TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :)

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 28 Maj 2012 22:02 #40952

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Czyli w lipcu nie ma ci jechać do Krzywaczki :bad-idea: po Twoich zakupach :happy: Buczki przecudne, zwłaszcza ten pierwszy. Duży rośnie?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Maj 2012 07:55 #41059

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
rispetto wrote:
Podpowiem za Jolę - pewnie będziesz przejeżdżać przez Płońsk i Ciechanów. W tym drugim odbij z 5 km na Glinojeck i zajedź do Szmita w Pęchcinie :)

Wiedziałam, wiedziałam, wiedziałam, że ty prędzej czy później odpowiesz mi na to pytanie, a chyba z przekory zadałam je u Jolki :P

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Maj 2012 09:13 #41077

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Jolu, super foty z wycieczki do Krzywaczki, już mi się oczy świecą do tych buczków... :eek3: Mam u siebie jednego bordowego, ale takich cudeniek nigdy za wiele... :devil1:
Josephine przecudnej urody, muszę na nią zapolować..i jak obficie kwitnie! :woohoo:
A jak Twoje różyczki...pokazują pierwsze pąki?
Dangar wrote:
Zazdroszczę clematisów. Miałam jednego i padł mi po zeszłorocznej zimie.Zniechęciłam sie do nich na zawsze.

Dangar, niepotrzebnie.. :hug2: One nie są takie kapryśne jak się wydaje...jeśli wybierzesz jakiś z grupy Viticella powinien być zdrowy i będzie obficie kwitł a jak ponownie zapałasz do nich uczuciem to polecam Rooguchi :)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2012 09:16 przez Robaczek.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Maj 2012 12:04 #41144

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dorbie dziękuje za miłe słowa :hug: Oczywiście zaparaszam :wink2:
Iwonka przyjdzie czas i na Krzywaczkę :silly: Tymczasem o szkółce odpowiedział Paweł :coffe: któremu bardzo dziękuję :thanks:
Grześ ten clemek faktycznie zachwyca. Kiedy ogladałam go kiedyś na fotkach nieustannie dumałam ... jak go zdobyć :woohoo: Teraz wiem dlaczego :happy4:
Danuś nie wolno rezygnować z clemków :oops: trzeba zabezpieczyć przed grzybowymi chorobami, nawieźć Magiczna Siłą do powojników i czekać na efekty :woohoo:
Aaaa zapomniałabym dodać, wczoraj dostrzegłam ognisko mszycy /uciekła chyba z kaliny :hammer: / więc dodatkowo oprysk :idea1:
Graziu dla mnie taki wyjazd to jak balsam na skołataną duszę :lol: Najbardziej lubię rozmowy z właścicielami szkółki :kiss3: obcowanie z cudami natury :whistle: i ... nowe nabytki :lol: To wszystko sprawia, że wracając czuję się jak po dłuższych wakacjach :dance:
Ostatnio zaś mamy sposobność spędzić trochę czasu w ogrodzie Romka wśrod iglaków, palmowych klonów i hostek oczywiście :woohoo: Piękne, niezapomniane chwile, rozmowy o ogrodnictwie, podróżowaniu i życiu - bezcenne.

Anetko jeszcze wiele, wiele roślinek czeka na nabywców, uwierz ;) Najlepiej oczywiście być rano, kiedy obsługa uzupełnia brakujące odmiany ;)
Buczek wspomniany polecany jest raczej do większych ogrodów, po 6 latach dorasta do 2,5 metra. Należy więc do odmian raczej szybko rosnących :idea1: Ale wypadła mi wisienka Kanzan, więc miejscówka, jakby zwolniona :dance:
Iwonka odpowiedziałbym raczej podobnie :silly: tylko czasu jakoś mało po tych wyjazdach, a ogród wzywa :lol:
Kasiu różyczki zaczynają, może wstawię dla przykładu pierwszy pąk Viridiflory :whistle: podoba się :silly: cudak jeden :happy4:

Wkrótce będą inne ... dzisiaj może Munstead Wood :dance: Pastella ma już całkiem spory pękający pączek, a Othello wręcz obsypany :)
Coś mi się wydaje, że różany czas nadchodzi i będzie jak rozbudowywać różany wątek :lol: do którego oczywiście również zapraszam :wink2:
Kolorowych buków, klonów i innych nigdy dosyć :idea1: Dla odmiany zakupiłam więc Corylus avellana 'Red Majestic'/leszczyna pospolita/
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2012 12:08 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Maj 2012 12:16 #41148

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Qrczę, te bordowe liście mają w sobie to 'coś"
A Romka hosty przepiękne :hearts:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Maj 2012 12:53 #41159

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Joluś, ale masz fajnie - też bym tak "poszkółkingowała", ale dolnośląska grupa coś jakby ostatnio mniej aktywna :(
Gdybyś wybierała się do jakiejś szkółki na południowym-zachodzie naszego pięknego kraju, albo na ten przykład do Wojsławic, zapraszam - Sobótka to już rzut beretem!
A taka śliczna leszczyna rośnie za płotem u sąsiadów i właśnie odkryłam, że się u mnie zasiała - i mam już całkiem sporą sadzoneczkę :)
Miłego, majowego dnia życzę :bye:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Maj 2012 13:40 #41173

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotka no mają :woohoo: właśnie w kontraście z zielonymi, czy żółtymi wygladają zjawiskowo :lol:
A u Romka cały ogród zaskakujący, kolekcja hostek zaś :whistle: co ja będę pisała :lol:
Daluś bardzo dziękujemy za zaproszenie :kiss3: z pewnoscia będąc w pobliżu nie mogłybyśmy odmówić sobie zwiedzenia Twojego pięknego ogrodu :hearts:
Sama sie cudna leszczynka zasiała :eek3: zatem po cóż szkółking :lol: skoro wersja oszczędnościowa równie atrakcyjna ;)

Obiecywałam, obiecywałam się streszczać :lol: i znowu nic z tego :rotfl1:
Kilka fotek zatem w oddzielnym poście, pozwolicie :silly:

Kiedyś rozmawialiśmy o nadmiarze trawy ... mówicie dużo :silly:

I fotka dla posiadaczy wierzb palmowych, pamiętacie ciecie? No to teraz, jak rośnie :woohoo:

A w związku z tym, że kończy się właśnie konkurs na 'Najpiękniejsze wiosenne przyrosty na iglakach' kilka fotek wprawkowych :lol:
Abies pinsapo 'Aurea'

Pinus ×schwerinii 'Wiethorst' /sosna Schwerina/

Pinus nigra 'Oregon Green' /sosna czarna/ i Pinus mugo 'Rositech' /sosna górska/

Pinus nigra 'Ola' /sosna czarna/

Jeszcze kilka poglądowych na kulki fotek.
Pinus mugo 'Frühlingsgold'/kosodrzewina/ i Pinus sylvestris 'Białogon'/ sosna pospolita/

Pinus strobus 'Torulosa' /sosna wejmutka/ w tle Picea orientalis 'Golden Start' /świerk kaukaski/ i dalej przecudna bez dwóch zdań Abies koreana 'Frosty' /jodła koreańska/ - muszę zrobić jej zbliżenia koniecznie :hammer: Zakrecone srebrne igły robią dużo wieksze wrażenia /zaryzykuję stwierdzenie :lol: / niż w odmianie Silberlocke.
..... obok Pinus sylvestris 'Barry Bergman' (Barrie Bergman?)- /sosna pospolita/

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Maj 2012 14:10 #41182

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jolu, ta wierzba wygląda po cięciu pięknie. Ślicznie się zagęściła :woohoo: . Ja jestem zwolenniczką radykalnych cięć :whistle: bo widać, że roślinki bardzo zyskują na urodzie :woohoo: . Dzisiejsze fotki iglaków absolutnie boskie. 'Aurea' piękne ma te przyrosty :hearts: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2012 14:11 przez dorciaj.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Maj 2012 14:18 #41186

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Widzę kolejny wyjazd można zaliczyć do udanych :) .
Miłości do iglaków to ja tak bardzo nie rozumiem,
choć patrząc na przyrosty Abies pinsapo 'Aurea'jestem tego zrozumienia bliżej.
Jolu, te pełne powojniki kwitną na ubiegłorocznych pędach, znaczy, że nie przemarzły tej zimy?
Ja swoję wierzbę palmową przycięłam wczesną wiosną, sugerujesz, aby cięcie powtórzyć?
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Maj 2012 14:55 #41205

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Jolu - a czym skutecznie opryskujesz mszyce? Ja w sobotę pryskałam jaśminowca i niestety mam wrażenie jakby ich więcej było :(
Wyprawy do Mekki zazdroszczę :oops: nie mogę tam dojechać z braku czasu nad czym ubolewam strasznie... ale w sierpniu mam nadzieję na podróż wreszcie ;)
Zdjęcia cudowne, faktycznie nie wiadomo co wybrać do konkursu :lol:
Zakupy świetne ! a ja wpadłam właśnie po uszy w klony, buczki i dęby :ouch:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Maj 2012 21:29 #41322

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A ja nie mogę pojąć, jakim cudem przy tylu już roślinkach, które posiadasz i ciągle przybywających - masz ciągle tak ogromny trawnik :eek3:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Maj 2012 21:44 #41329

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Pięknie Ci się już clematisy rozszalały...A ja jeszcze jestem przed sporządzeniem listy clematisowych strat...Też dużo poległo...
A to zdjęcie konkursowe już wybrane? Ta Aurea mogłaby być! :bravo:
Pąk Viridiflory...Gdybyś nie podpisała...byłaby niezła zagadka! ;)
Wyczuwam lekkie zagrożenie dla trawnika! :lol:

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 29 Maj 2012 23:32 #41400

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia właśnie o to mi chodziło, podejrzałam takie radykalne cięcie u mnie w mieście :whistle:

Myślisz, że Aureę na konkurs???

Elu wyjazd udany, jak zwykle :lol: Miłość do iglaków należy pielęgnować ;) Jak już jesteś bliższa zrozumienia ... to teraz ;) Palmową tnę drastycznie wiosną, jak powyżej i tworzy piękną palmę :woohoo: Teraz juz nie tnij bo odchoruje, teraz tylko Hakuro ;)
Josephine ma część pędów ubiegłorocznych, ale zauważyłam, że na tegorocznych ma także cudne, pełne kwiatki, więc polecam :idea1:

Aga dzisiaj opryskalam 'Bi 58 Nowy 400 EC' odpowiem jutro jak dziala, bo nie padało dotychczas :whistle:
W klony, buczki i deby również wpadłam, jak chyba zauważyłaś :rotfl1: Wyprawa ... może we wrześniu :bad-idea: zapewne i my się tam wówczas wybierzemy :dance:
A co wybrać jutro kolejne i decyzja zarazem :lol:
Marta/markita, a tam ogromny zaraz :happy4: jeszce trochę jest, to co :whistle:
Marta/artam uważaj na clemki ;) mój zupełnie martwy dzisiaj wypuścił pęd .... zdaje się 'Vino' :whistle: :dance:
Konkursowe wciąż nie jest wybrane :jeez: jakoś tak uparłam się na Sunshine :oops:
Zagrożenia dla trawnika występują, jednak nie w terenach ujętych w kadrze :rotfl1: A Viridiflora ... co ja będę pisała :happy4:
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2012 23:34 przez pamelka.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Maj 2012 07:48 #41439

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Nowe nabytki godne pozazdroszczenia, niech więc się pięknie rosną w Twoim ogrodzie, by było co podziwiać w realu

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Maj 2012 08:12 #41446

• lubelski
  • lubelski's Avatar
..nasze wierzby (Twoje ;) ) też w tym roku mocno przycięte zostały wiosną, na razie nic ich się nie czepia i ładnie rosną. Dzięki za info o wiadomym miejscu ;) , wyjazd już zaplanowany..jeżeli czegoś nie kupiłaś mogę dowieźć.. :happy: :happy:
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2012 08:13 przez lubelski.

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Maj 2012 08:28 #41450

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Józefinka piękna... a takie to liche było, aż wstyd mi było wieźć! :whistle:
Jednak: co ręka, to ręka! :bravo:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Maj 2012 08:32 #41455

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Józefinka faktycznie piękna - choć ja w pełnych powojnikach jakoś nie gustuję :blink: - ale ta paniusia bardzo mi się podoba :woohoo: .
Co do radykalnych cięć, to wiele osób się ich wystrzega - najzwyczajniej szkoda im ciąć i zmniejszać roślinkę :jeez: . A potem się dziwią, że nie kwitnie, że się nie rozkrzewia :whistle: .
Aurea jak najbardziej konkursowa :hug: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Pamelkowe zamyślenia z widokiem :) 30 Maj 2012 13:08 #41552

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Strasznie zazdroszczę tych wielkich połaci trawnika. :whistle: Jeszcze przez 2-3 lata masz gdzie sadzić, chyba, że... przyspieszysz akcję zakupową i zalesisz przedwcześnie.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.595 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum