• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Obiady i kolacje z OAZĄ

Obiady i kolacje z OAZĄ 20 Sie 2016 20:54 #497605

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 4997
  • Otrzymane dziękuję: 4619
Często sie zdarza, że nie mamy pomysłu na obiad, a przecież tu jest cały dział przepisów, tyle, ze nie mamy czasu tego wertować. Więc wstawiajmy co dziś gotowaliśmy z wykorzystaniem przepisów z tego działu. to będzie dobra ściąga.
Zaczynam. Dziś miałam obiad amerykański. zupa dyniowa z przepisu Tomka kręci mnie ten imbir, którego mam zawsze w domu dużo
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...kiem?start=36#306593
+ Udziec z indyka obsypany ziołami gruba paro milimetrowa warstwa ( estragon , kłosowiec , imbir, drobno pokrojone papryczki chili, majeranek, pietruszka, koper włoski} pocięłam to wszystko drobno udziec natarłam oliwa i obsypałam ziołami wsadziłam do worka do pieczenia , owinęłam szczelnie i gotowałam 1 godz. Miesa było 1,5 kg ( 2 udzce). Do tego marchewka, fasolka i oczywiście cukinia. Miałam też dip z kiszonych pomidorów, ale okazał się zbędny, mięso było soczyste i aromatyczne.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15


Obiady i kolacje z OAZĄ 20 Sie 2016 21:13 #497612

  • nataliaada
  • nataliaada's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 60
  • Otrzymane dziękuję: 43
Jeden z moich wypróbowanych przepisów na szybki obiad lub kolację. Danie szybkie, tanie i smaczne.

Spaghetti szpinakowe (szpinakowo-serowe)

Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, ale jak ktoś nie lubi, nie musi być cebula. Paczkę mrożonego szpinaku wrzucić na patelnię i dusić, aż się rozpuści. Potem dodać kostkę dobrego sera topionego, np. prostokątny Hochland i wymieszać ze szpinakiem, aż się rozpuści. Ja polecam serek topiony smakowy, np.ziołowy, z szynką, jakikolwiek, bo jest wyraźniejszy w smaku niż zwykły, kremowy. Jak ktoś jest fanem sera, to można dać 1,5 - 2 kostki serka. Doprawić solą, pieprzem mielonym, można dodać czosnku świeżego lub suszonego (przy czym czosnek dać raczej wcześniej niż na koniec). Podawać z makaronem, np. spaghetti, można ozdobić, np. bazylią.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Emalia112

Obiady i kolacje z OAZĄ 21 Sie 2016 11:24 #497705

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 10615
  • Otrzymane dziękuję: 6210
W naszym foliaku rozsiały się buraki naciowe, 4 szt, dostarczają co parę dni naręcza pysznych, delikatnych łodyżek :)

Biorę więc garść rozdrobnionych różyczek brokuła, kilka łodyżek buraka naciowego, pokrojoną w plasterki cukinię. Kładę to warstwami w garnku, lekko duszę kilka minut, na koniec na wierzch kilka plasterków pokrojonego pomidora i kolejne 3-4 minuty na delikatnym gazie.

Do takiej porcji warzyw wystarczy łyżka ryżu, kuskusu, albo 1/2 ziemniaczka też duszonego z warzywami :)

Jeśli robię tę jarzynkę z ziemniakami, to kroję je na plastry i kładę na samo dno, a gdy ziemniaczki się duszą, rozdrabniam brokuł i kroję łodyżki buraczków.

Obiady i kolacje z OAZĄ 21 Sie 2016 13:52 #497729

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 382
  • Otrzymane dziękuję: 397
A mój jest krótki w zrobieniu, jak od 6 zap....łem na działce.
Podlałem śpiące poplony, gdzieniegdzie ziemia pęka, czyli część towarzystwa chce zobaczyć niebo. A teraz pada :dance: wreszcie.

Ale ad rem.

IMG_8987.jpg


IMG_8986.jpg


i nie ważne jak pisze Ala, ja dwie kochanki mogę przyjąć na raz.
:laugh1:
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2016 13:54 przez Biotit.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Gosia352

Obiady i kolacje z OAZĄ 21 Sie 2016 13:59 #497731

  • Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2491
  • Otrzymane dziękuję: 1855
Oj Piotrze pewnie dostaniesz patelnią :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia352

Obiady i kolacje z OAZĄ 21 Sie 2016 15:17 #497738

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2034
  • Otrzymane dziękuję: 2441
Nie dostanie. On się nie odchudza. My po takim obiedzie się nie odzywamy. Piotrek może mieć to w D... :rotfl1:
Pozdrawiam. Jolka.

Obiady i kolacje z OAZĄ 21 Sie 2016 15:36 #497746

  • Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2491
  • Otrzymane dziękuję: 1855
Masz rację, Jemu nawet trójkąty daruje :rotfl1:

Obiady i kolacje z OAZĄ 21 Sie 2016 20:10 #497844

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 4997
  • Otrzymane dziękuję: 4619
Ponieważ w domu mam osobę odchudzająca się, więc z resztek wczorajszego indyka, i wołowiny z rosołu zrobiłam bigos z cukinii.
Cukinię, cebulę i marchewkę dusiłam w sosie pomidorowym , na koniec dodałam pokrojone w kostkę mięso i gotowe. My jedliśmy z ziemniakami , a były grubas z dynią zrobioną na sypko.

Obiady i kolacje z OAZĄ 21 Sie 2016 20:32 #497853

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 494
  • Otrzymane dziękuję: 357
W kwestii formalnej - pozwolę sobie zauważyć, że w życiu za żadnym facetem nie latałam , tym bardziej z patelnią :mad2:
Dama jestem i nie będę się z patelnią po forum włóczyła, ale policzymy się w wątku Kokolidka :devil1:
:rotfl1: :rotfl1:
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, Gosia352, agabeata

Obiady i kolacje z OAZĄ 21 Sie 2016 21:20 #497877

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 494
  • Otrzymane dziękuję: 357
Biotit wrote:
i nie ważne jak pisze Ala, ja dwie kochanki mogę przyjąć na raz.
:laugh1:

Ala przed dwoma kochankami na raz nigdy się nie wzbraniała, jedynie przed trójkatem : małżon(ek)ka + kochan(ek)ka mam opory :rotfl1: :rotfl1:
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15

Obiady i kolacje z OAZĄ 21 Sie 2016 21:25 #497878

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 494
  • Otrzymane dziękuję: 357
A teraz w temacie wątku:

Soczyste cycki


Na dwie pojedyncze piersi kurczaka:

1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka oleju lub oliwy
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
pieprz, sól do smaku 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, piersi obtoczyć w powstałym sosie
pozostawić na noc lodówce.
Następnego dnia smażyć na suchej patelni (rozgrzana, mały ogień)

Mięso usmażone w 5 minut,( do tego np. kuskus) + warzywa na parze albo duszone.

Mięso nadaje się również następnego dnia na kanapki.
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, Gosia352, Emalia112, otojolka, rozalia, agabeata

Obiady i kolacje z OAZĄ 21 Sie 2016 22:20 #497897

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Online
  • Gold Boarder
  • Posty: 289
  • Otrzymane dziękuję: 123
kokolidek wrote:
W kwestii formalnej - pozwolę sobie zauważyć, że w życiu za żadnym facetem nie latałam , tym bardziej z patelnią :mad2:
Dama jestem i nie będę się z patelnią po forum włóczyła, ale policzymy się w wątku Kokolidka :devil1:
:rotfl1: :rotfl1:
Ale się uśmiałam.Dobrz,że tu zajrzałam
Piotra obiad to pikuś,ja dziś na kolację zjadłam kaszankę z kapuchą :oops:
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek

Obiady i kolacje z OAZĄ 24 Sie 2016 13:14 #498362

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 4997
  • Otrzymane dziękuję: 4619
Dziś na obiad baba zupa. Podsmaża się sporego pora pokrojonego w talarki, ja smażę na oleju z papryczek.Zalewa się 1,5 l wodą. Dodaje się startą marchew, ziemniaki w kostkę gotuje sie az ziemniaki rozpaplają sie lekko posolić i gotowe.
Na drugie warzywa + ryba gotowana na parze i pomidory, bo cos z nimi robić muszę

Obiady i kolacje z OAZĄ 24 Sie 2016 14:17 #498368

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 5711
  • Otrzymane dziękuję: 7357
Zrobiłam kiedyś - będąc na działce, w ramach pożegnania sezonu z grillem :supr: - coś takiego: duże mięsiste pomidory wydrążyłam, usuwając komorę z nasionami, nafaszerowałam serkiem, może być mascarpone lub śmietankowy, wymieszanym z ulubionymi ziołami i ułożyłam na grillu. Na wierzch kilka wiórków startego żółtego sera lub skropienie oliwą.
Taka odskocznia od codziennych sałatek, keczupów i sosów ;-)

Dzisiaj zaprawiałam kolejną porcję patisonów z grzybami i zostały mi dwa większe okazy - jutro powędrują na kolację nafaszerwoane mięsem z papryką i cebulką i upieczone, a dla chętnych z sosem czosnkowym :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Obiady i kolacje z OAZĄ 24 Sie 2016 14:20 #498369

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 10615
  • Otrzymane dziękuję: 6210
Kurczak w sosie po tajsku

Wbrew pozorom przygotowanie tej smacznej potrawy jest bardzo proste :)

Potrzebujemy pierś kurczaka, 1 puszkę mleka kokosowego i trochę czerwonej pasty curry "Kanokwan", którą można kupić w niemal każdym markecie. Pozostałe dodatki warzywne to kwestia pory roku i fantazji :)
Ponieważ jest obecnie sezon paprykowo-pomidorowy, to te warzywa wykorzystuję we wszystkich posiłkach, poza tym świetnie pasują kolorystycznie do czerwonej pasty :)

Na 1 podwójną pierś kurczaka wzięłam paprykę czerwoną, solidnego pomidora (z własnego działkowego foliaka) 1/2 pikantnej papryczki (z nasion od Lucynki :) ), 1 batat, 1 marchewkę, kilka ząbków czosnku, 1 łyżkę proszku z suszonych grzybów, kilka listków tajskiej kolendy, werbeny cytrynowej i trawy czosnkowej.

kurczak-po-tajsku-warzywa.jpg


Najpierw podduszam mięso posypane pieprzem ziołowym i proszkiem z grzybów, można dodać też część papryki i pokrojone ząbki czosnku.

kurczak-po-tajsku-mieso.jpg


Gdy mięso się dusi, obieram i kroję marchewkę, następnie ją wrzucam na patelnię. Potem obieram, kroję batata i dorzucam. Następna będzie papryka, a na końcu plasterki pomidora. Na sam koniec wlewam puszkę mleka kokosowego i dodaję 1/2 opakowania czerwonej pasty curry "Kanokwan".

Całość posypuję zieleniną, czyli posiekaną czosnkową trawą z kilkoma listkami tajskiej kolendry i werbeny cytrynowej.

kurczak-potajski-gotowe.jpg



Zimą warto dodać łyżkę utartego imbiru, w sezonie dyniowym zamiast batata solidny kawałek dyni :)

Do tego kurczaka idealnie pasuje ryż, w wersji bardziej świątecznej dodaję zielony makaron ryżowy (jest pyszny, ma lekki posmak zielonej herbaty).
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, rozalia, agabeata, ewa9961

Obiady i kolacje z OAZĄ 28 Sie 2016 21:25 #499134

  • PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 380
  • Otrzymane dziękuję: 518
Oooo Alino, wygląda bosko :wink2: Lubie kuchnie lekko orientalna, choć u mnie nie ma dobrej knajpy tego rodzaju.

Ale tego kuraka spróbuje odtworzyć u siebie w domu :)

Ja na kolacje zajadam sałate z mozzarelą, cebulką i dzięki uprzejmości Besi, swoiskimi pomidorkami :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Obiady i kolacje z OAZĄ 03 Wrz 2016 22:25 #499917

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 10615
  • Otrzymane dziękuję: 6210
Kotlety z soczewicy

Wrzucić do gotowania 3 niewielkie ziemniaczki, gdy robią się już lekko podgotowane, dosypać torebkę z soczewicą. Po ok. 15 minutach, gdy soczewica będzie się rozpadać, zrobić puree z ziemniaków i soczewicy. Ja mam takie starodawne urządzenie, na kijku umocowana grubsza blaszka z otworami. Gdy się tym ziemniaki przydusi parę razy, robią się puszyste i roztarte :)

Do tej masy dodać 2 jaja, oraz posiekany czosnek, zeszkloną cebulkę, natkę pietruszki, koperek, posiekane podsmażone pieczarki, czy kto czego zapragnie :)

Gdy masa kotletowa wyjdzie zbyt luźna, dosypujemy odrobinę tartej bułki. Potem tylko uformować kotleciki, usmażyć, polać sosem pomidorowym z warzywami - ze słoika :)

W czasach kartkowych zamiast soczewicy dodawałam gotowaną fasolę, wtedy kolejność gotowania była odwrotna, do mięknącej fasoli wrzucałam ziemniaczki, czasem jeszcze kawałek czerwonego buraczka, żeby wzrok omamić i potrawę uczynić bardziej 'mięsopodobną' :happy:

Obiady i kolacje z OAZĄ 05 Wrz 2016 19:43 #500148

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 10615
  • Otrzymane dziękuję: 6210
Tajska zupa w kolorze zielonym :) Ale jeśli damy więcej jarzyn, mniej mleka - powstanie gęsty sos jarzynowy.

Potrzebna jest puszka mleka kokosowego, zielona pasta curry, kawałek brokuła, mała cukinia, rukola. Można dorzucić też pieczarki, zamiast rukoli dać zielone liście pora, zielona fasolka szparagowa również pasuje :)

zupa-zielona.jpg


Kawałek brokuła dzielę na małe różyczi i wrzucam na patelnię do duszenia, gdy brokuł jest lekko twardaway, dodaję pokrojoną cukinię, a na sam koniec posiekaną rukolę.

Całość zalewam mlekiem kokosowym z puszki i dodaję zieloną pastę Kanokwan. Z tą pastą trzeba uważać, bo jest bardzo pikantna. Najlepiej dodawać ją po małej łyżeczce. 1/2 torebki na 1 puszkę mleka kokosowego daje dość mocno pikantną potrawę.

Całość można dodatkowo posypać pociętą trawą cytrynową, przyprawić kilkoma listkami Kaffiru.

zielona-zupa-calosc.jpg
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2016 22:50 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: TeBe
Wygenerowano w 0.432 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum