TEMAT: Hippeastrum - zwartnice

Hippeastrum - zwartnice 27 Gru 2018 17:11 #634063

• kero
  • kero's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Łatko jak się niema innego sklepu poza biedroną z cebulami to się bierze co rzucą :think: :happy: I wszystko pewnie zależy też od tego, jak szybko cebule w danym sklepie schodzą :think: A jak jest na nie popyt to zamawiają :think: A co się trafi to czysta loteria jest raz są odmiany rzadkie a raz same czerwone :happy:
Jagodka27 trudno mi powiedzieć po ile mogą być wszystko zależy od rozmiaru cebul, opakowań :think: Kupowałam po 5 zł i po 8.50 i po 15 zł różnie :think:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Carmen, jagodka27, nikita5, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnice 27 Gru 2018 20:02 #634089

• minohiki
  • minohiki's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1451
Parapetowe powroty:

20181227_122710-1.jpg

20181227_124958-1.jpg

Pozdrawiam.
kk
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, Łatka, dana581958, Zibi77, Carmen, jagodka27, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 27 Gru 2018 20:15 #634092

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10323
Jagodka27,u mnie są dwa rodzaje, jedne zapakowane w kartoniki, z których nie widać, co się kupuje, a drugie tradycyjnie w doniczkach. Bez promocji cena obydwu opakowań po 14,99 zł za sztukę.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Hippeastrum - zwartnice 27 Gru 2018 20:23 #634093

• nikita5
  • nikita5's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1836
Jagodka27-ja 23-go kupowałam tą w kartoniku za 14,99 a tych bez kartonika u mnie jeszcze nie ma. :sad2:
Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Hippeastrum - zwartnice 28 Gru 2018 00:01 #634116

• krezus
  • krezus's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 652
Święta. święta i już po, no i trochę się działo na forum, więc tak na szybko odniosę się do tego co się działo.
Gratuluję 'Pyjama Party'(tym co mają) stosunkowo nowa hybryda, nie powinno być z nią kłopotów, bo jak widać dużo zachowała mocnej genetyki odziedziczonej po któryś z rodziców...
Większość cebul, które są obecnie sprzedawane na rynku, to tak złożone hybrydy, zwane "hybrydami międzygatunkowymi", że praktycznie nie sposób wyśledzić pochodzenia oryginalnych rodziców, więc jedynie wypada się domyślać koligacji z klonem botanicznym, który potrafi przekazać mocne geny wielu pokoleniom krzyżówek... :)
Co do samej nazwy tej hybrydy mam mieszane odczucia i skłonny jestem uznać nazwę za kiepski żart, ze strony autora tej krzyżówki... :P

Bożenko super 'La Paz', moje cybistry ucierpiały od wełnowców i nie wiem czy któryś zakwitnie, pozostanie podziwianie Twojego... :supr3:

Aniu, 'Marylin' pozostaje 'Marylin' odmiana łatwa w uprawie i kwitnąca regularnie.

'Charisma' wykręciła numer i jest 'Showmaster'

Iwonko 'Jewel vel Alfresco' jest też 'Marylin', po rozwinięciua 'Alfresco' ma bardziej zwartą budowę płatków, a wielkość cebuli wyklucza 'Alaskę' i 'Alfresco', bo to kolibry.

Takie porównanie tych dwóch kwitnących hybryd:

PorwnanieAlfresco-Marylin.jpg

No, niestety tak to jest z tymi hybrydami, a będzie jeszcze gorzej. Większy bigos ma teraz rynek amerykański, bo Hadeco coś zaniedbało i nie mogą realizować zamówień z tego rynku i wszyscy wściekli, bo zamówienia wracają nie zrealizowane...oj nazbiera się Hadeco :rotfl1:
Może nie doszedłem tam, gdzie planowałem, ale myślę, że jestem tu, gdzie powinienem być.
Pozdrawiam Andrzej
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, Łatka, dana581958, renaa, minohiki, Zibi77, Carmen, jagodka27, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 28 Gru 2018 09:47 #634122

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8545
Zgodnie z obietnicą byłam rano w biedrze i są tylko pudełkowe roślinki po 14,99. Są wg rysunku na opakowaniach czerwone, różowe i czerwone z białymi wstawkami. Na czytniku chyba pokazuje nazwę odmiany. No i stało się. Niepotrzebnie zaglądałam chyba do środka kilku opakowań. Teraz czuję się zdołowana wyglądem tych biednych kwiatków wepchniętych w ciasne pudełko. Wykrzywione zdeformowane kiełkujące pędy, przygięte pąki kwiatowe. Mam nadzieję że wyprostują się już na parapetach przyszłych właścicieli. Niektore cebule dopiero zaczynają kiełkowanie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, Łatka, Jaedda, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 28 Gru 2018 14:34 #634144

• nikita5
  • nikita5's Avatar
  • Platinum Boarder
Piotrze-La Paz jest Kero ale skoro tak napisałeś to może i ja kiedyś trafię,chciałabym. :cry2:
Może w Sylwestra przecenią te cebule choć wątpię zmarnują się. :sad2: :sad2:
Bożena
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2018 14:36 przez nikita5.
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, jagodka27

Hippeastrum - zwartnice 28 Gru 2018 14:40 #634147

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10323
Zibi77, znalzłam u siebie zdjęcia, gdzie 'Charisma' (po lewej) i 'Showmaster' są kwitnące obok siebie (w towarzystwie 'Amico') oraz zdjęcie pąków. Jak widać pąk 'Charismy' jest mocno wybarwiony, a odcień kwiatu cieplejszy.

P1350749.jpg

P1350731.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, Łatka, dana581958, minohiki, Zibi77, Carmen, jagodka27, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 28 Gru 2018 15:38 #634157

• kero
  • kero's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Zgadza się La Paz jest moim nowym nabytkiem :happy: I to mój pierwszy cybister :think:
Fafko dzięki za fotkę teraz dokładnie widać różnice między nimi :happy:
jagodka27 u mnie była taka sama sytuacja same kartony upchane w kącie, pąk mojego biedaka już się wyprostował i wychodzi drugi ciekawe do mnie trafiło :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, jagodka27, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 28 Gru 2018 15:49 #634159

• Carmen
  • Carmen's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 3204
Dzięki Andrzeju, może to Marylin -

DSCN1019.jpg

Akiko

DSCN1015.jpg

DSCN1016.jpg

Nymph

DSCN1011.jpg

DSCN1012.jpg

DSCN1013.jpg

Pyjama Party

DSCN1018.jpg

Dancing Queen

DSCN1017.jpg

no i kolibry się szykują - Papilio i Merenque

DSCN1020.jpg
Zielono pozdrawiam Iwona
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2018 15:50 przez Carmen.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, Łatka, dana581958, minohiki, Zibi77, jagodka27, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 28 Gru 2018 16:46 #634171

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83541
Iwonko, nałapałaś tego dobra! ;)
Nymph prześliczny, miałam go już kiedyś w koszyku - i zrezygnowałam... :hammer:

A ja nawet nie wiem, co tam z moimi, czy nie ususzone (albo, co gorzej, zalane), czy leniwce wypuszczają pąki kwiatowe, a przyniesione z piwnicy się budzą... Cóż, nawet zimą doświadczam tego schizofrenicznego rozdwojenia, będąc TU zachodzę w głowę, co z miejskimi, a jak wrócę - będę się głowić, jak na wsi...
Nakręcona przez Was, a jakże - pojechałam do sąsiedniej gminy :rotfl1: i tam w dużej, nowej Biedronce nabyłam taką oto Niespodziankę Karkonoską :happy:

W pudełku z czerwono-białym oznaczeniem; w odróżnieniu od Jagódki cieszę się, że zaglądnęłam do pudełka, udało mi się spośród przesuszonych i sczerniałych wybrać względnie niezłą cebulę. Choć i tak nie wiem, czy te rdzawe ślady to nie roztocza, o których pisaliście powyżej :think:

Jolu, a mnie się podoba ten maluch, Amico. Ślicznotek!
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, dana581958, minohiki, Zibi77, Carmen, jagodka27, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 28 Gru 2018 17:29 #634179

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8545
Aniu Łatko twoja cebula jest dość duża ale czy zdrowa to niech wypowiedzą się forumowi specjaliści. W mojej biedronce nie było raczej widac jak cebula wygląda bo tylko jej górna część była na wierzchu a cała reszta przykryta jakimś wieczkiem plastikowym z dziurami. Widać tylko bylo wyrastające pędy Hippeastrum
Za tę wiadomość podziękował(a): nikita5

Hippeastrum - zwartnice 28 Gru 2018 18:54 #634190

• Carmen
  • Carmen's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 3204
Aniu, cebula całkiem, całkiem :flower2:
Zielono pozdrawiam Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 28 Gru 2018 19:19 #634196

• Zibi77
  • Zibi77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3096
Sao paulo chyba trafiony, jak myślicie???
DSCF9086.jpg

Pyjama party ciąg dalszy ;)
DSCF9082.jpg

DSCF9083.jpg

No i chyba Antarctica

DSCF9080-2.jpg

Dziękuje za pokazanie różnic między Charisma i Showmaster, dla mnie różnice są tak subtelne że prawie ich nie dostrzegłem. :thanks: :thanks: :) :)
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, Armasza, Łatka, dana581958, Biotit, minohiki, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 28 Gru 2018 19:48 #634199

• nikita5
  • nikita5's Avatar
  • Platinum Boarder
Zibi-to nie Sao Paulo

20181210_123357-2.jpg

To jest Sao Paulo. :flower1:
Twój jest czerwony a powinien być różowy,za to Pyjama Party pięknie rozkwitł.,
Iwonko,no no tyle cudnych kwiatów jednocześnie,piękne. :thanks: :thanks: :thanks:
Bożena
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2018 19:56 przez nikita5.
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, minohiki, Zibi77, Carmen, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 28 Gru 2018 20:03 #634204

• krezus
  • krezus's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 652
Zibi to najprawdopodobniej 'Clown'

A ku przestrodze i zbyt pochopnemu nazywaniu każdej czerwonej plamki na cebuli czerwoną plamistością to znaczy zakażeniem grzybem Phoma narcisii (syn. Stagonospora curtisii). Otóż zwykłe czerwienienie żywych łusek okrywowych to nie jest czerwona plamistość, to jest absolutnie normalne zachowanie rośliny, która w ten sposób broni się przed wniknięciem różnych patogenów. Każde przypadkowe zranienie cebuli (zarysowanie paznokciem np.) spowoduje czerwienienie, a później brązowienie i zasychanie zranienia. Oczywiście profilaktyka wskazana (kąpiel w antygrzybie przed posadzeniem), w moim przypadku spotkałem się może z dwoma przypadkami autentycznego zakażenia tym grzybem i jeśli zauważymy objawy czerwienienia wyrastających liści, co jest sygnałem tej choroby, wtedy to już musztarda po obiedzie pryskanie czymkolwiek.
Grzyb ten będzie przerastał stopniowo w głąb cebuli, wraz z podlewaniem zarodniki dotrą do korzeni które będą stopniowo zamierać, a plamy będą pojawiać się wewnątrz cebuli i 'kaplica'... :placze:

W sumie nie martwmy się o czerwoną plamistość, bo ona eliminowana jest na etapie producenckim, bo producent będzie miał dużo więcej do stracenia niż my kiedy stracimy jedną czy dwie cebule... na parę lat.

No i macie szczęście, że się nudzę i stąd ta moje wywody na ten temat (brak zimy zimą), pewnie z trudem dotrwam do 'Sylwestra' i bez żalu wrócę do domu... :rotfl1:
Może nie doszedłem tam, gdzie planowałem, ale myślę, że jestem tu, gdzie powinienem być.
Pozdrawiam Andrzej
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, Armasza, Łatka, dana581958, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 28 Gru 2018 20:12 #634209

• Łaciata
  • Łaciata's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 58
Spędzam okres świąteczny u teściów, ale dzisiaj udało mi się na chwilę pojechać do mieszkania i podlać rośliny... poza tym, że moja ćmówka mi oddała ducha to wszystko ok. Hipeastrum, które mi pokazało trzeci palec w listopadzie kwitnie ponownie, ma cztery kwiaty, dwa dopiero w pąkach.

Kolor na zdjęciach jest nieco przekłamany i zbyt zimny. W rzeczywistości kwiaty mają odcień cynobrowy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, Armasza, Łatka, dana581958, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 28 Gru 2018 20:37 #634218

• Zibi77
  • Zibi77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3096
Kolory na zdjęciu są zbyt uwydatnione zobaczymy jak się w pełni rozwinie na razie wygląda jak na zdjęciu załączonym z cebulą. Postaram się zrobić lepsze zdjęcie :) :)
Za tę wiadomość podziękował(a): nikita5

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.921 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum