TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 17 Sie 2012 23:17 #62193

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Jolu, zrobię zdjęcie jutro i wstawię u Ciebie jeśli pozwolisz.
Mój to mizerota. Wypuścił listki tylko na 2 gałązkach jakie miał od zeszłego roku, a nowych przyrostów wcale nie widać. Możliwe, że chory. :cry3:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 19 Sie 2012 23:06 #62545

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Shiralciu Chippendale konieczne :woohoo: i Coral Palace też ;) Obie piękne.
Monik zapraszam równiez do wątku różanego :silly:
Witaj Wandziu :bye: Rozplanice jak najbardziej tegoroczne, powiem więcej i miskanty już się wykłaszają.
Masz rację chyba z tym podłożem dla różyczek, u mnie bardziej zasadowa okolica, więc i po kolorze różanych liści to widać :whistle:
Mój Gebruder zdecydowanie w kierunku pomarańczu :happy4:
Gosia a jakie ma podłoże, pomyślałaś o kwaśnym i korze pod krzaczek.
Może trzeba było nawieźć, może przyciąć wiosną, bo przemarznięte gałązki nie wypuszcza już listków.

No to u mnie dzisiaj kilka .... kulek :woohoo: jako, że w piątek odwiedziłam dobrze wielu znaną szkółkę 'Daglezja' :dance:
Nie można mnie chyba tam wpuszczać więcej :rotfl1: Wszystkie kulki piękne i które tu wybrać :think:

Oczywiście pierwsze pytanie o .... :funnyface: Picea abies 'Spring Fire'a' :woohoo:

Picea abies 'Medusa'/świerk pospolity/

Pinus resinosa 'Watnong'/Sosna czerwona/

Picea bicolor 'Dwarf Tigertail'/świerk dwubarwny/, ponoć szyszki buraczkowe wiosenką :dance:

Pinus mugo 'Milky Way'/kosodrzewina/

Abies fraseri 'Pyramidalis Compacta'/ jodła Frasera/

Pinus strobus 'Radiata'/sosna wejmutka/

Pinus jeffreyi 'Joopi'/sosna Jeffreya/

Pinus mugo 'Peterle'/kosodrzewina/

Pinus mugo 'Marand'/kosodrzewina/

Czy muszę wspominać, że po obsadzeniu pozimowych, wolnych :cry3: pozycji nastąpiło kolejne zmniejszenie trawnika :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: z planami ... dalszymi :silly: i doniczkowane dla okiełznania mozgi wypały ... jedna po drugiej :rotfl1:

Miałam nie cykać, ale skusiłam się na tle błękitnego nieba ponad 2 metrowy pęd 'Othella' obok 'William Shakespeare', który ostatnio czaruje kwitnięciem :woohoo:

a to jest Knirps, zgodnie z sugestią Marty ;) Po zimie był tak biedny, suszony wręcz, że zupełnie zapomniałam, że go mam :ouch:

'Flora Danica'

i jeszcze jarzmianka

kwitną nareszcie datury :dance: i teraz zaczynam sobie przypominać ... dlaczego tyle wysiłku warto im poświęcić ;)
Ostatnio zmieniany: 20 Sie 2012 21:26 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 20 Sie 2012 08:21 #62573

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Jolu ładnie kwitnie ci datura , gdzie ją zimą przechowujesz?
Moje słabo kwitły i zrezygnowałam z nich .

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 20 Sie 2012 19:22 #62687

• gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
No zakwitła ślicznie :club2: a ty marudziłaś

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 20 Sie 2012 19:26 #62689

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Jolu datura prześliczna...ależ musi Ci pachnieć na tarasie wieczorami :P

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 20 Sie 2012 19:39 #62692

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Gratuluję Spring Fire'a :woohoo: Piękny okaz Meduzy wyrwałaś :woohoo: Ogólnie to mam takie oczy :woohoo: patrząc na Twoje zakupy :)
Tylko na Radiate przygotuj trochę miejsca, bo moja ma tak z półtora metra średnicy ;)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 20 Sie 2012 19:46 #62696

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jola, śliczna ta różowa różyczka! Jaki układ płatków! Ale to chyba nie jest Fairy... A nie może to być Knirps? Nie wiem, nie widzę wielkości, ale Fairy nie jest taka ładna! ;)
Kulki już się rozlokowały! Pomniejszanie trawnika konieczne, no w końcu nie mogą kulki się wpychać na siebie! Ale to chyba jeszcze nie koniec pomniejszania trawnika w tym roku? ;)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 20 Sie 2012 20:23 #62706

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Jolu, jak nie dopniesz swego to nie byłabyś sobą :D :D gratuluje udanych zakupów :)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 20 Sie 2012 22:23 #62778

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Gieniu zaczęły kwitnąć wszystkie datury :dance: Jedne obficiej, inne słabiej. Ta jak widać ma dwa pięterka.
Zimuję je w garażu, gdzie temperatura nie przekracza zimą 8-10 stopni. Jakoś sobie radzą :lol:
Gosiu, jak wróciłam z wakacji zobaczyłam, że przędziorki zajęły się tak daturami, że blade listki opadały razem z ogórkami :cry3: Nie miałam nadzieji na jakieś ładne kwitnienie w tym roku, ale opryski zdziałały cuda :woohoo:
Teraz zaś zaczynają kolejne :dance:
Aguś uwielbiam zapach daturowych kwiatów, taki słodziutki i upojny ;) Jak już kiedyś pisałam polecam także Accidenterę, która pachnie nie mniej zaskakująco :lol:
Pawełku sam najlepiej wiesz, że jak już znajdziemy się wśród całego dobrodziejstwa szkółkowych kolekcji ... wszystko jest piękne :woohoo: Co zatem wybrać :rotfl1:
Kiedyś Goniak pokazała taką piękną fotkę Radiaty, że do dzisiaj mam ją w pamięci :woohoo: Nie szkodzi, że szeroka, miejsca ma sporo. Taki okaz zamiast rozłażącej się mozgi to chyba dobra wymiana :rotfl1:
Madusy 4 ostatnie były :funnyface: taki sympatyczny maluszek, zobaczymy wiosenką :woohoo:
Marta, jak zwykle masz rację :hug: byłam pewna, że wykopałam ją wiosną :jeez: Takie to wysuszone nic wiosną było :mad2:
Podobnie jak 'Baby Masqerade', ktorą odkupiłam ostatnio :think: No popatrz, tej dałam szansę i zupełnie słusznie, jak się okazało
:flower2:
Trawnik pomniejszony nieznacznie :silly: przytarasowo. Miejsce na ciurkadełko obsadzam ... jakiś klonik by się przydał, ale niech kulki nieco osłonią ;)
Na rabacie wyladowała także Abies koreana 'Luminetta', która zdołowana od ubiegłego roku na wzniesionej ustąpiła miejsca maluszkom. Takie tam przesadzanie :rotfl1: Obawiam się jednak, bo ona nie może w pełnym słońcu rosnąć i raczej w zaciszu :think: Czy się przyzwyczai :think:
Sylwek no tak to już z nami jest :rotfl1: Cóż poradzimy ;)
Zachwycona Twoją kolekcją aristat chciałam cos tam kupić, ale nie było :cry3: Na wiosnę za to zamówiłam :rotfl1:
A ja tak lubię czasem przysiąść za murkiem, pośród pochylających się na wietrze traw i kulek :woohoo:
Jakieś krzesełka trzeba zorganizować :think: jakis kącik do zamyśleń zanim ogniskowy zakątek z ławką powstanie ;)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 20 Sie 2012 22:45 #62794

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
U ciebie jeszcze kwitnie jarzmianka :supr3: U mnie dawno nie ma kwiatów. Kupiłam sadzoneczkę w Łosiowie. zakwitła dwoma kwiatkami i poszła w liście.

Flora Danica - piękna róża - mam ją i bardzo się z tego cieszę :hearts:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Sie 2012 10:48 #62854

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A zdradź czym tak skutecznie potraktowałaś przędziorka na daturze?
U mnie ten drań wciąż nie odpuszcza :mad2: , tylko przenosi się w nowe rejony :mad2: :mad2:
Jestem już tym tak zmęczona, że złamałam się i zakupiłam środek polecany przez panią Spasówkę. Przyszedł wczoraj, a teraz czekam na odpowiednie warunki do oprysku :evil:

Zakupy znowu zrobiłaś... liczne :rotfl1: O innych zaletach kupionych kulek się nie wypowiem, bo się nie znam :happy3: , ale na wiosnę chciałabym znów z Wami pojechać i znów mi coś doradzisz :idea1: .
Bo powiem Ci, że Jack Korbit, którego kupiłam, bo mi kazałaś :funnyface: , podoba mi się coraz bardziej :woohoo: . I sosny wejmutki coraz mocniej mi siedzą w głowie ( Marcie już mówiłam :happy3: ).

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Sie 2012 11:32 #62864

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Jolu, poszukałem trochę na temat Twojego ostatniego zakupu, a konkretnie Picea bicolor 'Dwarf Tigertail' i jego pełna nazwa to: Picea bicolor 'Howell's Dwarf Tigertail'. Określany jest także jako picea alcoquiana 'Howell's Dwarf'
I jedna konstatacja - w przyszłym roku szyszkowego konkursu nie będzie, bo miałabyś z góry pierwsze miejsce :lol:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Sie 2012 12:32 #62882

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Jolu, zastanawiam się co ładniejsze na ostatnich zdjęciach, kulki czy róże? I wyszło, że datura. Wspaniałe te żółte dzwony.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Sie 2012 12:51 #62886

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Kuleczki do pozazdroszczenia.Na szczęście Spriga i Meduzę już mam, więc zazdrość jakby mniejsza. :P Ubolewam, że Ryki tak daleko. To ponad moje możliwości i siły tak długo i daleko jechać. Pewnie bez przyczepki do autka by się nie obeszło. Po kilka sztuk nie opłaci się jechać :lol: .
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Sie 2012 19:24 #62957

• wanda7
  • wanda7's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Dzień dobry, Jolu. W kwestii kulek to ja akurat nie mam nic do powiedzenia, ale jesli chodzi o różyczki, to owszem, wypowiem kilka słów. A będą to słowa pochwały dla Flory Danica. Bardzo cenię tę róże za sztywność pędów, kolor i zdrowotność. Chciałam ją sobie nawet rozmnożyć z patyczka, ale po wypuszczeniu jednego malutkiego listka patyczek sczerniał i tyle było z mojego eksperymentu. Jeśli będę miała okazję kupię sobie jeszcze ze dwie Flory do kompletu :bye:
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2012 19:25 przez wanda7.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Sie 2012 20:41 #62978

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
W zasadzie to wszystko o zakupach zostało wypisane :think: Ale się powtórzę: cudne te nabytki, dla mnie to same nowości, które mnie dobijają, bo przecież nie mogę mieć tego wszystkiego :club2: :rotfl1:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Sie 2012 21:07 #62991

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonka u mnie poprzednie pędy jarzmianek uschnięte, w zasadzie do wycięcia.
Kolejne zaś rozwijają kwiaty :happy4:
Flora jest taka energetyczną rożyczką, bardzo rozwesela rabatę :lol: Mam jeszcze kilka takich wesołych np. Augusta Luise :silly:
Marta zdaje się, że u mnie był to MAGUS 200 SC. Pamiętać należy, aby opryskać całą roślinę, szczególnie dokładnie zaś liście pod spodem i pędy.Widać zresztą gdzie te dranie żerują :jeez:
Wspole zakupy :woohoo: a jakże zapraszamy ;)
Romku dziękuję :hug: czy wiesz jaki zapach na tarasie :hearts: Już po wyjściu z domu taki aromat, bo kwitną ze 4 datury, ta zaś dwupiętrowo, więc ją wybrałam do pokazania :silly:
Danuś, kochanie nie narzekaj, please ;)
Twoja kolekcja to dopiero :whistle: i do szkółek niedaleko :funnyface: U mnie to cała wyprawa :silly:
Wandziu Flora ma piękne kolorki :woohoo: zaczyna się właśnie kolejne kwitnienie :happy-old: wiele jeszcze ślicznotek zakwitnie :drink1: Widzisz, ja wolę od ilości, mieć mnogość odmian. Po dwie róże z odmiany to u mnie to tylko Munstead Wood i Chippendale :woohoo:
Anetko nikt z nas raczej nie może mieć wszystkiego przy takiej mnogości ofert ;) Tak więc spoko, pomalutku, za rok będę kolejne odmiany :lol:

Wspomniane częściowe zajęcie :silly: Czy takie ograniczenie powstrzyma mojego budrysa :think: :rotfl1:

Jeszcze tylko darń trzeba usunąć i korą wysypać, ale kuliki w ziemi :happy4: z planem na ciurkadełko ... :think:

A kwitną u mnie także kielichowiec wonny :lol: /znów pachnie 'jabolem' sprawdzałam dzisiaj :rotfl1: /

clematisy, tu Josephine

hibiskusy

dalie

datury :lol: jejuśku jaki zapach upajający :funnyface:

i oczywiście różyczki :dance:
'Let's Celebrate' nadal nie zachwyca nadmiernie ... choć ma to coś ... :woohoo:

'Julia's Rose' :hearts: jeszcze będą kwiaty ;)

'Summer Song' cudna i jak pachnie :P

'Hot Chocolate' nie mniej urodziwa :dance: nie sprawdziłam, czy pachnie :think: a ponoć delikatnie, owocowo ...

'Olympic Palace'
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2012 22:28 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 21 Sie 2012 21:32 #63000

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
pamelka wrote:
Na rabacie wyladowała także Abies koreana 'Luminetta', która zdołowana od ubiegłego roku na wzniesionej ustąpiła miejsca maluszkom.
Nic dziwnego, że Luminetta zdołowana, skoro musiała ustąpić miejsca maluszkom! :rotfl1:
Jolu, to datury pachną? Czemu nie mówiłaś, żeby wąchać?
A czemu Markita uparcie nie chce uwierzyć w moc olejku pomarańczowego? :dry: Działa, jak nic nie działa...

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.576 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum