TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Cze 2012 09:51 #42327

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
a u mnie Pinus mugo 'Sunshine' w tym roku przypaliło słoneczko na młodych przyrostach :huh:
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Cze 2012 10:05 #42337

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Znów nie wiem czym najpierw mam się zachwycać :happy4:

Goździki pięknie się komponują ze wszystkim, a już z tymi berberysami, to cymesik :yummi:

Kompozycje kolorowo-liściaste miodzio :bravo: , szkoda, że ja nie mam w ogóle cienia :sad2:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Cze 2012 22:26 #42646

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jola, to z całą pewnością nie jest irys luisiana, tylko jakiś syberyjski... Może to i lepiej, bo z pewnością nie wymarznie! ;)
Ja z zachwytem przyglądam się nie tylko przyrostom, ale przede wszystkim rodzącym się szyszkom!
Cudny to widok! A u Ciebie w różnych kolorach, fazach...ach... :rotfl1:
Moja Sunshine też okrutnie przypalona po zimie...

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Cze 2012 23:10 #42665

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
No, to nadrobiłam zaległości. Gna ten wątek... A ja mam jakieś trudności z czytaniem... i pisaniem...
Ten Red Baron z goździkami to, mam nadzieję, nie jest zdjęcie tegoroczne?

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 01 Cze 2012 23:23 #42675

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Co tu napisać jak wszystko jest takie piękne i dorodne, że szczęka opada, ostatnia fotka to już w ogóle majstersztyk :supr3: pięknie zestawione żurawki i hosty a do tego ten klonik :tongue2:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 02 Cze 2012 13:34 #42813

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Miruś jak miło, że zajarzałaś i się podoba :thanks: Push docelowo nie jest duży i z pewnością się u Ciebie zmieści :lol: Metr wzwyż i 0,5 m szerokości ;)
Bodziszki ubiegłoroczne obsypały sie już kwiatami, zaś z wiosennych tylko ten biały- Double Jawel :lol:
Ostatnia fotka z północnej /teoretycznie cienistej/ rabaty obfitującej głównie w hostki, żurawki, kulki i pozostałe cienioluby :woohoo:
Paweł powiem Ci szczerze, że tak paskowanej Sunshine, jak ta moja :oops: nie widziałam jeszcze w szkółkach :whistle: Zapewne to kwestia zrazu :whistle:
Abies koreana 'Frosty' rośnie bardziej dynamicznie, ale raczej wąsko ... tu znalazłam jej fotkę z listopada 2011, obok tegoroczna ;)

Należy także zauważyć, że ona z wiekiem jest coraz ładniejsza, w wieczornym słońcu ostatnio pojęłam doskonale jej nazwę ... frosty :silly:
Beskid, jak widzisz przezimował bez żadnych zabezpieczeń :whistle: Dlaczego u Ciebie padł???
Sylwek u mnie także się lekko przypala, już szukam zbliżeń ;)

Marta/markita także z cieniem u mnie posucha, jedyny to ten, który tworzy dom, parterowy zresztą :silly:
Ale pomalutku, bardzo pomalutku także inny cień, filtrowany rośnie wraz z drzewkami :silly:
Bardzo proszę zaglądać ;)
Marta/artam tyle to ja wiem, ze ten irys niezgodny z zamówieniem :rotfl1: To było tak w nawiązaniu do opinii o sprawdzonych sprzedawcach :rotfl1: dyplomatycznie zresztą :rotfl1: Przyrosty, przyrosty ... chodzę zaglądam, oglądam, podziwiam i doszłam do wniosku, że pora na kolejne opryski :lol: anty...przędziorowe :silly:
Roślinki uczesane :whistle: przybywam chyba :drink1:
Izka miło, że jesteś :kiss3: Red Baron tegoroczny jak najbardziej :lol: podobnie, jak cała resza fotek :dance:
Iwonka zaraz dla Ciebie kolejne północne widoczki :P

Czas mija, iryski także wkrótce odejdą do widoków wspominanych, a ja ich ne pokazywałam dotychczas zbyt wiele :jeez:
To może dopóki jeszcze pora - Martowe-podarunkowe-kolorowe :kiss3:

ooo tu są chyba te, które u Maty zupełnie, prawie, wypadły :rotfl1:

a na tej fotce chyba najlepiej widac przezimowaną bez żadnych osłon paulinkę /Paulownia tomentosa (paulownia puszysta)/ :lol:

Zaczynają kwitnąć wiciokrzewy ... /Lonicera x brownii 'Fuchsioides' - wiciokrzew Browna zdaje się :oops: /

Północne odsłony :lol:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 02 Cze 2012 13:39 #42815

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jolu, a jak Ci wiciokrzew zimuje? Bo przyznam się, bez bicia, że chyba zrezygnuję z róż pnących na altance :oops: . Wiciokrzew baardzo mi się podoba... ale właśnie nie wiem, jak on się sprawuje w ogrodzie. Czy choruje? Czy wymaga jakiś zabiegów typu cięcie itp?
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 02 Cze 2012 14:00 #42819

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Dziękuję za zdjęcie Frosty :) To już teraz wiem, gdzie ją posadzić :)
Ale te iryski kolorowe :supr3:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 02 Cze 2012 18:35 #42905

• Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Platinum Boarder
dorciaj wrote:
Jolu, a jak Ci wiciokrzew zimuje? Bo przyznam się, bez bicia, że chyba zrezygnuję z róż pnących na altance :oops: . Wiciokrzew baardzo mi się podoba... ale właśnie nie wiem, jak on się sprawuje w ogrodzie. Czy choruje? Czy wymaga jakiś zabiegów typu cięcie itp?

U mnie wiciokrze ma mnóstwo mszyc co roku, masakra, a poza tym nawet jak zmarznie to odbija i jest ogólnie ok. Ale mszycye to porażka
Za tę wiadomość podziękował(a): dorciaj

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 02 Cze 2012 21:50 #42984

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Jolu, irysy mnie urzekają, z roku na rok coraz bardziej mi sie podobają :hearts: Hosty u Ciebie stworzyły pokaźne kępy, pogratulować :thanks:
Noooo, a iglaczki, oczywiście poza wszelką konkurencją. Zauważyłam,że na Twoich też roi się od szyszeczek. Chciałam swoje pouszczykiwać, ale na tylu są te maleńkie, urocze, różnokolorowe szyszuńki, że tylko nieliczne pędy zostały skrócone. :think:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Cze 2012 04:19 #43075

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Ciekawe,ze twoj picea mariana jest taki zielony z zoltawymi koncami pedow; moj z kolei jest bardziej niebieskawy i mniej wiecej polowa dl kazdej igly jest zolta.. :think:

A Frosty trafila na liste chciejstw!
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Cze 2012 08:17 #43082

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Jolu, czy Red Baron jest u Ciebie w jakiś sposób ograniczony?
Ponoć lubi się rozłazić, na razie mam go w dużej donicy i boję się go wypuścić :dry: .
Słyszałam opinię, że [url=http://http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?action=1&roslina=121&zdjecieID=1&nazwy=1]wiciokrzew Heckrotti[/url] nie jest oblegany przez mszyce,
mam go od 3 lat i potwierdzę tę opinię :) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Cze 2012 13:46 #43147

• Annes 77
  • Annes 77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 69
Pamelko masz wspaniałe iglaczki,widać że je kochasz bardzo :hearts:
Bardzo spodobała mi się Push :whistle: Drogie takie cudo?

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Cze 2012 14:30 #43159

• Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Platinum Boarder
elsi wrote:
Słyszałam opinię, że [url=http://http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?action=1&roslina=121&zdjecieID=1&nazwy=1]wiciokrzew Heckrotti[/url] nie jest oblegany przez mszyce,
mam go od 3 lat i potwierdzę tę opinię :) .

Ja mam 3 wiciokrzewy 4 sezon Wiciokrze Hecrotta"Glodflame",Browna"Dropmore Scarlett", japoński "Purpurea"
I to własnie ten Hecrotta ma najwięcej mszycy. Na dowód
lh6.googleusercontent.com/-2qXcaBRJ2lM/T...hI/s640/DSCN7164.JPG
lh6.googleusercontent.com/-MTAVJ1t6yWY/T...w4/s640/DSCN7165.JPG
Wszystkie są obok, japoński i Browna mają bardzo malutko. Obok jest jeszcze róża, która zupełnie nie ma mszycy
Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2012 14:31 przez Dorbie.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Cze 2012 21:18 #43354

• zocha
  • zocha's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Dziś przyglądalam się mojemu berberysowi i widzę,że on taki pstrokaty jakiś,a teraz widzę u Ciebie takiego samego i już wiem jak mój się nazywa,super :flower2:
Zielono pozdrawiam - Ewa
Ogród Ewy - zochy
Róże Ewy - zochy

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Cze 2012 22:08 #43429

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jola, te irysy to u Ciebie rosną chyba lepiej niż u mnie! Ale masz rację, że niektóre to u mnie już nie rosną! :lol:
A Twój Red Baron mnie zadziwia,widziałaś mojego...Ostatnia rzecz, jaką można o nim powiedzieć, to to, że jest ekspansywny! :rotfl1:
Wreszcie koreanki się ruszyły, jakieś one opóźnione w tym roku!

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Cze 2012 22:23 #43444

• markonix
  • markonix's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2
Przed ponownym moim "zanikiem" musze jedno stwierdzić , o ile pamięć mnie nie myli startowaliśmy chyba w jednym czasie , jednak jak teraz oglądam efekty u Ciebie to dzieli nas 100 lat , albo i więcej ..... :thanks:

jeśli chodzi o wszystko co zaczyna się na pinus to podobnie jak u Rispetto nic nie mówię tylko patrzę i mi dech zapiera ...choć ja ich nie sadzę b o nie mam aż tyle czasu .... :think:

nie wiem czemu , ale padły mi prawie wszystkie canny , gdzieś się podziały i w tym roku będzie wielka kupa ....więc będę dopingował przynajmniej u ciebie ....i jeszcze u kogoś ;)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 03 Cze 2012 22:31 #43457

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Red Baron już z oznakami przebarwienia? :eek3: U mnie zielony do samej jesieni. Czerwonawy był tylko w roku zakupu. Oglądanie młodych, iglaczkow odrostów to prawdziwa frajda. :bravo:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.573 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum