TEMAT: Rzadkie warzywa w naszych ogrodach.

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 02 Kwi 2019 21:43 #651352

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20116
  • Otrzymane dziękuję: 84051
Chciałam pokazać moje siewki karczochów, wysiana jakoś w pierwszej dekadzie marca, do podłoża dla wysiewów.



Jak widać, mają po cztery listki właściwe, rozwija się piąty. Dodam, że dogoniły, a nawet przegoniły siewkę dużo wcześniej skiełkowaną w perlicie i przeniesioną do podłoża w fazie liścieni. Chyba chodzi o ilość światła - karczoch przecież to dziecko słońca. Moim zdaniem nie warto wysiewać zbyt wcześnie - no chyba, że ktoś ma fachowe doświetlenie...
A - nagle okazało się, że obok podrośniętych siewek kiełkuje spisane na straty nasionko ( w doniczce z tyłu, po prawej). Już podnosi liścienie. :supr3:
Ostatnio zmieniany: 02 Kwi 2019 21:44 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): bela, Bobej, Betula, Maggie, aga


Zielone okna z estimeble.pl

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 02 Kwi 2019 21:51 #651353

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Mazur62 wrote:

Natomiast polecam ciepłolubną dyniowatą beninkazę. Inaczej woszcza lub melon zimowy.

Benię uprawiałam w ubiegłym roku - w donicy. Wysadzona na działkę na początki kwietnia obdarzyła mnie jednym owocem :)
Adasiowa wrote:

Natomiast donicowa Benia ( beninkaza szorstka ) - tak na marginesie: naprawdę nie wiem, jak udało jej się przeżyć tę suszę i skwar - puściła się młodym wilkiem ;-)



Owoc raczej już nie urośnie:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Armasza, Betula, Maggie, aga, Campanula, Agucha8801

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 02 Kwi 2019 22:21 #651359

  • Mazur62
  • Mazur62's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 4
  • Otrzymane dziękuję: 14
A ja kupiłem nasionka melona zimowego na allegro. Dwie rośliny wsadziłem do szklarni razem z innymi melonami. Urosły duże rośliny rozpiąłem je na podwieszonej siatce ogrodniczej. Miałem kilkanaście owoców wielkości dużych melonów a nawet wydłużonych arbuzów. Całe były pokryte szczeciną (koniecznie rękawiczki) i białym woskiem-talkiem. Do mrozów przechowywałem na działce, a potem niestety w zbyt ciepłym mieszkaniu. Kilka pod koniec grudnia mi zgniła, ale podejrzewam, że kot mi je podrapał, ponieważ ogniska gnicia były punktowe.
Podobno można przechowywać dłużej.
Do celów spożywczych wykorzystałem oczywiście biały miąższ.
Jesteśmy z żoną miłośnikami potraw z cukinią, szczególnie typu risotto w różnych wariantach. I do risotto wykorzystaliśmy tego melona pokrojonego w drobną kostkę. Gotuje się dłużej razem z twardszymi warzywami, a nie krótko jak cukinię. Nie rozpada się tak jak cukinia. Półprzeźroczyste białe kostki nie mają wyraźnego smaku ale chłoną smak sosu. Stanowią doskonały wypełniacz do potraw z mięsem czy owocami morza. Cudownie chrupią, ślizgają się po zębach. Naszym zdaniem są o niebo lepsze od cukinii.

W tym roku zamierzam posadzić je w niskim tunelu foliowym i przechowywać w zimniejszym pomieszczeniu. Może starczy ich do wiosny.
Rewelacyjne warzywo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, Stokrotka_jz, Maggie, aga

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 02 Kwi 2019 22:30 #651364

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Ten egzemplarz ze zdjęcia nadal przechowuję w pokoju w temperaturze 17 stopni. Na skórce nie ma żadnych plam czy oznak psucia się, a cały owoc jest twardy, choć odnoszę wrażenie, że lżejszy niż zaraz po zerwaniu z krzaka.
A leży tak długo, ponieważ nie miałam pomysłu, jak ją wykorzystać w kuchni.
Uprawiałam beninkazę - jak wcześniej wspomniałam - w donicy, pod chmurką, nie przywiązując wagi do plonu i traktując ją jako eksperyment i ciekawostkę. Z pewnością gdyby rosła w tunelu, w gruncie, wydałaby więcej owoców.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, Maggie, aga

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 02 Kwi 2019 22:43 #651368

  • Mazur62
  • Mazur62's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 4
  • Otrzymane dziękuję: 14
To ciekawa wiadomość, że tak długo się przechowują. W tym roku przygotuję miejsce w piwnicy ok. 19 st. W mieszkaniu za ciepło 24. Ale z obserwacji -- w takim cieple nasiona w owocach zaczęły kiełkować, czyli nasiona mają zdolność kiełkowania. Nie muszę kupować nowych nasion. Jeszcze raz polecam ten owoc , w kosteczkę. I no do gulaszu. A z obserwacji uprawy to jednak pewniej pod osłoną jak każdy melon. Wydaję mi się też ze pod koniec na liściach pojawił się niewielki mączniak ale dużo mniejszy niz na ogórkach w gruncie. Owocom nie zaszkodził.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, aga

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 03 Kwi 2019 07:06 #651384

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Mazur62 wrote:
Witam. Jestem nowy na forum, a także dopiero od dwóch lat użytkuję działkę teściów. W zeszłym roku poszukiwałem nowości do szklarni i wyhodowałem dwie roślinki okry z nasion firmy Franchi.
W gorącej szklarni wyrosły z niewielkich sadzonek dorodne ładne a nawet ozdobne okry. Pojawiły się też pierwsze owoce. Zebrałem niewielkie, bo z opisów w necie dowiedziałem się że duże są łykowate. Dusiłem z innymi warzywami jak cukinię. Dało się przełknąć, były miękkie po ugotowaniu, ale konsystencja śluzu z okry jest dla osób nieprzywykłych prawie obrzydliwa. Może są jakieś potrawy, gdzie ten śluz nie dominuje czy ginie w sosie ale w mojej rodzinie nikt tego nie chciał jeść.
Moim zdaniem można spróbować wyhodować okrę, ale trzeba na nią amatora, a może rekonwalescenta z wrzodami żołądka.

Natomiast polecam ciepłolubną dyniowatą beninkazę. Inaczej woszcza lub melon zimowy.

Malutka okra najlepiej smakuje krótko opieczona na oleju. Tylko posolić, wtedy nawet nasionka w środku są pyszne. :yummi:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, Agucha8801

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 08 Kwi 2019 14:56 #652169

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1282
  • Otrzymane dziękuję: 3761
Rukiew wodna stoi na północnym oknie w misie z wodą. Widoczne na zdjęciu "kolanka" - zgięcia pędu to miejsca, w których wytwarzają się korzenie. Dlatego rukiew bardzo łatwo się rozmnaża. W kolejnych doniczkach będą rosły ukorzenione pędy.

rukiewwodna3.jpg
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Maggie, aga

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 08 Kwi 2019 15:02 #652171

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
To docelowy sposób uprawy, czy na razie tylko rozsada?
Pozdrawiam
Bea

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 08 Kwi 2019 15:12 #652172

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1282
  • Otrzymane dziękuję: 3761
Docelowy, bo ona ma specyficzne wymagania związane z wilgotnością i nasłonecznieniem.

Gdy szukałam informacji o uprawie, wychodziło, że przed wojną w Polsce uprawiano jej całkiem sporo na specjalnie przygotowanych miejscach na brzegach strumieni. Z kolei w wiktoriańskiej Anglii rukiew była traktowana jako całoroczna zielenina i rosła w domach w misach z wodą. Nie mam mokrego miejsca w ogrodzie, a do tego znajdującego się w półcieniu. W ubiegłym roku dwa dni bez podlewania załatwiły skrzynkę z dojrzałymi, kwitnącymi roślinami.

Docelowo misa będzie stała w ogrodzie w półcieniu, wodę będę uzupełniać i wymieniać, ewentualnie ukorzeniać nowe rośliny.
Pozdrawiam,
Dorota
Ostatnio zmieniany: 08 Kwi 2019 15:12 przez Horti.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, aga

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 08 Kwi 2019 17:42 #652180

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Super pomysł na rukiew wodną, w doniczkach jest ziemia czy sam perlit? Dwa lata temu uprawiałam w donicy ale z efektów nie byłam do końca zadowolona. Myślę że taka wodna produkcja da lepsze plony.
Za to u mnie trzy pochrzyny chińskie zaczęły kiełkować :dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, aga

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 08 Kwi 2019 17:49 #652181

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1282
  • Otrzymane dziękuję: 3761
Iwonko, sam perlit. Szukam sposobu na rukiew, bo pyszna jest.

A w sprawie pochrzynów idę się douczać. :)
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 08 Kwi 2019 18:57 #652188

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Z pochrzynem chińskim jest trochę zamieszania z nazwami, niektórzy na słodkie ziemniaki bataty tak mówią, ja eksperymentuję z chińskim, inaczej yam, jam, ignam. Podobno w pierwszym roku można tylko te bulwki z gałązek przeznaczyć do konsumpcji, natomiast korzeń dopiero w drugim roku. Na razie tyle wyczytałam a reszta okaże się w praniu ;)))
Oczywiście jeśli się uda uprawa :think:

Rukiew też bardzo lubię, ma fajny, pikantny smak i nie śmierdzi jak rzeżucha :happy4: Bardzo podoba mi się taka forma uprawy, bo w doniczce to nie wiedziałam czy zjeść ją czy podziwiać. Dzięki za odpowiedź, spróbuję tak jak Ty, jeszcze proszę napisz mi czy do tej wody coś dolewasz?
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Betula, aga

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 08 Kwi 2019 22:15 #652231

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1282
  • Otrzymane dziękuję: 3761
To czekam na wieści, bo brzmi ta chińska pyra ciekawie. :)

Rukiew lubi czystą wodę, dlatego dobrze się czuje na brzegach strumieni. Tegoroczna uprawa to eksperyment. Dokarmiam od czasu do czasu pożywką do fertygacji pomidorów na bazie Magicznej Siły i saletry amonowej. Widzę, że zaczynają się pojawiać algi, wymienię wodę. Byłabym zadowolona, gdyby można ją uprawiać przez cały sezon łącząc dom i ogród.
Pozdrawiam,
Dorota
Ostatnio zmieniany: 08 Kwi 2019 22:15 przez Horti.
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, Betula, aga

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 11 Kwi 2019 10:30 #652528

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4751
Czosnek niedźwiedzi - tak sobie rośnie.


20190407_102220.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Betula

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 12 Kwi 2019 16:05 #652693

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20116
  • Otrzymane dziękuję: 84051
Karczochy przesadziłam drugi raz, do sporych doniczek - korzenie wychodziły dołem. Jedna z sadzonek ma też "dorosły", ząbkowany liść.



Myślę, że jak tylko minie fala chłodów, wystawię je na zewnątrz, bo potrzeba im dużo światła. A jak się zahartują - pójdą do ziemi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Horti, Betula

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 12 Kwi 2019 17:21 #652704

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2154
  • Otrzymane dziękuję: 7241
Na moich karczochach się kot położył. Nie wyglądają za ciekawie. Zobaczymy. :whistle:
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 12 Kwi 2019 21:28 #652748

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Aniu, moje karczochy wielkości jak Twoje już od jakiegoś czasu w gruncie. Dają radę. Dzisiaj jednak nakryłam je doniczkami, bo trochę straszno zapowiadają :jeez: Mam nadzieję że będzie dobrze :oops:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Betula

Rzadkie warzywa w naszych ogrodach. 13 Kwi 2019 07:44 #652773

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Moje karczochy zakończyły żywot przy pomocy kocich łapek, tak że w tym sezonie obejdę się smakiem, Jednak wysieję jeszcze raz, co prawda kwiatów nie zawiążą ale potrzebuję kilka liściorów do wysuszenia.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.676 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum