TEMAT: Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne...

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 19 Lis 2015 05:45 #414313

• bez
  • bez's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4429
Jej ostry zapach zagłuszył zapach hoi linearis:

- zakwitła Hoya thomsonii Splash.
bez
Za tę wiadomość podziękował(a): seboll01, nati6, Gosia352

Zielone okna z estimeble.pl

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 24 Lis 2015 22:18 #415282

• Madziara
  • Madziara's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 392
Piekne macie te swoje hojki :woohoo:
Ladnych pare lat temu zachorowalam na hojoze,ale ta choroba z latami mi przeszla.Mam ich jeszcze sporo,ale duzo mniej,niz kiedys.Teraz inne kwiaty tez maja miejsce w moim domu :flower2:
Kilka moich podopiecznych :)

DSCF0099.jpg

hoja Bella variegata

DSCF0290.jpg

hoja Megalaster

WP_20140523_008.jpg

h.Australis Lisa

WP_20140523_017.jpg

h.Panchoi,uwielbiam ja za te kolorki :woohoo:

WP_20140523_036.jpg

h.Retusa,tez moja ulubienica,za to,ze jest taka rozczochrana :hearts:

DSCF9810.jpg

h.Acuta sp.Mulu

Reszta innym razem :wink2:
Serdecznie pozdrawiam,Magda :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Orszulkaa, seboll01, nati6, wxxx-a, beatazg, Gosia352

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 24 Lis 2015 22:37 #415293

• seboll01
  • seboll01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Parapety Seby
  • Otrzymane dziękuję: 109
Kurczę ale wystrzeliłaś :woohoo:

Jak udało ci się doprowadzić megalaster do kwitnienia?

Podpowiedz jak się nią opiekujesz i czy możesz pokazać ją całą? :eek3: :eek3: :eek3:

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 24 Lis 2015 22:40 #415296

• Gosia352
  • Gosia352's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3789
Madziu piękne masz te hojki :kiss3:
Pozdrawiam Gosia :)

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 25 Lis 2015 06:12 #415317

• bez
  • bez's Avatar
  • Platinum Boarder
Madziara wrote:

Reszta innym razem :wink2:

Nie mogę się doczekać !
bez

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 25 Lis 2015 12:53 #415385

• Madziara
  • Madziara's Avatar
  • Gold Boarder
Napisze prawde,nie bede Was oszukiwac.Jest to cholernie ciezka hoja,aby doprowadzic ja do kwitnienia,trzeba prawie na glowie stawac,aby zdecydowala sie do konca utrzymac paki :angry:
To byla moja jedna z pierwszych hoi,posadzilam ja do podloza i rosla w nim przez cztery lata.Po dwoch latach obiecywala pare razy kwitnienie,lecz zawsze jej cos nie pasilo i paki zrzucala.Raz,czy dwa razy zakwitla w podlozu.Wkurzylam sie na nia,bo nie dosc,ze paskudnie rosnie,to laske robi,ze zakwitnie,wiec poszla pod noz :funnyface: Ukorzenilam od nowa i wlozylam do hydro.Nie powiem teraz kwitnie bardzo czesto,ale i bardzo czesto dalej rzuca pakami.Na pewno lubi popic,a juz jak ma kwitnac,to nie mozna przegapic momentu podlewania,bo wystarczy,ze pare godzin bedzie bez wody,lub podloze za bardzo przeschnie i nawet po podlaniu,paki odpadaja :teach:
Do tego jest cieplolubna,nie znosi przeciagow i chlodku.U mnie stoi w lazience,na zachodnim parapecie.
Puszcza metrowe,lyse pedy,a na nich tylko po jednym lisciu,lub dwa dorabia i znow metrowe badyle.Jest jedna z najtrudniejszych hoi jakie mam.Ale pomimo porazek,warto ja miec,bo kwiaty ma przepiekne,wielkie,skorzaste i cudny czerwony kolorek,wiec dalej mecze sie z nia :happy:

Tak wyglada w calosci :flower2:
DSCF8517.jpg
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2015 12:57 przez Madziara.
Za tę wiadomość podziękował(a): Orszulkaa, seboll01, nati6, Gosia352

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 25 Lis 2015 13:43 #415389

• Gosia352
  • Gosia352's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3789
Madziu ale kusisz..........spodobała mi się :hammer:
Pozdrawiam Gosia :)

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 25 Lis 2015 15:23 #415411

• Madziara
  • Madziara's Avatar
  • Gold Boarder
Gosiu zanim skusisz sie na nia,zastanow sie dobrze,czy dasz rade wytrzymac jej te wszystkie humory :think:
Jestes juz prawie pewna w 100 %,ze za chwile otworzy paki,a w koncu zbierasz je z parapetu,to szalu mozna dostac :club2:
Kolejne hojeczki :flower2:

WP_20151125_007.jpg

h.Lacunoski.
Rosna dwie w jednej doniczce.Snow Caps z lewej i Eskimo z prawej.Eskimo kupowalam jako zwykla,z czasem puscila z boku calego srebrnego peda jak super eskimo :supr3: Dzielilam sie nia juz i rosnie dalej taka srebrna u dziewczyn.Nie mam pojecia,jak to sie stalo,ale dzieki temu mam trzy w doniczce,nie dwie :happy:

WP_20151125_002.jpg

h.Macrophylla splash.

WP_20151125_003.jpg

h.Mathilde.
Bardzo ja lubie,zreszta chyba wole bardziej te drobnolistkowe.Jak byla w podlozu,to rosla tak,ze chwilami krew mnie zalewala :evil: ,wiec dostala hydro.Chwali sobie zmiane,bo puszcza dlugie pedy i produkuje na nich regularnie listeczki :wink2:

WP_20151125_009.jpg

h.Parastica variegata.
Bardzo nie lubi byc cieta,co ja ciachne,zeby sie podzielic,to strzela focha i nie rosnie,czasami dlugimi miesiacami :jeez:

WP_20151125_013.jpg

h.Tam Dao.
Bezproblemowa,tylko puszcza spore lisciory :tongue2:

WP_20151125_023.jpg

h.Nicholsoniae

Kolejne moze jutro wstawie :think:
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2015 15:26 przez Madziara.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia352

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 25 Lis 2015 16:26 #415423

• Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3455
Madziara wrote:
Gosiu zanim skusisz sie na nia,zastanow sie dobrze,czy dasz rade wytrzymac jej te wszystkie humory :think:
Jestes juz prawie pewna w 100 %,ze za chwile otworzy paki,a w koncu zbierasz je z parapetu,to szalu mozna dostac :club2:

Magda, ale to przecież nie ona jedna tak robi :)
I myślę, że ten kto uprawia już jakiś czas hoye powinien się do tego przyzwyczaić i liczyć się z tym, że tak po prostu mają.
Moja właśnie siedzi w cieplarce i myślę, że się już ukorzeniła, bo wypuściła dwa młode listki. Na razie jej nie wyjmuję jeszcze z cieplarki, bo ona z tych ciepłolubnych to niech się grzeje do wiosny :wink4:

Macrophylla splash ma imponujące liście!
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2015 16:26 przez Orszulkaa.

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 25 Lis 2015 17:02 #415428

• Madziara
  • Madziara's Avatar
  • Gold Boarder
Ula,niby tak,ale pisze po swoim przykladzie :happy: .
Ile nerwow zawsze zjadalam przez nia,tymbardziej,ze naprawde nielicznym udaje sie dorowadzic ja do kwitnienia,wiec napiecie zawsze roslo,razem z peczniejacymi pakami :rotfl1:
Jak masz miejsce,to trzymaj ja w tej cieplarce,ale blizej wiosny staraj sie ja stopniowo przyzwyczajac do warunkow,w jakich ma rosnac :teach:
Uwierzcie,nigdy nie odprawialam zadnych czarow nad swoimi hojami,zadnych mnozarek i cieplarek.Moge zmienic ewentualnie miejscowke lub podloze.Staralam przyzwyczajac je od samego poczatku do warunkow,jakie mam w domu.
Nie powiem,czasem sie nie udawalo,ale takie szybko lecialy z mojej kolekcji,bo to one maja mnie cieszyc,a nie ja stawac na glowie,zeby chcialy rosnac,czy kwitnac :angry:
Zlinczujecie mnie pewnie przez to,ale za duzo zielonego mam w domu i jak chcialabym tak kazdej roslince dogadzac,to tydzien bylby za krotki na to zeby oporzadzic wszystkie kwiaty.A teraz i ogrod doszedl,wiec czasu jeszcze mniej :jeez:
Mam pare takich,ktore stoja po dwa lata i puszczaja po jednym lisciu na rok,ale nie sa duze,zawsze wcisne blizej okna w kat,co by w oczy nie razily i tak odliczam kolejne lata,liczac liscie,ale i na te przyjdzie moment,ze beda fruwaly przez okno :evil:

Ula trzymam mocno kciuki za Twoja :flower2:
Zamierzasz ja trzymac w ziemi,czy w hydro :think:
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2015 17:03 przez Madziara.

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 25 Lis 2015 17:06 #415429

• seboll01
  • seboll01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Parapety Seby
Dziękuję Madzia :)

Moja właśnie ma pół roku i stoi :jeez: ale warto czekać bo jak widzę twoją to

żal nie powiem co mi ściska :lol: :lol: :lol:

Czekam na więcej...Może masz cystianthę albo walichii bo mamy z nimi problem.
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2015 17:20 przez seboll01.

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 25 Lis 2015 17:12 #415430

• Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Platinum Boarder
Wszystkie ukorzeniam w keramzycie, a potem przesadzam do lekkiego podłoża z keramzytem na dnie i tym keramzytem, co korzenie się do niego przyczepiły.
Prawie wszystkie tak u mnie rosną.
W cieplarce to tylko się ukorzeniają teraz, gdy ciemno i krótki dzień. Normalnie stoją na parapetach.
Madzia, ona ma ładne liście, więc nawet jak nie zakwitnie to i tak zdobi tymi liśćmi.
Kwiaty to bonus u hoi :wink4:

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 25 Lis 2015 17:51 #415434

• Madziara
  • Madziara's Avatar
  • Gold Boarder
Seboll moja Megalaster zakwitla dopiero po dwoch latach od zakupu :whistle:
Kupilam ja cos kolo 6,7 lat temu i po przeniesieniu do hydro tez zakwitla dopiero po dwoch latach.
Ciekawa jestem,czy u kazdego tak bedzie kwitla,czy jednak mozna spodziewac sie wczesniej kwiatow :think:
Wszystkim ktorym ja dawalam,jeszcze nie kwitla,jedynie jednej dziewczynie,ale nie bardzo pamietam kiedy jej wysylalam.Bede musiala spytac z ciekawosci :P
Nie mam tych dwoch hojek o ktore pytasz.

Ula
jezeli mozesz i masz warunki zostaw ja w tym keramzycie,nie przesadzaj do podloza.Ladniej rosnie i chetniej kwitnie w hydro :teach:
Mam porownanie,bo byla u mnie w tym i w tym i pomimo,ze teraz czesc hoi przenosze do podloza,ona zostaje w nim dalej :idea1:
Tak kwiatki to bonus,ale akurat ta hoje kupilam tylko i wylacznie z powodu kwiatow,ze miala takie piekne,wiec nie bardzo bylabym zadowolona,gdyby tylko szla w liscie,bez kwiatow :tongue2:
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2015 18:16 przez Madziara.
Za tę wiadomość podziękował(a): seboll01

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 25 Lis 2015 18:44 #415444

• Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Platinum Boarder
seboll01 wrote:
Może masz cystianthę albo walichii bo mamy z nimi problem.

A jakie problemy Sebek?

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 25 Lis 2015 19:05 #415452

• seboll01
  • seboll01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Parapety Seby
Ula cystianthę mam w keramzycie w szklarence i puszcza kiełek po czym znowu zdycha.

Masakra jakaś trwa już to od lata, wyczytałem że trzeba ją podlewać od dołu i tak

próbuję od 2 miesięcy i nic :dry:

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 25 Lis 2015 20:20 #415469

• Madziara
  • Madziara's Avatar
  • Gold Boarder
Czasem naprawde trudno jest wyczuc hoje :dry:
Mam taka NS 05-213,rosla od poczatku u mnie w hydro i w sumie bez zadnych problemow.Po jakims czasie zaczely zolknac jej liscie,myslalam,ze od slonka,wiec przestawilam na szafki w kuchni,zaraz za parapetem.Widno ma i to bardzo,ale slonko juz jej nie pali,a ona dalej zazolca te liscie i zrzuca je :evil: .Raz jedyny mi zakwitla,w tamtym roku.Paki zawiazala na starym mieszkaniu,nie przeszkodzila jej przeprowadzka w listopadzie i zakwitla juz na nowym mieszkaniu.Nie powiem,podekscytowana bylam tymi kwiatami bardzo,podgladalam ja po pare razy dziennie.Czekalam na nia,jak na jakas rodzaca kobiete :rotfl1:
I co,dzisiaj wyglada przeokropnie,prawie bez lisci :dry: Musze pociac,to co zostalo i jeszcze raz ukorzenic i tym razem sprobuje z podlozem :teach:

Relacja z przebiegu rozwijania kwiatow :)

DSCF7605.jpg

DSCF7751.jpg

DSCF7813.jpg

Tak wygladala w tamtym roku,w polowie listopada.
DSCF7805.jpg

Widac jakie miala juz zolte liscie.
Zalezy mi na niej i dam jej jeszcze szanse w podlozu,jak bedzie miala ochote w ogole ukorzenic sie :whistle:
Za tę wiadomość podziękował(a): seboll01, nati6, Gosia352

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 25 Lis 2015 22:16 #415518

• seboll01
  • seboll01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Parapety Seby
A może ma za dużo korzeni???

Hoje (hoye)...Nie tylko z liści ozdobne... 26 Lis 2015 05:15 #415540

• bez
  • bez's Avatar
  • Platinum Boarder
Madziara wrote:
Puszcza metrowe,lyse pedy,a na nich tylko po jednym lisciu,lub dwa dorabia i znow metrowe badyle.Jest jedna z najtrudniejszych hoi jakie mam.Ale pomimo porazek,warto ja miec,bo kwiaty ma przepiekne,wielkie,skorzaste i cudny czerwony kolorek,wiec dalej mecze sie z nia :happy:

Moje doświadczenie z H.megalaster jest podobne, ale bardziej pesymistyczne.
3 lata temu zrujnowałem się na ukorzenioną H.megalaster z dwoma liśćmi.
Przez cały sezon wypuszczała tylko płonne pędy, które wkrótce zasychały. Listka ani jednego.
Po całym sezonie u mnie uchowały się te dwa liście wyjściowe a przybyły dwa łyse pędy.
Zimą odpadł jeden liść.
Na wiosnę znów zaczęła wypuszczać i tracić kolejne pędy /ale już słabsze/ bez liści.
Do jesieni nic się nie zmieniło. Zimą odpadł drugi liść. Zostały same pędy. Wkrótce padła.

To rzeczywiście trudny gatunek.
bez

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Carmen
Wygenerowano w 0.897 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum