TEMAT: Hippeastrum - zwartnica. Część 3.

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 15 Lut 2026 17:33 #889908

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68082
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie Fafko :hug:
U moich rzeczywiście w dwóch różnych miejscach pojawiły się i liście, i pąki, a mam też takiego urwisa:

aluty18-2.jpg

aluty19.jpg

Fafka wrote:
Edit:
Chcę tu pokazać, jak nowoczesne odmiany rozwijają pąk kwiatowy równocześnie z liśćmi. Może to być też wskazówka dla osób zaczynających przygodę ze zwartnicami w odróżnieniu wychodzących liści od pąka.
Nie tylko kształt i grubość są różne, ale przede wszystkim miejsca, z których wychodzą. Liście wyrastają ze środka cebuli, a pąki pojawiają się nieco z boku. Przy czym środka nie wyznaczamy geometrycznie, a na podstawie śladów po starych liściach, które zostały obcięte przed okresem spoczynku.
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2026 17:38 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 17 Lut 2026 12:27 #889999

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 13504
A u mnie wciąż czaruje majestatyczna 'Happy Valley' i otworzyła kwiat czerwona pełna, co do której mam wątpliwości odmianowe.

20260217_114646.jpg

Sterczy w niej znacznik 'Celica', ale coś mi tu nie pasuje. Przede wszystkim kolor i szerokość płatków. 'Celica' powinna być pomarańczowa i mieć stosunkowo wąskie płatki. Ta moja (niezależnie co wyczynia aparat i co pokażą Wasze monitory :lol: ) jest klasycznie czerwona i kształt kwiatu kojarzy mi się z oglądanymi w sieci 'Cherry Nymph'.

CherryNymph6.jpg

Tylko tak jakoś, gdy widzę przymiotnik "wiśniowy" to raczej oczekuję wisienek tych najciemniejszych z nutą amarantu w odcieniu. Co miał hodowca na myśli, nazywając Nimfę "Cherry", skoro w sieci wszystkie jej zdjęcia raczej przypominają wiśnię szklankę ;) :P

Czy ktoś z Was uprawia 'Cherry Nymph' i mógłby podzielić się spostrzeżeniami na jej temat?
A może komuś moja coś przypomina?
Czemu na tę 'Cherry Nymph' się uparłam, bo w paczce z odmianą Celica miała być także CH.N., tylko żanego znacznika nie było.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 17 Lut 2026 18:49 #890018

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95942
Fafka wrote:
'Celica' powinna być pomarańczowa i mieć stosunkowo wąskie płatki. Ta moja (niezależnie co wyczynia aparat i co pokażą Wasze monitory :lol: ) jest klasycznie czerwona i kształt kwiatu kojarzy mi się z oglądanymi w sieci 'Cherry Nymph'.

CherryNymph6.jpg

Tylko tak jakoś, gdy widzę przymiotnik "wiśniowy" to raczej oczekuję wisienek tych najciemniejszych z nutą amarantu w odcieniu. Co miał hodowca na myśli, nazywając Nimfę "Cherry", skoro w sieci wszystkie jej zdjęcia raczej przypominają wiśnię szklankę ;) :P

Jolu, ja widzę klasyczną "flagową" czerwień, ale tym niemniej podoba mi się ten widok.
Kiedyś szukałam pełnych, od dłuższego czasu mam fazę na pojedyncze kielichy (no, chyba że cudem trafiłaby się dodatkowa "falbanka" w środku, ale takiego Juwela czy innego Harlequina nie uświadczysz w ofertach :( ). Ale jak tak patrzę na tę Celikę/Nimfę ... :hearts:
Może - może jeden pąk spełni moją tęsknotę za czerwonym pomponem, jakiś czas temu obok długaśnych liści podpisanych Double Delicious wychynął nos.
Tyle, że co któryś pąk w tym sezonie zdeformowany, albo słabo wybarwiony, albo zamiera.

Za to całkiem ładnie rozkwita rozpoznany rok temu jako Amorice.

Ja fo świadomie nie kupiłam, sklep, gdzie na próbę zrobiłam zakupy, działał na zasadzie "sztuka jest sztuka".

No i drugi pęd Daphne, do jaskrawej wiśni też kwiatom daleko (dodatkowo zdjęcie w sztucznym oświetleniu).

Obie "beauties" B)

Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 17 Lut 2026 19:02 #890019

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Łatka wrote:
Kiedyś szukałam pełnych, od dłuższego czasu mam fazę na pojedyncze kielichy

Tylko patrzeć, jak zagustujesz w anorektycznych pająkach :happy: U mnie tak było, że najpierw barokowe koafiury, potem zachwyt nad prostą formą pojedynczych kwiatów, aż zobaczyłam na żywo cybistra (przyznam, że do dzisiaj ich fotografie mnie nie kręcą) i teraz ślinię się do chudzielców.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 17 Lut 2026 20:23 #890020

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9562
A to mój barokowiec :happy4:

IMG_20260217_174223723_HDR.jpg

IMG_20260217_174321689_HDR.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, whitedame, Łatka, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 17 Lut 2026 20:47 #890022

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Piękny! Jagódko, a co to za jeden?
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 18 Lut 2026 08:17 #890028

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu zgubiłam znacznik i narazie jest nn
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 18 Lut 2026 11:51 #890036

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23022
Dziewczyny piękne są te Wasze.

Jagódko - może to Irina?

Jolu witam w klubie :ouch:

Teraz kwitnie Tropical Sensation chyba 3 pędem i czerwony kupiony jako Red Rival dwa grube pędy na raz.

P2186764_kadr_may.jpg

P2156566_kadr_may.jpg

Red Rival to 100% nie jest - też obstawiam Cherry Nymph lub Inferno...

A ja odwrotnie, najpierw zbierałam pojedyncze i "pająki", a nie gustowałam w złożonych, ale trafiły mi się 2 ładne :wink4: nie oznaczone i zaczęło się.
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2026 11:59 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 19 Lut 2026 08:35 #890064

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu chyba masz rację że to Irinia :hug:
Pięknie pachnie.
Ucięłam go do wazonu bo z cebulki zrobił się niewielki wiórek.
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2026 08:36 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 19 Lut 2026 08:56 #890066

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Wczoraj mogłam pierwszy raz w tym sezonie zrobić małą zbiorówkę:

Wcale nie jestem niezadowolona, że kwitną jeden po drugim, przynajmniej jest czym oko rozweselić tej paskudnej zimy.
W kolejce Spotted Cream. No i dwie nowe cebule, o ile nie zamarzną po drodze.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 19 Lut 2026 13:20 #890080

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19104
Na moim parapecie rozwinął się Herkules, ale jest olbrzymi

Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2026 15:25 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, jagodka27, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 19 Lut 2026 19:22 #890091

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Czas życia i czas śmierci ...

aaluty6.jpg

aaluty11.jpg

aaluty10-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, whitedame, Łatka, jagodka27, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 20 Lut 2026 13:21 #890120

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Adasiowa wrote:
Czas życia i czas śmierci ...

aaluty6.jpg

To tylko sen...
... co jest snem :think: :)

A u mnie piękny sen o życiu wciąż śni 'Happy Valley' :P
HappyVall.5.jpg
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 20 Lut 2026 13:24 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 20 Lut 2026 16:04 #890128

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Aniu, nie martw się, ta cebula z zżółkłym liściem na pewno nie jest martwa. Czasem tak się zdarza, (u mnie) generalnie przy niedoborze światła .
Możesz teraz albo zasuszyć, czyli uśpić cebulę, albo próbować sprowokować wypuszczenie kolejnych liści.
światło + ciepło + wilgoć. Ja bym może dała takiej wymęczonej przez producenta cebulce odpocząć i reanimowała ją za jakieś 2 miesiące, może uda się z letnim kwitnieniem.
U mnie jak najbardziej żywy ubiegłoroczny Spotted Cream.

A dziś przyszła paka z Holandii, w niej tylko trochę moich cebul, lecz wśród nich Picasso i Balance, którego nigdy nie miałam. Zawrócił mnie w głowie budową, niby nie pełny, ale i nie pojedynczy.
Ciekawe, jak "w realu" będzie wyglądał pod względem koloru, bo na zdjęciu sprzedawcy - miodzio.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 20 Lut 2026 17:36 #890130

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Aniu, kiedy rozpoczynałam przygodę z hippeastrami, starałam się pozyskać trochę informacji także z internetu - stamtąd dowiedziałam się, że takie zasychanie liści jest naturalnym procesem zasypiania cebul i teraz powinnam pozwolić na całkowite wyschnięcie ziemi w doniczce, po czym zapakować cebulę w papierową torebkę i umieścić w chłodniejszym miejscu. Niech więc sobie odpocznie - tak jak zasugerowałaś :hug:
Ile mniej więcej powinien trwać taki okres porządnego spoczynku ?
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 20 Lut 2026 17:48 #890132

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Aniu Adasiowa dwa miesiące będzie dobrze. Być może cebula sama da znać, że się wyspała i wystawi ciekawie nosek do słonka, to nie trzeba wtedy jej przeszkadzać :lol:

Aniu Łatkowa Twój 'Balance' też mi wpadł w oko, ale że narzuciłam sobie szlaban: dwie cebule na sezon najwyżej (sezon chyba skróciłam do miesiąca, bo tej zimy kupiłam 3 x 2 cebule :silly: ), to szybko odwróciłam wzrok. Jednak Twój zakup sprowokował mnie do poszperania w sieci. Wrzuciłam w wyszukiwarkę na FB to hippeastrum i obejrzałam sobie mnóstwo zdjęć z prywatnych kolekcji. I powiem Ci, faktycznie miodzio. Czasem różni się odcieniem, od różu po soczystą czerwień, ale rysunek na płatkach, kształt kwiatu, wypełnienie, zawsze urzekające. Będziemy podziwiać. :supr3:
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 22 Lut 2026 14:56 #890196

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Fafka wrote:
Będziemy podziwiać. :supr3:

Jolu, muzułmanie to w takich razach mówią "insh Allah". B) Mnie w tym sezonie spotkało trochę rozczarowań, gdy z dobrze zapowiadających się pąków rozwinęły się szkaradki, więc wolę zbyt butnie nie zakładać powodzenia.
Na razie otwierają się kielichy (a raczej kieliszki) Tres Chic.

Te płatki zawsze kojarzą mi się z użyciem ostro czerwonej szminki na bladej twarzy. Istny Paryż. B) Ale jakoś w pamięci miałam kwiat nieco większy i jeszcze wyrazistszy. Cebula kwitnie u mnie drugi raz.

Tu dla porównania wielkości ustawiłam Szykownego za naprawdę pięknie kwitnącym Spotted Cream (z tej samej dostawy).

W miarę jak się rozwijają, kwiaty zyskują na urodzie, przynajmniej moim zdaniem.

Ostatnio zmieniany: 22 Lut 2026 15:03 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, jagodka27, Nimfa, Perełka, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 22 Lut 2026 16:04 #890199

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 5195
Czasem na tych kontrastowych jedwabiach na żywo widać taki fajny mieniący się brokat ,co trudno zobaczyć na zdjęciach. :search: :thanks: :woohoo: :coffe:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.883 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum