TEMAT: Hippeastrum - zwartnica. Część 3.

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 09 Lut 2026 12:43 #889582

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95942
Mimbla wrote:
Taki np. Mont Blanc; to francuska nazwa to czemu stale i wciąż wszyscy piszą Mount Blanc? Chyba żeby było bardziej światowo.

Ha ha ha, a odkąd to język angielski jest bardziej "światowy" od francuskiego? To już nie elegancja-Francja??? ;)

Beato, moja Benfica ma solidny pąk, jak się rozwinie, to zestawię zdjęcia, moje i Twoje, ok?
Ale wydaje mi się, że za jasna czerwień. obumierająca pamięć mnie nie zawodzi.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Marlenka, CHI, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Lut 2026 19:32 #889648

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 5195
Perełka zagląda ,ale do nałogu już nigdy nie wrócę, bo kolekcja zawsze źle się kończy. Mam ogrodowe i wystarczy. Teraz na tapecie mam porcelanę ,a tam gdzie byłam ostatnio to tylko =westchnełam= na propozycję luknięcia w pewien link i krótkie ;musisz ,nie zaczynaj. Moje fotki z tego działu są wszystkie na dysku, starannie podpisane odmianami, bo to jednak kawałek przygody był, ale gdzie mi tam do fotek Asi. Szkoda że z tamtego forum wszystko znikło, a było na co popatrzeć.
Pozdrowionka Mireczko :eek3: :hearts:
Ale nie zauważyć się ni jak nie da :jeez: :jeez: :jeez: :jeez:
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2026 22:13 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, CHI, jagodka27, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Lut 2026 20:21 #889649

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 5340
Dziękuję :hearts: Wrócisz, ta miłość zna przypływy i odpływy, wiem coś o tym :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Marlenka, CHI, jagodka27, Perełka, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Lut 2026 00:36 #889651

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 5195
Na szczęście zawsze przychodzi taki czas że wraca pani wiosna i na rabatach kwitną piwonie,a potem lilie i róże .Lilie są kapryśne ,nietrwałe, a piwonie długowieczne choć krótko kwitną no i róże stosunkowo nawet przy nie umiejętnym się obchodzeniu kilku sezonowe, więc odstawienie nie było dramatem. Mam co robić z daliami .
Takie tam kiedyś ,mały wycinek
Desing jest czerwony ,a Babados ciemny buraczek i tu dobrze to widać
[/url]

[url=https://postimages.org/pl/

Stardust

Jak się zobaczy odmianę na żywo, to zapamiętuje się niuanse i potem człowiek ma co robić jak łazi po stronach z obrazkami i widzi te różnice .......
Zakup,foto od cebuli ,poprzez fazę pąka ,po szczegóły i tylko czy będzie zgodny czy niespodzianka, czy pomyłka na plus ,czy złość bo po raz kolejny nie to ....Działo się ,ale dwie Toski udało się kupić żeby nie było po tym blamażu he he he he Schlowastery porosły git choć nie były tym czym trzeba i dziś by nie pogardził takimi cebulami.
Może kiedyś jak spotkam np Revelationa albo coś co mam na czerwono na liście np Jewel,lub nowe ciekawe odmiany :club2: :teach: :idea1: -Kobieto puchu marny-puk puk a kusicielek nie brak i człowiek zgubiony .....
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2026 08:09 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, CHI, jagodka27, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Lut 2026 09:29 #889656

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 13504
Perełka wrote:
-Kobieto puchu marny-puk puk a kusicielek nie brak i człowiek zgubiony .....
Nie zgubiony, tylko odnaleziony, Córko marnotrawna :devil1:
Perełko wracaj Ty mi tu szybciutko do hippeastrów ;) :hug: :dance: . Twoje doświadczenie i zdjęcia bezcenne. Jak Ty to robisz, że barwy tak wiernie oddane. Mam nadzieję, że nie pozbyłaś się tej pięknej kolekcji, tylko nastąpił okres wyciszenia i pauza w zakupowym szaleństwie.
Stare odmiany są piękne, a wiesz ile ciekawych nowości powstało? I hodowcy dwoją się i troją, żeby te nowe lepiej sobie radziły w mieszkaniach półkuli północnej z okresowym niedoświetleniem i temperaturami dalekimi od tropików. Grzech nie spróbować.
A jakby co, to my tu chyba wszystkie mamy ogrody i w nich raczej za dużo roboty niż za mało. Przecież hippeastra nie są nachalne latem, a zimą cudownie wypełniają ogrodową pustkę.

Ja w tej lutowej pustce poświęciłam 3 dni na porządki w doniczkach z cebulami, które nie przechodziły okresu spoczynku. Wszystko już w nowym podłożu, mieszkanie posprzątane po przesadzeniowym armagedonie. Mozna powiedzieć, że kolekcja przygotowana do wiosny.
Otworzyła kwiat kolejna siewka 'Bogota x Mandela', ciemnoskóra panienka po tatusiu. I teraz czekam na sensowne światło, by zrobić zdjęcia.
A jutro chyba już spojrzę w oblicze 'Happy Valley' - okrywa kwiatostanu pęka.

Edit:
Chcę tu pokazać, jak nowoczesne odmiany rozwijają pąk kwiatowy równocześnie z liśćmi. Może to być też wskazówka dla osób zaczynających przygodę ze zwartnicami w odróżnieniu wychodzących liści od pąka.

20260211_130211.jpg

20260211_130221.jpg

Nie tylko kształt i grubość są różne, ale przede wszystkim miejsca, z których wychodzą. Liście wyrastają ze środka cebuli, a pąki pojawiają się nieco z boku. Przy czym środka nie wyznaczamy geometrycznie, a na podstawie śladów po starych liściach, które zostały obcięte przed okresem spoczynku.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2026 16:19 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, Marlenka, CHI, jagodka27, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Lut 2026 16:31 #889679

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ja tak mam jakoś z latami, że coraz mniej mnie kręcą nowości, raczej szukam tych cebul, które miałam. Nie dotyczy to tylko hippeastrów, lecz wszelakich "zewnętrznych" cebulowych również, w szczególności lilii. Problem w tym, że producenci/sprzedawcy prześcigają się w wywalaniu z ofert tych "dawnych przyjaciół", a zastępcy wcale nie zawsze lepsi, choć bywa, że łudząco podobni.
Z hippeastrami mam w zasadzie znikome doświadczenie, kilka lat ledwie, więc łatwiej odkupić jakąś zmarnowaną piękność. Właśnie się skusiłam na Picasso, bo to, co zostało po poprzednim egzemplarzu - :jeez:

Ponieważ zidentyfikowany przed Was Dynamite rozwinął jeszcze ostatniutki kieliszek, zrobiłam takie zdjęcie porównawcze i chyba czerwony niziołek jest też Dynamitem.

Ten po prawej, oto on solo.

Najpierw zdawał mi się bardziej ceglasty, lecz chyba to złudzenie.
A jutro najprawdopodobniej Premiera.

Ta to ma "power"! Cebula z zakupów sprzed roku, a dwa tłuste, napchane pąki na ponad półmetrowych pędach grubych jak przegub odkarmionego bobasa. :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, CHI, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 12 Lut 2026 09:54 #889717

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Kurtyna pomalutku w górę.
Wczoraj wieczorem

Przed chwilą

Ostatnio zmieniany: 12 Lut 2026 19:17 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, whitedame, Marlenka, CHI, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 12 Lut 2026 19:06 #889737

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Tłuściutka 'Premiere', akurat na dzisiejszy pączkowy czwartek :P Namęczysz się Aniu z uchwyceniem jej koloru. Ja go znam, ale inni będą musieli uwierzyć na słowo :lol:

Tak jak i mi uwierzcie, że siewka, którą za chwilę pokażę jest pięknie ciemnowiśniowa z zielonkawymi błyskami. Trzecie z dzieci 'Bogota x Mandela'

siewka3222-3.6.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, whitedame, Łatka, Marlenka, CHI, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 13 Lut 2026 10:47 #889757

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jolu, niezależnie od koloru bardzo elegancki kwiat tej siewki.
Fafka wrote:
Tłuściutka 'Premiere', akurat na dzisiejszy pączkowy czwartek :P Namęczysz się Aniu z uchwyceniem jej koloru.

No to proszę, może choć się zbliżyłam do oryginału?

Ten odcień kojarzy mi się z aksamitnymi obiciami w operowej loży, adekwatnie do nazwy odmiany. :) Już się sypie kremowy pyłek, ale drugi pąk obiecuje dłuższe sycenie oczu pięknym widokiem.

A tu otwiera się kompletne przeciwieństwo, Misty, baaardzo delikatne kieliszki, jak do szampana. Pasteloza 100%. Szczerze, to za pieniądze bym tego akurat nie wybrała, ale darowanemu bonusowi...

Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2026 12:55 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Marlenka, CHI, jagodka27, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 14 Lut 2026 12:46 #889808

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 5340
Jolu gratuluję siewki :lol: Moje były tak głęboko zahibernowane (-16;-17 nocą zrobiło swoje) że dopiero teraz wystawiają noski ale w sumie dobrze, tak właśnie chciałam. Największy ma Hercules:

Christmas Gift:

Royal Velvet:

Krzyżówka Bolero x Minerva mama jednocześnie z córką, to już zdaje się tradycja:

I to na co najbardziej czekam, pierwsze kwitnienie Bolero x Red Lion 2018:

Są dwie cebule tej krzyżówki i obie mają pąk, ciekawa jestem różnic. No i ciekawe czy będzie tam coś do oglądania poza poza czerwienią RL, on ma bardzo silne geny.
Kolejne sześć zniosłam dwa dni temu ale tam jeszcze niewiele widać poza pogrubionymi szyjkami, potrzebują pewnie z tydzień w cieple zanim coś się pokaże.
Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2026 12:48 przez Mimbla.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, CHI, jagodka27, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 14 Lut 2026 17:07 #889830

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Mimbla wrote:
Jolu gratuluję siewki :lol: Moje były tak głęboko zahibernowane (-16;-17 nocą zrobiło swoje)
Dziękuję.
Czy nocne temperatury, o których piszesz miałyby dosięgnąć bezpośrednio cebul? :woohoo: Co prawda, kiedyś mi przezimowała zapomniana cebulka w nieogrzewanej szklarni, gdzie zimą temperatury ujemne wchodziły pod nieszczelne szkło, ale -16: -17... co to, to nie.

Trzy siostry:
siewki ze skrzyżowania Bogoty z Mandelą. Pierwsza kwitła w lutym ub.roku, druga w listopadzie, trzecia aktualnie. Niby podobne, ale każda ma to coś. Miało być: uroda po mamusi, inteligencja po tatusiu :lol: i w zasadzie udało się. Figura po modelce Bogocie, kolor nie dosłownie po Mandeli, ale ciemny, jak zakładałam.
siewka3222-1-2.jpg

siewka32-27.jpg

siewka3222-32.jpg

Powiem Wam, że ta ostatnia ma obłędny rewers,kolorowy, wyrazisty, ale na zdjęciach kicha.,
no i te pąki to czysty tatuś (tylko figura wciąż modelki)
siewka3222-23.jpg
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2026 17:34 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Łatka, Marlenka, CHI, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 14 Lut 2026 17:44 #889832

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jeszcze jedna próba pod wezwaniem "trudna czerwień".

Misty bardziej się otworzył, no gdyby tak wyglądała lilia... :lol:

Kolejny będzie drugi pęd Daphne - i jakaś moja pomyłka, moja, bo ewidentnie źle umieściłam znacznik, w doniczce.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, CHI, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 14 Lut 2026 19:39 #889839

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13531
Po co ja tu wlazłam :club2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 14 Lut 2026 20:07 #889842

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23022
Marzenka wrote:
:happy3: :happy4: :happy3:

Siewki są przefajne :thanks: :thanks: :thanks: Szacun!
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 15 Lut 2026 12:34 #889881

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Gdy otworzyłam dzisiaj oczy, patrzyła na mnie... 'Happy Valley', ale ... poczułam się zawiedziona, bo to jakby nie do końca ona, albo i wcale nie ona.
HappyValley.1.jpg

HappyValley.3.jpg

Spodziewałam się bardziej czerwonych kwiatów. Takie pokazywały tu nasze koleżanki, Małgosia-CHI i Ewa-Dana581958. Moja jest dużo bledsza i bardziej przypomina 'Dance Valley'. A za miesiąc pewnie zobaczę kwiaty z cebuli kupionej jako 'Dance Valley'. Cebul nie pomyliłam, bo kupione w różnym czasie, od różnych dostawców, chociaż zapewne pochodzące z tego samego holenderskiego źródła.
Żeby było ciekawiej, w sieci pod nazwą Happy Valley są pokazywane i ciemniejsze i jaśniejsze egzemplarze, np. u Fluwela jest zdjęcie i czerwonego i pasiastego. Co tu jest grane, nie wiem. :think:
Małgosiu, Ewo , gdzie kupowałyście swoje egzemplarze?

I jestem zmieszana, nie wstrząśnięta, ale zmieszana :silly: :P , bo moje hippeastrum bardzo, ale to bardzo mi się podoba, jednak nie tego oczekiwałam.
Teraz bym się ucieszyła, jakby Dance Valley, na której kwitnienie czekam, okazała się pomyłką i zakwitła jak dobrze wybarwiona Happy Valley.
Marzenka wrote:

Dobrze wiesz, po co :lol: I długo się nie zastanawiaj, bo okienko sprzedażowe hippeastrów się zamknie i trzeba będzie czekać do następnego sezonu. :happy3:
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2026 12:37 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, CHI, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 15 Lut 2026 12:57 #889882

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19104
Kwitną kolejne.
Zdjęcia takie sobie, bo pod światło.
Kwiatostany są wysokie, boję się ściągać do zdjęć.
Nie chcę robić z lampą, bo zmienia kolory.
Ten czerwony to Red Lion, tak myślę, na zewnątrz płatków spoto zielonego a nie jak tym poprzednimburgundowego.
Myślę też, że ten poprzedni to jednak był Dynamit.

20260215_113553.jpg

20260215_113709.jpg

20260215_113754.jpg

Apple Blossom 1

20260215_113635.jpg

Apple Blossom 2

20260215_113734.jpg

I Ecotic Peacock

20260215_113604.jpg
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2026 13:05 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Jan4, Łatka, CHI, ewakatarzyna, lusinda

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 15 Lut 2026 14:10 #889887

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jolu, żaden ze mnie teoretyk, napiszę jednak, że tej mrocznej, ostrożnie szafującej pojedynczymi promykami słonecznymi zimy większość moich kwitnień jakby nie do końca wybarwiona.
Weź Daphne, ona bywa praktycznie całkiem malinowa do szkarłatu, a moja miała sporo bladego różu. Nie wiem, dlaczego - według mnie cebule oszczędzają na farbce.
Fafka wrote:
Marzenka wrote:

Dobrze wiesz, po co :lol: I długo się nie zastanawiaj, bo okienko sprzedażowe hippeastrów się zamknie i trzeba będzie czekać do następnego sezonu. :happy3:

Dodam od siebie: teraz można kupić cebule sporo taniej. Nie wszystkie, bo te najbardziej rozchwytywane już znikły z ofert, ale początkujący znajdzie aż za dość piękności. A takie totalne wyprzedaże to początkiem marca, w kilku znanych mi miejscach.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, CHI, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 15 Lut 2026 15:02 #889890

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Łatka wrote:
Jolu, żaden ze mnie teoretyk, napiszę jednak, że tej mrocznej, ostrożnie szafującej pojedynczymi promykami słonecznymi zimy większość moich kwitnień jakby nie do końca wybarwiona.

Trafiłaś w punkt. Pewnie to efekt słabych warunków oświetleniowych i termicznych (bo u mnie temperatury z tych konserwujących mięso i starszych ludzi :lol: ). A w takich warunkach egzotyczna piękność nie będzie do końca happy :lol: .
Przed chwilą dostałam od kolegi zdjęcia 'Dance Valley' i opis różnic między odmianami Happy i Dance i już jestem mądrzejsza. Dance ma ten pasiasty wzorek w kolorze różowym i białą podstawę słupka, a Happy paski czerwone i czerwoną podstawę słupka. To u mnie zdecydowanie, pomimo limitowanej ilości, jest czerwień. :P
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, CHI, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.908 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum