótko wymieszać, na końcu dodać jabłka, wymieszać.
Nakładać do foremek do 3/4 wysokości, posypać kruszonką. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Forumowa Żabula, zielonajagoda, Gosia352

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Wrz 2016 01:21 #501525

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Czasem czytając książkę zapamiętujemy niespodziewanie jakieś szczegóły. Jakiś czas temu przeczytałam powieść Gu Hua "Miasteczko Hibiskus" pokazującą prostych chińskich wieśniaków w zmieniającej się brutalnie rzeczywistości.
Na swój sposób próbowali oni przetrwać i ocalić swoją godność, ciężko pracowali, a podczas jesiennych wieczorów popijali wino dyniowe.
Niestety nie udało mi się do tej pory rozgryźć receptury na to wino :) ale podczas tych poszukiwań natrafiłam na ciekawy przepis do zgotowania tradycyjnej chińskiej zupy dyniowo-imbirowej :)


Potrzebne są: dynia Hokkaido, 4 małe cebule, 25 gramów imbiru, 1 papryczka chili, 100 ml białego wina ryżowego (ale inne białe wytrawne wino pewnie też będzie dobre), 600 ml mocnego bulionu warzywnego, 200 ml mleka kokosowego, 100 g nasion dyni, 60 ml wody, 65 gramów cukru do skarmelizowania pestek.
Ponadto: odrobina oleju roślinnego, sól, pieprz

Bajery z pestkami :) Ten krok darowałam sobie :) Ale tak jest bardziej wykwintnie :happy:

Nasiona dyni, wodę i cukier wrzuca się do garnka, ogrzewając i mieszając, aż do całkowitego odparowania wody, a cukier nabierze bursztynowego koloru, a pestki dyni lekko popękają
Następnie skarmelizowane nasiona dyni suszy się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia aż do ostygnięcia.


Gotowanie właściwe

Pokroić w kostkę cebulę, posiekać drobno imbir i chili, dynię pokroić na kawałki około 2 x 2 cm.

Na dno garnka wlać odrobinę oleju roślinnego, wrzucić cebulę, imbir, chilli i zmielony pieprz. Wymieszać, smażyć, aż zeszklą się, a następnie dodać dynię i nadal smażyć kilka minut.

Następnie dodać białe wino i bulion warzywny, przykryć i gotować przez 20-25 minut na minimalnym ogniu.

Potem dodać mleko kokosowe i dalej gotować przez 5-7 minut.

Na koniec zupę zmiksować, aż będzie gładka i aksamitna. Gdy naleje się zupę do miseczek, posypać trochę skarmelizowanymi nasionami dyni. Ale zaręczam wystarczą najzwyklejsze nasiona, a jeśli nasion brak, może być natka pietruszki :happy: Albo płatki migdałowe :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Wrz 2016 11:55 #501574

  • badzia
  • badzia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1006
  • Otrzymane dziękuję: 2538
Wreszcie znalazłam fajne przepisy na wykorzystanie wszelakich dyniowatych.Wielkie Wam za nie dzięki :thanks:
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2016 11:56 przez badzia.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.455 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum