Marta, budki na pewno warto powiesić. Ja miałem przewiesić budkę ale chyba jednak ją zostawię gdzie jest, bo wczoraj budka już została chyba zaklepana przez mazurki
Najpierw zebierał wyściółkę
a później zaniósł do budki
na koniec lustracja okolicy
Nie wiem czy zasiedlą budkę, bo dziś już nie widziałem żadnych ruchów przy budce ale wczorajsza wizyta napawa optymizmem. Dziś była piękna pogoda i po przygotowaniach świątecznych wybrałem się na działkę. Powiesiłem dwie kolejne budki, mam w planach zrobić jeszcze jedną i jak zdążę domki dla trzmieli
Przy dzisiejszej pięknej pogodzie krousiki ładnie rozkwitły. Zauważyłem, że brakuje mi żółtych
będę musiał to nadrobić jesienią
Przyglądając się krokusowym kępkom upewniłem się, że na pewno wymagają wykopania i rozsadzenia. Po 5 latach mocno się rozrosły. Myślę też aby większość krokusów pomieszać aby powstały kolorowe kępy na rabatach. Wycięcie liści ciemierników ukazało kępę ładnych kwiatów.
Ciemiernik czerwony
posiada dwa różne kwiaty
Zakwitła złoć polna
Bratki samosiejki ładnie rozkwitły.
Pierwszy śnieżnik z dziką pszczółką
Hiacynty coraz większe
Cebulica się rozsiała
Pierwszy tulipanowy pąk nad gruntem
Rozchodnik
Sasanki mają coraz większe włochate pąki
Puszkinia też się pokazała
Ułudka wiosenna
I szafirki się wyłoniły
Dziś przyciąłem winobluszcz, już bardzo ładnie się rozrósł.
W ziemi pojawiają się w różnych miejscach dziury. Myślałem, że to może nornice ale nie są głębokie i dziś przyłapałem moją "nornicę"
Pojawiły się chmary szpaków, oceniam i ilość na około tysiąc sztuk. Gdzie one będą gniazdować?
A na koniec akcent około świąteczny
Moja sąsiadka wykopała z ziemi jajko zakopane pewnie przez lisa. Mnie zaskoczyła wielkość tego jaja
A tak wygląda porównanie z dużym kurzym jajkiem (skorupki z kompostownika
)
Nie wiem jakiemu ptaszkowi skradziono to jajko