TEMAT: Hippeastrum - zwartnica. Część 3.

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 27 Sty 2023 14:18 #822023

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83453
Dziewczyny -były bardzo duże. Obwodu dokładnie nie zmierzę, bo są zadoniczkowane, poza tym jakiekolwiek mierzenie możliwe dopiero w niedzielę.
Uwierzcie mi na słowo.
Minimalnie mniejsza była Terracota Star, ale to na zasadzie "mniejsza od ogromnych". To jest odmiana hippeastrów o kwiatach średniej wielkości, może to ma jakieś znaczenie?
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Marlenka, bietkae, jagodka27, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, jaknieja

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 28 Sty 2023 20:08 #822121

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4636
Dziewczynki, pomóżcie, co mi zakwitło? Kupiona bez znacznika w Obi
IMG_20230128_200613.jpg

IMG_20230128_200623.jpg
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, whitedame, Marlenka, bietkae, Carmen, jagodka27, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 28 Sty 2023 21:01 #822127

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Bea, przejrzałam szybko e-maryllis, najbardziej podobne jest zdjęcie takiej odmiany Sao Paulo. Inny podobny, dość powszechnie sprzedawany, to Table Dance. Ale najlepiej, żebyś sama porównała, bo rewers też jest istotny.Ja jestem słaba w porównywaniu zdjęcia ze zdjęciem, zwłaszcza, że te dwubarwne mają dość duże wahania w rozłożeniu kreseczek i kropeczek.
Ostatnio zmieniany: 28 Sty 2023 21:05 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, bietkae, jagodka27, Perełka, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 28 Sty 2023 21:53 #822135

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki bardzo za podpowiedź :hearts:
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Ostatnio zmieniany: 28 Sty 2023 21:58 przez Bea612.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, jagodka27

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 28 Sty 2023 21:55 #822136

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki Łatko :hug: zajrzałam i wydaje mi się, że mój jest bardziej kremowy niż biały, a ta czerwień ceglasta... Przejrzałam nasz wątek, ale też nic nie mogę dopasować, choć mam wrażenie, że podobny kwiat już gdzieś widziałam...
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 28 Sty 2023 23:50 #822142

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Pozwoliłąm sobie porównać,więc tylko tylko i wyłącznie dla tych celów ./Bea gdy się nie zgodzisz usune fotkę/ Dla mnie na pierwszy rzut oka takie skojarzenie. Dobrze byłoby jeszcze mieć zdjęcie z perspektywy ogólnej i rozmiar kwiatu.

Rascal ,Dragonfly Sonatini. Taki charakterystyczny układ płatków. Czysta sugestia .Pewnie pierwsze kwitnienie i kwiat nie jest wzorcowy i może wcale nie przypominać danej odmiany. Może niewydarzona Mocca. Kolor też jest istotny.
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2023 00:14 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, bietkae, jagodka27, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 29 Sty 2023 08:35 #822146

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
Perełko :hug: bardzo Ci dziękuję za zdjęcie i porównanie :dance: Kolorystycznie bardzo się zgadzają. Rascal i Mocca szczególnie. Jak słusznie zauważasz wątpliwości mogą być efektem pierwszych kwitnień... :bye:
Dodatkowe fotki:

IMG_20230129_101935.jpg

IMG_20230129_101959.jpg

IMG_20230129_102521.jpg

Kwiat około 10 cm

IMG_20230129_102030.jpg

Na ostatnim zdjęciu kolor przekłamany, w rzeczywistości nic z bieli, bardziej zieleń
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2023 10:27 przez Bea612.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Marlenka, bietkae, Carmen, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 29 Sty 2023 11:41 #822156

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10319
Bea ostatnie zdjęcia i opis pokazują więcej. Tak jak sugeruje Perełka, trzeba szukać gdzieś w grupie Sonatini - to takie średniaki pod względem wielkości kwiatu.
Jedno z pewnością można wykluczyć, to 'Sao Paulo', nie ten kształt kwiatu, zwłaszcza profilu.

Sugerowałabym odkurzenie wątku identyfikacyjnego
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...ostrzezenia?start=54

W tym ogólnym trudniej z czasem odszukać posty, a w identyfikacyjnym byłyby pomocne dla wielu i w przyszłości.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2023 11:49 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, bietkae, jagodka27, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 29 Sty 2023 15:22 #822170

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
W ofercie Verberghe jest taka Mocca, zielonakawa z ceglastymi znaczeniami.

A u mnie katastrofa. :placze: Pod moją weekendową nieobecność rozkwitły dwa wielkie, ciężkie kwiaty Dancing Queen, po dwóch latach pauzowania. A że pęd wyglądał bardzo sztywno, nie był uwiązany do niczego i się złamał wpół.

Wiem, niektórzy specjalnie ścinają, dla mnie to nie jest fajne, tym bardziej, że jest trzeci pąk, na tyle mały, że wątpię, by się w tym wazonie rozwinął.
Terra Mystica za to kwitnie wzorcowo.

Za chwilę powinny się rozwinąć kwiaty cebuli kupionej wczesną jesienią jako Jewel - nie roję sobie, że to będzie on, bo firma taka sobie. Pąk średnio duży, dosyć "tłusty" i seledynowy.

Dwa raczej niskie pędy. Się zobaczy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Marlenka, bietkae, Carmen, jagodka27, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 29 Sty 2023 17:48 #822185

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Aniu, na pocieszenie: w wazonie kwiaty utrzymują się dłużej, cebula nie wysila się, ale... Cię rozumiem :P - też wolę kwitnienie na cebuli. Nie wiem, z czego ta preferencja wynika :think: , może, że ogólnie nie kocham kwiatów ścinać.
Czy mi się zdaje, czy fioletowe światełko masz? Zaczęłaś doświetlać? :woohoo:
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2023 17:50 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Marlenka, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 29 Sty 2023 18:00 #822187

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29663
Zawsze podziwiam osoby, które dostrzegają takie detale i szczegóły, ja to się gapiłam na kwiat, a wokół nic nie widziałam, bo się nie rozglądałam ;)
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Łatka, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 29 Sty 2023 18:24 #822190

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jolu, generalnie nie ścinam kwiatów, od wielu lat Krewni-i-Znajomi-Królika wiedzą, że prawdziwie ucieszy mnie coś, co ma korzonki, takie też roślinki dostaję z różnych okazji. Taki zdekapitowany to jednak zdaje mi się martwy, niestety...

Dostałam dwie lampeczki od męża, chyba miał Dzień Dobroci :P
Doświetlam, ale nie cebule, tylko cytrynę, hibiskus i lekko załapują się katleje. Może jak coś tam wysieję (w marcu?), to i siewki doświetlę, zabierając hibiskusowi. Albo cichaczem coś jeszcze zmontuję... ;)

Dziewczyny, udało mi się zmierzyć obwód jednej z nowych cebul, bo bardzo płytko wsadzona. 32 cm. Satysfakcjonuje?

Edit: Zajrzałam jeszcze na stronę Hadeco, Dragonfly na ich obrazku ma bardzo zdecydowane znaczenia w formie kresek, a nie kropek. Ale mają sporo odmian z serii Sonata i Sonatini (a także Symphony), cieszę się, że sobie o nich przypomniałam.
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2023 19:07 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Marlenka, bietkae, Carmen, Perełka, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 29 Sty 2023 21:36 #822216

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Kwiat taki kanciasty ,warto mu jeszcze zrobić fotki w pełni rozkwitu i na końcu. Ja w sprawach odmian typowo nie charakterystycznych wolę zobaczyć fotki wykonane w realu przez ludzi. Czasem wchodzę na strony, gdzie ludzie pokazują swoje kolekcje i zdjęcia zrobione poszczególnym odmianom . Czasem są opisy skąd cebule pochodzą.
Aniu Królowa Dancingu to piękny ,pełny kwiat i do tego charakterystyczny właśnie .Szkoda że się złamał, ale zdarza się. Taki wzorcowy, cebulowy doniczkowiec ma ten rys natury ,gdzie widać jego piękno. Tak ,wyrosłem z tej cebuli i jestem :search: czasem smukły i dostojny w swojej prostocie jak Jewel, czasem piękny i barwny jak baletnica ,a czasem mam takie niuanse że oderwać oczu nie można. Tylko niestety są odmiany mniej i bardziej kłopotliwe i te gdzie trudno o kwiat wzorcowy i gdy zakwitnie nawet jednym , wzrusza i wzbudza zachwyt i można zobaczyć na własne oczy jak wygląda kolejna odmiana ..
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Łatka, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 30 Sty 2023 10:53 #822239

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Do rozpoznawania odmian bardzo przydałyby się filmiki. Ostatnio przeglądam namiętnie takie w piwoniach i różach. Tu dopiero widać roślinę, nie tylko detale, ale i to coś, co świadczy o indywidualności. Dla mnie to jednak wyższa szkoła jazdy. Czasem mam problem z wklejeniem zdjęcia, a gdzie tu o filmach marzyć. ;)
Jednak, jak się nie ma co się lubi, to trzeba zadowolić się skromniejszą wersją obrazu. I tu im więcej zdjęć, tym łatwiej coś poradzić.
Przydają się zdjęcia z różnych stron kwiatu i całego kwiatostanu, ale też zapis różnych faz kwitnienia, od pąka po przekwitający kwiat. I opis oczywiście.
Ręce opadają, gdy ktoś wrzuci jedną niewyraźną fotkę i prosi o rozpoznanie. B)
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2023 10:59 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Marlenka, bietkae, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 30 Sty 2023 11:13 #822244

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jolu, wstawianie filmików jest prościutkie, chętnie podpowiem, co i jak - oczywiście nauczona przez zięcia. :lol:
Trudniej jest nieprofesjonalnym telefonem czy aparatem fotograficznym "nakręcić" kilkadziesiąt sekund w sensowny sposób.

Spróbuję to zrobić z moją Terra Mystica, tylko dla ilustracji, w czym rzecz.

Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Marlenka, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 01 Lut 2023 12:14 #822381

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Łatka wrote:
Trudniej jest nieprofesjonalnym telefonem czy aparatem fotograficznym "nakręcić" kilkadziesiąt sekund w sensowny sposób.

O tak, tak. :) A jak jeszcze do nieprofesjonalnego sprzętu dodać dwie lewe rączki, to czasem może nie być, co wstawiać. :silly:

Aniu fajny filmik. :bravo:
Przyznacie, że z filmiku można się więcej dowiedzieć o roślinie.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, Marlenka, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 01 Lut 2023 13:48 #822388

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
To i Ty spróbuj, Jolu! Tylko załóż konto na YouTube, jeśli nie masz - to jest łatwizna, z którą poradzą sobie nawet osoby totalnie analogowe.
Na cebuli mojej wygranej na loterii, czyli Harlequina, zakwitł dwoma kielichami trzeci pęd, a właściwie pędzik, widać, że siły się wyczerpały, bo łodyżka ma może 15 cm, a płatki seledynowe z śladowym rumieńcem.
Wstawię jeszcze jeden króciutki filmik, może Jola się zachęci i da namówić. B)

Pociecha moja taka, że pojawił się nosek w doniczce oznaczonej Premiere, o ile znacznik nie przewędrował. Ale to chyba szlus tak zwany z ubiegłorocznymi. :(
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2023 15:19 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Marlenka, bietkae, Carmen, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 01 Lut 2023 16:51 #822398

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11828
Pooglądałam te Wasze cudeńka i przed chwilką wyciągnęłam z piwnicy moje kundelki ale to tak bez entuzjazmu bo jakoś nie za bardzo jeszcze się nakręciłam na zielone. Podlewam jedynie to co stoi na parapetach i w przechowaniu, nie mam żadnych chciejstw a nawet gorzej bo nie ciągnie mnie do sklepów ogrodniczych.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Łatka, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.822 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum