TEMAT: Hippeastrum - zwartnica. Część 3.

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 01 Maj 2025 20:25 #876437

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 33216
Red Pearl

RedPearl-1.jpg

RedPearl-2.jpg

Moscow

Moscow-1.jpg

Moscow-2.jpg

Czy ja będę umiała doprowadzić je do ponownego kwitnienia :think:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2025 20:28 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, whitedame, Łatka, dana581958, CHI, Zibi77, jagodka27, Nimfa, Perełka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 03 Maj 2025 19:48 #876572

• Zibi77
  • Zibi77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3169
No i zakwitły :P
To kolejny z wysiewu

Flamed Amadeus

Elvas

Exotic peacock

Ambiance

Picasso

Charisma

MANDELA

Minerva

Niektóre odbiegają kolorystycznie od tego jak wyglądają na zdjęciach szczególnie MANDELA.

Lemon Cream

Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2025 20:10 przez Zibi77.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, dana581958, CHI, jagodka27, Perełka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 04 Maj 2025 10:31 #876609

• Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 954
Ostatnie kwitnienia

Toronto,
ze wszystkich hipków ten spisał się naprawdę dobrze,zakwitł na dwóch pędach i to prawie jednocześnie,kwiat intensywnie czerwony.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, dana581958, CHI, Zibi77, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 04 Maj 2025 11:35 #876613

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 22232
Wasze piękne :thanks: :thanks:

U mnie też koniec. Jak się ogarnę, to wstawię zaległe zdjęcia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, dana581958, Zibi77, jagodka27, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Maj 2025 11:54 #877026

• Suzan
  • Suzan's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 78
Mam na zbyciu kilka cebul Hippeastrum.Z powodu braku czasu niestety nie oznaczone.Są zdrowe.Różnej wielkośći. Zależy mi aby trfiły do jednej osoby.Proszę pisać na pw :)
Za tę wiadomość podziękował(a): aturi, jagodka27, ewakatarzyna, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Maj 2025 20:20 #877119

• Zibi77
  • Zibi77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3169
Kolejne
Barbados

Coral Beach

Daphne

Picasso

MANDELA

Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Łatka, dana581958, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 14 Maj 2025 19:00 #877290

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 33216
Lemon Star
Lemon_Star-1.jpg

Lemon_Star-2.jpg

A to jej prawdziwy kolor, pod światło na zdjęciach wychodzi biały, a ona jest limonkowa cała.
Lemon_Star-3.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2025 19:01 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, whitedame, dana581958, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 12 Cze 2025 13:18 #879050

• aturi
  • aturi's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 109
Dzisiaj przychodzę do Was z dylematem, ponieważ w szklarni zrobiło się trochę miejsca.Czy mogę przesadzić cebulki bezpośrednio do gruntu, czy jednak bezpieczniej będzie umieścić je w doniczce? Mam też trochę luźno przechowywanych cebulek, które nie mają jeszcze korzeni i dopiero się będą „budzić” – czym je ewentualnie zabezpieczyć?
Pozdrawiam Marcin
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2025 13:20 przez aturi.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 12 Cze 2025 17:16 #879053

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 11869
Ja w ubiegłym roku uprawiałam w gruncie w szklarni, bardzo im to służyło. Problem pojawił się we wrześniu wraz z powodzią. Były już powoli zasuszane, a woda wtargnęła do środka i bardzo długo utrzymywała się wilgoć. Spowodowało to problemy w zimowym spoczynku cebul.
Ogólnie hippeastrom lepiej w gruncie niż donicy.
Pozdrawiam. Jola

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 12 Cze 2025 17:39 #879055

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 89498
Próbowałam tylko raz z kilkoma cebulami. Wyszło tak sobie, ponieważ nie mam szklarni. Ani nawet malutkiego tunelu. Skończyło się lato, a wodę "dowoziło" hippeastrom regularnie i ani myślały przejść w stan spoczynku. Skończyło się na siłowym wykopywaniu, co w przypadku mokrej gliny nie jest miłe ani dla rośliny, ani dla ogrodnika.

Natomiast oczywista oczywistość, że cebula jest lepiej odżywiona, gdy korzeni nie ogranicza niewielka doniczka.

Tak więc zapewne odpowiedź brzmi: to zależy i nikogo nie zadowoli.

W tej chwili moje cebule, podobnie jak Mirki (co pokazała w swoim ogrodowym wątku) są na "letnim obozie" w ogrodzie, lecz dalej w swoich doniczkach.
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2025 17:39 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 13 Cze 2025 12:44 #879088

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 4093
Ja przerabiałam już chyba wszystkie opcje i warianty poza hydroponiką jako że hipkami zajmuję się od 1987 roku więc był czas na to. W gruncie na grządce wcale nie przyrastały tak jak oczekiwałam, próbowałam tego coś trzy razy i stwierdziłam że nie warto. Może gdyby były jakoś intensywnie nawożone ale miały tylko kompost pod nóżki i czasem trochę nawozu w płynie i wszystko. Był też problem z usypianiem bo ani im się śniło ziewać, były jeszcze całkiem zielone w październiku. Inną opcją było dołowanie doniczek w ogrodzie ale też się nie bardzo sprawdziło.
Trzymanie w doniczkach pod chmurką to też zły pomysł, każdy deszcz dostaje się pomiędzy ściśnięte u nasady liście i nie ma szans stamtąd odparować, przynajmniej kiedy nie ma upałów chociaż pewnie i wtedy nie. To prosty przepis na wykończenie cebul, "plony" zbiera się w czasie zimowego spoczynku, straciłam tak kilkanaście cebul, całe środki wygniły a zaczęło się właśnie od zalegającej wody. Teraz robię tak, w dobrą pogodę stoją pod chmurką a przed każdym deszczem nawet niewielkim, idą pod osłonę czyli do tunelu. Dopóki jak teraz są chłodne noce to też jest dla nich nie do końca dobre bo rano z powodu różnicy temperatur wystawiam je całe mokre a to zaproszenie dla grzyba i zgnilizny, dużo tu zależy od wrażliwości danej odmiany. Są takie które wciąż się mażą i nawet cynamon nie pomaga i takie których nic nie rusza, mega wrażliwa na coś takiego jest Marilyn.
Jest jeszcze coś, jeśli stoją na wolnym powietrzu, konieczne jest podawanie doglebowo pestycydu, dobry jest Deltam. To na bazie wyciągu chyba z wrotyczu ale jakby nie było chemia i trzeba uważać. Co trzy tygodnie podlać nieco mocniejszym stężeniem niż jest podane do oprysku aż do połowy lipca, potem pobzyga już nie grasuje (ponoć).
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.912 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum