TEMAT: Zupy - sprawdzone przepisy

Zupy - sprawdzone przepisy 05 Gru 2017 17:38 #577642

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Zazwyczaj sos - przecier pomidorowy z warzywami, który przygotowywałam w lecie używałam do jarzyn, jako sos. Ale ostatnio wpadł mi w ręce ciekawy przepis, który po swojemu zmodyfikowałam, bo inaczej gotować nie potrafię :)

1 łyżka oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
1 pęczek selera naciowego
2 ząbki posiekanego czosnku
1 l 'słoikowego' przecieru pomidorowego ze słodką papryką, ale podejrzewam, że sos pomidorowy z każdymi warzywami lub nawet bez warzyw będzie parował
1 puszka czarnej fasoli konserwowej
świeża bazylia, koperek, mrożone oregano, jak to woli .....
1 słoik czarnych oliwek

Olej rozgrzać, zeszklić cebulkę oraz czosnek, dorzucić pokrojone łodyżki selera, dodać odrobinę wody i poddusić. Następnie dodać ze słoika sos, z puszki fasolkę oraz pokrojone oliwki.
Gotować ok. 5 minut. Dodać przyprawy, zieleninę wg smaku. Ja dorzuciłam jeszcze hojnie posiekaną rukolę i odrobinę ostrej papryczki.

Zupę tę przygotowuje się szybko, jest smaczna, a następnego dnia, gdy wszystkie składniki się przegryzą jest jeszcze lepsza :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka, bietkae, Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

Zupy - sprawdzone przepisy 05 Gru 2017 21:00 #577698

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20114
  • Otrzymane dziękuję: 84044
Alino, to typowa pomidorówka we włoskim stylu.
Ja bym fasoli niekoniecznie użyła - za to parmezan na posypkę.
Teraz mi się przypomniała naprawdę hm, pożywna zupa toskańska, z fasolą, z takich, co to łyżkę można postawić. ;)
Nie przepadam za aż tak bogatymi zupami, ale że idzie podobno zima, może kogoś by przepis zainteresował? Wstawię go w moim kulinarnym wątku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Zupy - sprawdzone przepisy 12 Sty 2018 18:47 #582465

  • Michał
  • Michał's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4161
  • Otrzymane dziękuję: 2428
Supa serowa:

  • bloczek serka topionego w ulubionym smaku
  • 2-3 małe ziemniaki lub jeden duży/zamiast ziemniaków można dać ryż/ nie dodawać nic tylko przygotować grzanki z ciemnego pieczywa
  • kostka rosołowa
  • itr wody
-opcjonalnie kiełbaska podsmażona z cebulką lub przygotować małe kuleczki mielone - ja robię je na ostro
  • przyprawy dowolne, ja daję zioła prowansalskie 



    Ziemniaki i kostkę rosołową wrzucamy do garnka. Kiedy ziemniaki są już w miarę miękkie dodajemy cały bloczek
    sera, w małych kawałkach. Potem przygotowujemy kiełbaskę, lub pulpeciki i wszystko jeszcze przez chwilę gotujemy. Dodajemy przyprawy i gotowe
  • Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

    Zupy - sprawdzone przepisy 12 Sty 2018 18:47 #582466

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Posty: 4161
    • Otrzymane dziękuję: 2428
    Zupa czosnkowa z grzankami serowymi

  • 2 główki czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • cebula
  • 0,7 l rosołu lub wywaru warzywnego
  • 2 trójkąty serka topionego śmietankowego
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny ziarnisty
  • szczypta soli

    Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy ze skórki, siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. W rondlu na rozgrzanym
    oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek, smażymy, aż czosnek zacznie wydawać przyjemny aromat. Dodajemy do rondla pokrojone
    w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy, podlewamy wywarem lub rosołem, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Dodajemy serki topione,
    mieszamy, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy zupę szczyptą soli i tłuczonym pieprzem. Zupę czosnkową podajemy
    z gorącymi grzankami serowymi.

    Grzanki serowe
  • dowolne pieczywo chleb, bułki, bagietka czosnkowa
  • plasterki żółtego sera

    Chleb delikatnie smarujemy masłem. Kładziemy żółty ser i zapiekamy
  • Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

    Zupy - sprawdzone przepisy 12 Sty 2018 18:47 #582467

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Posty: 4161
    • Otrzymane dziękuję: 2428
    Ostra zupa z marchewki z chili

  • 3-4 większe marchewki
  • młoda cebula
  • kawałek papryczki chili
  • 0,5l wywaru warzywnego
  • sól morska
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

    Marchewkę myję, obieram i kroję w kostkę. Cebulę siekam. Papryczkę chili siekam. W głębokim rondlu rozgrzewam olej (jedną łyżkę),
    przesmażam na nim cebulę. Po chwili dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek, a pół minuty później marchewkę i chili, podduszam
    kilka minut co jakiś czas mieszając. Podlewam marchewkę wywarem i gotuję 20 minut „na wolnym ogniu” pod przykryciem.
    Na chwilę przed końcem gotowania dodaje łyżeczkę koncentratu, Zupę marchewkową miksuję i doprawiam do smaku solą.
    Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.

    Grzanki z ciemnego pieczywa
    Ciemne pieczywo pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni do zrumienienia
  • Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

    Zupy - sprawdzone przepisy 12 Sty 2018 18:50 #582469

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Posty: 4161
    • Otrzymane dziękuję: 2428
    Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami


  • 0,5 kg ziemniaków (najlepiej wczesnych)
  • 0,5 l wywaru warzywnego lub wody
  • 10 dag synki szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku w plastrach na skwarki (może być w kawałku)
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • por
  • marchewka (najlepiej młoda)
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka posiekanego szczypioru lub koperku

    Szynkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondla na lekko rozgrzany olej, smażymy, aż się zrumieni.Przekładamy skwarki do miseczki.
    W rondlu po skwarkach na niewielkim ogniu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojony w półtalarki
    por i przeciśnięty przez praskę czosnek, zwiększamy ogień, smażymy pół minuty. W tym czasie ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy
    (jeśli nie mamy wczesnej odmiany, obieramy). Kroimy w kostkę. Marchewkę dokładnie szorujemy, nie obieramy (jeśli jest młoda). Kroimy w kostkę.
    Na patelnię z cebulką i porem wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, smażymy ok. 10 minut często mieszając. Podlewamy warzywa
    wodą, doprawiamy solą, dodajemy suszone zioła, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy ok. 10 minut, do miękkości ziemniaków
    (pilnujemy, aby się nie rozgotowały). Zupę ziemniaczaną zestawiamy z kuchenki, dodajemy zahartowaną śmietanę, mieszamy, doprawiamy pieprzem.
    Zupę ziemniaczaną podajemy okraszoną skwarkami i posypaną zieleniną.
  • Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2018 18:51 przez Michał.
    Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Betula

    Zupy - sprawdzone przepisy 12 Sty 2018 18:52 #582470

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Posty: 4161
    • Otrzymane dziękuję: 2428
    Zupa marchewkowa z serem feta

  • 0,5 kg marchewki
  • 0,75 l wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 2 cebule szalotki lub zwykłe
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy do smażenia
  • szczypta kminku
  • sól morska i pieprz biały do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • 150 g sera feta

    Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oliwę lekko rozgrzewamy w rondlu. Dodajemy pokrojone w kostkę szalotki,
    dusimy ok. 10 minut. Ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem, obieramy. Kroimy w plasterki. Dodajemy do rondla, chwilę smażymy, aż czosnek
    odda aromat. Dodajemy do rondla startą na tarce marchewkę, przyprawiamy szczyptą kminku, chwilę smażymy. Podlewamy marchewkę niedużą
    ilością wywaru, dusimy kilka minut. Dodajemy do rondla resztą wywaru, gotujemy chwilę. Połowę sera feta wkruszamy do rondla (jeśli jest to ser
    w kostkach, wrzucamy kostki), miksujemy zupę marchewkową na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem białym i w razie konieczności
    solą morską (ser jest słony, więc moim zdaniem dodawanie soli nie będzie konieczne). Zupę marchewkową podajemy z pokruszonym serem feta.
    Dekorujemy listkami kolendry lub zielonej pietruszki.
  • Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

    Zupy - sprawdzone przepisy 12 Sty 2018 18:54 #582471

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Posty: 4161
    • Otrzymane dziękuję: 2428
    Chłodnik czosnkowo-ziołowy z kurczakiem i macą

  • 1 ogórek zielony
  • Pęczek rzodkiewek
  • Pęczek koperku
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml maślanki
  • 1 chłodnik czosnkowo- koperkowy WINIARY
  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • Suszone zioła (rozmaryn, oregano, tymianek)
  • Oliwa
  • Chlebek maca
  • Pieprz i sól

    Kurczaka myjemy, obieramy , skrapiamy oliwą i nacieramy ziołami, pieprzem oraz solą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na pół godziny do lodówki.
    Zawartość opakowania Chłodnik… mieszamy z 300 ml gorącej wody, studzimy. Koperek siekamy. Rzodkiewki i ogórka obieramy i ucieramy na tarce na
    grubych oczkach. Dodajemy jogurt, oraz przygotowany wcześniej Chłodnik… Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, schładzamy w lodówce.
    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy przyprawionego kurczaka. Krótko obsmażamy – tak, aby mięso zachowało swoją soczystość. Chłodnik
    czosnkowo-ziołowy podajemy z kawałkami kurczaka i chlebkiem maca.
  • Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

    Zupy - sprawdzone przepisy 12 Sty 2018 18:56 #582472

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Posty: 4161
    • Otrzymane dziękuję: 2428
    Zupa migdałowa z ryżem i pokruszoną bezą

  • 140 g płatków migdałowych ( plus garść płatków do dekoracji )
  • szczypta soli
  • 700 ml mleka
  • 100 g ryżu długoziarnistego ( lub jaśminowego )
  • 1 laska prawdziwej wanilii
  • bezy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego ( lub zwykłego )

    Płatki migdałowe miksujemy w rozdrabniaczu ( po zmiksowaniu powinny przypominać mąkę ). Ryż gotujemy 15 minut ( lub według zaleceń producenta ).
    Laskę wanilii nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Do garnka wlewamy mleko i wyskrobujemy ziarenka wanilii, które dodajemy do mleka. Wsypujemy
    Ryż dodajemy do garnka z zupą i zostawiamy na kilkanaście minut, aby wszystkie składniki przeszły swoim smakiem i aromatem ( w tym czasie ryż nieco
    napęcznieje). Pozostałe płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu. Porcję zupy migdałowej podajemy z pokruszoną bezą oraz uprażonymi
    płatkami migdałowymi.
  • Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

    Zupy - sprawdzone przepisy 12 Sty 2018 18:57 #582473

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Posty: 4161
    • Otrzymane dziękuję: 2428
    Węgierska zupa rybna z papryką i sumem

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 mała marchewka
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 pomidor
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • filet z suma bez skóry 260 g
  • 1 ząbek czosnku
  • olej roślinny do smażenia

    Paprykę kroimy w wąskie i niezbyt długie paski, cebulę w piórka. Marchew obieramy i ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
    W głębokiej patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy paprykę z cebulą i marchewką. Dusimy około 10 minut i na koniec dodajemy
    czosnek wyciśnięty przez praskę ( lub pokrojony w drobną kostkę ) oraz paprykę słodką i ostrą. Zalewamy bulionem i doprowadzamy
    do wrzenia. Gotujemy około 10 minut. Z pomidora usuwamy skórkę i kroimy go w kostkę. Rybę kroimy w równą kostkę.
    Do węgierskiej zupy rybnej dodajemy rybę i gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

    Zupy - sprawdzone przepisy 12 Sty 2018 18:59 #582474

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Posty: 4161
    • Otrzymane dziękuję: 2428
    Zupa neapolitańska z oryginalnym makaronem

  • 0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 10 dag makaronu
  • 20 dag żółtego sera (ja dałam edamski)
  • kubeczek śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • sól morska
  • suszone oregano
  • świeża bazylia lub natka pietruszki
  • opcjonalnie: suszone pomidory

    Makaron wstawiam do gotowania i gotuję wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie w drugim garnku podgrzewam śmietankę, do ciepłej śmietanki
    dodaję starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser (zostawiam trochę sera do posypania zupy na talerzach) i podgrzewam na małej mocy płyty
    ciągle mieszając, aż ser się rozpuści (można pomóc sobie blenderem). Wywar warzywny doprowadzam do wrzenia, dodaję do garnka ze śmietanką
    i serem, mieszam, dodaję do smaku oregano. Żółtka mieszam w kubeczku z jedną łyżką zupy do uzyskania jednolitej konsystencji, dolewam do garnka
    z zupą, dokładnie mieszam. Zupę doprawiam oregano, podaję z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią.
  • Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

    Zupy - sprawdzone przepisy 12 Sty 2018 19:01 #582475

    • Michał
    • Michał's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Posty: 4161
    • Otrzymane dziękuję: 2428
    Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

  • 0,5 l esencjonalnego wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 100 g śmietankowego sera topionego
  • 100 g sera żółtego (zdecydowanego w smaku, u mnie cheddar)
  • jajko, najlepiej zerówka lub jedynka
  • pieprz czarny
  • słodka papryka
  • dwie łyżki świeżo posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
  • pół opakowania gotowego świeżego ciasta francuskiego

    Do gorącego bulionu dodaję serek topiony połamany na kawałki, podgrzewając zupę na małym ogniu mieszam, aż serek się rozpuści (z reguły trzeba
    sobie pomóc blenderem, by nie zostały żadne grudki). Żółty ser ścieram na tarce o drobnych oczkach, połowę odsypuję do posypania diablotek i zupy
    na talerzach, resztę wsypuję do garnka, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiam garnek na bok. Żółtka oddzielam od białek (białka
    można wykorzystać do przygotowania na deser bez), rozbijam lekko w kubku, hartuję mieszając z odrobiną lekko przestudzonej zupy, dodaję do garnka
    dokładnie mieszając. Doprawiam zupę świeżo mielonym czarnym pieprzem.

    Aby zrobić diablotki: ciasto francuskie rozwijam, kroję w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5 cm, każdy pasek skręcam w połowie i układam na kratce
    do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać o odstępach, bo ciasto francuskie urośnie podczas pieczenia. Posypuję diablotki startym
    żółtym serem i słodką papryką. Wkładam kratkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z termoobiegiem i piekę 15-20 minut.Po upieczeniu wyciągam
    z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Gorącą zupę serową nalewam na talerze i tuż przed podaniem posypuję startym serem i szczypiorkiem.
    Podaję z diablotkami.
  • Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

    Zupy - sprawdzone przepisy 25 Cze 2018 18:54 #615112

    • XYZ
    • XYZ's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Błądzę we mgle...
    • Posty: 3740
    • Otrzymane dziękuję: 7401
    Nie lubię zup-kremów, muszę mieć warzywko na zębie, a tu wszystko (poza plasterkiem szynki) z własnego warzywnika. Cebula biała i fioletowa podsmażone w rondelku na złoty kolor. W garnuszki chwilę gotowany bób i marchewka, wlane z wodą do rondelka z cebulą, dodany groszek, pietruszka, koper i pokrojony w malutką kosteczkę plaster szynki, kilka minut "duszenia". Przyprawy:sól i pieprz ziołowy.

    PICT0002-12.jpg
    Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, zielonajagoda, Adasiowa, Kaja, Łatka, pszczelarz5, Betula

    Zupy - sprawdzone przepisy 28 Cze 2018 22:56 #615710

    • Malkar
    • Malkar's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 1206
    • Otrzymane dziękuję: 2391
    U mnie sprawdzają się zupy kremowe ale nie lubię bardzo gęstych zup.
    A ten przepis na zupę ogórkową mam od pani, która u mnie w domu robiła pokaz pewnego urządzenia kuchennego.

    Zupa ze świeżych ogórków

    Składniki:
    2 duże zielone ogórki sałatkowe;
    100 ml maślanki;
    0,5 litra bulionu, może być z kostki;
    pęczek koperku.

    Z ogórków odkroić końcówki (mogą być gorzkie). Ogórki nie obierać, pokroić w kostkę, z koperku grubsze łodyżki pokroić drobno, resztę koperku odłożyć na później. Warzywa włożyć do garnka, dodać maślankę, bulion, gotować aż warzywa będą miękkie. Całość zblendować na gładko. Dodać drobno posiekany koperek (tę odłożoną resztę), zagotować jeszcze raz, doprawić pieprzem i solą.
    Oryginalną zupę jadłam ze świeżo upieczonymi bułeczkami drożdżowymi. Smakuje też z groszkiem ptysiowym, może też być zwykła bułka ze sklepu.
    W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
    Małgorzata

    A u mnie w ogrodzie
    Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Betula, anaka

    Zupy - sprawdzone przepisy 05 Gru 2019 17:14 #682882

    • anaka
    • anaka's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Posty: 1447
    • Otrzymane dziękuję: 9275
    Ostatnio zakochałam się w kolendrze i kminie rzymskim.Są tak aromatyczne i rozgrzewające,że muszą być w grudniowej zupie.Rano jedliśmy szakszukę według przepisu Janinki,ale po spacerze po zmrożonym ogrodzie pomyślałam o rozgrzewającej zupie z jarmużu i..miała być jeszcze cukinia,ale musiałam ostatnią wyrzucić.

    Zupa z jarmużu z fasolą lub cukinią.
    Zrobiłam wywar z warzyw na kawałku żeberka(wkładka dla faceta),dorzuciłam do smaku tymianku suszonego,2 liście laurowe,5 ziaren ziela angielskiego.
    Osobno na suchej patelni podprażyłam przetarte w możdzieżu ziarna kolendry i kuminu,wlałam ok 1 łyżki oleju i na to 3 ząbki czosnku,następnie umyte i rozdrobnione miękkie części liści jarmużu.Jarmużu nie żałowałam :wink4: Podsmażyłam chwilę i całość wrzuciłam do wywaru.W czasie,gdy wszystko się gotowało obrałam 5 średnich ziemniaków,umyłam i pokroiłam w kostkę.Zupę lekko posoliłam i dorzuciłam ziemniaki.
    Pierwszy raz robiłam tą zupę z cukinią podsmażoną do zrumienienia z ziołami,ale tym razem dodałam puszkę fasoli jak ziemniaki zmiękły.
    Na końcu wyjęłam żeberko,liście laurowe i zupę zmiksowałam.Doprawiłam do smaku ostrą papryczką,pieprzem i solą.Chwilę podgotowałam.Można podać z grzankami.Wyszło super,polecam. :yummi:
    100_4098.jpg

    100_4099.jpg
    Naturalne ,niebanalne,własne.
    Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Armasza, Łatka, pszczelarz5, Mamma, Nimfa

    Zupy - sprawdzone przepisy 05 Gru 2019 20:35 #682907

    • Mamma
    • Mamma's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Posty: 3666
    • Otrzymane dziękuję: 16813
    Moja wersja bardzo szybkiego barszczu ukraińskiego. Wersja wege, ale może też być na wywarze z mięsa.
    Suszone grzyby zalewam wcześniej gorącą wodą, niech trochę postoją.
    Podsmażam cebulkę do której dodaje pokrojone grzyby i trochę poszatkowanej białej kapusty.
    Dodaję trochę pieprzu ziołowego i trochę wędzonej papryki. Można dołożyć ziela angielskiego i liścia laurowego (choć te przyprawy są chyba też w pieprzu ziołowym).
    Dolewam wodę z moczenia grzybów i chwilę gotuję.
    Teraz dodaję buraczki ze słoika (z zapasów spiżarni ;) ), cieciorkę i soczewicę z puszki wraz z tą wodą w której była. Można zamiast tego dodać fasolę z puszki. Na koniec; sól,pieprz,majeranek i ewentualnie "dokwasić" do smaku. Dołożyć jeszcze kostkę rosołową do smaku, troszkę pogotować i jak ktoś lubi to zabielić.
    Smacznego :bye:
    Marlena
    “Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
    Ostatnio zmieniany: 05 Gru 2019 22:24 przez Mamma.
    Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, anaka

    Zupy - sprawdzone przepisy 06 Paź 2020 19:38 #730444

    • Fina
    • Fina's Avatar
    • Offline
    • Gold Boarder
    • Posty: 279
    • Otrzymane dziękuję: 1355
    Zupa ze smażonych pomidorów.
    Na maśle klarowanym podsmażamy pokrojoną cebulkę,a następnie pokrojone mocno dojrzałe malinowe pomidory z dodatkiem świeżej bazylii.Wszystko podsmażamy 10-15 minut. Następnie blendujemy zawartość z patelni.Kolejny krok to przetarcie masy przez sito. Dodajemy sól, pieprz i łyżkę śmietany. Tak powstałą zupę-krem podajemy z grubym makaronem. Taką zupę robię wyłącznie w sezonie zbioru własnych świeżych pomidorów. Życzę smacznego.
    Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Łatka
    

    Zielone okna z estimeble.pl

    Moderatorzy: pszczelarz5
    Wygenerowano w 0.468 sekundy
    Zasilane przez: Kunena Forum