TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 04 Wrz 2012 19:11 #66745

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Jola ten bez to tam gdzie te spacery po kolekcjach ;) ?
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 04 Wrz 2012 19:21 #66746

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Daguś, Dalu, drogie koleżanki przecież zawsze do Sulejowa można podrzucić :happy4: jeśli wcześniej nie zdobędziecie :lol: Tylko trzeba wcześniej mówić, żeby czasu trochę było do zdobycia B)
Canny, u na na miejskich rabatach 50-60 cm najwyżej :whistle: ale za to jak pięknie kwitną :) sama się zastanawiam co im jeść dają :think:
Zapewne azofoskę najzwyklejszą ;)
Dorotka to nie tam.
W naszej okolicy jest taka fajniutka szkółka ... bzy, klony palmowe, hibiscusy w różnych odmianach i wiele innych ;)
Ostatnio zmieniany: 04 Wrz 2012 19:21 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 04 Wrz 2012 19:50 #66752

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
pamelka wrote:
W naszej okolicy jest taka fajniutka szkółka ... bzy, klony palmowe, hibiscusy w różnych odmianach i wiele innych ;)

i zapewne wierzby palmówki :woohoo:
Jakbyś kiedyś widziała, to ja bym była zainteresowana :hug:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 04 Wrz 2012 21:08 #66777

• Debra
  • Debra's Avatar
Na poprzedniej stronie, na zdjęciu za paulownią jest taki kosmaty krzew obok iglastego drzewa. Czy możesz mi powiedziec, co to?

Kanny - niesamowite wprost. Wszystko u Ciebie jest takie WIELKIE :bravo:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 04 Wrz 2012 21:17 #66785

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Są kanny i dalie, jest kolor w ogrodzie! I róże jeszcze do tego! No właśnie, ile jeszcze róż będzie to tego w przyszłym roku? :rotfl1: Notesik spuchł od zapisków? ;)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 05 Wrz 2012 09:20 #66902

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta zapytam dzisiaj ;) W piątek bedę przejazdem, więc mogłabym zostawić u Kasi.
Debra mam wrażenie, że pytałaś o Sambucus racemosa 'Tenuifolia'/bez koralowy/ ;)
Kliknij na nazwę to obejrzysz o wiele więcej pięknych egzemplarzy :happy4:
Nie mam wielu dużych roślinek, bo i ogródek jeszcze młody.
Canny zaś od początku należały do moich ulubionych kwiatów :lol: Nie wiedziałam tylko, że przechowywanie ... :rotfl1: ale i to da się przeżyć dla takich widoków ;)
Marta zeszycik puchnie :lol: miejsce się kurczy :silly: sama wiesz jakie jest życie :rotfl1:
Mam kilka osobników do wykopania :dazed: nie mogą się zebrać cały sezon, więc w kolejnym także nie wróżę im sukcesu :jeez:
Tak więc na bordowej, przymurkowej ze dwie wolne miejscówki widzę :funnyface:
Muszę także zrobić nareszcie porządek z siewkami jeżówek, bo zajmują sporą część rabaty, gdzie jeszcze kolejne różyczki można by :funnyface:
Coś się wykopie, coś się wkopie - samo ogrodnictwo :happy4:

A u mnie sprawdza się właśnie Mina Lobata :happy4:
Jak się okazało doskonałe pnącze na obrośnięcie pergoli. Za rok zapewne także będzie to jej miejsce :funnyface:

Kwitną także hostki

Zachwyciło mnie zbliżenie trójsklepki z kroplami nektaru / :whistle: / na pręcikach :woohoo: czy widać ...?

Berberysy 'Admiration' stroją się w kolory. Nie mam fotki takiego rosnącego w cieniu lilaka :think: jest zupełnie zielony z delikatną, żółtą obwódką. Tak więc na słońce z nim :woohoo:

Dla odmiany kilka tarasowych pelargonii może ... :dance:

A na koniec kulki :woohoo:
MOPIK :lol: Thuja plicata 'Whipcord' /żywotnik olbrzymi/

Pinus strobus 'Tiny Curls' /sosna wejmutka/

i podobne bardzo Pinus strobus 'Green Curls'

Pinus mugo 'Agnieszka' i 'Rositech' /kosodrzewiny/
Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2012 11:15 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 05 Wrz 2012 10:50 #66933

• AGP-ON
  • AGP-ON's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Grześ
  • Otrzymane dziękuję: 249
pamelka wrote:
Aguś także mam miniaturowe dalie, jednak te igiełkowe robią takie wrażenie :woohoo:
Miniaturowe nadrabiają ilością za to ;)
Miejsca wiele więcej nie zajmują, bo z reguły są wyższe i potrzebują podparcia.
Postanowiłam zrobić taką jedną rabatę wykopywaną, nawieziona ziemia ... około metra w głąb, jesienia przekopywana z końskim obornikiem :lol: Tam właśnie rosną canny, dalie, acidantery :hearts: myślą, że jest im tam dobrze, bo stanowisko dodatkowo osłonięte garażem, psim kojcem i ogrodzeniem z drugiej strony.
Bez jak mgiełka to prawda :) Wciąż się rozrasta.
Grześ mam Picassa :) którego zresztą szukałeś :search: Znalazłeś ;)
Te paskowane liście to Stuttgart, jedna z najwyższych odmian. Niestety białe rewersy na liściach lubią się przepalać w goracym, letnim słońcu :whistle:
Dlatego też u mnie rosną w drugim i trzecim rzędzie :silly: Tam słoneczko im nie jest straszne.
Tych też będę miała trochę do podziału i wydania ;)
Bez ... wiem gdzie można kupić niedrogo :lol:

:evil:

szeroko się uśmiecham

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 05 Wrz 2012 14:33 #66996

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ach :woohoo: moje ulubione kulki :P , mopik i strobuski :dance: . Może po weekendzie i do mnie przybędzie :woohoo:

Jolu, dziękuję za fatygę :hug: . PW

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 05 Wrz 2012 15:29 #67002

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Joluś kulki prześliczne, to niesamowite jak one różną się między sobą..... takie cudne te igiełki...a to pokręcone a to cieniowane, a to dredowate....cudne :P

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 05 Wrz 2012 20:20 #67042

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jolu, berberys przepięknie się wybarwił :woohoo: - muszę pomyśleć wiosną o tej odmianie :fly: .
Kuleczki - miodzio :woohoo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 05 Wrz 2012 20:57 #67063

• Debra
  • Debra's Avatar
pamelka wrote:

Debra mam wrażenie, że pytałaś o Sambucus racemosa 'Tenuifolia'/bez koralowy/ ;)
Kliknij na nazwę to obejrzysz o wiele więcej pięknych egzemplarzy :happy4:

Tak o to cudo pytałam. Dziękuję.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 05 Wrz 2012 21:51 #67102

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Niby piszą, że Green Curls to to samo co Green Twist ;) , ale my się mamy nazwy Green Twist trzymać! ;) Pogratulować samodyscypliny w podlewaniu tarasowych, pelargonie jak nowe! :bravo:
A ja jakoś nie mogę przekonać się, jak mina lobata radzi sobie na piaseczkach...Fajne z niej pnącze... Szkoda tylko, że jednoroczne... Siać i siać...

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 05 Wrz 2012 21:57 #67109

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
A co innego będziesz miała do roboty w marcu? ;)
Boszzzz... po co w ogóle pytam? Ja się nawet domyślam! :rotfl1:

Minę warto siać... nie warto tylko zostawiać jej w donicy podczas dwutygodniowego, letniego urlopu... :whistle: :oops: ;)
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 06 Wrz 2012 10:12 #67212

• gosia07
  • gosia07's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Joluś oj rzeczywiście cudowne kanny i jak ich dużo :ohmy: Ale te miniaturowe iglaczki jakie są śliczniutkie do jakich rozmiarów one dorastają?

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 06 Wrz 2012 10:39 #67224

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
gorzata wrote:
Minę warto siać... nie warto tylko zostawiać jej w donicy podczas dwutygodniowego, letniego urlopu... :whistle: :oops: ;)
Dwa razy siałem i dwa razy nie przekroczyła pół metra :oops: W związku z tym nie było możliwości doświadczenia siły przetrwania w donicy :rotfl1:
Jolu, nie mogę wyjść z podziwu nad Twoim Whipcordem :bravo: U mnie taki jakiś niemrawy. Może słońca ma za mało...

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 06 Wrz 2012 14:59 #67273

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Właśnie znalazłam odpowiedź na pytanie postawione w swoim wątku - Mina Lobata - to pnącze mam :happy:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 08 Wrz 2012 16:31 #67681

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Joluś, dziękuję za dzisiejsze porady iglakowe, na pewno sobie zapamiętam sosny koreańskie.
Twój ogród pięknie się wypełnił i rozrósł. Zazdroszczę tak bogatego wyboru kwiatów!
Zapraszam
Mania Zieleni

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 08 Wrz 2012 23:56 #67820

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ojojoj :oops: tylu gości, a ja w rozjazdach :lol:
Tymczasem stuknęła mi 30-ka :rotfl1: /kiedy to było :blink: /znaczy 30 tysięcy odwiedzin w wątku, :eek3:
Dziękuję Wam bardzo, że chciecie do mnie zaglądać, to bardzo zobowiązujące :)

Grześ już widzę ten uśmiech :woohoo: oczywiście nie ma sprawy, pooznaczam/bo wiele jest pomyłek, szczególnie tych kapersowych/ ale Stuttgart i Picasso zatrzymam dla Was wczesną wiosną ;)
Martuś przybędzie twoja wymarzona :funnyface: już się ciesz ;)
Aga czymże są moje kulki :oops: żebyś tylko mogła widzieć te, które miałam okazję oglądać :woohoo:
Powiem krótko całą noc miałam naprzemienne sny o moich dzieciach, które pozostawiłam w domu bez mamy :oops:
.... i kulkach :rotfl1:
Niesamowite sny, w których widziałem nawet te kulki, które znam tylko ze zdjęć w sieci :woohoo: korba jakaś :crazy:
Dorcia to prawda. To jest bardzo piękna, bezproblemowa, kompaktowa odmiana. Warto ja nabyć i posadzic w słoneczku ... chyba, że wolisz zieloną wersję /w zacienionym miejscu/. Jutro cyknę :whistle:
Debra nie ma sprawy, jakbyś szukała pisz ;) będziemy nabywać :lol:
Marta jak się ma donice ... to trzeba o nie dbać :teach: taka jest prawda. Jak nie ma czasu, lepiej nie eksperymentować.
Żebyś tylko widziała ile więcej zachodu od pelargonii potrzebują datury :rotfl1: A ile mają teraz ogórków :funnyface:
Mina ładnie by u Ciebie rosła ... na kratce dajmy na to z lewej strony domeczku, bo spore z niej urasta pnącze ;)
Może wysieję dla Ciebie wiosenką i podrzucę do wkopania tylko ;)
O strobusce co by nie mówił ZSP przyjmuje obie nazwy ;)
Gosia powiem więcej ... podczas dwutygodniowego urlopu nic się nie powinno w upałach zostawiać w doniczce ;) bez opieki
:happy-old: Takie datury po jednym dniu odeszłyby w niepamięć :oops:
Gosiu maluchy dorastają do rożnych rozmiarów ... Generalnie wiele po 10-ciu latach większość nie powinna przekroczyć metra wszerz i wzwyż ;) Jak będzie .... zobaczymy.
Sama wiesz, jak canny potrafią zachwycać.
Po wiosennym podziale straciłam 'King Yellow Humbert', czyżby sprawdziła się moja teoria, że część kłącza może nie powtarzać :think: Koleżanka ma ode mnie kawałek i jest ok :blink:
Paweł to chyba wina donicy jednak z miną :think:
Whipcord po zimie zbrązowiał tu i ówdzie ... potem jednak wypuścił frędzelki :happy4:
Na słoneczku jest kilka godzin dziennie, kiedy słońce pojawi się nad drewutnią i murkiem. Jaki to będzie kąt ...
Anetko bardzo się cieszę, ze mogłam pomóc :hug:
Aniu bardzo dziękuję za spotkanie :hug: i możliwość wspólnego zwiedzania kolekcji :hug: wspólnych rozmów, jakże kształcących :woohoo:
Na szczęście udała nam się tym razem pogoda :rotfl1: i kaloszki nie były nieodzownym atrybutem :silly:
Mam nadzieję, że projektowanie pójdzie szybko :lol: i znajdziesz kilka chwil na forumową aktywność ;)

Kochani dzisiejszy dzionek był bardzo inetnsywny :dance: zmęczenie daje się we znaki :jeez:
Tyle wrażeń, nowych kulek :woohoo: długa podróż i jeszcze aparacik zostawiłam w aucie :jeez:
Jutro opowiem o bytności w przecudnej i przeobfitej szkółce, pokażę kilka zdjęć z kolekcji i może uda mi się cyknąć moje kulki, których ....'miało nie być' :rotfl1:
Jechałam wszak towarzysko wyłącznie :woohoo: bo z miejscem robi się krucho :lol:
Ostatnio zmieniany: 09 Wrz 2012 00:17 przez pamelka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.489 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum