TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Sie 2012 13:15 #65402

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Piękne trwaki! Ja moich jakoś nie mogę skłonic do kwitnienia... Trzeci rok czekam i nic- kępy dorodne, kłosów brak :( Chyba im moja glina nie służy.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Sie 2012 15:47 #65423

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Jolu - piękne zachody ! Fajnie ,że masz taki szeroki widok z domu :P

A szarość niestety na pewno nadejdzie...kiedyś tam.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Sie 2012 17:14 #65428

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
No niestety czuć , czuć powiew jesieni , wieczorem to nawet bardzo :whistle: :whistle: .......... Jolu pliss :thanks: :thanks: odmiany rozplenic ( zwłaszcza drugiej i trzeciej ) ostatnio tak jakoś widzę trawki :woohoo: :woohoo:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Sie 2012 18:10 #65440

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Babeczki, nie smęcić proszę! Jeszcze 3 tygodnie lata! :woohoo: Ja mam nadzieję, że wreszcie ciepło i słonecznie będzie, bo mnie dotychczasowe "lato" nie rozpieszczało :supr:

Jolu, kiedy kwiaty boskiej 'Chippendale' są pomarańczowe, na początku czy w zależności od pogody?
Ostatnio zmieniany: 30 Sie 2012 18:11 przez sd-a.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Sie 2012 18:18 #65443

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Moja Chippendale nie zakwitła -jako jedyna z nowo nabytych róż....

A słyszałam gdzieś tu hymny pochwalne na temat jej wyglądu .Może kiedyś się dowiem???

Siberio -coś tam słyszałam ,że wrzesień ma być ładny, no ale czy to jeszcze lato.... :jeez:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Sie 2012 20:08 #65469

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A ja czytałam, że do listopada ma być sucho i ciepło :dry: . Zwłaszcza to sucho mnie nie zachwyca :evil:
Znów będę kopać w skale doły pod róże :hammer: :jeez:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Sie 2012 20:32 #65483

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
pamelka wrote:
Najbardziej mnie smuci nadchodząca szarość :oops:
A mnie najbardziej smuci nadchodząca starość! :rotfl1:
Nie wiedziałam, że to są smugi kondensacyjne! :oops: Ale one powstają chyba na pewnej wysokości, bo te, co nade mną tak nisko latają, to nie zostawiają tego...
No ale o trawach chciałam, wielkie już te kępy rozplenic, a czy przy tej drugiej z ciemniejszymi kłosami masz jakiś znacznik?
A czy zabezpieczałaś jakoś trójsklepki na zimę? Bo ponoć jednak trzeba, jak się przekonałam ;)
Foki zachodowe świetne! ;)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Sie 2012 21:47 #65533

• Roma
  • Roma's Avatar
Jolu-wspominasz o jesiennym zasilaniu roślin a ja zakodowałam sobie, że ostatnie zasilanie roślin do 15 lipca.Proszę oświeć mnie co i czym zasilić jesienią :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 30 Sie 2012 21:47 przez Roma.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Sie 2012 21:53 #65537

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
To taki bajer producentów, którzy chcą opchnąć jeszcze więcej nawozów sztucznych. Wymyślili niby mieszanki jesienne ze zmniejszoną dawką azotu. Pomaga niby zdrewnieć pędom, dzięki czemu mają lepiej przezimować.
Za tę wiadomość podziękował(a): marzenaF, rispetto

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 31 Sie 2012 10:18 #65645

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Daguś zupełnie nie mam pomysłu dlaczego tak jest :whistle: Mówisz ciężka ziemia, to może spróbować wymienić :think:
Madziu jak to Chippendale nie zakwitła :eek3: Kiedy sadziłaś? Wiosną?
Moja z jesiennych nasadzeń ma już kolejne kwitnienie. Naprawdę nie mam problemów z tą różyczką, żadnych :happy-old:
U mnie póki co dużo słońca i bardzo ciepła, chwilowo odrzuciłam myśli o szarości ;)
Co do widoków .... dzisiaj Pełni Niebieskiego Księżyca, trzeba wieczorem znów popatrzeć w niebo :happy4: czas na kolejne zamyślenia, bo czas magiczny ponoć :lol:

Miruś
- pierwsza to zdaje się Pennisetum alopecuroides 'Hamlen' /choć nigdy nikt nie potwierdził :whistle: /
- kolejna Pennisetum alopecuroides 'Karley Rose', najwyższa, z pewnoscia ok. 1,30 wysokości.
- i ostatnia, najniższa z gatunku 'Little Bunny'
Wszystkie już u mnie zimowały, kwitną kolejny rok, choć ta ostatnia najpóźniej.
Siberko także liczę na trochę słoneczka, a prognozy tegoroczne brzmią optymistycznie, ciepła jesień/oby nieco deszczu nocą :silly: / i łagodna zima /oby nieco śniegu w najmroźniejsze dni :lol:
Ale te zapowiadane wkrótce w nocy 3 stopnie :eek3: donice znosić do domu, czy nie :think: Co będzie przy gruncie ...
Chipek jest w początkowej fazie taki orange'owy :woohoo: piękny.
W miarę przekwitania różowieje.
Markito zapowiadali dla nas deszcze lada dzień :think: o widzę, że już się zmieniło :jeez: Miejmy nadzieję, że jednak popada od czasu, do czasu ...
Marta jaka starość :hammer: w podroż nam trzeba wyruszyć, mówiłam :woohoo: znacznie się odmłodzisz w moim towarzystwie :rotfl1:
Trójsklepek nie zabezpieczałam na zimę, rosną w różnych lokalizacjach i jakoś sobie radzą ;)
Ciemne kłosy :whistle: to opisana przez Ciebie zresztą ;) Pennisetum alopecuroides 'Karley Rose'
Właśnie Romciu , jak pisze Siberka zasiliłam nawozem z mniejszą dawką azotu. Wiosenne, 100 dniowe nawozy już nie działąją, a roślinki trzeba jakoś wzmocnić :think: Długa ciepła jesień, więc i wegetacja mam nadzieję, jeszcze potrwa, a różyczki będą zachwycały :dance:
Siberko kochana, w ubiegłym roku moje biedne róże rosły i rosły, przyszła zima i je zaskoczyła :(
Pozimowe straty które poniosłam wpłynęły na moją decyzję o jesiennym nawożeniu :think:
Zobaczymy więc wiosną, czy było warto, czy to tylko kolejna marketingowa sztuczka :happy-old:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 31 Sie 2012 11:03 #65654

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Larix decidua 'Krejca Mutation' /modrzew/ wypuścił nowe gałązki :woohoo: już nie będę strzygła :rotfl1:

Pinus parviflora Meiko i Chicuzagoten /sosny drobnokwiatowe/ poradziły sobie z upalnym latem :woohoo:

Abies koreana 'Pancake' /jodła koreańska/

Picea omorica 'Gunter' /świerk serbski/

Metasequoia glyptostroboides 'Little Creamy' /metasekwoja chińska/

kolorowy Acer palmatum 'Oridono-Nishiki' :woohoo:

widoczki

kolejne trawowo ...

kłosy miskanta na tle prosa i budleja, o którą prosiła Markitka, przezimowana :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 31 Sie 2012 11:07 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 31 Sie 2012 13:32 #65693

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Pierwsze zdjęcie z serii widoczki - super. Podoba mi się takie odbicie :)
Trawiasto się robi w ogrodach :dry:
Wczoraj obejrzałam sobie moją magnolię i widzę na niej pączki! Będzie wiosną kwitła - oczywiście o ile jej mróz nie przeszkodzi :angry:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 31 Sie 2012 17:38 #65731

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Widoczki super - jak zwykle :thanks:
Jolu, wrzuciłam u siebie fotkę jodły hiszpanki - możesz coś doradzić? Pamiętasz... Twoja żółta, moja zielona, choć ta sama odmiana :think:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 31 Sie 2012 19:09 #65755

• Roma
  • Roma's Avatar
Jolu, Iwono Dziękuję Wam za odpowiedzi, jak widzę są różne i dlatego ja chyba pozostanę przy ostatnim zasilani w lipcu :think:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Wrz 2012 00:59 #65874

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Piękne te widoczki trawiaste :lol: Coś kuszą mnie i kuszą a miejsca coraz mniej :unsure: Mogłabym po płotem,ale tam już plan ustalony .... Rabata cięta,znaczy się z kwiatami do cięcia,nastanie u mnie nowa era,przestanę sama sobie skąpić kwiatów :rotfl1: Joluś a Ty kosisz kwiatki ,czy tylko je z okien oglądasz :search: ?
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Wrz 2012 10:25 #65908

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotka, a mi się wydaje, że jakieś takie spojrzenie monotonne zbyt mam na swoj ogród. Ulubione zakątki, o których zwykle zmierzam :lol:
Cienie na murku zauważyłam w ubiegłym roku, jednak jakie cienie mogą rzucać minaiturowe iglaczki :rotfl1:
Trawy się zaś rozrosły i zaczynają tworzyć tło w ogrodzie, inne stanowią towarzystwo dla iglaków, zanim te podrosną na tyle, aby je przerosnąć :rotfl1:
Moje magnolie także w pączkach, mam nadzieję, że zima obejdzie się z nimi łaskawie ;)
Anetko byłam, widziałam ... i napisałam. Może to jednak Glauca, nie Aurea? Poczekajmy :teach:
Romciu poczekajmy zatem ;)
Marzenko zawsze podziwiałam trawiaste kępy w ogrodach.
Miscanty dajmy na to są takie wielkie, mocarne, wprowadzające nieco klimatu nieładu :whistle: szczególnie zaś w wietrzne dni :lol: Moje pomalutku się rozrastają :lol: Pamiętać jednak trzeba, że to docelowo wyrastają całkiem spore roślinki i potrzeba i miejsca :funnyface:
Koszenie kwiatów :lol: niektórych być może :funnyface: Jednak jestem jeszcze na etapie podziwiania kompozycji ogrodowych, bardziej niż domowych wazonów :rotfl1:
Nie wyobrażam sobie jenak wiosennego salonu bez tulipanów czy żonkili :) Później zaś do wazonu trafiają zwykle różyczki, przed zapowiadaną zmianą pogody na gorsze, dalie, rubekie ... :lol:
Ostatnio zmieniany: 01 Wrz 2012 10:26 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Wrz 2012 10:30 #65910

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Ale świetnie wygląda ten klon :woohoo: Iglaczków to nawet nie komentuję, bo podobają mi się wszystkie :)
A Twojego Krejci to chyba wiele osób będzie pamiętało bardzo długo :rotfl1:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Wrz 2012 10:54 #65921

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Pawełku co było, a nie jest :funnyface: trudno się mówi :silly:
Od wiosny ja zaś dużo lepiej pamiętam Spring Fire'a :jeez: NEVER AGAIN :hammer:
O niektórych zaś kulkach muszę zapomnieć, inne po opryskach doszły do siebie :)
Co by nie mówić, nadal jest przy czym przystanąć spacerując po ogrodzie :happy4:

Edit. Muszę jeszcze słówko pokrzepienia szepnąć do początkujących ogrodników ...
Straty i to nie tylko te zimowe są normą w ogrodzie i z faktem tym trzeba się pogodzić niestety :cry3: choć wcale nie jest to łatwe :think:
Życzę kazdemu, aby było ich jak najmniej :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 01 Wrz 2012 11:59 przez pamelka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.455 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum