TEMAT: Hippeastrum - zwartnica. Część 3.

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 08 Sty 2023 20:03 #820324

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
I właśnie Jolu Twoje Jewele oglądałam i ten mój nie wpisuje się w tę odmianę. Wygląda bardziej jak Ani Łatki ten pełny biały.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 09 Sty 2023 17:05 #820408

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
jagodka27 wrote:
Mój domniemany Jewel dzisiaj:

IMG_20230108_124000823_MP.jpg

Dzisiaj tak wygląda:

IMG_20230109_165247781.jpg

IMG_20230109_165300070.jpg

IMG_20230109_165433691.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, Carmen, ewakatarzyna, Babcia Ala, Eleni

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 09 Sty 2023 17:35 #820409

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83456
Może jednak 'Jewel'?
Fafka wrote:

Zrobiłam remanent w cebulach i wyszło mi 11 zapąkowanych. Luty będzie u mnie kwiecisty. :)

Gratuluję i trochę zazdroszczę. Na parapecie przede mną ledwo pięć nosów się wysuwa - w różnych stadiach. Jedna cebula kupiona "przy okazji" jesiennych zamówień, to pewno będzie szósta, choć jeszcze nie wystartowała - niczym. I to pewno tyle.
I tak o 600% lepiej, niż rok temu. ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 09 Sty 2023 22:36 #820455

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Niestety to nie Jewel ,to jeden z duble .

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Sty 2023 08:12 #820470

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu Łatko dziękuję za pocieszenie ale jednak to nie Jewel. Ten też jest super więc nie będę opłakiwać :happy4: kwiaty są naprawdę duże, na bogato.
Jednak oglądając zdjęcia Jewela z różnych sklepów internetowych to właśnie wyglądają jak moje ale to nie ten prawdziwy. Jola Fafka ma taki oryginał.
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2023 08:12 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Sty 2023 08:47 #820474

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Te internetowe zdjęcia to generalnie porażka, handlarze kupują zapewne pakiet graficzny, a że nie mają pojęcia, co sprzedają - a osoba wynajęta do obsługi strony nie ma pewno nawet wyobrażenia - wstawiają byle co. O :"kompetentnych" opisach zmilczę. :jeez:
Cóż, grunt, że kwiatki ładne, teraz każde nas cieszą, prawda?

Nawiasem, miałam prawdziwego 'Jewela", i to z marketu - trafiło się ślepej kurze. ;) Ale jak to marketowa cebulka - poszedł do rajskiego ogrodu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, Carmen, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Sty 2023 11:24 #820491

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10319
Jagodko mój oryginał ma dzieciaczka. Myślę go podchować przy rodzicu jeszcze ten sezon i może być Twój. :)
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Sty 2023 13:19 #820500

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
OT
Tak mi się miło zrobiło po wpisie Joli i tak się ucieszyłam, jakbym to ja miała dostać tego dzieciaczka. Jolu :flower2: (oczywiście ja takich kwiatów nie mam i na razie nie zamierzam mieć chodzi mi tylko o gest Joli).
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Sty 2023 13:48 #820504

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
:hearts: :dance:
To tucz go Jolu tucz :dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Sty 2023 14:16 #820507

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Babcia Ala wrote:
oczywiście ja takich kwiatów nie mam i na razie nie zamierzam mieć.

A szkoda, bo tu pewnie by się znalazło parę cebulek szukających dobrego domku. I to nie tylko u mnie. :P
My kolekcjonerzy tak już mamy, że nawet się nie obejrzymy, a od przybytku głowa boli. :jeez: :lol:
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Sty 2023 14:41 #820510

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Babcia Ala wrote:
[...]ja takich kwiatów nie mam i na razie nie zamierzam mieć

Ale właściwie dlaczego? To najmniej absorbujące doniczkowce, jakie znam. A zimą poprawiają nastrój bankowo. I nie mam na myśli NBP, tylko raczej banki z Zurychu czy innej Bazylei. ;)

Ponieważ jak wiadomo, przemija postać świata, i to szybko, wstawiam jeszcze więcej zdjęć Harle1ina. Pierwszy pęd niestety przekwitł, ale na drugim jest 6 (tak!) falbaniastych dzwonków.

Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, Carmen, jagodka27, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Sty 2023 09:49 #820576

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Łatka wrote:
A zimą poprawiają nastrój bankowo.

Potwierdzam. To moje antydepresanty :happy4: . Nie polecam tylko popadania w przesadę, co akurat mi się zdarzyło i teraz jestem lekko ;) osaczona cebulami, a za chwilę zielone szczypiory liści przesłonią mi okna na świat (plus z tego taki, że do czasu wyprowadzenia roślin do ogrodu, nie trzeba myć okien, bo ich prawie nie widać :P )

Dzisiejsza niespodzianka u mnie to drugi pąk na 'Opal Star'. Cebula nadrobiła dwuletni okres oczekiwania. :dance:

Inne też nie próżnują i dzisiaj mam zapączkowane następujące odmiany: Luna, Bogota, Revelation, Jewel, Charisma, Barbados, Cherry Blossom, Showmaster, Picasso, Dancing Queen, dwie siewki nr1 (Olaf x Magic Green), Mystica, Opal Star. Dwie ostatnie cebule po dwa pąki.

Oczekiwanie na kwitnienia jest równie ekscytujące jak podziwianie samych kwiatów - czy Wy też tak macie? Czy może ze mną jest już coś nie halo? :silly:

Łatka wrote:
To najmniej absorbujące doniczkowce, jakie znam.

Tu bym się nie do końca zgodziła. Chociaż hippeastra nie są trudne w uprawie i przy minimum wiedzy o potrzebach roślin cebulowych można się cieszyć nimi przez wiele lat, to jednak doprowadzenie do kwitnienia rośliny starszej niż świeżo kupiona, jest pewnym wyzwaniem. I właśnie w tym upatruję ich siłę przyciągania. Te zabiegi okołokwitnieniowe, gdy już się powiodą, mocno pobudzają w człowieku układ nagrody. To bardzo przyjemne uczucie. Niestety też ma skutek uzależniający. :lol:
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2023 10:01 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, jagodka27, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Sty 2023 17:20 #820606

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
Moja biała nn. Średnica kwiatu 20 cm. Piękna jest.
Nawet nie mam jej jak zrobić zdjęcia w świetle dziennym bo do pracy ciemno a po pracy też :happy4:

IMG_20230111_062644992.jpg

IMG_20230111_062604410.jpg
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2023 17:21 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Marlenka, Carmen, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Sty 2023 17:44 #820610

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jagódko, ładny nawet w sztucznym świetle. Podobny do mojego, powąchaj swoim zdrowym nosem - jeśli pachnie, to są to Alfresco.

Jolu, pisząc, że to mało wymagające doniczkowce, miałam głównie na myśli, że praktycznie można o nich zapomnieć zarówno, gdy uśpione, jak i latem, gdy wystawiam je do ogrodu i tylko okazjonalnie zasilam, wraz z innymi roślinami (przypominam sobie, przechodząc z nawozem obok ich "obozu letniego"). Ale może to z mojej marnej opieki wynikają odmowy kwitnienia?
Teoretycznie wydaje mi się, że nic im nie brak. Po kwitnieniu zasilam na parapetach, wynoszę, gdy temperatura pozwala, na świeże (???) powietrze - a przynajmniej naturalne światło, dalej zasilam, jak napisałam, w okolicach połowy sierpnia przestaję (bo zwykle mnie nie ma dłuższy czas), ograniczam, a następnie kasuję nawadnianie, jak liście zaczynają zamierać, wstawiam do piwnicy, a mniej więcej o taj porze - lub trochę wcześniej - widząc wolę przebudzenia się, zmieniam podłoże i wystawiam ponownie na parapet. I da capo.
To nie jest dużo kłopotu w moim odczuciu i w porównaniu z wrażliwymi np. hibiskusami. A głównie mnie kręci możliwość okresowego wyrzucenia z pamięci. Bo podlewać nie ma kto, gdy woła mnie Południe. :crazy:
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2023 17:45 przez Łatka.

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Sty 2023 18:12 #820618

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
Trochę ma zapachu ale nie takiego żeby siedzieć z nosem w płatkach :happy4:

Inny podobny egzemplarz marketowy kwitł mi tak w zeszłym roku a nazwałam go po poszukiwaniach Marilyn:

IMG_20220321_211541664-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2023 18:41 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Marlenka, Carmen, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Sty 2023 18:57 #820622

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Hippeastra to chyba tak mają z tym zapachem. Cieszy, że w ogóle jest, ale do róż, fiołków, że o liliach nie wspomnę, to im bardzo, bardzo daleko. :)

Jagodko tak po zdjęciach patrząc, to Twój wypisz wymaluj 'Alfresco'. Jednak, że ma 20 cm średnicy, to chyba mutant jakiś, bo 'Alfresco' rozmiarowo jest średniaczkiem. A może trafił Ci się 'Marquis', taki niby identyczny z 'Alfresco', ale ciut większy. :think: Na żywca nie widziałam, to tylko tak sobie "gdybam". ;)

A ten z ub.roku niby podobny, ale jednak inny.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2023 19:22 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Sty 2023 19:39 #820629

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
To jest foto Asi jednej z mistrzyń fotografowania Zwartnic które posiadała i Jej rzetelny wątek oraz kolekcja to wspaniałe miejsce do porównań i ta wykonana fantastyczna praca może być podstawą tylko i wyłącznie do porównań dla innych kolekcjonerów. To jest jedna z fotek Jewela i on tak wygląda na żywo. Nie raz robiłyśmy porównania swoich fotek tych samych odmian, a zwłaszcza podobnych. Ja niestety nie miałam tego szczęścia mieć tej odmiany . To jedno ze zdjęć a w wątku można zobaczyć wspaniałe fotografie od pąka po pełny rozkwit.

/Foto tylko i wyłącznie do celów porównawczych zgodnie z wolą autorki /
Tu są duble.Gdy się kliknie w foto jest opis
www.emaryllis.com/photo-library/double-flowered-amaryllis/
Tu do porównania Marguis www.emaryllis.com/photo-library/double-f...1c436c6896bf5a9e/694
Tu Jewel
www.emaryllis.com/photo-library/double-f...1c436c6896bf5a9e/320
Co do tych białych pełnych to równie dobrze do nas mogą trafiać krzyżówki i te niuanse nie są zgodne a kwiat jednak coś przypomina .Marlin niby jest zielona ale to trzeba zobaczyć na żywo gdy tylko rozkwitnie i te zielone żyłki, a potem bieleje .Dlatego te niuanse dobrze widać na dobrych fotografiach gdzie jest wiernie oddany jest kolor, bo to też jest istotne .No i jak się prześledzi kadry rozkwitania poszczególnych odmian one są jednak inne .Gorzej gdy kwiat nie jest wzorcowy i co sezon kwitnie jednak nieco inaczej i jest niewybarwiony.Z własnego doświadczenia patrzę na kwiaty no i chyba są te rasowe nie do pomylenia z innymi i kundelki równie piękne he he he .
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2023 20:30 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Sty 2023 20:28 #820635

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję za linki, muszę nad moim posiedzieć jeszcze popatrzeć i porównać.
Możliwe że mój to Marquis. .
Środek mojego tak jest "napakowany" drobnymi płatkami że zieleni która jest wewnątrz kwiatu pomiędzy jego warstwami wogóle nie widać. Dużo płatków w środku zakończonych jest jakby pylnikami. Z tego powodu one są zdeformowane i pięknie się zakręcają.
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2023 20:44 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Marlenka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.887 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum